2024. máj 06.

Gyors és gyilkos

írta: Royaliver
Gyors és gyilkos

 forrás: strongfirst.com/

Sok blogbejegyzést szenteltem már az egészséges táplálkozásnak és talán még többet a testedzés témakörének, azonban alapvetően mindegyik írásom egy egészségesebb testben eltöltött hosszabb életre irányult. Mindig igyekeztem a lehető legközérthetőbb maradni, mégis mélyrehatóan indokolni az állításaimat. Persze volt olyan, hogy csak elmondtam, hogy (szerintem) mi működik és mi nem, de a hangsúly mindig is azon volt, hogy mi az ami működik. Mivel én legtöbbször könnyen emészthető és azonnal használható tanácsokat szerettem volna adni, ezért néha nem bocsátkoztam hosszas indoklásokba arról, hogy miért is marhaság a kocogás, miért felesleges időtöltés futballt játszani, vagy miért lehet egyenesen káros a növényi alapú táplálkozás. 

Zhanna D'Art

A képen Zhanna Samsonova látható aki 39 évesen halt bele a vegán életmódba.


Tisztában vagyok vele, hogy mindig is voltak az olvasóim között kételkedők, akik nem tudtak minden írásommal egyetérteni. De hát ez van. Azokat meg már nem is említem, akik folyamatosan beleállnak a cikkeimbe. Mondjuk őket egyáltalán nem értem. Mi a fenének olvasgatják egyáltalán a blogomat? Én sem erőltetem a véleményem a számomra irreleváns témákban. Engem például egyáltalán nem érdekelnek a vegetáriánusok agymenései, éppen ezért nem vagyok előfizetője a "Legeljünk együtt a vadon élő állatokkal" című szaklapnak és nem is kommentelgetem a vegák különböző fórumokon megjelenő, a valóssággal nyomokban sem találkozó írásait. A blogomban megjelenő cikkek viszont alaposan körbe járják az egyes témákat és (ha rögtön nem is egyértelmű) mindegyik egyetlen közös pontra mutat. Ez pedig a hosszú élet egy erős és egészséges testben.

Fontos megérteni, hogy bár a fenti célt egy sok darabból álló kirakós elemei (táplálkozás, edzés, pihenés... stb.) alkotják, mindegyik közös kiindulópontja a mitokondrium. Egészen profán módon megfogalmazva a mitokondriumok a sejtekben található, energiatermelésért felelős miniatűr szervecskék. Fő feladatuk az adenozin-trifoszfát (ATP) előállítása, amely a sejtek univerzális energiahordozója. Ezek a mini "erőművek" az energiatermelésen túl szabályozzák még a sejtek működését, az anyagcserét és az öregedési folyamatokat is. A mitokondriumok hibás működése vezethet többek között egyes neuródegeneratív elváltozásokhoz, a szív- és érrendszeri problémákhoz és a rettegett cukorbetegséghez is.

 Mitokondriumok - HealWays

Több cikkben is részleteztem, hogy kétféle módon tudnak a mitokondriumok energiát (ATP) előállítani. Vagy cukorból, ami a növényi alapú étrend alapja (glükózis), vagy állati zsírból (ketózis). (Megjegyzés: Növényi olajokból is el lehet jutni a ketózis állapotába, de az ugyanolyan rossz válatsztás, mint a glükózis.) Ha eddig úgy tűnt, hogy én a hentesek és mészárosok fizetett ügynöke vagyok, hát hadd javítsalak ki. Soha nem gondoltam, hogy a húsból és zsírból készült ételek finomabbak lennének, mint a növényi alapúak. Nyilván a húsokból hiányzik az édes íz, viszont az nem több egy drognál az agyad számára.(Különben meg ne feledjük el Fülöp atya figyelmeztetését a "Legyetek jók, ha tudtok" című filmből, miszerint "Aki édeset eszik, az keserűt kakál!") 
A legfontosabb dolog ami a zsírok felé billenti a mérleg nyelvét az, hogy az állati eredetű zsíroknak a növényekénél jelentősen alacsonyabb a deutérium szintje. (A deutérium a hidrogén egyik izotópja, amelynek a magjában egy proton és egy neutron található, ellentétben a normál hidrogénnel, amely csak egy protont tartalmaz.)

