2023. máj 19.

Az aranykor erősembereinek a diétája

írta: Royaliver
Az aranykor erősembereinek a diétája

goerner the mighty • Zach Even-Esh

forrás: zacheven-esh.com

Egészen friss hír, hogy országunk első számú "fitnesz-guru"-ja kapott egy kőkemény gyomrost a Gazdasági Versenyhivataltól, mégpedig egy egészen emberes, negyven millás büntetés formájában. Nézd! Tudod jól, hogy mi a vélemény arról, amit ez a fickó sport helyett művel. Azt a bohóckodást most nem is véleményezném. Viszont nem titok, hogy az elmúlt évtizedekben világszinten is ugrásszerűen megugrott  az elhízottak- és a krónikus betegségekben szenvedők száma. És persze lehet ezekért a problémákért az ülő életmódot meg a genetikai hajlamot hibáztatni, de a szomorú igazság az, hogy ezeknek problémáknak a gyökere mindenképpen a napjaink étkezési szokásaiban keresendők. A nagyüzemi módon történő élelmiszergyártásnak hála, sikeren eljutottunk a ultra-feldolgozott ételek- meg a transzzsírok varázslatos világába, amelyek a fő indikátorai a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbajnak meg a többi rákos nyavalyának. Sajnos ebben a tekintetben a "fitnesz-varázsló" sem igazán kivétel, hiszen az utóbbi időben az ő egészsége is komolyan megbicsaklott. Gondolok itt a korábbi szívműtétjeire vagy az agyi-infarktusára. De ez itt most teljesen lényegtelen, ne térjünk el a tárgytól! A célja szerintem mindenképpen vállalható volt, hiszen a mai tömeggyártott moslékokkal szemben próbált egy egészségesebb alternatívát kínálni. És ha tényleg őszinték vagyunk, akkor ezt el is érte. Az áruházak polcain található szeméttől (szerény vélemény szerint) mindenképpen jobb választás volt az "Update" termékek fogyasztása. Energiacsökkentett és cukormentes változatban kínálta azokat az élelmiszereket, amelyeket a legtöbben napi szinten fogyasztanak. Teljesen biztos vagyok abban, hogy jóval egészségesebb lenne a magyar társadalom, ha ezek a termékek sorakoznának a polcokon, a jelenleg kaphatók helyett. Lehet kedvelni vagy nem kedvelni az "update-királyt", de nem kellene elvitatni az érdemeit. Pláne nem megb@szni 40 millára! Hogy az "Update" termékek lennének a legjobb választás egy egészséges élethez? Hát nem. A legjobb választás mindig a helyi és szezonális zöldségek, a gyümölcsök, a friss magvak, valamint a szabadon tartott állatoknak szinte az összes része. Számomra mondjuk az egészség és a nagyüzemi élelmiszergyártás még gondolatban sem nagyon fér össze. Pontosan ezért ahol csak tudom kerülöm ezeket, a táplálékkiegészítőknek nevezett ocsmány élelmiszer-hulladékokkal együtt. Mert azokat is nevezheted mindennek, csak természetesnek meg egészségesnek  nem. És tudod volt idő, amikor ezek a hitvány dolgok bár még nem léteztek, mégis valahogy előkerültek a nagyszerű fizikumok.

forrás: pinterest.ca

És ezzel el is jutottunk a mai blogbejegyzésünk lényegi részéhez, az aranykor erősembereinek a diétájához. Hogyan vélekedtek a táplálkozásukról az egykor élt erős sportemberek? Úgy vélem, hogy a hajdani edzéseik mellett érdemes megismernetek az akkori táplálkozási szokásaikkal is. Jelen cikk Matthew Chan fizikai kultúrkutató blogbejegyzésének a magyar fordítása. Mr. Chan egyébként maga is aktív sportember, a Crossfit versenyek egyik ismert arca. 


