2020. jún 16.

Álmodd magadat egészségessé!

írta: Royaliver
Álmodd magadat egészségessé!

ADHD & Sleep Problems - Sleep Foundation

forrás: sleepfoundation.org

Beismerem, kicsit eltűntem a szemetek elől. Ugyan pár hétre hanyagoltam csak a blogom, de ez idő alatt legalább magamba tudtam szállni egy kicsit és rendezni a gondolataimat. Remélem azok akik eddig olvasták az írásaim, továbbra is velem tartanak, és nem gondolják hogy búcsúzni akarok a blogomtól. Főleg úgy, hogy sok területet még csak nem is érintettem az egészség és a sport témakörében. Azt is elismerem, hogy sok esetben elég markáns véleményt fogalmaztam meg a testmozgással kapcsolatban, ami nem biztos, hogy mindenkinek elnyerte a tetszését. Nem mintha az írásaimmal valaha is a népszerűségre hajtottam volna, viszont nem szeretném ha valamiféle csőlátás jellemezné a blogomat. Pontosan ezért már régóta szerettem volna ha blogomban megjelennének olyan írások is, melyek kifejezetten egy testépítő szemén mutatják meg az edzést és az egészséget (ha már az erő és az izom a blogom katalizátora...). Úgyhogy folyamatosan lesz majd vendégposzt egy testépítő barátom keze alól is, akivel élőszóban rengeteget vitázom, mert az enyémtől totál eltérő szűrűn át nézi a világot. És így biztosan olyan témák is megjelennek majd a cikkeim között, melyek nekem eddig esetleg nem szúrtak szemet.

2je64k2.gif (480×320) (With images) | Bodybuilding, Image, Dorian ...

 forrás: hu.pinterest.com

Na, de vissza a mai témámhoz! Többször említettem már itt a blogomban, hogy végtelenül hiszek az önfejlesztésben. Végtelenül hiszek a tanulásban. Személy szerint én napi szinten olvasok könyveket edzésről és táplálkozásról és próbálom szinten tartani és fejleszteni a tudásomat. Bújom a blogokat, elolvasom a kutatási eredményeket, hallgatom a podcastokat és tudásra szomjazva olvasom az érdeklődési körömbe tartozó közösségi médiákban megjelenő kérdéseket, válaszokat és cikkeket. Mégis sokszor tapló hülyének érzem magam, de erről talán majd máskor... A lényeg tehát, hogy a saját életünket tesszük azzal jobbá, ha megtanulunk értelmezni kutatási anyagokat és megtalálni a hiteles információkat. És így nem fogunk bedőlni a csajokoldala.hu, a kanapé.hu, vagy egyéb bulvár-tudományos férchonlapok, egészséggel kapcsolatos marhaságainak.

Strategies for maintaining focus when you're wired for distraction ...

forrás: blogs.lt.vt.edu

Bár a mai zavaros gazdasági, társadalmi és politikai helyzetben ez nem teljesen egyértelmű, de egy igazán csodálatos korszakban élünk. Nem hullanak bombák az égből, nem kell félnünk ivóvíz és élelem hiányától és mindezek mellett még feldolgozhatatlan mennyiségű információval is körbe vagyunk véve. És a sport. Ma már csak az nem sportol aki nem akar. Soha ilyen mértékben nem volt még kifejlődve a tömeg-, és hobbisport. Ráadásul ma már minden sportolóra legalább három edző is jut.
De akkor hol a hiba? Ha minden információ elérhető és hozzáférhető, ha csak annyi a dolgunk, hogy kicsit mozogjunk és mindenből mértékkel együnk, akkor miért vagyunk Európa legelhízottabb nemzete, miközben világszinten is éppen csakhogy lemaradunk a dobogóról. Mindezt úgy, hogy ma már senki nem azért edz, hogy a testét bármire is használja. Mindenki csak fogyni szeretne és izmosodni. Mesterségesen létrehozták és elültették a fejünkben a a tökéletes test képét, és azt is elérték hogy elégedetlenek legyünk a sajátunkkal. Sajnálatos módon ahogy nőttek az elvárások az emberi fizikummal kapcsolatban, úgy kezdtek az emberek egyre inkább elhízni és küzdeni mindenféle krónikus megbetegedésekkel.

