2024. ápr 06.

Nem minden arany, ami fénylik

írta: Royaliver
Nem minden arany, ami fénylik

kep_2024-04-06_124400870.png

Mindenek előtt ha kicsit megkésve is, de Boldog Új Évet Kívánok Minden Kedves Olvasómnak! Vagy legalább boldogabbat, mint amilyen a tavalyi volt. Jó, tudom, hogy nem a húsvéti ünnepek után kellene ilyeneket irkálnom, de a velem született lustaságomnak hála az elmúlt hónapokban (is) erősen hanyagoltam a blogom. Nem akarok most sem üresen ígérgetni, de az éven azért igyekszek majd egy kicsit aktívabb lenni. Még akkor is, ha az időm és a  témáim célközönsége is viszonylag szűkös...
Vannak dolgok amiket már úgy elengedtem magamban. Elfogadtam, hogy hiába vagyok tisztában az igazsággal és próbálom azt elmondani, ha a hallgatóságom egy komoly hányada egyszerűen hazugságnak gondolja a mondandóm. De hát ez van. Nehéz a mainstream propaganda ellenében dolgozni. Viszont én továbbra is teszem a dolgom és leírom mindazt ami SZERINTEM működik az egészséggel és az edzettséggel kapcsolatban. Most sem felejtem el azonban felhívni a figyelmed, hogy a személyemben csupán egy lelkes amatőrt találsz, aki szeret a dolgok mélyére ásni és nem egy képzett szakembert. Így könnyen lehet, hogy bármiféle egyezés a blogom tartalma és a valóság között csupán a véletlen műve...

@royandjeansworkouts #CapCut #sport #sunshine #outdoor #fitness #workout #fitnessmotivation #motivation #training #lifestyle #kettlebell#streetworkout #foryoupage #foryou ♬ Motivational - Vioo Sound

A mai bejegyzés egyébként csupán egy kis csapongás lesz egészségről, edzettségről meg némi összeesküvés-elméletről, amibe vágjunk is rögtön bele! Hogy miért is kell folyamatosan őrült összeesküvés - elméletekkel foglalkoznunk? Mert már nagyon régen egyértelmű, hogy ezek nem puszta elméletek. Ez már maga az összeesküvés. A világ urai egyre nyilvánvalóbb módon hozzák a tudomásunkra, hogy az időnk-, a teljes emberiség ideje lejárt. Már egyáltalán nem titkolóznak, nyíltan tudatják a velünk a fizetett szócsöveiken keresztül a ránk váró sötét jövőt. Egyébként is ki állítaná meg őket? Senki. Nem a bábok játszanak a bábossal.

Ezért tűnik számomra mindig kicsit visszásnak, amikor a mindenféle hírközlő felületeken megjelenő, fizetett statiszták által előadott életmódtanácsokkal érvelnek ellenem. Ugyan már! Nézd! Tényleg mindenkit sajnálok, aki az életét az úgynevezett "hivatalos" csatornákon közzétett információk alapján próbálja meg jobbá tenni. Hát nem egyértelmű, hogy az irányító elitnek nincs szüksége hosszú életű, egészséges emberekre? Nem jöttél még rá, hogy az egészségügynek úgy általában semmi köze nincs már az egészséghez? Pont ahogy rendőrségnek sem a biztonsághoz, a médiának az igazsághoz vagy az államnak a jóléthez. Nem titok, hogy mára az egészségügy egy évi több milliárd dolláros üzletté fejlődött, amely kizárólag a beteg emberek pénzéből épül. Szerinted hol jön itt a képbe az egészség? Na ugye! Mondjuk az pont nem az orvosok hibája, hogy nem tanítanak számukra semmit az egészségről. Ők kizárólag beteg állapotokat kezelnek (leginkább csak konzerválnak), ami meg szinte kizárólagosan az élelmiszeripar számlájára írható.

