2023. jún 09.

Izomépítő diéta

írta: Royaliver
Izomépítő diéta

Dr. Eric Berg cikksorozat 1. rész

 RagnarokNFTs on Twitter: "The Best Natural Bodybuilder of All Time - Steve  Reeves: https://t.co/YxNP4IvEC6 #Bodybuilding #Steve #Reeves #Fitness  #Workout #Classic https://t.co/C4kxAKIY49" / Twitterforrás: twitter.com

Vannak az életben teljesen egyértelmű dolgok. Bizonyos kérdésekre és problémákra pedig egészen egyszerű megoldást találni. Mondjuk, ha a konyhában csöpög a csap, akkor arra egy vízvezetékszerelő biztosan tudni fogja a megoldást. Ha pedig a számítógépünkkel merül fel valamilyen gond, azon egy szakszervíz fog tudni segíteni. Az „egészség és edzettség” témakörben felmerülő problémáknak azonban korántsem ennyire egyértelmű a kezelése. Egészségügyi problémákkal kapcsolatban alapvetően az orvosok lennének a nyilvánvaló választás, és itt kérek mindenkitől elnézést, de számomra biztosan nem ők a befutók. A baleseti sebészet az OK. Ők összeraknak, ha szükséges össze is csavaroznak. A fogászati kezelések is nagyon rendben vannak. De a betegségekre egyszerűen nincsenek válaszai a orvostudománynak, mivel a mai orvosi eljárások szimplán a tüneti kezelésekről szólnak. És akkor a rákgyógyászatról még egy árva szót sem ejtettünk, ahol gyakorlatilag még mindig középkori módszerek uralkodnak. Mintha nem is lenne cél a gyógyítás! Egyébként komolyan kétlem, hogy létezik olyan épeszű személy, aki beveszi, hogy a méreg-infúziók vagy a radioaktív sugárterápia bármit is gyógyít! Mondjuk sokan elhitték azt az ökörséget is, hogy egy influenza-szerű megbetegedést csak egy hathavonta megismételt védőoltással lehet túlélni…

Vaccine side effects | Immunize BC
forrás: immunizebc.ca

Egy korrekt fizikum felépítése és megtartása sem könnyű kérdés. Sajnos itt is azoktól kapsz majd választ a kérdéseidre, akiktől nem kellene. Például a táplálékkiegészítőket forgalmazó üzletek dolgozóitól. Persze nyilván ők csak egyszerű eladók, akiknek mindössze annyi a dolguk, hogy eladják neked a sok haszontalan szemetet. Valójában te vagy a hülye ha elhiszed, hogy valami tutti-frutti  vagy rumosdió ízesítésű, rommá cukrozott, szárított tejportól leszel izmos. Talán jobb ha azzal is tisztában vagy,  hogy a magazinok hasábjain szereplő profi testépítők módszerei sem fognak rajtad soha segíteni. És lehet köpködni meg hőbörögni, de a külső kémiai felkészítés nélkül az összes izom-szörny étkezési és edzési tanácsa egy kalap szar. Azok kizárólag a szteroidokkal együtt működnek, mivel mesterségesen hozzák létre az izom- és erőfejlesztéshoz szükséges hormonális hátteret. Én nem mondom meg neked, hogy kinek a tanácsait kövesd. Az a Te dolgod! Ahogy azt a utánozhatatlan Hofi Géza bácsi mondta anno, „Ebbe nem lehet beleszólni, … még pofázni sem!” Viszont folyamatosan igyekszem olyan információkat megosztani Veletek, amelyek SZÁMOMRA hiteles forrásokból származnak. Ilyen hiteles forrásnak tekintem Dr. Eric Berg-et. Dr. Berg szakmáját tekintve csontkovács és táplálkozási szakértő, aki a természetes módszerekkel történő fogyásra specializálódott. A ketogén táplálkozás világhírű szakértője és az „A zsírégetés 7 alapelve” című bestseller könyv szerzője. A célja pedig mindig is az volt, hogy segítsen az embereknek átvenni az irányítást a testük felett. A táplálkozási tanácsait folyamatosan támadják és elutasítják, mivel nem a megszokott ökörségeket nyomja, így az állításaival sokak tyúkszemére rálép. Én a közeljövőben igyekszem több, a táplálkozással kapcsolatos cikkét is elhozni számotokra, mert úgy érzem sokat profitálhattok belőle. Elsőként fogadjátok szeretettel a Dr. Eric Berg cikksorozat 1. részét, ami nem más, mint a

