2021. okt 04.

Személyes vitamin ajánlásom

írta: Royaliver
Személyes vitamin ajánlásom

Listing of vitamins - Harvard Healthforrás: health.harvard.edu

A blogom indulásakor az egyik legelső általam publikált cikk a táplálékkiegészítőkről szólt és az a durva, hogy most 2.5 évvel később is igazából csak finomhangolni tudom az ott leírtakat. Majd azért igyekszem a cikkben óvatosan fogalmazni és nem fogom cikizni a gagyi porokat, meg a többi túlárazott szart, de pont a kiegészítők piaca az ahol a forgalmazók leginkább átverik az egészséges életre törekvőket. Oh, édes istenem én is mennyi aranyáron árult pocsék vackot vettem már meg az életemben. Tudod amíg az ember fiatal, addig bizony könnyű átverni. És nem tagadom, hogy engem bizony feltűnően sokszor sikerült is. Tinédzserként állandóan szegény szüleim fülét rágtam, és vetettem meg velük azt a sok értéktelen, agyoncukrozott szemetet és vártam, hogy majd szuper izmos, szuper erős és még szuper egészséges leszek tőlük. És bár a 90-es évek egy nagyszerű időszak volt az életemben, a fent felsoroltakból egyikké sem váltam.

Man relaxing with serene view mountains and lake landscape - Your Healthforrás: ourhealth.net

Még mielőtt bármilyen terméket ajánlanék, először tisztázzuk azt, hogy mik azok a táplálékkiegészítők és miért is van rá szükségünk. Talán elsőre szentségtörésnek is fog hangzani, de ha mindenki azt enné amire a testének szüksége van, akkor egészen egyszerűen nem is lenne szükség semmilyen kiegészítőkre. Bár az ember képes a vegyes táplálkozásra ha szükséges, de alapvetően ragadozók vagyunk. A civilizáció álarca mögé bújva az "alantasabb" ösztöneinket próbáljuk féken tartani, de például az agresszióra- és az ölesre való hajlam egy pillanatra sem tűnt el a tudatalattiinkból. Szerinted miért nem telik már évezredek óta egy háborúmentes év sem? És mi szüksége van egy "békés faj" egyedeinek erőszakos filmekre, meg véresen brutális sportokra? Mert ragadozók vagyunk haver, a testünk pedig évmilliók alatt a növényevő állatok húsán tökéletesedett. Ha most is, ha ma is képes lenne mindenki szabadon legeltetett, növényevő állatok húsát és zsírját fogyasztani, akkor egy "civilizációs betegségektől" mentes társadalomban élnénk. A növényevő állatok szervezete ugyanis pontosan abban a formában tárolja a vitaminokat és az ásványai anyagokat ahogy arra nekünk (a ragadozóknak) szükségünk van. Ők megteszik azt a szívességet nekünk, hogy a mikro- és makrotápanyagokat kompatibilissá teszik a szervezetünk számára. Ha kizárólag ilyen állatokat fogyasztanál és megennéd az állat minden részét a "tokától a bokáig" akkor nemhogy kiegészítőkre, de semmilyen más élelemre sem lenne szükséged.

an inextricable link between hunting and religious ritual in ancient cave  art such as this scene from Lascaux Cave in France – Earth DNAforrás:earthdna.wordpress.com

Sajnos a legtöbbünk nem képes a tiszta forrású húsokhoz hozzájutni. De mivel még a legelésző állatok is sok esetben egy értéktelen talajban fejlődő, tápanyagszegény növényt rágcsálnak (hogy a gabonával táplált szarvasmarhákat már ne is említsem...), így ezen jószágok húsa is tápanyagban szegényebb lesz az elvártnál. Szóval még annál is kialakulhat valamilyen fokú tápanyaghiány, aki alapvetően jól táplálkozik! De mi van azokkal akik csirkemellen meg rizsen élnek? Csirkehúson, ami olyan fehér, mint a tej! Ami pont azért annyira fehér, mert rohadtul nem tartalmaz szinte semmilyen vitamint és ásványi anyagot. És ezt lehet ám még tovább is fokozni! Mert akadnak olyan sanyarú sorsú szerencsétlenek is, akik a növényi étrendre esküsznek. Akiknek fűnyírás idején indul meg a nyálelválasztása. Mire számíthatnak ők hosszú távon? És akkor csodálkozol azon, hogy miért van annyi kövér, meg krónikus beteg? Még véget sem ért a szeptember, de a buszon már mindenki az orrát fújja, meg veszettül prüszköl. Esett tíz fokot a hőmérséklet és rögtön lebetegedett alakosság fele. Ez azért szerintem elég sokat elmond az emberek általános egészségi állapotáról.