Sajnos a legtöbb egészségtudatos ember lába alól is pont a hibás táplálkozási tanácsok rúgják ki a hokedlit. Ami egyáltalán nem meglepő, tekintve hogy a WHO által ajánlott táplálékpiramistól kezdve a dietetikusok táplálkozási irányelvéig, a legtöbb hivatalos étrendi ajánlás egészen egyszerűen szembe megy a józan ésszel. A "táplálkozz minél változatosabban",  "egyél napi hat alkalommal", "fogyassz minél több gyümölcsöt", "táplálkozz rostdúsan"  és "igyál legalább napi 3 liter vizet"-től kezdve, a "kerüld a sót" "kerüld az állati zsírokat" és a " kerüld a vörös húsokat"-ig az összes tanács egy életellenes nonszensz. Semmilyen élőlény nem táplálkozik "változatosan" a természetben. Maga a fogalom is értelmetlen. Nem változatosan kell táplálkozni, hanem tápanyagokban dúsan. Akkor igyál amikor szomjas vagy és annyit amennyi jól esik. Ha nem vagy csecsemő, vagy önmagát ellátni képtelen, szellemileg leépült aggastyán, akkor a tested jelzése alapján tudni fogod, hogy mikor van szükséged folyadékra. Ne félj a sótól! Csak a kilúgozott, kifehérített, kiherélt, gagyi, sónak nevezett ipari szemeteket kerüld el jó messzire! Használj mindenhez Himalája-sót! Ez azon túl, hogy megköti a sejtjeidben a folyadékot, még egy valóságos ásványi anyag bomba is.
Ha létezik olyan dolog, ami az ember számára nem működik, akkor az a növényi vagy szénhidrát alapú táplálkozás. Persze látom én, hogy ezzel a mai new-age-faszsággal mennyi embert vezettek félre, de attól az még továbbra is egy működésképtelen étkezési alternatíva maradt. Sajnos a növények fehérjében és tápanyagokban szegények, energiaként pedig rosszul hasznosulnak.

ImageRobert Downey Jr. vegán életmódra váltása előtt és után. Ma már inkább "vashiányos" és nem "vasember."
forrás twitter.com

Nyilván a növényi alapú táplálkozással kapcsolatban tengernyi baromságot össze lehet kamuzni, mondjuk a rostok fontosságát vagy a bolygó megmentését, de tekintsünk el kicsit a népmesei elemektől és foglalkozzunk a rideg tényekkel. Az emberi fogyasztásra alkalmas táplálékokat a bennük található makrotápanyagok szerint szokás osztályozni. Ezekből hármat különböztetünk meg:

- szénhidrátok (cukrok alkotják)

- fehérjék (aminosavak alkotják)

- zsírok (zsírsavak alkotják)

Velük kapcsolatban pedig kiemelten fontos megérteni az esszencialitás fogalmát.
Esszenciális

"Szó szerinti jelentése: alapvető fontosságú, nélkülözhetetlen. Azokat az anyagokat nevezzük így, melyek a test egészséges működéséhez elengedhetetlenek, ám a szervezet egyáltalán nem vagy csak elégtelen mennyiségben tudja előállítani őket. Éppen ezért ezeket az anyagokat a táplálkozás útján kell bejuttatni a szervezetbe." (forrás: esem.hu )

Az esszenciális zsírsavakhoz és az esszenciális aminosavakhoz vagy egyáltalán nem, vagy csak erősen korlátozott mennyiségben lehet hozzájutni a növényi eredetű táplálékokból. (Értsd: A növényi táplálkozás ebben a tekintetben nagyon nem alternatíva.) Viszont egyáltalán nem léteznek esszenciális cukrok. (Értsd: Fogyasztásuk korlátozása / elhagyása nem okoz hiányállapotot.)

@carnivorelifestyle Anthony Chaffee YT #vegan #plantbased #carnivore #exvegan ♬ original sound - Carnivore Lifestyle

" Arra lettünk tervezve, hogy húst együnk és nem arra, hogy növényeket. Nézhetjük ezt bárhogy is, de nincs lehetőségünk a rostok lebontására. De nem ezért kell a növényeket kerülni. A rostok emésztésőről már a 80-as években  is vitatkoztak, de a növényekből egyszerűen nem jutunk hozzá a tápanyaghoz. Ez logikus. Akkoriban viszont azt mondták, hogy ha nem eszünk növényeket, akkor elhízottak és betegek leszünk. Tehát az emberek abbahagyták a zsírevést és elkezdtek igazán meghízni.

