2023. máj 31.

Tesztoszteron Booster

írta: Royaliver
Tesztoszteron Booster

Így növeld meg a tesztoszteronszinted!

Boost Testosterone Levels Through These Natural Waysforrás: healthkart.com

Úgy érzem senkinek nem fog ártani, ha hozok egy rövid összefoglalót a tesztoszteron nevű hormonról. Javaslom, hogy akkor is olvasd végig a cikket, ha most úgy érzed mindennel tisztában vagy. Próbálok majd egyszerű és közérthető maradni anélkül, hogy okoskodnék vagy túlságosan szájbarágós lennék. A bejegyzés legfőbb célja az, hogy azonnal hasznosítható tanácsokkal és ötletekkel lásson el, viszont vedd nagyon komolyan a következő figyelmeztetést: Ez nem egy orvosi honlap! Bármilyen kezdődő vagy már meglévő egészségügyi probléma esetén konzultálj orvossal vagy kérd szakember segítségét!
A cikkben található információk forrásai többek között az everydayhealth.com, a nih.gov, tenyek-tevhitek.hu és a drberg.com voltak.

Mi is az a tesztoszteron?

A tesztoszteron egy androgén hormon (a férfias nemi jelleg kialakításáért felelős hormon), ami a férfiak legfőbb nemi hormonja. A női test is állít elő tesztoszteront, bár náluk ez sokkal kisebb mennyiségben történik. A hormont férfiaknál a leginkább a herék termelik, a nőknél ez a petefészkekből választódik ki és mindkét nemnél felszabadul valamennyi a mellékvesékből is.  

Mi a tesztoszteron szerepe?

 A tesztoszteron hormon a serdülőkorban kezd el nagyobb mennyiségben termelődni a fiúk szervezetében, aminek a hatására markánsan átalakulnak: A testmagasságuk és az izomzatuk mellett a herék és a pénisz mérete is megnő, a csontok és az izmok pedig megerősödnek. Megjelenik a test- és az arcszőrzet, elmélyül a hang és kialakul a szaporodókésség. A pubertás kor lezárulta után is megmarad a hormon kiemelt szerepe, ugyanis a testi funkciók jelentős részének a szabályozásáért továbbra is a tesztoszteron lesz a felelős. Többek között segít fenntartani a szexuális vágyat és a spermatermelést, szabályozza a zsíreloszlást és a csontsűrűséget, valamint részt vesz a vörösvérsejtek termelésében. Miatta növekszik az arc- és a testszőrzet is. És ami minden sportoló számára kiemelt fontossággal bír, a tesztoszteron szabályozza az izomtömeget és az izomerőt. Úgy vélem, hogy a fentiekből jól látszik a tesztoszteron hormon férfiakra gyakorolt élettani hatása. Ha megfelelő mennyiségben van jelen a testben, akkor egy férfi erősnek és egészségesnek érzi magát, erős és határozott az akarata (nincsenek hangulatingadozásai) és könnyedén veszi az elébe kerülő akadályokat. 

 

Benefits of high good optimal testosterone illustration diagram. forrás: artofmanliness.com

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei

Na eddig rendben is volnánk. De sajnos a férfiak élete nemcsak játék és mese! A huszonéves srácoknak ugyan még nem sok okuk van az aggodalomra, de mint tudjuk semmi nem tart örökké. A magas tesztoszteronszint sem... Sajnos az életkor előrehaladtával szükségszerűen együtt jár a hormon szintjének a csökkenése is, ami jelentősen befolyásolhatja az egészségi állapotot. Ezek lehetnek az alacsony tesztoszteronszint tünetei:

1. Krónikus fáradtság

Figyelmeztető jel lehet az a fáradtság, ami a pihenés ellenére sem múlik. Az alacsony tesztoszteronszint a vitalitás elvesztésével jár és egy folyamatosan érződő fáradtságérzet képében jelentkezik. Az öregedés egyik sajnálatos, de természetes velejárója a testben megjelenő, idővel állandósuló energiahiány.

2. Szexuális problémák

A tesztoszteron magas szintje nagy általánosságban együtt jár az erős libidóval. Sajnos ez visszafelé is igaz, mivel a hormon szintjének csökkenése a szexuális vágy csökkenését okozza. Tartósan alacsony szintnél merevedési zavarok is kialakulhatnak, amelyek igencsak romboló hatásúak lehetnek a szexuális egészségre. Egyébként a nemi vágy csökkenése összefügghet a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvással, a folyamatos stresszel, a szorongással és a depresszióval is.

