2019. már 23.

Kiegészítők, amiket szeretünk és amiket nem

írta: Royaliver
Kiegészítők, amiket szeretünk és amiket nem

Égeti a pénz a zsebed és még szeretnél állati izmosnak is kinézni? Semmi más dolgod nincs mint, hogy megtámogasd a vézna tested egy kis szmötyivel edzés közben, amit tudományos hablattyal körbeírva fognak rád sózni. Gombamód szaporodnak a táplálélékkiegészítő üzletek online is, a való térben is. Mindenki szép és fiatalos akar lenni feszülő izmokkal, úgyhogy megvan a vevőkör, ki kell őket szolgálni. Mondjuk ha az eladó szakértelmére akarod bízni magad, vagy ha az online bolt szöveges ajánlóját olvasod, akkor könnyen úgy érezheted, hogy a havi fizudat náluk kell hagynod a jobb kinézet érdekében.

Szerencsére ez koránt sincs így. A jó kinézet alapvetően a helyes étrend, a megfelő mozgás és pinehés eredményeként mindenkinek elérhető. A plakátokon pózoló szúrós tekintetű srácok meg nem a legújabb fejlesztésű kreatintól néznek ki úgy, hanem egészen más dologtól. De erről majd később...

forrás: www.dailystar.co.uk

Viszont egyáltalán nem kell félni a kiegészítőktől, sőt! Van, ami fantasztikusan megkönnyíti a mindennapi életünket, és olyan is van, ami egyenesen nélkülözhetetlen. Meg vannak a tök felesleges dolgok is...

Nézzük, hogy mire is van szüksége mindenkinek.

- Vitaminok, multivitaminok, ásványi anyagok

Kell! Kész! Minden, ismétlem, minden folyamat a testedben vitamok segítségével megy végbe. A sebgyógyulástól kezdve, a vörösvértestek képződésén át a fertőzések elleni küzdelemig vitaminokra van szükséged. Ha megendedheted magadnak, minden vitamint külön vegyél meg. Az a legbiztosabb. Ha nem, hát akkor ott vannak az előre elkészített vitamincsomagok. 8-10 tabletta vagy kapszula/nap egy sportoló ember igényei szerint összeállítva. Járd körbe az összetevőket, mert az olcsóbb készítményeknél érhetnek meglepetések!

Amikre figyelj:

- A-vitamin: A jobb vitaminokban retinil és béta-karotin kombináció szolgáltatja az A-vitamin bevitelt. A fő problémát a "preformed retinol" okozza, retinyl acetát és retinyl palmitát formájában, önmagában vagy multivitaminok részeként fogyasztva. A béta karotin szedése nem problémás. 5000 NE az ajánlott napi adag. A legtöbb csomagban a duplája van, teljesen feleslegesen. Ráadásul ez az a vitamin, amit a normál étkezés részeként is rendes dózisban visz be az ember. Hónapokba, sőt néha évekbe telhet, amíg a többlet A-vitamin kiürül a szervezetből.

- Magnézium: A  legrosszabb felszívódású kötés a magnézium-oxid. Pár százaléka jut csak el a megfelelő helyre. Az olcsóbb készítményekben az oxid kötésű magnézium található. 

A jól felszívódó magnézium típusok: laktát, orotát, klorid  és a citrát  (trimagnézium-citrát a legjobb!!) A karbonát még elmegy, az oxidot meg felejtsd el!

- D-vitamin: Kemény edzések mellett a napi 4000 NE az alap. A legtöbb készítményben csak 400 NE van.

- E-vitamin: Ez az a vitamin, ahol igenis számít, hogy természetes forrásból származik, vagy mesterségen állították elő. A természetes E-vitamin négy összetevőből áll. Alfa-, béta-, delta- és gamma-tokoferolból. Az alfa-tokoferol készítmények felelősek az E-vitamint ért támadásokért. A gamma-tokoferol az, aminek gyulladás- és rákellenes hatása is van. Ráadásul az alfa-tokoferol még csökkenti is a szervezet gamma-tokoferol szintjét. A hatásos dózis kb. napi 400 NE.

- Multivitamin kapszula / tabletta

Ha tényleg elhiszed, hogy napi egy szem bogyó fedezi majd a vitamin és ásványi anyag hiányod, akkor hülye vagy. Nyilván többet ér, mintha napi egy doboz cigit szívnál el, de ezekben a minimumnál is kevesebb hatóanyag  van. Akkor már inkább egy olcsó C+D+B vitamin kombó egy kis magnéziummal. Árban kb. ugyanott vagy a hónap végére, de itt legalább a megfelelő mennyiségeket viszed be.