Emlékszem az egykori rákbiológia órámra. Az tanultuk, hogy a kelbimbó 136 ismert rákkeltő anyagot tartalmaz. A fehér gombában is van több mint száz. A spenót, a kelkáposzta, a saláta, a zeller, az uborka és a brokkoli  is szó szerint oldalakat töltött meg a termék nevével és a benne azonosított rákkeltő anyagokkal. Gondoltam kikeresem melyik zöldség a legkevesebé karciogén. Nem találtam egyet sem amiben ne lett volna legalább 60 rákkeltő anyag. Tiszta őrület. Emlékszem, hogy mi ott mindannyian csak forgattuk a fejünket, hogy ez most valami vicc, ugye? De ő csak ránk nézett és azt mondta, hogy nem eszik többé salátát és zöldségeket. Nem engedi a gyerekeinek sem, mivel a növények megpróbálnak minket megölni."

 

És hogy mire figyelj oda? Ha csak teheted, kerüld el jó messzire a pékárukat, cukrásztermékeket, tejtermékeket, a félkész ételeket, a nagyüzemi állattartásból származó húsokat és húsipari termékeket, valamint a gyorséttermek teljes kínálatát. Vásárolj a helyi kistermelőktől hazai termékeket, a húsokat és hústermékeket pedig a helyi hentesektől szerezd be, akik ellenőrzött forrásból jutnak hozzá a húsokhoz. Amennyire csak lehet, kerüld a szárnyasok fogyasztását is, mert a húsuk a fehérjén kívül nem tartalmaz semmi egyéb hasznosat. Minden héten fogyassz állati belsőségeket.  A tojás legyen a legjobb barátod. Aktív élet mellett a napi 10-12 darab is teljesen rendben van. (A tojás csodás egészségügyi előnyeiről nemsokára jövök majd egy hosszabb bejegyzéssel. Elöljáróban csak annyit, hogy ha tojáson kívül soha az életben nem ennél már semmi mást, akkor sem alakulna ki semmilyen hiányállapotod.) Kerüld el messzire a magolajokat és az import gyümölcsöket is. Sokak számára nem egyértelmű, de minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, az annál több problémát fog generálni az emberi szervezetben. Pontosan ezért kerülöm a táplálékkiegészítőnek csúfolt fehérjeporokat is, mert az egészségre gyakorolt hatásuk semmiben nem különbözik a dobozos jégkrémekétől. A termékhez előadott 'izomnövelő' és "regenaráló" hatás sem több egy jól felépített propagandánál. Gyakorlatilag egy, a sajtgyártás során létrejövő melléktermékből előállított agyoncukrozott ipari szemétről beszélünk, amit marha drágán árulnak az arra fogékonyaknak... 

 

@cheatmeal1 Youve been lied to #protein #proteinpowder #massgainer #arnoldschwarzenneger #joeweider #richpiana ♬ original sound - Rich Piana

 "A fehérjeporok és a tömegnövelők fogyasztása nem több időpocséklásnál. Azért nem is fogok soha fehérjeport vagy tömegnövelőt árulni, mert nem akarom félrevezetni az embereket. Nehogy azt higgyék, a fehérjepor esetleg jobb választás, mint a valódi élelmiszerekből származó fehérje. Minden olyan cég, amelyik tömegnövelő termékeket gyárt, csupán szart állít elő. De ne nekem higgy! Menj csak el bármelyik étrendkiegészítőket forgalmazó üzletbe, vedd le a polcról legjobb és legdrábább tömegnövelő terméket, aztán olvasd el rajta az összetevőket.
És ezekkel a vackokkal már több mint 30 éve verik át a vásárlókat! Joe Wieder hozott forgalomba először fehérjeport, amit anno még Arnold Schwarzenegger képével népszerűsített. És azóta is őrült mennyiségben árulják ezeket a szarokat . Azt akarom, hogy derüljön ki az igazság. Szeretném, ha mindenki megtudná, hogy az igazi étel az ami működik, nem pedig fehérjeporok. A fehérjeporok segíthetnek valamelyest, de csak a maguk korlátozott módján. A valódi étel m
indig  jobb választás lesz." (Rich Piana)