Crossfit: Matt Chan | Best cardio workout, Fight club workout, Crossfit  athletesforrás: hu.pinterest.com

 

 RÉGI ERŐSEMBER DIÉTÁK

A 19. század elején, melyet sokan csak a testkultúra korszaként emlegetnek, létezett egy csoport erős ember, akik kitaposták az utat a mai erősportolók számára. Érdekes módon ezen férfiak többsége egész évben sovány maradt, miközben képesek voltak folyamatosan növelni az erejüket. Azonban a mai kor erősportolóihoz hasonlóan, az ő étrendjük is meglehetősen változatos volt és sok különbséget mutatott egymáshoz képest. Ha Te most a tökéletes erő- és izomnövelő étrendet várod, akkor nem lesz szerencséd. Viszont a hajdani erősemberek étrendjét górcső alá véve betekintést nyerhetsz a hajdani étkezési szokásokba, melyek segítségével változtathatsz a saját étrendeden. Vedd figyelembe, hogy  a különböző típusú ételekre és diétákra mindenki másképpen reagál. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak vakon kövesd valaki más tanácsait, hanem találd meg a saját utad. Fedezd fel, hogy mi az ami Nálad működik.
Ebben a cikkben hét régi erős ember táplálkozási szokásait járjuk körbe. Ők név szerint Eugen Sandow, George Hackenschmidt, a Saxon testvérek, Thomas Inch, Hermann Goenrer, Edward Aston és Louis Cyr. Akár erősödni szeretnél, akár izmosodni, akár mindkettőt egyszerre, az alábbi példák ötleteket adhatnak az étrendeddel kapcsolatban.

1. EUGEN SANDOW ÉTRENDJE

Bodybuilding Icons: Eugen Sandow Inspired Workout Routine
forrás: muscleandstrength.com

A modern testépítés atyjaként ismert Eugen Sandow egy mértéktartó ember volt.

"Jómagam nem hiszek a speciális diétákban, még kevésbé a szigorú diétákban, melyek edzés közben lennének szükségesek."
– Eugen Sandow 

"Nem fogyasztok semmilyen bódító (tömény) italt, de alkalmanként megiszok egy sört vagy egy kis bort. Soha nem nyúlok teához vagy kávéhoz. Legtöbbször egészséges ételeket eszek, de alkalmanként kicsit  „engedékeny” vagyok magammal. Rendszeres időközönként étkezem és az egyszerű, könnyen emészthető ételeket részesítem előnyben. Jól megrágom az ételt, mert szilárdan hiszek abban, hogy az alapos rágás a jó egészség kulcsa."
– Eugen Sandow

Eugen Sandow, The World's First Hunk, Is Basically Amazing In Every Way |  HuffPost Womenforrás: huffpost.com

Eugen Sandow nagy híve volt a nyers tojásnak és húsnak:

 "Elmúlni látszanak a nyers tojással és hússal kapcsolatos régi butaságok és manapság már jóval racionálisabb nézetek uralkodnak."
– Eugen Sandow

Sandow egy tipikus napja:

"Egész évben hideg fürdőket veszek, amit rendszerint egy könnyű súlyzós edzés követ. Utána megreggelizek, majd a levelezésemmel foglalatoskodok. Miután ezzel végeztem, szívesen látom a barátaimat. Később jellemzően  teszek egy hosszú sétát, vagy rossz idő esetén a lovaskocsimat hajtom. Este 7-kor vacsorázom, majd részt veszek az előadásomon. A színházi fellépésem után az esti hidegfürdőm következik, majd a napomat egy kései vacsorával zárom."
– Eugen Sandow

2. GEORG HACKENSCHMIDT ÉTRENDJE

George Hackenschmidt: Catch Wrestling to Modern MMA - Black Belt Magazineforrás: blackbeltmag.com

George Hackenschmidt, vagy művésznevén az "Orosz oroszlán", akinek egyébként a Hack-guggolást is köszönhetjük, a kiegyensúlyozott táplálkozás híve volt. Étrendje főleg gyümölcsökből, diófélékből és nyers zöldségekből állt és ellentétben sok akkori és mai erős emberrel, ő nem hitt a nagy mennyiségű húsevésben.

