2021. jún 23.

Útmutató a tornászgyűrűvel történő edzéshez IV.

írta: Royaliver
Útmutató a tornászgyűrűvel történő edzéshez IV.

Cél és eszköz

Gym Rings Workout For A Greek God Physique - Easy To Follow Routine

forrás: bodyweighttribe.com

A felsőtest felépítése-, ereje-, rugalmassága- és úgy általában véve minden fizikai képessége kiaknázásához a létező legjobb edzőeszköz a tornagyűrű. De szeretném ha megértenél valamit:  A tornagyűrű egy eszköz és nem pedig a cél! A tornaeszköz célirányos használatával tudod kijelölni a számodra megfelelő utat. Viszont ehhez tudnod kell, hogy a mi is a pontos célod. Ennek az egyáltalán nem lényegtelen kérdésnek a tisztázására egy szakavatott edző tanácsait hoztam most el nektek. James Chan-nak, a "Strength And Physique: Neo-Classical Bodybuilding" című könyv szerzőjének a saját blogján találtam az írónak szegezett kérdést és a rá adott választ is, ami nagyon jól rámutat az edzés és edzés közötti különbségekre. 
gymnastics fitness | Gymnastics events, Olympics, Male gymnast

forrás: pinterest.ca

Olvasó/Kérdező: "Nagyszerű bejegyzés volt James. (Utalás a szerző testépítőknek szánt, és a tornászedzés integrálására vonatkozó blog cikkére, amit valószínűleg le is fordítok majd nektek a közeljövőben.) Tudod az elmúlt egy évben főképp tornagyakorlatok elsajátítására helyzetem a hangsúlyt és tényleg elég jó is lettem bennük ( gyűrűn például már végre tudom hajtani a mellső- és hátsó függőmérleget, a támaszmérleget és majdnem megvan fordított kereszttartás is), valamint folyamatosan dolgozok a gyakorlatok közötti váltások folyamatának minél tisztább végrehajtásán. Vizuálisan az egyik leglátványosabb elem, amikor az alaptartásból teljesen nyújtott karú függeszkedésbe fordulok, ami után hátsó függő mérlegtartást veszek fel, ahonnan meg feljövök alaptartásba, majd ismétlem a teljes kört. Súlyzós edzések előtt szoktam ezzel a gyakorlatsorral bemelegíteni.

Front Lever & Back Lever Tutorial: Full Video Breakdown | GMB Fitness

forrás: gmb.io


Ami viszont nem hagy nyugodni, hogy a méreteimből rengeteget veszítettem. Nem tudom, hogy mindennek az okát a mindennapos edzéseimben, az étrendrendemben vagy esetleg az edzéseimhez használt stimulánsokban keressem, de mostanra sokkalta vékonyabb vagyok, mint a legtöbb ismert férfi tornász. És bár sokan mondják azt, hogy a jelenlegi testalkatom a korábbinál sokkal jobban bejön nekik, de ha egészen őszinte akarok lenni akkor a testem nem igazán szálkás és szemben blogcikkedben leírtakkal nem is hiszem, hogy kizárólag a tornagyűrű segítségével el lehet érni egy tisztességes megjelenést. Nagyon kevés tornász néz ki úgy, mint Yuri Van Gelder vagy Brandon Wynn.Valójában beszéltem is Brandonnal, aki konkrétan kijelentette, hogy súlyzókkal sokkal könnyebben éri el a görög isteneket idéző testalkatát. Szerettem volna mindezt megosztani Veled és kikérni a véleményed.
Két évvel ezelőtt el tudtam indulni "physique" kategóriában (akkor még elsősorban súlyzókkal edzettem), de ezt a csúcsformát azóta sem közelítettem meg, annak ellenére, hogy az emeléseknél egyáltalán nem csökkent  az erőm és rengeteg gyűrűs edzést is végeztem. Tehát gyanítom, hogy ha pusztán az izomzat növelésről van szó, akkor gyűrűn végrehajtott edzés több kárt okoz, mint hasznot.

 - B. Yu.

forrás: mensjournal.com

James Chan:  Nagy különbség van a tornaedzés és a testépítés között. A torna a teljesítményről szól, míg a testépítés a kinézetről. A torna a különféle mozgások és tartások pontos kivitelezésére helyezi a hangsúlyt, míg a testépítő edzés arról szól, hogyan maximalizáld az izmaidban a feszültséget, ami  majd az izomnövekedéssel járó fiziológiai választ váltja ki. (Hipertrófia)

A tornagyűrű egészen egyszerűen egy eszköz, aminek a használata határozza meg azt, hogy milyen eredményeket fogsz vele elérni. A kalapács is egy eszköz melyet használhatsz fegyverként, de építhetsz vele házat is. A tornagyűrűkkel végrehajthatunk tornagyakorlatokat (pl. mérlegtartások), de használhatjuk izomépítésre  (pl.húzódzkodások és tolódzkodások) is.

A helyzet az, hogy a gyűrűn végrehajtott mozdulatok valójában mind nyitott kinetikus láncú gyakorlatok.  A zárt kinetikus láncú gyakorlatok   pedig jobbak az izomnövekedés szempontjából. A rudakon végzett húzódzkodások és tolódzkodások az izomnövekedés szempontjából hasznosabbak, mintha ugyanezeket a mozdulatokat a tornagyűrűn hajtanád végre.

Shoulder Strengthening Exercises for Male Gymnasts - Athletico

forrás: athletico.com

A gyűrűgyakorlatokat azért érzed sokkal nehezebbnek, mert egy mozgó eszközön dolgozol. Folyamatosan stabilizálnod kell a testedet, méghozzá az összes izmod megfeszítésével, kőkeményen dolgoztatva a hasizmaidat is. Ezért a gyűrűn az idegi erőd minden irányban szétoszlik.

Viszont a rúdgyakorlatok már zárt kinetikus láncú mozgások. Az idegi erőd legnagyobb része itt az elsődleges mozgató izmokra koncentrálódik. A hátad és a bicepszed akkor kapja a legtöbb stresszt amikor a rúdon húzódzkodol, a mellkas, a váll és a tricepsz meg akkor, amikor tolódzkodol.

Tehát bár lenyűgöző mutatvány a kereszttartás vagy a gyűrűn végrehajtott támaszmérleg, ha egy lenyűgöző testalkatot szeretnél felépíteni, akkor jobbak a rudakon végrehajtott egyszerű, diszkrét mozdulatok, szemben a gyűrű statikus tartásaival.

- James Chan

Jake Dalton | Male gymnast, Boys gymnastics, Gymnastics gym

forrás: hu.pinterest.com

A mostani bejegyzésnek ez lenne itt a vége. Fontosnak tartottam, hogy megértsd: bár a tornagyűrű közel a legjobb és legkomplexebb testet építi fel, de könnyen lehet, hogy neked nem pont erre-, esetleg nem kizárólag erre van szükséged. Ahogy a bevezetőmben is írtam tudnod kell, hogy a mi is a pontos célod és ehhez kell igazítanod az edzéseidet és az eszközeidet is. Továbbra is kérlek titeket, hogy számoljatok be kommentben a tornagyűrűvel kapcsolatos tapasztalataitokról és az edzéseitekről magáról is! Addig is olvassátok el a tornagyűrű előnyeiről szóló cikkem, valamint az edzési útmutató első , második és harmadik részét is. Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor kérlek nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

Szólj hozzá