forrás: drpetrad.com

A túlzott mennyiségű deutérium negatívan befolyásolhatja a sejtek működését és nem mellesleg hozzájárulhat a rák kialakulásához is. Az ATP előállítása során a hidrogénnél sokkal nehezebb deutériumok folyamatosan roncsolják mitokondriumokat. Viszont a deuterium szintjének a csökkentése erősen javítja a mitokondriumok hatékonyságát, így is hozzájárulva az egészséged megőrzéséhez. Nem mellesleg a ketózis állapotában az egészséges sejtekben a mitokondriumok csökkentett deutérium tartalmú anyagcserevizet termelnek, így minimális mennyiségű folyadék fogyasztásával is tökéletesen hidratált maradhatsz.
Röviden összefoglalva a ketogén diéta előnyei közé tartozik az energiatermelés növelése és az általános sejtfunkciók javítása. A ketogén diéta alacsony szénhidráttartalma és magas zsírtartalma segíthet csökkenteni a deuterium szintjét a szervezetben, ami pozitív hatással lehet a mitokondriumokra és az egészségre úgy általában.

@royandjeansworkouts #exercise , #nutrition , #sportnutrition , #arnold , #keto , #keto diet, #foryou #foryoupage ♬ eredeti hang - roy&jean's workouts

"Arnold diétája megegyezett az aranykorszak többi testépítőjének az étkezési szokásaival. Az étrendje bővelkedett zsírban és fehérjében, de alacsony volt annak a szénhidráttartalma. Érdekes módon ez az étrend nagyon hasonlít a mai ketogén diétára. Étrendje sok tojást, halat, túrót, friss gyümölcsöt, dióféléket, salátákat, tejtermékeket és marhahúst tartalmazott. Bár a szénhidrátokkal kapcsolatos ismereteik akkoriban még korlátozottak voltak, a testépítők mégsem fogyasztottak sok szénhidrátot. Arnold soha nem is számolta a makrókat vagy a kalóriákat. Egyszerűen rengeteg tápláló ételt evett. Versenyidőszakban is ugyanazokat fogyasztotta, csak kisebb mennyiségben."

Nem lehet félvállról venni a mitokondriális egészséget, mivel a mitokondriumok állapota közvetlenül kapcsolódik a krónikus betegségek kialakulásához. A mitokondriális diszfunkció hozzájárulhat a szabad gyökök túlzott képződéséhez is, ami oxidatív stresszhez vezet és súlyosan károsíthatja a sejteket. A mitokondriumok egészségének fenntartása kulcsfontosságú a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében. Az egészséges és erős mitokondriumok sokkal ellenállóbbá teszik az embert olyan stresszfaktorokkal szemben, mint a hideg, a meleg, a fertőzések, mérgek és a sugárzás. Tehát a lehető legtöbb és legjobban működő mitokondriumokra van szükségünk. Megfelelő mennyiségben aktívan csökkentik a szabad gyökök keletkezését a szervezetben és a jelenlévőket is hatékonyan hatástalanítják. Nem árt tisztában lenni vele, hogy az antioxidáns ételek és kiegészítők sem többek pénzkidobásnál, ha a szabadgyökökről van szó. A mitokondriumokra figyelj ne a tablettákra!

 

@the_spiritualguru 1930 vs Today.. #1930 #diet #processedfood #alkaline #vibration #truth #viral ♬ Criminals - F.O.O.L

"Wow, ez őrület! Hasonlítsd össze az utca emberét az 1930-as és a 2024-es New York-ban! Nézd meg, hogy akkoriban mindenki milyen egészségesnek és élettel telinek látszott, mai mércével is karcsúak és fittek voltak. A 2024-es felvételen viszont senki nem tűnik egészségesnek, és ez szomorú. Úgy értem túl sok az elhízott ember. Jó 100 évvel ezelőtt a lakosság sokkal egészségesebb volt. De mi változott? Ez nem rakétatudomány. Sokkal több lett az ultra-feldolgozott, túlízesített étel. Az étrendünk több mint 60%-a lett feldolgozott élelmiszer, tele magolajokkal. Az élelmiszereink olyan alapanyagokból készülnek, mint a kukorica, repce, napraforgó, szójabab és mind tele vannak olyan összetevőkkel, amelyek miatt állandó sóvárgást érzünk és amelyek tönkre teszik a társadalmunkat.
Térjünk vissza ahhoz, amiket még a dédszüleink ettek az 1930-as években. Fogyasszunk feldolgozatlan, vagy minimálisan feldolgozott állati eredetű élelmiszereket, állati húsokat és zsírokat. Kerüljük el a magolajokat és csak minimálisan feldolgozott növényi élelmiszereket együnk. Akkoriban még nem a mai hyper-ultra feldolgozott szemetet ették Ennyire egyszerű!"

