2021. máj 30.

Útmutató a tornászgyűrűvel történő edzéshez I.

írta: Royaliver
Útmutató a tornászgyűrűvel történő edzéshez I.

Franco-Columbu-Front-Lever • Zach Even-Esh

forrás: zacheven-esh.com

A világ folyamatosan változik és talán tényleg ez a dolgok normális rendje. Napi szinten látjuk, amint új trendek jelennek meg és azt is, ahogy a régiek eltűnnek a süllyesztőben. Ez ugyanúgy igaz a divatra, mint a filmekre, és bizony magára a testedzésre is. "Nincs nevetségesebb a tegnap divatjánál" - tartja a mondás. Azt ugyan elismerem, hogy a mai testedzésnek csúfolt krómozott-párnázott-légkondícionált-zenés álomvilágban elég viccesnek és kiábrándítónak tűnhetnek az egy-két nemzedékkel ezelőtt létezett edzésmódszerek, de azoknak a hatásossága a mai napig minden vitán felül áll. Amikor a fekete-fehér fényképeken mosolygó, matrózcsíkos birkózóruhában feszengő, kackiás bajszú egykori "erős-embereket" nézzük, elsőre úgy tűnhet hogy az idejétmúlt öltözékekhez idejétmúlt edzésmódszerek is tartoznak. Ez azonban erősen csak a látszat. Egy pillanatig se felejtsük el, hogy anno nem léteztek szteroidok, így minden elért eredmény valós volt. Ráadásul a régieknél a izmok nemcsak díszítőelemei voltak a testüknek, hanem erővel és akrobatikus képességekkel is társultak.

forrás: oldtimestrongman.com

A 20. század első tornatermeiben a tornagyűrűk még az alapfelszerelés részeit alkották. Aztán valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva lassan elvesztették népszerűségüket és gyakorlatilag a tornasporton kívül egyszerűen eltűntek. A közelmúltban azonban újra felfedezték a testedzés szerelmesei, és mivel ez az egyik legjobb eszköz egy sportoló erejének és egyensúlyának a növelésére, így egyre többen próbálják az edzéseik részévé tenni. Én személy szerint annyira hiszek benne, hogy a felsőtestem erősítésére gyakorlatilag már nem is használok más eszközt. Amikor elindulok edzeni a tornászgyűrű mindig ott lapul a táskámban és még a bemelegítésem előtt felrögzítem a helyére az edzőparkban. A következő pár bejegyzésemben éppen ezért összeállítok egy gyakorlati útmutatót a tornagyűrű használatához. Adok majd tippeket a fejlődéshez és megosztom veletek a trükköket a különböző gyakorlatok végrehajtásához. (pl. muscle-up)

The Iron Cross - www.oldtimestrongman.com

forrás: oldtimestrongman.com

Habár a gyerekek, amint meglátják a tornagyűrűket, szinte gondolkodás nélkül elkezdenek csüngeni rajta, addig a komoly edzésmunkát végző felnőttek már többnyire félnek az eszköztől. Pedig ez a félelem teljesen alaptalan, mert mindenki képes a tornagyűrűvel edzeni. Pontosan úgy, mint ahogy mindenki képes súlyzókkal is edzeni. És bár a legnehezebb tornaelemek pont a tornászgyűrűhöz köthetőek, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy kizárólag professzionális tornászok képesek használni az eszközt. Alapvető kaliszténikai (kalisztenika: a saját testsúllyal végzett edzések gyűjtőneve) gyakorlatokkal könnyen és gyorsan hozzá lehet erősödni a gyűrűhöz, majd a későbbiekben az ott végrehajtott összetett gyakorlatokkal már egy komplex felsőtest edzést is el lehet végezni. De a legfontosabb kérdés, hogy mik is a tornászgyűrű legnagyobb előnyei más egyéb, a felsőtestet terhelő eszközökkel szemben? Ez pedig a test és az ízületek mozgatásának szabadságán túl a központi idegrendszerre gyakorolt hatása.

forrás: pinterest.ca

Na, de nézzük a dolgokat szépen sorjában! Mutass nekem valakit, aki 30 éve nyom fekve nagy súlyokkal és kérdezzük meg tőle, hogy szoktak-e fájni a vállai. Mutass nekem valakit, aki 30 éve hajt végre guggolásokat komoly súlyokkal, tőle kérdezzük meg azt, hogy milyen állapotban vannak a térdei. És nézzünk meg valaki olyat is, aki évtizedek óta végez felhúzásokat egyismétléses szériákban, hogy nála mi is a helyzet a csípője és a gerince állapotával. Általánosan elfogadott tény (talán nem véletlenül), hogy a nagy erőhöz és masszív izomzathoz nagy súlyok kellenek. Viszont a nagy súlyok idővel kivétel nélkül mindenkit megtörnek. Mindezzel nem a súlyok használatáról akarlak lebeszélni, mindössze felhívtam a figyelmedet a nagy terhelés veszélyeire. Természetesen lehet okosan is használni a súlyzókat, csakhogy ahogy az ember erősödik, úgy akar majd az erejéhez mérten egyre nagyobb és nagyobb súlyokat mozgatni. És sajnos az is bizonyított tény, hogy az izmok sokkalta többet bírnak el, mint az ízületek. A súlyzós edzésnél előforduló ízületet károsító veszélyek a tornászgyűrű használata során egyáltalán nem fognak megjelenni. Itt ugyanis "csak" a saját súlyoddal kell megküzdened. Hiába gyakorolsz majd idővel egyre nehezebb és nehezebb gyűrűgyakorlatokat, mégsem tudod az ízületeidet a tönkretételükig terhelni, mert a testsúlyod viszonylag állandó. A gyakorlatok nehezítésével viszont az izmaidat egyre keményebb munkára fogod tudni kényszeríteni.