Nélkülözhetetlen tápanyagok az izomépítésben

 

Bevezetés az izomépítő diétába

Beszéljünk egy kicsit azokról a tápanyagokról, amelyek megnövelik az izmok méretét és azokról a módszerekről, amelyek lassítják az izmok lebomlását. Amennyiben az izomtömegedet szeretnéd növelni, akkor ez a cikk konkrétan neked szól. De akkor is profitálhatsz belőle, ha egyre sokasodnak a barázdák az arcodon vagy éppen a változó kor előtt állsz, esetleg egyszerűen csak öregszel, fogynak az izmaid és az arcod valamint a tested többi része egyre kevésbé képes tárolni a kollagént.

 

A  fehérje-mítosz

Létezik egy tévhit, miszerint az az izmok építéséhez a fehérjebevitelt kell növelned. Valójában amikor húst eszel akkor állati eredetű táplálékforrásokból származó fehérjét fogyasztasz. Ugyanez a helyzet a tojás és a hal esetében is. Az emésztés során az elfogyasztott élelmiszerekből származó fehérjéket a máj, a gyomor és az enzimek apró részecskékre, az úgynevezett aminosavakra bontják. A fehérje lebontásának, teljes átalakításának majd visszaépítésének a folyamata különféle vitaminokat és ásványi anyagokat igényel. A vitaminok és ásványi anyagok célja az, hogy "koenzimként" vagy "kofaktorként" működjenek, elősegítve az esszenciális aminosavak és a zsírsavak testszövetekké vagy más egészséges szövetekké történő átalakítását. A segítségükkel lesznek képesek az enzimek elindítani az egész transzformációs folyamatot.

A Reality Check for Impatient Natural Bodybuilders - Breaking Muscleforrás: breakingmuscle.com

Az izomépítéshez több tápanyagra van szükséged, nem pedig több fehérjére

Fontos tudni, hogy a testedzés folyamán valójában lebontod a szöveteket, amiket szükségszerűen újra kell építened. Az izomépítéshez vagy a súlyod növeléséhez viszont nincs szükséged extra fehérje bevitelére. Egy izomépítő étrendben több tápanyagra van szükséged. A táplálkozásból leginkább hiányzó két legfontosabb tápanyag pedig a kálium és a nyomelemek. A káliumból napi 47 mg bevitele szükséges és nagyon kevesen vannak akik képesek egy nap 7-10 tál zöldséget elfogyasztani. A talajban is  megfogyatkoztak a nyomelemek és ezek hiányában nehéz aktiválni az enzimeket. Egy izomépítő étrendben a zsírban oldódó vitaminok bevitele kiemelten fontos, ezek az  A-, D-, E- és K-vitaminok. A nem zsírban oldódó vitaminok közül pedig a B és a C-vitamin az ami nélkülözhetetlen. Ezek mind szükségesek a fehérje tényleges izomszövetekké történő átalakításában. 

 

A zsírtároló hormon rezisztencia kapcsolata az izomépítéssel

Beszélnünk kell még néhány táplálkozással kapcsolatos problémáról is! Itt most kimondottan a cukorra és a finomított szénhidrátokra gondolok. A zsírtároló hormon rezisztencia egy olyan állapot, amikor a sejtjeid nem képesek a megfelelő mennyiségben beengedni a zsírtároló hormont. Amikor túl sok cukor van az étrendedben, a szervezet leállítja a zsírtároló hormon termelését, így a számára mérgező mennyiségű cukor már nem jut be a sejtekbe. A zsírtároló hormonnak azonban van egy másik feladata is, ugyanis a fehérjék és az aminosavak felszívódásában is nélkülözhetetlen a szerepe. Így a sejtek nemcsak üzemanyag nélkül maradnak, de az aminosavak sem érnek célba. Ez az oka a cukorbetegek izomgyengeségének és kollagénhiányának.