"Úgy gondolom, hogy nekem van igazam, amikor azt állítom, hogy a Teremtőnk minden egyes lény számára biztosította a megfelelő táplálékot. Mivel az ember serpenyő és bogrács nélkül született, ezért számára a legtisztább táplálék a természetes, friss és nyers élelmiszerek, valamint a diófélék. Nem áll szándékomban most azt a régi problémát tárgyalni, hogy tényleg szükségünk van-e húsra, vagy az ember alapvetően vegetáriánusnak teremtetett.Tapasztalataim arra tanítottak, hogy az élelmiszerek másodlagos fontosságúak. Vannak nagyon erős emberek akik szigorú vegetáriánusok, míg mások sok húst esznek. Közép-Európa lakossága számára a legmegfelelőbb étrend az, amely háromnegyed részben zöldségből és egynegyed rész húsból áll."
–  George Hackenschmidt 
George Hackenschmidt | IPWHFforrás: prowrestlinghall.org
Hackenschmidt nem hitt a fűszerek használatában sem, ezért mindenkinek azt javasolta, hogy kerülje a savanyú ételeket és a cukrot, kivéve ha az természetes forrásból, például gyümölcsből származik.
"Mindenkinek meg kell találnia azt az étrendet, amely a legjobb a testének, és kerülnie kell azokat, amely nem egyezik vele. Érdemes teljesen mellőzni az erősen fűszerezett és savanyú ételeket. Mostanában sok szó esik a cukorról, mint élelmiszerről. Sok dicséretet kapnak a mesterséges édesítők is, de mivel az egy erőteljes savképző anyag, én senkinek nem ajánlom. Minden bizonnyal előnyösebb a természetes cukor, ami például a datolyában, a fügében és egyéb más gyümölcsökben található. Az erősen ízesített vagy fűszerezett élelmiszerek szomjúságot okoznak, ezért károsak."
– George Hackenschmidt 
Hackenschmidt az alkoholt, a dohányt és a kávét is kerülte. Ehelyett napi 11 korsó tejet ivott.

3. A SAXON FIVÉREK ÉTRENDJE

Arthur Saxon: The Strongest Man Of All Timeforrás: gymtalk.com

 

A Saxon testvérek csoportos mutatványaikról váltak híressé. A következő pár sort Joe Weider írta róluk a "Muscle Power Magazine"-ban:
"Reggelire 24 tojást és 3 font füstölt szalonnát fogyasztottak el. Ettek még hozzá zabkását tejszínnel, mézzel, lekvárral, amihez teát ittak sok cukorral. Három órakor volt a következő étkezésük, amikor is megettek úgy tíz kiló zöldséget némi burgonyával. Fogyasztottak még hozzá édes gyümölcsöket nyersen és főzve is, édes süteményeket, salátákat, édes pudingokat, kakaót, tejszínhabot, valamint édesített teát. Az előadásaik után vacsoráztak, ami sok vajat, sajtot, felvágottakat, füstölt halat és sört tartalmazott. Ezt követően beszélgettek még egy ideig, majd egy órakor lefeküdtek aludni.
A Saxon testvéreknek volt egy úgynevezett „egészséges italuk” is, amit úgy hiszem ők maguk készítettek. Alapvetően Dark Lager sört (vagy Dublin Stout sört)  kevertek össze holland ginnel, tojássárgájával és sok cukorral. „Nagyon jó, de igen erős ital – mondták róla a Saxon testvérek –, de aki nem szokott hozzá, az nagyon hamar megszédül tőle.” Szerintem egy embernek már ahhoz is nagyon erősnek kellett lennie, hogy ezt egyáltalán meg bírja inni.