- Fehérjék

Minden sejt, szövet és szerv fehérjékből (aminosav) épül fel. A test nem üzemanyagként tekint a fehérjékre, hanem építőanyagként. A fehérjeporok olcsó és gyors segítséget jelenthetnek. Ha meg tudod oldani kajával, az a legjobb, de hátrányod nem lesz belőle, ha a napi fehérjebevitel max. 30 %-át por formájában viszed be. A legjobban hasznosuló fehérjekészítmény a tejsavó. A drágábban előállított és drágabban megvásárolható IZOLÁTUM ÉS HIDROLIZÁTUM semmivel nem fog többet adni az izmaidnak, mint az olcsóbb KONCENTRÁTUM. A növényi fehérjék nem rendelkeznek teljes aminosav profillal. Körülményes és drága, mire összehozol egy jó kombinációt. Ha érzékeny vagy a tejcukorra (laktóz), akkor viszont egyedüli megoldásként maradnak a növényi fehérjék. A borsófehérje rizsfehérjével kombinálva nagyon hasonlít a tejsavó aminosav profiljához. Laktózérzékenyként mindenképp próbáld ki! Amit felejts el, az a marha protein. Hiába ajánlja Kai Green, ez nem fogja az izmaidat táplálni. Csontokból, porcokból és inakból készítik. Semmi köze a marha húsához. Kuka.

 

- Kreatin

Természetes szteroidnak is nevezik. Vizet vonz a sejtmembránba, ami így több fehérjét képes befogadni. A nagyobb izomsejtek nagyobb izomtömeget is jelentenek. Iszonyatosan gyorsítja az izmok regenerációját. Napi 5 g kreatin bevitele már pozitív hatással van a rövidtávú, nagy intenzitású fizikai munkavégzésre is.És itt jön a csavar. Ennél nem is kell több. Nem kell töltögetni 3-6 napig és nem kell pihentetni 2-3 hónap után. Folyamatosan és biztonságosan szedhető. Viszont minden kutatás a monohidrátra irányul. A többi formula ha nem is hatástalan, de szükségtelen. Az egyedüli kivétel az érzékeny gyomrúaknak ajánlott Tri-Kreatin-Malát.

forrás: peakshop.hu

Aztán vannak még dolgok, amik ha nem is tök feleslegesek, de nem szükséges havi szinten költened rájuk: BCAA-k, izületvédők, edzés előtti szerek.

BCAA-k (Branched-chain amino acid) elágazó láncú aminosavakpontosabban: leucin, izoleucin és valin. A három aminosav aránya 2:1:1 kell, hogy legyen. Létezik 4:1:1 és 8:1:1 is. A magasabb leucin tartalom igazából csak annyit jelent, hogy a másik két aminosavat kispórolják a dobozodból. A BCAA nagyon hatásos, ha éhgyomorra edzel. Az izmok azonnal felszívják, nem a májon keresztül dolgozza fel a test. Viszont ha este edzel lényegében feleslegesen használod. A tested jól fel van töltve a korábbi étkezéseidből bevitt fehérjével. Szükségtelen rátöltened.

Hogy izületvédőkre szükséged van-e, azt magadnak kell kitapasztalnod! Megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitel mellett csak a pénzedet költöd.

Az edzés előtti kiegészítőkről meg csak annyit, ha pörögni akarsz edzés előtt, akkor igyál kávét. Itt halkan megjegyzem, hogy azért van egy két dolog, ami hasznos lehet. Az L-Arginin nevű aminosav kiváló példa erre. Normál körülmények között az emberi test elő tud állítani valamennyit belőle, de a kemény edzések lecsökkentik a szintjét. Ha szeded, akkor tágulnak az erek, nő a teljesítmény és jobban hasznosul a kreatin is. Kiváló kiegészítője az L-Lizin.

Amik teljesen haszontalanok: 

-Teszto-fokozók

Korábban is írtam. Megerősítem. Nincs értelme tesztoszteron fokozókra költened. Aludj többet, fogyasz több koleszterint, szexelj és emelj nehezet. Ennyi a titok. A tribulus meg a többi szar ezeket nem fogja helyettesíteni!

- Zsírégetők

A zsír a szalonnasütésnél ég. A fogyást kalóriadeficit fogja okozni. Ha egyszámjegyű a testzsírszázalékod esetleg segíthet, de nem ettől fogsz lefogyni. Ha létezik cucc, amitől gyorsul a zsírvesztés, akkor az a koffein. Nyomják is rendesen bele a tablettákba. Ha fogyni akarsz, kezdj el kalóriákat számolni!!! Kövess egy étrendet és ne csábulj el! A BIO-SKY 100000 termogenikus zsírégetője szart sem fog leégetni rólad. Csak a pénztárcádat.

" A gyártó titkos adaléka" (nyilván ilyen kiegészítő nincs, ezt a kiírást az összetevők között keresd!)

Az ilyen dumákat akkor kapod, amikor nem merik kiírni, hogy mivel egészítik ki az egyébként működő dolgot. A vitamin pakkok, kreatinok és fehérjék is bele tudnak kerülni az ilyen kategóriába.

JA! Tömegnövelők!!

Cukros, kukorica alapú szemetek. Egy fillért sem érnek. Több mondatot sem pazarolnék rájuk. Tömegelni akarsz? Egyél! Ételt. A tömeghez szénhidrát kell. Sok. Viszont ezeket rendes kajával, egészségesen is el tudod fogyasztani. Ezeket a cukros-vödrös szarokat messzire kerüld el!

forrás: entrenadorpersonalbilbao.com

Ennyit a kiegészítőkről. Sokat tudnak segíteni, ha a megfelelőt veszed. De ne dőlj be a reklámoknak, ésszel vásárolj!

Legközelebb kezdjünk el edzésről is beszélni!

Addig is kitartás!

Üdv.:

Roy

Szólj hozzá