Hiszem, hogy az egészséggel kapcsolatos legfontosabb kritérium az, hogy milyen állapotban van egy adott egyén immunrendszere. Sokan nem veszik figyelembe, hogy az immunitás maga egy komplex rendszer, amely sok egymással összefüggő folyamatából áll, és amiből  nem elég csupán a rész-komponensekre odafigyelni. Egy rendszer csak annyira erős, mint annak a leggyengébb eleme. A helyes táplálkozáson túl nagyon fontos a rendszeres testedzés, a friss levegő, a napfény és a vitaminok/ásványi anyagok megfelelő mennyiségű pótlása. Az immunrendszert támogató vitaminok közül a D3 az egyik legfontosabb, amit K2 vitaminnal és magnéziummal szükséges együtt fogyasztani. A D vitamin egyébként egy zsírban oldódó vitamin, ami egy újabb szög a vegán-korporsóba. Sok helyen olvasom, hogy nem szabad félni a nagy dózisú D vitamintól. Nyugodtan be lehet vinni a napi 800 NE (Nemzetközi Egység)-t is. Nos én valóban nem félek tőle,mivel nyáron 8000 NE, télen pedig 25 000 NE a napi adagom. Ha pedig úgy érzem, hogy valami légúti nyavalya kerülget, akkor pár napig napi 50 000 - 70 000 NE- t is magamhoz veszek. Egyébként meg köszönöm a kérdésed, nagyszerűen érzem magam és a betegségek is messzire elkerülnek.

@royandjeansworkouts #CapCut #sport #fitness #workout #fitnessmotivation #motivation #training #lifestyle #kettlebell #foryoupage #foryou ♬ eredeti hang - roy&jean's workouts

Nem akarok a fentebb leírtakon túl még plusz vitákat is gerjeszteni, de valami azért még kikívánkozik belőlem. Akinek akár csak egy kis rálátása is van az emberi test elképesztő bonyolultságára és összetettségére, az abban egymásra épülő rendszerekre, vagy csupán akár a sejtszinten végbemenő folyamatokra, az élből kiröhögi az evolúció elméletét. Nem létezik, hogy az őskorban egyszer csak lába nőtt egy kőnek, ami aztán kimászott a vízből, végül pedig a véletlenek sokaságának köszönhetően kialakult belőle egy ilyen ultrakomplex biológia gépezet, mint az emberi test. Éppen akkora ostobaság egy ilyen szintű precíziót és bonyolultságot a véletlennek tulajdonítani, mint elhinni, hogy egy ilyen rendszer működését fel lehet javítani a tömeggyártásban piacra dobott, védőoltásnak csúfolt génterápiás beavatkozásokkal. Mélyen hiszek abban, hogy az emberi test a túlélésre lett tervezve. Nem a komfortra, nem a kényelemre és nem a folytonos zabalásra. Tudod a kényelmes élet, rövid élet. Mindig az a test marad fiatalos, amely folytonosan kihívásokkal kénytelen szembesülni. Fizikai terheléssel, hideggel, forrósággal és napfénnyel, éhséggel, vírusokkal és baktériumokkal. Meg kell értened, hogy nem tudsz elbújni a világ elöl! Ha élni akarsz, akkor kénytelen vagy konfrontálódni vele! Mert ugyan miért is várnád el, hogy működjön a tested, amikor annak nincs miért működnie?

@patikus65

Reviczky Gábor vesszőfutása

♬ eredeti hang – Doktor Gődény - Doktor Gődény

Mielőtt zárnám a mai bejegyzésemet, még ejtenék pár szót magáról a testedzésről. Csak, hogy tisztázzuk: Testedzés alatt az emberi test fizikai képességeinek a fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket értjük. Egészen biztos vagyok abban, hogy a hobbi sportolók jelentős része egyáltalán nincs tisztában a testedzés fogalmával. Ott van a félreértés, hogy sokan egy kalap alá veszik a különféle sporttevékenységeket a testedzéssel. Nem először írom le: Nem az a gond, ha focizol a haverokkal vagy aerobikozol a barátnőiddel. A probléma az, hogy ezek a tevékenységek egyáltalán nem okoznak olyan jellegű stresszhatásokat  a fizikumodban, amelyektől az fejlődhetne, azaz gyorsabbá vagy erősebbé válhatna. A sporttevékenységektől egyszerűen csak kellemesen elfáradsz. Maga a testedzés viszont egyfajta tudatos programozása a testnek, ahol rendszeres időközönként hajtasz végre fizikai kihívást jelentő mozdulatokat, tartásokat, feszítéseket és emeléseket. A testedzés egyfajta mesterségesen létrehozott stresszhatás, amire a test fejlődéssel reagál. Egy optimálisan adagolt stresszhatás, aminek pozitív következményei vannak. És itt kiemelten fontos az, hogy optimális. Maga a stressz ugyanis egy ősidőktől létező hormonális hatás, ami nagy dózisban adagolva roppant káros az emberi egészségre. Legyen szó itt akár lelki, akár fizikai stresszről. Azok akik napi szinten, vagy akár napi több alkalommal is edzenek, pont az ellenkező hatást érik el, mint ami a testedzés célja lenne. Ha nem használnak az edzéseik mellé anabolikus szteroidakat, akkor a stresszhormonok szépen lassan lebontják az izomzatukat, lecsavarja a minimumra a libidójukat és leállítja az immunrendszerük működését is. (Megj. Pontosan ezért adagolnak célzottan stresszhormonokat, a kemoterápiás kezelések mellé, hogy ott kikapcsolják az immunrendszert.)
Ökölszabályként elmondható, hogy ne végezz testedzést két egymást követő napon. Az edzéseid ne legyenek többek 45-60 percnél. Maradj az alapgyakorlatoknál. Végezz nagy és összetett gyakorlatokat, amivel megterheled az egész tested.