Nem érhető el leírás a fényképhez.
forrás: facebook.com
Gyermekkorukban a reggelijük többnyire fehér lisztből készült sűrű levesből, zsemléből vagy fehér kenyérből állt, amit vajjal vagy lekvárral ízesítettek. Délután egy órakor ebédeltek. Ez az étkezés nem tartalmazott levest, helyette viszont mindenféle főtt és párolt zöldséget fogyasztottak zsírral és némi burgonyával. Az étkezést nyers vagy főtt gyümölccsel zárták. Más napokon ebédre zöldbabot, fehérbabot, borsót, vagy más ehhez hasonló ételt fogyasztottak rizzsel, ami tejjel és sok cukorral készült. Előfordult olyan is, hogy egész nap csak nyers sózott heringet ettek főtt burgonyával, amihez savanyú uborkát vagy ecetes hagymát fogyasztottak sok olajjal. Házi tejet ittak és kedvelték még az anyjuk által készített édes tejszínt is. Saláta és zeller is szerepelt az étkezéseikben.
Az ebédet általában gyümölcsök vagy fehér lisztből készült édes sütemények követték, amire néha bogyós gyümölcsök kerültek, amit nagyon szerettek a fiúk. Rengeteg gombát is fogyasztottak, néha nyersen, néha zsíron sütve. Ezt az anyjuk szerezte be a számukra, aki reggelente kijárt a közeli földekre, ahol 10-12 kilónyit is begyűjtött. Sokszor készített az fiainak tortákat felvert tojásfehérjével, cukorral és vajjal, amit csokoládéval kent meg. Ezt gyakran almával ették.
A vacsoráik között szerepelt leves, fekete német kenyér, vaj vagy zsír, sajt, füstölt hal, nyers uborka, retek és hagyma. Vacsoraidőben csak sima vizet ittak és hétköznapként nem kaptak húst. Ez akkor változott meg amikor Angliába költöztek és hivatásos előadóművészekké váltak. Angliában már mindennap fogyasztottak húst, ami ott nagyon jó minőségű volt."

4. THOMAS INCH ÉTRENDJE

Thomas Inch Strongman Books Archives - Internal Force Fitnessforrás: internalforcefitness.com

Thomas Inch nem igazán rajongott a saját étrendjéért.
" Semmi nem olyan fárasztó, mint folyamatosan azt figyelni, hogy mit eszik vagy mit iszik az ember. Szomorú dolog az étel rabságában élni és rendkívül megterhelő is kizárólag valamilyen természetgyógyászati ​​​​terv alapján elfogadott speciális ételeket fogyasztani, ahol még a mennyiségek is pontosan meghatározottak."
– Thomas Inch
" Egész életemben meglehetősen változatosan étkeztem. És bár kénytelen voltam mélyebben is elmélyedni a különféle élelmiszerek pontos összetételét illetően, soha nem volt okom azt hinni, hogy az ösztöneim tévedtek volna abban, hogy mire is van szüksége testemnek a megerőltető fizikai gyakorlatok utáni gyors regenerálódáshoz."
– Thomas Inch
INCH 101: An Introduction To The Basics.forrás: bodybuilding.com
Thomasnak volt néhány érdekes étrendi ajánlása azok számára, akik bizonyos betegségekben szenvedtek:
"Az étrend kiemelten fontossá válik bizonyos betegségek megléte esetén. A reumában szenvedőknek tartózkodniuk kell a vörös húsoktól és az alkoholos italoktól. A székrekedésben szenvedőknek kerülniük kell a sajtot és a tojást. Nagyon hasznos tud lenni a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Saláta egy kis olívaolajjal, fehér helyett Hovis kenyér, első étkezés előtt egy kis forró víz, párolt rebarbara vagy párolt alma. Az elhízottaknak kerülniük kell a zsíros ételeket, a hizlaló italokat ( mint például a kakaó, a sör vagy a stout,) a péksüteményeket, a burgonyát, a keményítő tartalmú ételeket, a pitéket, a leveseket, a fehér kenyeret és az édességeket."
– Thomas Inch