 A mitokondriumokat erősen károsítják az olyan szokások is, mint a dohányzás, az alkoholos italok fogyasztása, a stressz különböző formái, a szemétevés, a túlevés, és bizony a túledzés is. Javaslom elolvasásra a témában Pavel Tsatsuline "Gyors és gyilkos" című könyvét!  A könyv a robbanékonyság fejlesztésének témáját járja körül, amely nem csak a sportolók számára lehet fontos, de mindenkinek ajánlott, aki hatékony módját keresi az öregedés lassításának. Tisztában kell vele lenni, hogy az idő előrehaladtával először a robbanékonyság, majd az erő, végül az állóképességünk tűnik el. Pontosan ezért felesleges időtöltés a kocogás, a labdázgatás meg a táncos edzések. Ha hosszabb és egészségesebb életre vágysz, akkor a robbanékony, 2-es típusú izomrostok fejlesztésére kell leginkább odafigyelned, mivel ezeket fogod először elveszteni. 80 éves korára egy férfi a fiatalkori izomrostjainak felét már elveszítette és vele együtt a mitokondriumainak is a nagy részét. Ezen pedig nem segít sem a parkban körözés, sem a fallabdázás. Az erő- és a robbanékonysági edzés viszont segíthet megvédeni és helyreállítani a korábbi állapotodat!

kettlebell workout t nation Off 74%forrás: cjx.2023cj.top/products

A könyv egyébként hangsúlyozza a megfelelő pihenőidők fontosságát is az edzéssorozatok között. Ez pedig elengedhetetlen az edzés előnyeinek kihasználásához és az izomláz minimalizálásához. (HIIT protokoll ugye?) Ha túl hosszúra nyújtod a sorozataidat vagy pihenés nélkül túl gyorsan kezded el a következőt, akkor a tejsavas közeg (izomláz) lesz az ellenséged, ami gátolja majd az izmaid megfeszülését és ellazulását, amitől lecsökken az erőd és a sebességed. Élőholt állapotba kerülsz és napokig csak félgőzzel leszel képes bármilyen tevékenység végrehajtására.

Kettlebell back exercises help create a strong and stable core foundation. (Image via Pexels /Alexa Popovich)
forrás: sportskeeda.com

A könyv egyébként két alapgyakorlatra koncentrál: a kettlebell lendítésekre és a dinamikus fekvőtámaszokra. Pavel szerint ezek a gyakorlatok segítenek a mitokondriumok és a gyors összehúzódású rostok megfelelő erősítésében. A robbanékonysági edzés rendkívül hatékony edzésmód, mivel nemcsak javítja az aerob teljesítményt, de kitűnően építi a sovány izomtömeget is. Nekem egyébként a kettlebelles padlónyomás és kettlebelles felrántás lett a személyes kedvencem. A végrehajtásom mindig gyors és dinamikus és az edzésem ideje is csupán 35-40 perc. És tudod idén én már 47 leszek, de a lendületemből még semmit nem veszítettem.

@royandjeansworkouts #CapCut #sport #sunshine #outdoor #fitness #workout #fitnessmotivation #motivation #training #lifestyle #kettlebell #streetworkout #foryoupage #foryou ♬ original sound - D Y L A N . S

Rendkívül fontos az élettani optimum megtalálása. Annyi stresszt jelentsen egy edzés, amivel az még képes épülni és fejlődni. Nem véletlen, hogy azok akik kiégetik magukat a végtelen sorozatokkal, HIIT jellegű edzés-protokollokkal, heti hat alkalommal történő edzésekkel, hamarabb öregszenek meg és gyorsabban mennek tönkre. Heti 2-3 óránál és legfeljebb három alkalomnál egyszerűn nincs szükséged több edzésre. Ne az egód tápláld, hanem a tested!
Ha tetszett és hasznosnak találod a bejegyzéseimet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá