2020. aug 08.

Amit a fehérjékről nem tudtál eddig

írta: Royaliver
Amit a fehérjékről nem tudtál eddig

Izom, egészség és öregedés

Why You Don't Need to Train Like an Athlete – Reps And The Rest

forrás: repsandtherest.com

A dogmák makacs dolgok. Makacs dolgok és nehéz velük leszámolni. Folyamatosan törekszem rá, hogy a bejegyzéseimben az ilyen-olyan dogmákkal leszámolják, még akkor is ha ez sokak lelkivilágában kelt rossz érzéseket. És ugyan mindig lehet homokba dugni a fejeket, de ettől még a kenyér méreg marad, a vegetarianizmus tévút, a kocogás meg egy szörnyen rossz módja a fogyásnak. A flabélos továbbra is időpocséklás, míg a zumba zenés pótlék a valódi sport helyett. Többször leírtam, hogy zsírégetés igazából csak a disznóölésen fordul elő, a zsírból fogyás viszont egy táplálkozási kérdés. A szórakoztató hobbisportok (mint pl. a labdajátékok) meg minden élvezetük ellenére kevesek ahhoz, hogy csupán ezek gyakorlásával egy kiváló fizikumot hozz létre. És bár ma már (hiába nem merik még mindig sokan elhinni) megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy szervezetünk alapvetően az állati eredetű élelmiszerektől működik optimálisan, viszont ettől még a a virsli, a parizer, a felvágottak és egyéb húsipari förmedvények még messze nem váltak emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerekké. 


Stressed Eating GIF - Stressed Eating Youtuber - Discover & Share GIFsforrás: tenor.com

Az izommegerőzéssel kapcsolatos egyik legrégebbi dogma, hogy az elfogyasztott táplálék tartalmazzon minél több fehérjét, de legalább 30 %-ot, valamint 60-65 % szénhidrátot és mindezek mellett valami minimális zsírt is. Nyilván ha a célod az, hogy a mérleg többet mutasson alattad, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy tolod magadba a szénhidrátokat. Biztos lehetsz benne, hogy ettől fogsz is hízni, de rendesen! Először is a szénhidrát vizet köt meg. 1 gramm glikogén 4 gramm vizet vonz magához, úgyhogy szénhidrát fogyasztásával járó szomjúság magának a makrotápanyagnak a sajátossága. Másodszor a szénhidrát erősen stimulálja a hasnyálmirigyet. Mivel gyorsan égeti el a szervezet, így a szénhidrát alapú táplálkozásnál szükséges is az egész napos étkezés, átlagban úgy 2-3 óránként. Ha nem így teszel, akkor meg el kell viselned, hogy mardos az éhség és enerváltan szédeleghetsz majd a vércukorszint ingadozásoktól. Mivel a hasnyálmirigy egész nap inzulint lesz kénytelen termeli, így ez a meglehetősen erős raktározó hormon megállás nélkül fogja tenni a dolgát és halmozza fel rajtad a szexy testzsírt. Az 1900-as évek elején amikor Jonh Harvey Kellogg a köztudatba hozta az "egészséges gabona" marhaságot, még senki nem gondolta, hogy a "nap legfontosabb étkezése" címen arcunkba tolt étkezési hulladék mekkora károkat is fog okozni az emberek életben. Elég csak megemlítenem az elhízás egyre növekvő ütemét, de ide sorolnám a korábban szinte nem is létező, mára járványos méreteket öltő krónikus megbetegedéseket, sőt magát a rettegett rákot is.

tumblr_oocan1w94q1rfd7lko1_500.gif (430×237) | Eating gif, Eat, Pastry

forrás: pinterest.es

De a mostani cikkben a testedzéssel kapcsolatos legrégebbi és legelfogadottabb dogmát szeretném körbejárni. Ez pedig a fehérjékkel kapcsolatos. A szénhidráttal kapcsolatban ma már a legelvakultabbak is tisztában vannak azzal, hogy a mindennapost fogyasztása együtt jár az elhízással. Legkésőbb a negyvenes éveikre a rendszeres kenyérfogyasztók már cipelik a testükön a túlsúlyt. Miért? Az inzulin miatt. Evolúciós szempontból teljesen egyértelmű az inzulin működése. Az korai ember leginkább zsírt fogyasztott és vele együtt valamennyi húst is. A zsír egy tiszta energiaforrás. A máj könnyen és egyszerűen alakítja át ketontestekké, amelyekből mind az izomzat, mind az agy egy gyorsan hasznosítható energiához jut. Ráadásul a ketontesteket nem tárolja a szervezet, így a többletenergia egyszerűen távozik a vizelettel. No problemo.

beef chicken salmon porkforrás: everydayhealth.com

Viszont amikor a korai ember nem jutott zsírhoz (értsd: éhezett), akkor kénytelen volt a túlélése érdekében „egyéb’, nem állati eredetű táplálékot keresni. Kiásott gyökereket és megevett gyümölcsöket. A növényi eredetű táplálékok meg már a zsírétól teljesen eltérő módon alakulnak át energiává. Cukorrá bomlanak le a vérben, majd a többletet az inzulin testzsírrá alakítja. Az így kialakult testzsír „raktárból” tudott a test később energiát nyerni, amíg nem jutott újra zsírhoz és amíg kénytelen volt éhezve vegetálni. A felhalmozott testzsír a túlélés záloga volt. Viszont ami akkor működött, az ma nem. Ma már egyszerűen  nincsenek éhezős heteink, az emberi test meg nem a folyamatos cukorerjesztésre lett kitalálva. Vannak ugyan agymosottak, akik lelkiismereti okokra hivatkozva élnek egyfajta legelésző, kérődző, gyümölcs-, és zöldségevő üzemmódban, de ők egyszerűen csak kitolnak magukkal.

Vegetable GIFs | Tenor

 forrás: tenor.com

Na, de térjünk vissza a fehérjékhez. A wikipedia ezt írja a fehérjékről: " A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák.A fehérjék fontos biológia szerepét jellemzi, hogy minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Számos fehérje enzimaktivitást mutat, azaz valamilyen biokémiai folyamat katalizátoraként segítik elő a sejt életben maradását." Szóval azon túl, hogy a tested minden izma, csontja és ina fehérjékből áll, még az összes biológiai folyamathoz is nélkülözhetetlen a jelenléte. Elmondhatjuk, hogy a fehérjére odafigyelni a táplálkozásban egyszerűen nélkülözhetetlen.

 A fehérjékkel kapcsolatban nem hiszem, hogy eddig túl sok újat mondtam volna. Azonban ez az a pont ahol a legtöbbek számára zavarossá válnak az elérhető információk . A teljesség igénye nélkül itt van néhány dolog, amit nem árt ha tisztázzunk a fehérjékkel kapcsolatban:

- Növényi fehérje: Őszintén? Ez a vicc kategória. A növények fehérjetartalma nagyjából nulla. És még az a kevés fehérje is amit tartalmaznak az rosszul hasznosul és erősen hiányos amino profillal rendelkezik. Pontosan ezért történik az, hogy a kizárólag növényi alapú étrendet követőknek a teste iszonyat gyorsan elöregszik. Ennek kivédésére ma már lehet kapni növényekből kivont fehérjekoncentrátum porokat. Ezek azonban nem mások, mint durva módon sűrített étrend-kiegészítők. (Máshogy nem is lehet, hiszen maga a növény szinte alig-alig tartalmaz fehérjét.) A sűrítéssel meg a növényvédő szerek, és egyéb mérgek is frankón sűrítve és nagy koncentrációban lesznek jelen a rizs fehérje-, borsó fehérje- és egyéb növényi alapú fehérjeként árusított porított szemetekben. Fogyasztásuk az erősen nem ajánlott kategóriába tartozik.