 

A stressz gátolja az izomnövekedést

A stressz a másik nagy probléma, mivel ilyenkor a mellékvesék aktiválják a kortizol nevű stresszhormont. Ez egy katabolikus hormon, ami romboló hatással van az izmokra. (A katabolikus alatt a lebontást értjük, míg az anabolikus a felépítést jelenti.) Amikor a magas kortizolszint miatt elkezdenek lebomlani az izomszövetek, akkor azok alapvetően cukorrá alakulnak át. Ettől a ponttól kezdve az élelemként elfogyasztott fehérje is cukorrá fog alakulni. Az izmok cukorrá bomlását egyébként glikoneogenezisnek nevezzük ahol a gliko a cukrot, a neo az újat jelenti, a genezis alatt pedig a keletkezést vagy a kialakulást értjük. Az izomfehérje cukorrá bomlása során kialakulhat cukorbetegség is, mivel ilyenkor a vércukorszint komolyan megemelkedik. A fehérje lebomlása legnagyobb mértékben a comb- és a farizmokban történik. Ez idővel megváltoztatja a cukorbetegségben szenvedők testfelépítését, egy lecsökkent fenék- és lábkörfogatot okoz. Összefoglalva, a túlzott stressz fehérjeveszteséggel jár, mivel az izmok nem tudnak tápanyaghoz jutni.

 

Hogyan kerüljük el az izomtömeg elvesztését

Sportos nő az edzőteremben gyakorlatok harci kötelekkel |  Kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek növelik az izmokat |  Izomépítő diéta

Növeld meg a növekedési hormon szintjét

Az izomtömeged megőrzése érdekében alkalmazz időszakos böjtöt, mivel a folyamat megemeli a növekedési hormon szintjét. Ez a hormon gátolja az izmok lebomlását és segít megőrizni azok felépítését. Naponta legfeljebb két-három alkalommal étkezz. A  négy-hat kis étkezés koncepciója azért nem jó, mert megnöveli a zsírraktározó hormon szintjét és így megakadályozza, hogy a fehérje bejusson a szervezetbe.

Nagyon jótékonyan hat a növekedési hormon szintjére, ha teljes testet átfogó magas intenzitású intervallum edzéseket (HIIT) végzel. Ez a gyakorlatban a nagy intenzitású gyakorlatok rövid sorozatait jelenti. A növekedési hormon magas szintjéhez elengedhetetlen az alvás optimalizálása és a stressz csökkentése is.

Ne nassolj!

A nassolás már önmagában megnöveli a zsírtároló hormon szintjét és fehérjeproblémákat okoz. Az étkezések közötti fehérjefalatok sem segítik az izmokat. A tejsavófehérje turmixok is leginkább a zsírtároló hormon szintjét növelik. Ezek helyett fogyassz inkább zsíros fehérjéket. Minél több zsírt tartalmaz egy-egy étkezésed, annál kisebb lesz a zsírraktározó hormon kiugrása. Fontos, hogy mindig csak mérsékelt mennyiségű fehérjét fogyassz, mivel nagy mennyiségben túlterheli a májat. Nyilván 18 évesen ezt simán kibírod, de előbb-utóbb gondban leszel.

Follow These Tips to Train and Diet Like a Natural Bodybuilder – DMooseforrás: dmoose.com

Ez itt a mai bejegyzés vége. Remélem átment az üzenet, és nem csak annyi, hogy kerüld el messzire az orvosokat. Egyébként itt jegyezném meg, hogy egyetlen orvossal sincs bajom. Valójában az egyik legnagyszerűbb hivatást választották és ezért tényleg kijár nekik a tiszteletet. Nem az ő hibájuk, hogy a jelenlegi profitorientált rendszernek egyáltalán nem célja a gyógyítás. Szerencsére egyre több orvosnak nyílik fel a szeme, ami talán újra visszadhatja az orvosokba vetett hitet. És hogy mi a helyzet a szteroidhasználókkal? Valójában semmi. Hoztak egy döntést az életükkel kapcsolatban, aminek viselniük kell a következményeit. Ez az ő dolguk. Nekünk többieknek meg az, hogy a lehető legerősebbek és legegészségesebbek legyünk egy olyan testben, ami lehető legoptimálisabban működik. Olyan megoldásokat kell keresnünk ami hozzátesz az életünkhöz és nem elvesz belőle. És a mai bejegyzés konklúziója:  Egy hatékony izomépítő étrendben több alapvető vitaminra és tápanyagra van szükség. Fontos, hogy ismerd és elkerüld azokat a dolgokat, amelyek hátráltatják a fejlődésedet és tisztában legyél a módszerekkel amelyek elősegítik azt.

Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

 

Szólj hozzá