High and Low Testosterone Levels in Men and Womenforrás:verywellfamily.com


3. Prosztata megnagyobbodás

A férfiak körében az egyik vezető halálok a prosztata daganatos megbetegedése. A megnagyobbodásával kapcsolatos leggyakoribb tévhit pedig az, hogy azt a megemelkedett tesztoszteronszint okozza. Ez azonban hatalmas tévedés. Ha így lenne, akkor pont, hogy a 18 évesek között aratna a halál és nem az idősebb korosztályt tizedelné. Valójában az történik a férfi testben, hogy a csökkent tesztoszteronszinthez egy magas ösztrogénszint párosul és az így kialakuló ösztrogén dominancia az, ami végső soron megnöveli a prosztata méretét. (Több helyen is belefutottam olyan állításba, hogy csökkenő tesztoszteront a férfi test egy sokkal androgénebb férfi hormonnal a DHT-val próbálja pótolni (dyhidrotesztoszteron) és ez lesz majd a bűnös a prosztata kóros elváltozásáért. Azonban ez azért nem látszik igaznak, mert létezik olyan orvosi protokoll, ahol prosztatát kifejezetten DHT-val kezelik.) Akárhogy is nézzük több tesztoszteronnal a prosztata egészségesebbé és védettebbé válik az ösztrogénnel szemben. 

4. Izomvesztés

A tesztoszteron egy izomnövelő és izommegtartó hormon. Alacsony hormonszintnél viszont leépül az izomzat, ami már kemény edzések mellett sem képes fejlődni. Az izomzatot alkotó fehérjék után a test a kollagén fehérjéket is elengedi, amitől többek között megereszkedik bőr. Ez a folyamat a férfiak mellrésznél válik igazán szembetűnővé.

Testosterone levels can be boosted naturally - Green Valley Pharmacyforrás: greenvalleyrx.com

5. Testszőrzet elvesztése

A tesztoszteron a testszőrzet termelésében is döntő szerepet játszik. Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkezők az életkor előrehaladtával az arc- és testszőrzet elvesztését tapasztalhatják. Ilyen állapot lehet például a férfias kopaszodás is. Sajnos a haj elvesztését az öröklött hajlam és maga az öregedés is előidézheti.

6. Férfi csöcsök

A megnőtt férfi mell az alacsony tesztoszteronszint egy másik jellemző tünete. Ahogy fentebb is írtam, a tesztoszteron hormon felelős a férfiak fizikai jellemzőinek formálásáért. Sajnos az alacsony tesztoszteronszint mellett nem egy erős és izmos mellkas alakul ki, hanem egy zsíros, puha és lógó tőgyszerű valami. Ennél az állapotnál egyébként továbbra is az ösztrogén dominancia a bűnös.

7. Magasabb hangszint

A tesztoszteron felelős az összes férfias jellemző kialakításában, beleértve a hang elmélyülését is. Ha viszont a hormon szintje lecsökken, akkor a férfiaknál egy magasabb beszédhang alakulhat ki. Ez pedig még egy további ok amit az ösztrogén számlájához írhatunk.

 

Mik lehetnek az alacsony tesztoszteronszint egyéb okai?

Bár az öregedés nagymértékben hozzájárul az alacsony tesztoszteronszinthez, egyéb más okai is lehetnek a hormontermelés hiányának.

1. Magas ösztrogén

Az ösztrogén számít az elsődleges női nemi hormonnak, ami megtalálható a nagyüzemi húsokban és tejtermékekben, valamint a genetikailag módosított  (GMO) élelmiszerekben (ezért is érdemes bio, azaz hormonmentes termékeket választani). Ha pedig csapvizet iszol, akkor nagyon fontos, hogy azt a vizet szűrni kell. A legtöbb vízszűrő megszabadít a vezetékes vízben található ösztrogéntől.

2. Májkárosodás

A zsírmáj növeli az ösztrogénszintet és lecsökkenti a tesztoszteronszintet. Pontosan ezért veszélyes az alkoholfogyasztás, mert erőteljesen ösztrogén hatású. A különféle szirupokban, gyümölcslevekben és üdítőkben használt glükóz-fruktóz egyveleg a másik oka a zsírmáj kialakulásának. Ma már nem ritkáság, hogy tizenéves kölykök is olyan zsírmájjal rendelkeznek, mint az évtizedek óta aktívan piálók.

3. Elhízás

A glükóz-fruktóz édesítésü élelmiszeripari hulladékok és az alkoholos italok (leginkább a sör) egyik leggonoszabb hatása az, hogy raktározásra állítják át az anyagcserédet, amitől megindul az elhízás. Ahogy hízol, úgy fogsz egyre több és több ösztrogént termelni a testzsírodban. Minél több lesz benned az ösztrogén, annál több lesz a testzsír. Majd ahogy egyre több lesz zsír, úgy lesz még több az ösztrogén is! Egy végtelen kör kezdődik így el. Mi az amit tehetsz? Felejtsd el a gyerekkajákat (süti, ropi, csoki, fagyi, szörpök, kóla stb.), és a folyamatos nassolást. Egyél normális felnőtt ételeket napi három alkalommal, de talán még jobban teszed ha csak naponta kétszer étkezel.