forrás: anujrajkumar.com

Az edzőeszközök nagy részénél a rajtuk való gyakorlás során az ízületeidet egy síkban mozgatod. Még az olyan egyszerű, de annál nagyszerűbb gyakorlatoknál is, mint például a fekvőtámasz vagy a húzódzkodás, csupán egy anatómiai síkban történik az elmozdulás iránya. És mivel a karjaid ebben a mozgássíkban rögzítve vannak, így az ízületeidet is kényszerpályán tartod, mert azok képtelenek lesznek természetes módon elcsavarodni. A test edzésére használt gyakorlatok nagy többségében sajnos túlságosan is a szagittális síkban történő mozgásra koncentrálnak, legyen szó akár sprintfutásról, guggolásról, bicepsz hajlításról vagy éppen lábemelésről. És bár ezek mind fantasztikus izom- és erőépítő gyakorlatok, sajnos nem azok, amelyek növelik a háromdimenziós mozgáshatékonyságot, így segítve megelőzni a jövőbeli sérüléseket. (Az emberi test anatómiai síkjairól és tengelyeiről, az azokban való mozgás fontosságáról majd még mélyebben is írok a későbbiekben, most csak mondanivalóm fontossága miatt érintem a témát.) A gyűrűn végzett gyakorlatoknál egyedülálló, hogy a mozgásban résztvevő ízületek mindhárom mozgási síkban működésbe lépnek, így azontúl, hogy megadják a szabadságot a csuklóidnak, a könyöködnek és a vállaidnak, még a rájuk eső terhelést is csökkentik. Mondhatnám azt is, hogy az ízületek épségének megőrzése szempontjából a tornászgyűrű Isten ajándéka!

forrás: hu.wikipedia.org

Egy különös, elsőre talán nem nyilvánvaló előnye még a tornagyűrűnek a központi idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A gyűrűkön való egyensúlyozás során ugyanis az idegrendszer újrahangolja a testet és kialakít egyfajta szinkront a test mozgásában. Ez az ugrásszerűen feljavuló idegrendszer-izomrendszer kapcsolat teszi alkalmassá egy tornász testét mindenféle olyan torna-sporttól tökéletesen eltérő eszközök használatának a megtanulására is, mint a szörfdeszka vagy a görkorcsolya. Az idegrendszer feljavulása nagyon egyszerűen megfigyelhető a gyűrűn történő alaptartás során. Először mindenki úgy remeg a végrehajtása alatt, mintha éppen áramütés alatt állna. Mozdulatlanul kellene tartani magukat, de erre képtelenek, mert az izomzatuk nincs hozzászokva a szabad mozgáshoz és az idegrendszer is képtelen kezelni azt. Gyakorlatilag lehet az illető bármennyire erős, mégis képtelen lesz végrehajtani ezt az egyszerű tartást, mert a teste stabilizálásához szükséges idegpályák korábban még nem lettek bekapcsolva, így a test a korlátok nélküli szabad mozgatására egy elég erőteljes remegéssel reagál. Természetesen ettől a remegéstől nem kell megijedni. Az idegpályák hamar "megtisztulnak" és amint a test szinkronba kerül, a remegés teljesen elmúlik és el lehet kezdeni a gyűrűn érdemben is edzeni.

TOP 9 Ring Exercises you should do! - Surpassing Gravity

forrás: surpassinggravity.es

Ezt a bejegyzést most itt zárnám, és innen megyünk tovább legközelebb. Szeretnék ebben a cikk-sorozatban minden olyan információt megadni, amelyre szükséged lehet ahhoz, hogy fejleszteni tudd az erődet, az izomzatodat és a mozgás-koordinációdat a gyűrűs edzések során. Nem nagyon van ennek az edzésmódszernek magyar nyelven fellelhető tudástára, úgyhogy remélem sokatokat érdekelni fogja, amiket a következőkben megosztok majd Veletek. Terveim szerint a kezdőtől a haladó szinting végig foglak tudni vezetni a tornászgyűrűn történő sérülésmentes edzés minden szükséges kritériumán. Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor kérlek nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is! Azonban még lenne egy utolsó kérdésem/kérésem! Egyfajta igényfelmérés lenne a részemről, hogy merre is lépjek tovább a blogommal a későbbiekben. Kérlek tedd meg, hogy szavazol! 

 

 

Szólj hozzá