Thomas Inch izomépítő ételei:

 

"Sok olvasó számára lehet hasznos és érdekes ha felvázolok egy olyan étrendet, amely az izomépítés mellett segíti az embert a kemény edzésekben is. Sajt, bab, lencse, Hovis kenyér, zabpehely zabkása tejjel és melaszokkal és leves helyett Bovril (semmi sem regenerálja gyorsabban a megterhelt izomszöveteket és ad annyi energiát, mint Bovril)."
– Thomas Inch

Thomas Inch véleménye a cukorról:

 " Míg a súlygyarapodás által fenyegetetteknek kerülniük kell az édességeket, a csokoládékat és a cukros ételeket, addig az edzésben lévő sportolók számára igazán hasznos lehet a fogyasztásuk. Roppant egyszerű erre a magyarázat, a cukor ugyanis egy igen jó energiatermelő. Nem általánosan ismert, de például az evezősversenyeken az edzők fél órával a esemény előtt cukrot adnak a sportolóiknak azért, hogy legyen elég energiájuk a nagy küzdelemhez. A cukor fogyasztása tehát igazán hasznos lehet az izmok fejlesztésénél és segítséget nyújt a különböző erőnléti bravúrok végrehajtásában, de az elhízottaknak érdemes elkerülniük."

– Thomas Inch

5. HERMANN GOENRER ÉTRENDJE

Somebody You Should Know!-Hermann Goerner | Westside Barbellforrás: westside-barbell.com

 

Hermann Goenrer a német erősember egy főként húsokon alapuló étrendet követett. Szilárdan meg volt győződve arról, hogy egy erős ember számára az olyan vegyes étrend a legjobb, ahol az ételek jól vannak elkészítve és sok hús tartalmaznak! Különösen kedvelte a sertés- és marhahúst, valamint a német kolbászhúst.
Fogyasztott zöldségeket és burgonyát is, de az utóbbit nem vitte túlzásba. Nagyon kedvelte a dióféléket és a gyümölcsöket. Az almát különösen szerette, szerinte minden erős embernek fogyasztania kellene, de hasonlóan vélekedett a narancsról és a többi citrusféléről is.

Schmμτz on Twitter: "Hermann Goerner - 6'1, 245-265 lb, Hitler mustache,  one eye ball (lost the other fighting in WWI) He did a 663 lb deadlift  using just one arm in 1920.forrás: twitter.com

Szerepelt még az étrendjében sajt és tojás is, de nem fogyasztott péksüteményeket, és egyáltalán nem ivott tejet sem. Ami az ivást illeti sört néha fogyasztott, de nagyon ritkán nyúlt szeszes italokhoz.

6. EDWARD ASTON ÉTRENDJE

 Strongman Profile: Edward Aston Teaches the Basics of Grip Strength -  Breaking Muscle
forrás: breakingmuscle.com

 

Nagy-Britannia legerősebb embereként is ismert Edward Aston nagy húsevő volt. A marhahúst kedvelte leginkább, de fogyasztásra ajánlotta még a tojást, a halat, a rizs és tejet is. A megfelelő emésztés híve volt és ellenezte a túlevést.
Edward Aston ~ Britain's Strongest Man - www.oldtimestrongman.comforrás: oldtimestrongman.com
"Ne kövesd el azt a hibát, hogy túl sokat eszel. A mai betegségeknek legalább a fele a túltáplálásnak köszönhető. Egy dolog az ételt megenni, és egy másik dolog megemészteni azt. Ne egyél többet, mint amennyit képes vagy könnyedén megemészteni. Emésztési problémák esetén pedig próbáld ki a BOVRIL-t. Elősegíti a jó emésztést, és táplálóbbá teszi az elfogyasztott ételeket. Ennek köszönhetően érvényesülni tud a táplálék ÖSSZES jó tulajdonsága, amely egyébként csak átszaladna az emésztőrendszeren. Az edzés után elfogyasztott forró Bovril ital pedig gyorsan pótolja az elvesztett energiát, és védelmet nyújt a túlzott fáradtság ellen. Tejjel fogyasztva is értékes tápanyag."
– Edward Aston