Testosterone : Top and Latest News, Articles, Videos and Photo About  Testosteroneforrás: thehealthsite.com

4. Alacsony zsírtartalmú diéta

Valamikor a 80-as években kezdődött el az állati zsírok ellen folytatott kereszteshadjárat, ami a mai napig rendületlenül tart. Manapság a csapból is vegán propaganda ömlik, a testkultúra megszállottjainál pedig a rizs + bőr nélküli csirkemell lett az általánosan elfogadott irány. Csak nézd meg korunk egyik legsikeresebb testépítőjének az étrendjét. És ugye ő most egy követendő példakép a fiatalok számára. Aztán meg megy a sűrű pislogás, amikor a nagy zsírmentes táplálkozás közepette megjelennek az első rések a pajzson. Az alacsony zsírtartalmú étrend ugyanis durván lecsökkenti a tesztoszteronszintet, mivel ez egy lipid alapú hormon. Ez azt jelenti, hogy az étkezési zsírnak a szervezetben kell lennie ahhoz, hogy a hormon optimálisan működhessen. Ez a tanulmány itt pont az mutatta ki, hogy elég csupán egy 6 hétig tartó zsírszegény diéta, hogy a férfiak tesztoszteronszintje lezuhanjon a béka segge alá...

5. Gyógyszerek

A legtöbbet alkalmazott gyógyszerek közül a sztatinok (koleszterin csökkentők), a magas vérnyomás- és a cukorbetegség elleni gyógyszerek azok, amelyek leginkább összezavarják a férfi test tesztoszteron képződését. És talán nem árt megemlíteni, hogy ezek mind-mind életmódbetegségek, ahol a gyógyszeres kezelés egyáltalán nem is gyógyít semmit, csupán tünetileg kezel és elfedi a már meglévő problémákat. 

6. Magas aromatáz

Az aromatáz egy enzim, amely az ivarmirigyekben termelődik és ami a tesztoszteront ösztrogénné alakítja. Ennek az enzimnek a magas szintje nőiesebbé teszi a férfi szervezetet. Van néhány dolog, amit beszerezhetsz ennek a kijavítására:

"1. Astaxanthin

2, Pygeum Africanum

3, Quercetin, ebből sok van a vörös szőlőmagporban és a szőlőmag kivonatban is

4, A közönséges Champion gomba remek aromatáz-gátló, de a ganoderma is rendelkezik ilyen hatással (ezeket por alakban is árulják)

5, Tongkat Ali

6, Diindolylmethane (DIM) az Indole-3carbinol-ból (I3C) alakul ki az emésztés során. A prosztata védelmét szolgálja az Indole-3-carbinol (I3C) szedése, amit brokkoli kivonatban találhatunk meg. Ez megakadályozza, hogy az ösztrogén a receptorához kötődjön.

( forrás: Szendi Gábor tenyek-tevhitek.hu oldala)"

forrás: proformptma.com

 

Így tudod megnövelni a tesztoszteronszinted

Számos módja van a tesztoszteronszint természetes növelésének, íme a legjobbak:

1. Emeld meg a növekedési hormonod szintjét

A tesztoszteronszinted növeléséhez a növekedési hormonon keresztül vezet az út. Az öregedésgátlóként is ismert hormont az agyalapi mirigy termeli, amely a májon keresztül hat. Bárhová is kerül a szervezetben a növekedési hormon, a tesztoszteron követi oda. A növekedési hormonod növelése érdekében a következőket teheted:

  • Minden étkezésed tartalmazzon fehérjét. 
  • Aludj eleget, és csökkentsd a stresszszinted.
  • Végezz intenzív, teljes testet átfogó gyakorlatokat. Ilyenek például a szabadsúlyos felhúzás, a kettlebellel végzett lendítés és szakítás, valamint a sprintfutás. Viszont pont nem érsz ilyen hatást a gépeken végrehajtott edzésekkel. És teljesen ellenkező hatást érhetsz el a hosszú időtartamú és alacsony intenzitású mozgásokkal. Ennek az iskolapéldája a heti több órás futóedzés, ami igencsak gyorsan állítja takarékra mind a növekedési hormon, mind a tesztoszteron hormon szintjét.

Does testosterone make you mean? | Biology | The Guardianforrás: theguardian.com

2. Időablakban történő étkezés

Az időszakos böjt egy nagyszerű tesztoszteron-fokozó eljárás, amely többek között azzal segít növelni a tesztoszteronszintet, hogy korrigálja a zsírtároló hormon szintjét. Ennek az étkezési metódusnak egyébként egy hosszabb bejegyzést szánok, de dióhéjban annyit jelent, hogy a napodat felosztod egy étkezési és egy böjtölési szakaszra, amitől soha nem térsz el. Manapság a legnépszerűbb (és a legkönnyebben követhető) formája a 8 órás étkezési időablakban történő étkezés, amit egy 16 órás böjt követ. Én személy szerint már hosszabb ideje egy 4 órás időszakban étkezek (napi két alkalommal) és 20 órát böjtölök.