How to toilet train your cow | The Economist

forrás: economist.com

Mielőtt még egy szót is írnék konkrétan az általam kedvelt és használt kiegészítőkről, mindenképpen szeretném hogy megértsd: A kiegészítők csupán kiegészítenek. Ha alapvetően rosszul táplálkozol, akkor azt nem fogod tudni táplálékkiegészítőkkel rendbe hozni. A táplálkozás, a légzés (erről nemsokára majd hosszabban és részletesen fogok írni) és az alvás optimalizálása prioritásban mindenek felett kell, hogy álljon. El kell érned, hogy a tested optimálisan működjön és ezt kell majd szükség esetén kiegészítőkkel megtámogatnod. 

Na és akkor nézzük meg személy szerint én milyen kiegészítőket használok.

Immunrendszer:

Íme a személyes  "immun-pakkom" napi adagja:

- D3 vitamin. Nyáron 9000 NE, télen 15-20 000 NE

-C vitamin. Nyáron 2 gramm, télen 4 gramm

- Magnézium (L-laktát):  2 gramm

-K2 vitamin: A D vitamin minden 4000 NE egységére 100 μgramm

- Béres - csepp Forte 1x20 csepp nyáron, 2x20 csepp télen

Olyan sok helyen olvashatsz a vitaminok hatásairól, hogy én most ebbe nem is mennék bele nagyon mélyen. De annyit azért mindenképpen elmondanék mindegyikről, hogy miért is szedem azt. Az immunrendszer legfontosabb vitaminja a D3 provitamin. Minél magasabb a vérben a szérumszintje, annál védettebb vagy a a mindenféle fertőzésekkel szemben. Egy verőfényes nyári napon nagyjából 30-50 000 NE D vitamin termelődik a szervezetben. Na ehhez képest tanácsolják azt, hogy télen ne vigyél be többet 2000 NE-nél. Hát tudod barátom, én aztán rendesen beviszem. Aztán hogy-hogy nem, de soha nem vagyok beteg. Magnézium nélkül nem hasznosul a D vitamin. A napi 2 gramm már megfelelő mennyiség. Mindenkinek a laktát kötésű magnéziumot ajánlom, mert rendkívül jó hasznosul és nem okoz emésztési problémákat. A K2 vitamin segíti a D vitamin megfelelő helyre történő beépülését, nélküle az erek meszesedése felgyorsulhat, szedésével viszont a folyamat visszafordítható.

Béres-csepp: Valamikor réges-régen lehetett kapni ásványi anyagokat folyékony formában "kolloid-ásvány" néven, de számomra érthetetlen okból ezt valamiért egyszerűen betiltották. Akik ezt a készítményt rendszeresen fogyasztották, azok rohadtul elfelejtettek elpatkolni, ráadásul nem is betegeskedtek. Mekkora csapás volt már ez a nyugdíjrendszernek! Nyilván be kellett tiltani. A Béres készítmény sajnos a közelébe sem jön ennek, de hát ez van srácok. Mivel jobb nincs, én is ezt szedem. Nem csodaszer és sajnos a vas is sok benne a, sőt még valamennyi fluoridot is tartalmaz. De pont a nyomelemek hiánya az oka a legtöbb krónikus betegségnek, így nincs sok választásom, rendületlenül csepegtetek minden áldott nap. 

C vitamin: Annyi folyamatban vesz rész a testben, hogy egy könyvet meg lehetne tölteni vele, így súlyos hiba ha nem viszel be legalább a napi 1 grammot belőle. Vírusfertőzés esetén is azonnal hozzányúl a szervezet, ilyenkor nem bűn 10-12 grammot sem beszedni. Jelenléte nélkül nem valósul meg a kollagén szintézis sem, ami az öregedés felgyorsulásával jár. Ne ennek a szedésén spórolj! Erősen ajánlom a C vitaminnak az  L-aszkorbinsav formáját fogyasztani a sima aszkorbinsav helyett, mert itt is ugyanaz a helyzet, mint a rosszul hasznosuló magnéziumokkal, hasmenést okoz. 