13 Clever Ways To Get Your Kids To Eat More Veggies

forrás: buzzfeed.com

- Tejsavó-, és egyéb fehérjeporok: Ezek az edzőtermekben előforduló hobbi-testépítőknek szánt, kurvára túlárazott, agyoncukrozott szarok. És ez az a vevőkör, aki őszintén hiszi, hogy a színes műanyag dobozokban a látványos fizikum eléréséhez szükséges, por alakú, ám mesés ízű csodaszere található. Az biztos, hogy van ezekben a porokban varázslat, mert aki ebből az alapból savanyú, büdös és undorító moslékból (tejsavó) összehozza azt a  finom, édes-krémes fehérjeitalt, az csak varázsló lehet.  És igen, pontosan ezekre a porokra épül a mai  fitness-cirkusz több milliárd dolláros üzlete is. A folyamat úgy néz ki, hogy fognak egy rommá kokszolt profi testépítőt, aki a kiegészítőt gyártó cég nevében az összes létező hirdetési felületen elmondja, hogy csak azért lehet ennyire izmos, mert ezeket moslékokat kortyolgatja a műanyag bödönéből edzés előtt, közben és után. És mivel a naívságnak nincs határa, így kislányok és fiúcskák egymás ellen rázogatják a színes kulacsaikat edzés közben, mert " a tejsavó az alap".

Crazy! After drinking a bucket of protein powder in 2. minutes ...

forrás: howtobehealthyforme.wordpress.com

- Tej és tejtermékek: Míg a fehérjének álcázott cukrozott porok legtöbb felhasználója felismeri, hogy ezek legfeljebb kiegészítik a táplálkozást, addig tehéntejből készült termékeknek már jóval nehezebb meggyőzni a fogyasztóit, hogy ezek szimplán mérgek. Ha már csak abba belegondolsz, hogy mennyi hormont kell egy nyomorult tehénbe belenyomni, hogy az szinte egész évben vemhes lehessen és így tejszökőkútként üzemeljen, és így mekkora mennyiségű hormon kerül a TE testedbe amikor tejet fogyasztasz, akkor jogosan keseredhetsz el. És a tejtermékekkel kapcsolatban ez csak a jéghegy csúcsa. A tejtermékek közös vonása, hogy nemcsak az IGF1-et, de az inzulin szintet is növelik.  Ennek fogok még a későbbiekben egy hosszabb bejegyzést szentelni, mert úgy hiszem jogod van tudni, hogy mivel mérgezed magad...
Thirsty Drinking Milk GIF - Thirsty DrinkingMilk MilkJug ...

 forrás: tenor.com

Ha fehérjéről beszélünk akkor annak állati eredetűnek kell lennie! Ha fehérjéről van szó, akkor húsról, halról és tojásról beszélünk. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ezeket ész nélkül kellene enned egész nap. Amit eddig biztosan nem mondtak el neked az az, hogy a folyamatosan, a szervezet igényeit meghaladó mennyiségben elfogyasztott fehérje egészen egyszerűen káros az emberi egészségre. Sőt talán még a túlfogyasztott szénhidrátnál is egészségtelenebb. Engedd meg, hogy pár fogalmat megmagyarázzak:

- Inzulin: Alapvetően egy tároló hormon, melynek elsődleges feladata, hogy a fölös szénhidrátot zsírrá alakítsa. Viszont az öregedéssel kapcsolatban van két egyéb feladata is. Amikor a működése aktív, akkor kikapcsolja a test öngyógyító folyamatait, viszont segíti annak a reprodukciós állapotát. Az élet értelme alapból a szaporodás. A természet viszont ezt úgy oldja meg, hogy amikor maximálisan képes vagy új életet teremteni, addig a saját életedet nem védi. Ellenben mivel tartósan a alacsony inzulinszint mindig is élelmiszerhiány esetén fordult elő, ekkor a faj fennmaradása érdekében a test feladata az volt, hogy bekapcsolta a regenerációs eszközöket és így aktív öngyógyításba kezdett. És ez ma is így van. A tartósan alacsony inzulinszint a hosszú élet receptje.

- IGF1: Ez az Inzulinszerű Növekedési Faktor. Hatása az inzulinéhoz hasonló, szintjét a magas fehérjebevitel növeli. Az inzulinnal egymás hatását segítik és feladatukat gond nélkül átveszik egymástól. A IGF1 a növekedési hormon üzenetközvetítője. Szerepe a növekedés, a szaporodás, reprodukálás elősegítése úgy, hogy közben az öregedést erőteljesen stimulálja. Tanulmányok bizonyítják, hogy az alacsonyabb IGF1 szint hosszabb-, és egészségesebb életet eredményez. Maga az IGF1 növekedést elősegítő hatása erőteljesen kimutatható a burjánzó ráksejtekben és a cukorbetegségnél is.

 - mTor (mammalian target of rapamycin): Ez egy jelátviteli fehérje. A rákkutatásban ma legtöbbet emlegetett kifejezés. MINDEN rákféle kialakulása az mTor-hoz köthető. A magas fehérjebevitel stimulálja az mTor-t, ami bekapcsolja annak működését. Ha aktív, akkor megindítja a sejtnövekedést és kikapcsol minden regenerációs folyamatot. A rákkutatásban úttörő jelentőségű lett az a felfedezés, hogy az mTor blokkolása megállítja a ráksejtek növekedését. Ugyanis amikor az mTor alacsonyabb fehérjebevitelt érzékel, akkor minden létező öngyógyító folyamatot beindít. A DNS javítást, az autofágiát (a sejtek hulladékanyagának eltávolítása a testből) és egyéb mitokondriális javításokat. Szomorú igazság, hogy még ha az inzulinszint alacsony is, a megnövekedett fehérjéből származó mTor aktivitás akkor is öregíti a testet és alkalmassá teszi a tested megbetegedésekre.
Stan Marsh GIF by South Park - Find & Share on GIPHY

forrás: giphy.com

Nemrég olvastam egy bejegyzést egy büszke középkorú apukától, hogy mióta vegetáriánus, azóta megszűntek az ízületi fájdalmai és az ő javaslatára a 15 éves fia már egyáltalán nem is eszik húst. Na ő az aki a fürdővízzel a gyereket is kiöntötte. Ugyanis maga az állati fehérje nem okoz problémát. Annak hiánya-, és annak túlfogyasztása okozza a test idő előtti elöregedését. Ha hosszú és egészséges életet szeretnél, akkor ésszerű mennyiséget kell, hogy fogyassz a fehérjékből. Viszont joggal kérdezheted, hogy a nagyszerű és látványos izomzat létrehozásához nem pont az aktív és magas mTor, IGF1 és inzulinszint szükséges? DE! És a legtöbb sport-élelmiszert gyártó cég el is mondja, hogy a termékeik erősen fokozzák ezeknek a hormonoknak szintjét. De egy dolgot mindenképp fogadj el! A folyamatosan magasan tartott kalória-, és fehérjebevitel bár látványos fizikumot hozhat létre, nem egyeztethető össze a hosszú és egészséges élettel. Nem semmiért patkolnak el a profi testépítők negyvenéves korukra úgy, mint ősszel a legyek, miközben a Rolling Stones zenekar tagjaihoz hasonló, évtizedeken keresztül kábítószereken élő, kiöregedett rockerek élnek és virulnak.

2015 keith richards the rolling stones GIF on GIFER - by Mazukora

forrás: gifer.com

Az a test aminek a hormonkészlete folyamatos aktivitásra és túlműködésre van késztetve, egészen egyszerűen kimerül, és elfárad. A rövid és aktív szaporodási időszakot gyorsan követi az öregkor, aminél beindul a természet által előre beprogramozott természetes sejthalál. Nem igazán tudok neked beszélni az egészséges öregkorról. Az sajnos nem arról szól. Ha hosszú és egészséges életet szeretnél, akkor be kell csapnod a tested és a természetet is. Ésszel kell étkezned és böjtöket kell beiktatnod, hogy a tested aktív és egészséges tudjon maradni. A mai ajánlott táplálkozási mennyiségek nem a hosszú életről szólnak. Viszont ha okosan étkezel akkor vigyázni tudsz az egészségedre és az izomzatodra is. Ellenben ha eltérsz az optimálistól, már be is fizettél egy hosszú utazásra a Mennyország Tourist-hoz....

Capoeira Style | Brazilian martial arts, Martial arts

 https://hu.pinterest.com

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

Szólj hozzá