3. Egyél keresztes virágú zöldségeket

Fogyassz antiösztrogén ételeket, azaz keresztes virágú zöldségeket (ilyen például a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó) a tesztoszteronszinted növelésére. Az ilyen típusú zöldségek fontos segítséget nyújthatnak az ösztrogéntól való megszabadulásban. Ezeknek a növényeknek a szárított kivonatát szokták hozzákeverni a "tesztoszteron fokozó" készítményhez, amelyeket aztán aranyáron árulnak az étrendkiegészítő termékeket forgalmazó üzletekben. A szomorú igazság az, hogy a tesztoszteron fokozására szánt készítmények kábé szart sem érnek. Viszont ha találsz olyan kiegészítőt amely kizárólag a keresztes virágú zöldségek szárított kivonatát tartalmazza, az biztosan megér egy próbát. 

4. Csökkentsd a kortizolt

A kortizol egy stresszhormon amit a mellékvesék állítanak elő. Bár maga a hormon alapvető fontosságú, igyekezned kell, hogy minimalizáld a jelenlétét a testedben. A kortizol és a tesztoszteron ugyanis fordított arányban vannak jelen. Mit tehetsz a kortizol féken tartására? Először is az edzéseid legyenek gyorsak és kemények. A hosszú állóképességi edzéseket végzők pontoson ismerik a kortizol pusztító hatását. Állandó levertség és beteges testalkat a jutalmuk. Másodszor aludj! Aludj sokat, aludj jól! Felejtsd el az "aki sokat alszik, az keveset él" szerű idióta szövegeket! A tesztoszteron egyébként is a mélyálomban termelődik. Rossz és felületes alvással viszont a szervezeted egyfajta túlélő üzemmódba kapcsol, amihez majd csak úgy önti beléd a kortizolt. Ettől ugyan frissebbnek érezheted magad egy időre, de férfiasabbnak aligha. Amikor csak van rá lehetőséged iktass be napközbeni szunyákat is. Ne foglalkozz azzal, hogy mit mondanak mások. Amikor csak teheted, aludj! Harmadszor pedig légy minél többet a napon! Azt is tudom, hogy ennek pont az ellenkezőjét mondták eddig Neked. Azt persze biztosan nem is említették, hogy már a puszta napon levés is kiválóan égeti a zsírt! És hidd el, ez veled is meg fog történni. A téli szezonban toljad magadba a D-vitamint, amikor meg eljön az ideje menjél ki minél többször a ragyogó napra. Ez valóban csökkenteni fogja a kortizolszinted.

I did a plank every morning for a week and was surprised with the resultsforrás: consent.yahoo.com

 

Az öregedés csökkenti a tesztoszteronszintet

Ezzel a résszel zárnám a mai bejegyzést. Sajnos az öregedési folyamat már önmagában is csökkenti a tesztoszteron hormon szintjét. Ez van srácok, ezen kár vitát nyitni. Amikor valaki a negyvenes éveit tapossa, annak a hormonszintje már biztosan nem lesz ugyanolyan, mint egy húszévesnek. Viszont tudatos élettel nagyon is magasan lehet tartani azt a fránya tesztoszteront. Sajnos azonban amikor férfiak többsége megérzi a tesztoszteronszint csökkenését, elkezdenek mesterség hormonokat szedni. Ezen az úton járnak egyébként a profi sportolók is. A modern testépítő sport például, egyszerűen nem is létezne a mesterséges tesztoszteron nélkül. De egyébként ide lehet sorolni az összes többi nagy erőkifejtést igénylő sportot is. Ezeknek a hormonoknak szedésével az a legnagyobb probléma, hogy inaktiválják a használójuk saját heréit és mellékveséjét, amelyek a tesztoszteront termelik. Aztán egy ponton túl a zsugorodó herékkel és mellékvesékkel már nem marad más út, mint a hormonok életfogytig történő alkalmazása, mert már nem marad saját életképes hormonrendszer. Azonban ha ismered az alacsony tesztoszteronszint okait és tüneteit, akkor segíthetsz annak a helyreállításában. A hormon alacsony szintje jelentősen befolyásolhatja egészséged számos aspektusát, ezért kiemelten fontos, hogy vigyázz rá és hajtsd végre a megfelelő életmódbeli és étrendi változtatásokat!

Srácok! Pang az a komment szekció! Jöjjenek az érvek és ellenérvek! Halljak és tudjak Rólatok!

Ennyi, csapó! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet,  akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

 

Szólj hozzá