7. LOUIS CYR ÉTRENDJE

Louis Cyr | RAW POWER

forrás: sites.psu.edu

Louis Cyr volt a valaha élt legerősebb ember a bolygón, akit  a "quebec-i erőembernek" is neveztek. Született erősember volt, aki minden előzetes edzés nélkül is képes volt lenyűgöző mennyiségű súlyokat felemelni. Őrült genetikával rendelkezett, mind az erejét, mind a hatalmas termetét tekintve. Súlyemelési rekordjait a mai napig nem sikerült megdönteni.

George Jowett írta a következőket Cyrről és az ő hatalmas étvágyáról, ami végül a bukásához is vezetett:
" Többet evett egy ültő helyében, mint négy átlagos férfi. Nagy örömmel figyelte a pincérek arcán megjelenő döbbenetet amikor leadta a rendelését a szállodákban. Meg sem kottyant számára hat kiló hús elfogyasztása, ennyit könnyedén megevett reggelire. Az emelő versenyek mellett az étkezési versenyeket szerette a legjobban.”
37 éves korára már Bright-kórban szenvedett, és szigorú diétára lett kötelezve.

AZ EMÉSZTÉS FONTOSSÁGA

Craig Staufenberg író és lelkes fizikai kultúrkutató mondta a következőket egy vele készült interjúban:
"A régi erősemberek a vérkeringésükre hivatkozva ellenezték az edzés utáni étkezést. Úgy gondolták, hogy a vérnek az izmokban kell keringenie edzés után, az étkezés pedig elvezeti a vért az izomzatból az emésztőrendszeredbe.
Amikor készen áll rá a tested, akkor kell a kizárólag természetes ételekből álló, bőséges reggelidet elfogyasztanod. Az étkezést folytasd mindaddig amíg fennáll az éhségérzeted. Mindig figyelj oda az étel alapos megrágására. Soha nem szabad evés közben olvasni vagy bármilyen egyéb módon elterelni a figyelmet. A régi erősemberek azt javasolták, hogy az emésztés optimalizálása érdekében koncentrálj kizárólag az étkezésedre. 
Ha végeztél, akkor mehetsz dolgozni vagy elvégezheted a ház körüli teendőidet. A legtöbben a régi iskola bajnokai közül nem javasolták az ebédet vagy csak valami nagyon könnyű ételt ajánlottak. Ellenezték a napi háromszori étkezést is. MacFadden egyenesen azzal érvelt, hogy a napi 3 étkezés minden más szokásnál több embert ölt meg.
A nap végén amikor a feladataiddal végezve hazatérsz, fogyassz el egy jókora vacsorát. Tégy utána egy hosszú sétát, majd ha már ellazultál és lenyugodtál menj aludni. Így kell az egész hetednek kinéznie. Legyen az életedben a lehető legtöbb rendszeresség."

forrás: facebook.com

AZ ÉLET ÚTJA

A régi idők erős emberei nemcsak rendkívül erősek, de meglehetősen izmosak is voltak. A fizikumuk egész évben szikár volt. Nem követtek semmilyen „tömegnövelő” vagy „zsírégető” fázist, de mégis sikerült megerősödniük miközben karcsúak és egészségesek maradtak.
Ennek ellenére fontos figyelembe venni, hogy akkoriban az emberek nem éltek olyan mozgásszegény életet, mint manapság. A feldolgozott élelmiszerek sem voltak még gyakoriak és a gabonák és húsok minősége is sokkal magasabb volt. Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, hogy ezek az erősemberek vagy cirkuszi előadók voltak vagy főállású sportolók. Ahhoz, hogy képesek legyenek fenntartani az aktív életmódjukat, nagy mennyiségű táplálékra volt szükségük.
Remélhetőleg a fent bemutatott információkban találsz majd olyan tanácsokat amit beépíthetsz az étrendedbe az izmaid építése és az erőd növelése érdekében. Megfelelő erősítő edzéssel kombinálva TE is elérheted a régi bajnokok fizikumát és erejét!
forrás: hu.pinterest.com