Eyes neck beard GIF - Find on GIFER

forrás: gifer.com

Tehát adja magát a kérdés. Ha érzi magán az ember, hogy idő előtt elkezdett öregedni, szétesni és meghízni, akkor mi a helyes módszer amivel vissza lehet térni az egészséges élethez és az edzett testhez? Hol érdemes elkezdeni a változtatást? Amikor a mindennapi hajtás lassan felőröl és rád tör a nem múló fáradtság és kedvtelenség, akkor mi az első lépés?
A legtöbbek módszerét ismerem jól. Elkezdenek kondizni vagy kocogni, és vesznek hozzá valamilyen csokoládés, vaníliás fehérjeport is, mert azok is, akik ezeket a por formájú szemeteket reklámozzák, pont ezektől lettek fiatalosak és karcsúak. Senkinek nem akarom a kedvét semmitől elvenni, de ezek a legritkább esetben sem teszik rendbe a leromlott egészséget és a meggyengült fizikumot.
Saját tapasztalatból mondom, ne így, és ne itt kezdd! Az életmódváltást, az életminőség javítást legjobb az alvás rendbetételével kezdeni.

Losing or gaining just an hours sleep could make you fat according ...

 forrás: metro.co.uk

A legtöbben úgy tekintenek az alvásra, mint egy szükséges rosszra. Pedig ez a lehető legrosszabb hozzáállás az élethez. Ha az alvásod nem megfelelő, akkor már borítékolható, hogy nagyon rossz dolgok fognak veled történni. Mivel a test alvás közben újul meg, így a rossz alvás egyenlő az idő előtti elöregedéssel. A hormonrendszer is alvás közben termelődik újra. A lecsökkent hormonháztartás számtalan betegség és rendellenes állapot okozója. A férfi test legfontosabb hormonja a tesztoszteron. Már 4 egymás követő nap, ami 5 óránál kevesebb alvást tartalmaz, akár egy 30 évvel idősebb ember szintjére húzza le a tesztoszteron szintet. A lecsökkent tesztoszteronnal megnő a kockázata a sztróknak, az infarktusnak és a prosztata ráknak is. Az alacsony tesztoszteronszint ráadásul meg már maga is erőteljesen életrövidítő hatású. És ez csak egy a sok létfontosságú hormon közül! A rossz alvástól éhségrohamok alakulnak ki, amitől a szemét kaják után fogsz sóvárogni. Megnő a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Azt meg már ne is említsem, hogy a kialvatlanság fizikai tünetei megegyeznek az alkoholos befolyásoltság állapotáéval. Memóriazavarok, koncentrációhiány és gyenge reakcióidő. A folyamatos kialvatlanság létrehoz egyfajta stresszes állapotot, (a megnövekedett kortizol hormon miatt) ami hangulatingadozásokkal, de legfőképp rossz közérzettel és életuntsággal jár. Innen meg már csak egy lépés valamilyen függőség (játékszenvedély, alkoholizmus stb.), vagy egy mély depresszió kialakulása.

 Tired Sleepy GIF - Tired Sleepy BossBaby - Discover & Share GIFs

forrás: tenor.com


A jó élet a jó minőségű és megfelelő idejű alvással kezdődik. Gyakran hallom, hogy "Aki sokat alszik, az keveset él." Ez egy marhaság. Aludj! Aludj sokat! Aludj jól! Legyen az alvás a napod legfontosabb része. Mindig jusson eszedbe, hogy ha az alvásod jó, akkor a tested és az elméd felkészül az élet kihívásaira. Amíg Te alszol addig a tested építkezik, és közben csökkenti a káros deutériumot, és égeti a zsírt.


Amire figyelj:

- A szobád:  Legyen hűvös és sötét. Alvás közben ne világítson semmi a szobádban. A tv-ken található apró piros készenléti fény is le tudja rontani az alvásod minőségét. Sajnos az én szobámba beszűrődik a hajnali fény és ezt sokáig nem vettem komolyan, pedig rendesen lerontotta az alvásaim minőségét. Viszont egy egyszerű utazásokhoz is használatos alvómaszkkal ezt kiküszöböltem.
Vidd el éjjelre magad mellől az elektronikus kütyüket (itt most leginkább a telefonodra gondolok) és kapcsold le a wi-fi "halálsugarát" is.

- Levegő: Télen is okos dolog a rendszeres szellőztetés, de nyáron elengedhetetlen, hogy friss levegőt lélegezz be alvás közben.