@mentzertraining Mike Mentzer’s important advise #mikementzer #bodybuilding #gym ♬ original sound - MentzerTraining

" Mindig hiba két egymást követő napon edzeni. A test nem az edzés során fejlődik, hanem a pihenés alatt.
Az edzések közötti 24 óra egyszerűen nem elegendő a teljes felépüléshez és az izomzat növekedéshez.
Észrevetted, hogy az edzésed végén máshogy érzed magad, mint előtte? Ez azért van, mert az első dolog amit a tested edzés végén tesz az, hogy minden megmaradt energiádat a regenerálódásra fordítja, azaz az edzés kimerítő hatásainak a kompenzálására." (Mike Mentzer)


Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több edzéssel és sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  Továbbra is fennáll, hogy amennyiben szeretnél bemutatkozni itt a testedzek.blog.hu-n, akkor kérlek írj egy e-mailt az oliver-s007@hotmail.com e-mail címre! Várom az e-mail-edet akkor is, ha szeretnél valamilyen egészséggel vagy edzettséggel kapcsolatos témáról olvasni a blogon!

Egy rövid ám közérdekű információt hagynék még itt a blogcikkem végére, ami remélem, hogy célba ér:  A blogbejegyzéseimben leírt dolgok mind a saját tapasztalataimon- és/vagy az általam fellelt és igaznak vélt információkon alapulnak. Pontosan ezért könnyen előforduhat, hogy a blogomban megfogalmazott állítások egészen egyszerűen szembemennek az általad valósnak vélt tényekkel. Tudod sokan olvassák a blogomat olyanok is, akik képesek azonosulni az itt közzétett cikkekkel! Ha viszont Te úgy érzed, hogy a bennük található információk ellentétesek a világnézeteddel, esetleg bántóak vagy sértőek Rád nézve, akkor kérlek haladéktalanul hagyd el a blogom felületét! Ne fáraszd magad azzal, hogy  hosszú kommentekben próbálsz meg erőszakosan bizonygatni az általam leírtakkal ellentétes dolgokat! Egyszerűen csak kerüld el a blogom felületét, és hagyd figyelmen kívül a lelkedben dúló indoklási kényszert! Nézd! Nekem sem időm, sem kedvem nincs ahhoz, hogy értelmetlen komment-háborúkba keveredjek olyan egyénekkel, akik az én plaformomon próbálják meg bizonyitani, hogy mennyire okosak és milyen tökösek. Kérlek vedd figyelembe, hogy a testedzek.blog.hu nem egy nyilvános vitafórum! Biztos vagyok benne, hogy az internet végtelen világában meg tudod találni azokat a helyeket, ahol kedvedre brillírozhatsz. Amennyiben mégis ignorálod a figyelmeztetésem és a fentebb megfogalmozott kérésem ellenében tennél lépéseket (vagy esetleg már meg is tetted azokat...), akkor szeretnélek figyelmeztetni, hogy a kommentedet haladéktalanul törlöm, Téged pedig indoklás nélkül kitiltalak a blogomról egy hónap próbaidőre. Ha pedig a próbaidőd lejárta után esetleg visszatérnél, hogy ugyanott folytasd a dolgokat, ahol azt korábban abbahagytad, akkor fájó szívvel ugyan, de végleg búcsút veszek Tőled. Köszönöm a megértésed!

@lelked4 #szabopeter #motivation ♬ eredeti hang - lelked4

 

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

 

Szólj hozzá