 Az "örök fiatalság" pakkom:

Ezeket a kiegészítőket az ebédem előtt fogyasztom. .

- kreatin 5 gramm

- MSM (Metil-szulfonil-metán) 1 gramm

- glükózamin szulfát 1 gramm

- hidrolizált kollagén peptidek 20 gramm

Bár a kreatinnak a teljesítménynövelő hatását a legtöbb sportoló ismeri, az öregedésgátló hatása szerintem ennél jóval hangsúlyosabb. Először is megállítja a korral járó izomvesztéseget, de szabályozza a vércukor szintjét, erősíti a szívet és hatásos fegyver az időskori szellemi leépülés ellen is. Adagja napi 5 gramm.

Az MSM és a glükózamin szulfát ízületépítő hatása nagyszerűen illeszkedik a kollagénéhez. Maga a kollagén viszont jóval túlmutat az ízületek táplálásán. Gyakorlatilag a kollagén egyfajta ragasztóként tartja össze a testet, aminek a mennyisége az idő előrehaladtával fokozatosan csökken. Az emberi test teljes fehérjeállományának mintegy harmadát teszi ki. Hiányában kopnak az ízületek, gyengülnek az ínszalagok, fonnyad a bőr és hullik a haj. Folyamatos pótlása mindenki számára elengedhetetlen. Fentebb is írtam, hogy a hasznosulása (szintézis) kizárólag C vitamin jelenlétében történik.

B vitaminok: Ezt a vitamin csoportot nehéz kategorizálni, de a hosszú és egészséges élet tekintetében nélkülözhetetlen. Annyi élettani folyamatban vesz részt, hogy felsorolni is nehéz. Alapvető ugyanis az agy, a szív, az izmok és az idegrendszer egészséges működéséhez. Javítja továbbá a bőr állapotát és fontos feladata van az anyagcserében is. Hiányában  lassul a regeneráció és csökken a teljesítmény. Én a B komplex tabletták mellett külön szedek B12-t is.

Úgy gondolom amit  a fentiekben leírtam biztosítja számomra az egészséges és erős szervezetet. Időként persze kiegészítem mindezt Q10-el és halolaj kapszulával is, de mindezt már nem napi szinten. Hosszú évek óta nem voltam beteg, szerintem jó ideig nem is leszek, bár ez igazából nem csak rajtam múlik.

Új, veszélyes koronavírus-variánst azonosítottak Magyarországon - Újabb  mutáns érkezett hazánkba - Portfolio.huforrás: portfolio.hu

Bónusz információ:

Amit egy komoly vírusos légúti fertőzés esetén tennék magamért

Ha az elmúlt 2 évben nem kómában feküdtél, akkor TE is tisztában vagy az aktuális vírus-fenyegetettséggel. Persze a Covid-on kívül renget egyéb levegőben terjedő influenza-szerű vírus is létezik, amelyek mind nagyon keményen oda tudnak csapni ha vagy olyan szerencsétlen, hogy benyalod valamelyiket. A tünetek is hasonlóak mindegyiknél, (magas láz, köhögés, torokfájás, myalgia (izomfájdalom), fejfájás) még ha vannak is lefolyásbeli különbségek.

Is it the flu or something else? | Allina Healthforrás: allinahealth.org

Az emberi immunrendszer képes legyőzni a légúti vírusokat, bárki is állítja ennek az ellenkezőjét. Több százezer évet húztunk már ki ezen a bolygón, ami alatt a testünk megismerte a vírusokat és képessé vált felülkerekedni rajtuk. Csak hagynod kell, hogy a tiéd is tegye a dolgát. És akkor elmondom, hogy én mit teszek / tennék, hogy ha megjelennének rajtam egy vírusfertőzés tünetei, olyan dolgok mint a gyengeség, az erős levertség, a láz, a torokfájás stb. Amiket a tanácsolok, azzal három-négy nap alatt gond nélkül ki lehet keveredni egy ilyen fertőzésből. Azt is elmondom, hogy amiket leírok azok nem NASA titkok, bármelyik körzeti orvos tisztában van a betegség esetén végrehajtandó teendőkkel. De hát ugye most a védőoltás az ami mindenre jó, nem pedig egy működő immunrendszer...