- Légzés: Nagyon fontos, hogy a szádat evésre, az orrodat légzésre használd. Az alvás közbeni szájlégzés sokszor akkor alakul ki, amikor az álmodban a hátadra fekszel. Legjobb ha ezt egyáltalán nem teszed. Ha reggel kiszáradt szájjal ébredsz, szinte biztosan szájlégzéssel alszol. Az éjjeli biztos orrlégzést nagyon egyszerű elérni. Bár elsőre félelmetesen hangzik, itt a módszer ami tökéletesen működik: ragaszd le a szádat egy kis ragtapasszal éjjelre. Ne ijedj meg tőle, abszolút biztonságos! Ha félsz, először húzd vissza, hogy gyengébben tapadjon.

- Zuhany: Egy rövid langyos/hideg zuhany lehűti a bőröd és így könnyebben fogsz tudni elaludni. Viszont a női testeben kevesebb a vér, így a hölgyeknek sokszor fázik a lábfejük. Nekik segíthet egy zokni a jó alvásban.

- Tv, telefon, monitor: Ha lehet ne bámuld ezeket a lefekvésed előtti órában! A kijelző (napfényhez hasonló) sugárzó kék fénye nem engedi a tobozmirigyednek, hogy melatonint termeljen. Ha hozzátartozik az életedhez valamilyen kijelző bámulása, akkor azt kék fény szűrő beállításával és-,/vagy borostyán színű napszemüvegben tedd. Itt a legolcsóbb, munkaruházati boltokban is megvehető, narancsos színű szemüvegre gondolok, ami hihetetlen szuperül működik.

Védőszemüveg, szemvédők | QX 2000 védőszemüveg sárga lencse 60126 ...

- Nyugalom: Az este a nyugalomé és a pihenésé. Már egy órával az alvás előtt pihenj. Ne nézz akciófilmet, ne játssz online pókert! Az utolsó étkezésed is legkésőbb az elalvás előtt 2 órával történjen. Ne végezz edzést estére. Hagyd a tested és az elméd lenyugodni. Felejtsd el a napodat, és ne rágd magad a holnapon sem! A legjobb ha valamilyen nyugtató zenét hallgatsz, miközben a borostyán üveg mögül egy jó könyvet olvasol. Tudom ajánlani Szun-ce "A háború művészete", Marcus Aurelius "Elmélkedések", vagy Niccolò Machiavelli "A fejedelem" című műveit. Nyugtatnak és elgondolkoztatnak.

Hug Sleep GIF - Hug Sleep Couple - Discover & Share GIFs

forrás: tenor.com

- Kiegészítők: Ez már ingoványos talaj. A különböző nyugtatók és altatók egyszerűen károsak, ne használd őket! Melatonint se használj. Az már egy hormon, és hormont soha nem jó kívülről bevinni. Viszont vannak jól működő természetes alternatívák. Szerintem ezek a leghasznosabbak:

- glicin: kristályos, édes ízű aminosav, ami mély alvást biztosít

- magnézium: ásványi anyag, ami segíti az alvást

-GABA (Gamma-aminosav): általános nyugtató, és görcsoldó hatással egy nyugodt, mély álmot biztosít, sok álmodással

-valeriana (macskagyökér) kivonat: természetes nyugtató

És a kávé: a legnépszerűbb energiafokozó ital, amit sokan úgy isznak, mint a vizet. Azt viszont nem árt tudnod, hogy a kávé akár 10 órán át is dolgozik az emberi testben. Figyelj oda, hogy mikor iszod meg a napi utolsó csészéddel, mert komolyan belekavarhat az alvásod minőségébe!

Afraid Sleep GIF - Afraid Sleep Monday - Discover & Share GIFs ...

 forrás: hu.pinterest.com

Az alvás fontosságát nem szabad alábecsülni! Kezdd el rendbe tenni még ma! Sokszor olvasom azt, hogy a túl sok alvás káros. Ezzel sem érdemes foglalkoznod! Ha álmosnak érzed magad és van lehetőséged aludni, akkor nyugodtan szunyókálj egy kicsit. Hidd el, nagyon hamar meg fog térülni a rá szánt idő!  Igyekeztem azonnal használható és hatásos tanácsokat adni a nyugodt és kiegyensúlyozott alváshoz, bízom benne, hogy a segítségedre lesz! Remélem, hogy hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is! Ha meg van bármi gondolatod az alvással kapcsolatban, kérlek oszd meg a komment részben!

 

Szólj hozzá