 

Pár rövid sorral zárnám az "old-school" srácok étkezését taglaló cikket. Először is ez a bejegyzés egy kész aranybánya. Feltéve persze, hogy tisztában vagy a saját céljaiddal. Éppen annyira érdekes korkép, mint egy tuti használati útmutató. Az meg, hogy a cikk mely részével azonosulsz, az egyedül Rád tartozik. Személy szerint nagyon fontosnak tartom az étkezés kérdését és írtam is már pár táplálkozással kapcsolatos cikket. Mindig igyekszek naprakész lenni a kutatási témákban és ezt próbálom felétek is prezentálni. Viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy majd Eugene Sandow vagy Edward Aston fog nekem a távoli múltból naprakész étkezési tippeket adni. Egyesek számára persze azért lehet sok tanács idegen, mert ma pont az ellenkezőjét állítják a "hozzáértők". Pedig elmehetnének már a bús fenébe a kerüld a sót, a kerüld a húst, kerüld a zsírt meg a kerüld a napfényt szerű életidegen marhaságaikkal. Valószínűleg nem is létezik igazi emberi élet ezek nélkül. Aki pedig megérti az egészséges és mértéktartó étkezés lényegét, annak a teste is biztosan új életre fog kelni! 

Továbbra is kérlek Titeket, hogy írjatok megjegyzéseket cikkekhez vagy csak  köszönjetek ide! Szeretnék hallani mindannyiótokról!"

 

Bár elég önfejű vagyok és a saját szám íze szerint írom a bejegyzéseimet, de a cikkek alapvetően HOZZÁTOK szólnak! Kérlek szavazzatok, ezzel is elősegítve a blog jövőbeni útját!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

 

Szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://testedzek.blog.hu/api/trackback/id/tr2217830681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otthonedzek 2023.05.23. 20:58:51

Sziasztok!

Roy ételekkel kapcsolatos meglátásaihoz ajánlom az alábbi cikket:
algaegeszseg.com/ismered-ezt-a-megdobbento-kutatast/

De sajnos több dolog is van, amire még felhívnám az értve olvasók figyelmét:
A mai ételek annyival gyengébb minőségűek, hogy gyakorlatilag nincs is közük a régi megfelelőjükhöz. 100 éve az Alacor búzát tenyésztették a gazdák, hozama 20 mázsa körül volt hektáronként. Ma 50-90 mázsás hozamok vannak. Műtrágyával, vegyszerrel, a termőföld kizsarolásával. A folyók a hordalékot több ezer évig terítették, mi ezt pár tíz év alatt kizsákmányoljuk. A hordalék már nem jut vissza, szerves trágyát sem kap. Az állatok génkiválasztott egyedek, a változatosság hátrány, egyentakarmányon előállított egyenhús. Ha a tanyádon tartod,és kaszálsz neki, azzal se vagy előrébb, a talaj, a levegő erősen szennyezett. A fenti vizsgálat megmutatja, mennyit ér a zöldség, gyümölcs, hiába saját termesztés.
Nem világvége hangulatot akarok terjeszteni, csak felhívni a figyelmet arra, hogy az egészségesnek gondolt (akár falusi) étel csupán a jobb választás, de már az sem egészséges sajnos. Nyilván a mekis burgernél fényévekkel jobb. Mi ismerőstől vett hizót vágunk minden évben, csirke saját, tanyán a sokfajta gyümölcs, zöldség megterem, de sajnos már ez sem hibátlan étkezés.
Még egyszer: csupán arra akartam reagálni, hogy a cikkben idézett erősemberek étkezése érdekes, de a mai alapanyagok nem azok, mint az ő idejükben.
süti beállítások módosítása