Prevention vs. Health Promotion: What's the Difference and Why Does it  Matter? - EVERFIforrás: vectorsolutions.com

1. automatikus emelése a vitaminoknak és a magnéziumnak

Az immunrendszer működése elképzelhetetlen a vitaminok segítsége nélkül. Ezért is szükséges egész éven át folyamatosan biztosítani egy optimális szintet, de egy betegség esetén a mennyiségeket szükséges drasztikusan megnövelni. Három napig egészen egyszerűen túladagolnám az "immun-pakkomat" a következőt módon:

- D3 vitamin: 50 000 NE

- C vitamin. 12 gramm

- Magnézium (L-laktát):  4 gramm

- K2 vitamin: A D vitamin minden 4000 NE egységére továbbra is 100 μgramm

- Béres -Forte:  3x20 csepp 

2. böjt

Három napig nem ennék semmit! Az emésztés egy nagyon energiaigényes folyamat. A teljes energiafelhasználás mintegy harmada megy el az étel megemésztésére! Csak azzal az egy lépéssel, hogy három napig nem veszel magadhoz táplálékot, 30 %-al megemeled az immunrendszered teljesítményét! Az izomveszteség miatt felesleges aggódnod. Ha egyáltalán nem eszel, akkor a test megemeli a növekedési hormon szintjét, így akadályozva meg az izomvesztést. És még valami! Erről is írtam már korábban, az "Amit a fehérjékről nem tudtál eddig" című cikkemben: a tested vagy épít, vagy regenerál. Böjt üzemmódban egyáltalán nincs építés, csak a regenerálás folyamata működik. Gondolj bele, hogy még a kutya sem fogadja el a táplálékot amikor beteg. Csak fekszik és nem eszik. Mit csinál? Semmit. Regenerálódik. Gyógyul. Ha egy ostoba állat is tudja a gyógyulás módját, akkor mi emberek miért nem?

3. pihenés

Sokan kérdezik, hogy ha betegnek érzik magukat akkor szabad-e edzeni? A válaszom: NEM!!! Az ágyból se kellj fel betegség idején ember! Nincs edzés, nincs suli, nincs meló. Ne menj boltba, ne menj sétálni, ne csinálj egyáltalán semmit! Csak feküdjél és ennyi. A mozgáshoz energia kell. Méghozzá sok. Így pont azt az energiát pazarlod, amivel a fehérvérsejtjeid a vírusokat gyilkolhatnák. Ha nem fekszel és pihensz, akkor a saját magad ellensége vagy. Próbálj meg minél többet aludni. Én ilyenkor csak ostoba sorozatokat néznék és közben nagyokat aludnék. 

4. hő

A légúti vírusok már 60 °C-on megsemmisülnek. Ezt már a nagyszüleink is nagyon jól tudták. Ha érezném magamon a vírustámadás tüneteit, azonnal jönne a napi három alkalom inhalálás. Forró víz a fazékba és törölköző a fejre. Mély lélegzet, tüdőig hatolva, hadd tegye a gőz a dolgát. Természetesen nem rögtön a forralás után, hanem előtte hagynám a vizet pár percig hűlni. A vízbe pedig a következőket tenném:

- szódabikarbóna

- mentolos illataroma

- kamilla

Inhalálás után meg azonnal bújnék vissza az ágyba.

Inhalálás otthon! Tények és tévhitek!

forrás: orrdugulasellen.hu

5. lázcsillapítás

Nem csillapítanék soha lázat, csak ha már 40 °C közelébe kerülnék, de akkor sem engedném, hogy a testem hőmérséklete 38 °C fok alá süllyedjen. Miért? Mert pontosan tudom, hogy a láznak életmentő feladata van. A magasabb hő hatására a fehérvérsejtek is jobban dolgoznak, így hamarabb szabadulnék a betegségtől. A tested nem hülye. A láz pedig egy komoly eszköz a szervezet fegyverraktárában. Élj vele, ne félj tőle! 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat, továbbá hogy létrehozhassak egy mindenki számára jobban átlátható webes felületet, egy testedzéssel és egészséggel foglalkozó honlapot.

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá