2021. máj 24.

Egy Gyűrű mind fölött...

írta: Royaliver
Egy Gyűrű mind fölött...

6 ok a tornagyűrű használatára

Yuri van Gelder - Yuri van Gelder 06 - Great Muscle Bodies - Train, be Fit,  Workout Hard & Stay Strong

forrás: greatmusclebodies.com

Életem során mindenféle eszközt kipróbáltam már, amivel a fizikumot fejleszteni, erősíteni lehet. Használtam gépeket, súlyokat és kettlebelleket. Sokáig a napi rutinom része volt a TRX, de említhetném még a súlymellényt is, amivel a kondiparkban lévő rudakon és korlátokon nehezítettem az edzésemet. Szó se róla, ezek mind nagyszerű eszközök, de a tornagyűrűnek még a közelébe sem érnek. Ha a felsőtest erejéről beszélünk, akkor minden eszköz csak a gyűrű után következik. A bodyweighttrainingarena.com-ot olvasgatva futottam bele 6 érdekes pontba arról, hogy miért is érdemes a tornagyűrűre helyezni a fókuszt a felsőtest erősítésénél. Ezt a 6 pontot fogom most ebben az írásomban körüljárni, ha van kedved, akkor kérlek tarts velem!

Yuri van Gelder - Yuri van Gelder 17 - Great Muscle Bodies - Train, be Fit,  Workout Hard & Stay Strong

 forrás: greatmusclebodies.com

Mielőtt még belekezdenénk, azért pár szót ejtenék magáról az eszközről. Tényleg csak párat, mert ennél egyszerűbb tornaszert elképzelni sem lehet. Egy-egy fakarika, ami kötéllel van egy-egy szilárd ponthoz rögzítve. Pont. Viszont éppen, hogy ez az egyszerűség adja a használatának a nehézségét is. Számomra ez az eszköz mindig is olyan volt, mint a "Star Wars"-ban a fénykard. Ha láttad 1977-es Csillagok Háborúja című filmet, abban mondja az idős Jedi mester, Obi-Wan Kenobi a fénykardról a következőket: "... Fürgébb és elegánsabb, mint a lézerpuska. Emberibb fegyver. Emberibb időre való." Én ugyanezt gondolom a tornagyűrűről. Sokan, akik még nem próbáltak tornagyűrűn edzeni, azok összekeverik az eszköz egyszerűségét a használatának a nehézségével és végső soron egy felesleges kacatnak vélik. Végül is a kondiparkokban lévő korlátokon lehet tolódzkodni, a rudakon meg húzódzkodni. Mi végre kellene akkor egy pár fakarika? És itt van a hatalmas tévedés! Mert a korlát és a nyújtó nem fog "elmászni" alólad. Azok az eszközök szilárdak és fixáltak. Mondjak valami durvát? Egy rendszeresen kondiparkban testedzést végző srác könnyedén képes lehet végrehajtani 20 nyomást a párhuzamos korláton, miközben akár egyet sem a tornagyűrűn! Na, ekkora a különbség az eszközök között! Mint a fénykard és a sugárvető. Mert bár sugárvetővel bárki képes lehet lövöldözni, de egy fénykard használatához ennél már jóval több tudás kell...

The Strangest Lightsabers in the Star Wars Universe: From Dark Rey to  Ahsoka Tano - IGN

forrás: hu.ign.com

1. ok: A felsőtest méretének és erejének a növekedése

Amikor tornászokat figyelsz a gyűrűn mozgás közben, minden gyerekjátéknak tűnik. De ez bizony csak a látszat. Amikor meg akarom mutatni valakinek a gyűrű nehézségét, mindig ugyanazt teszem. Megkérem az illetőt, hogy csupán 10 másodpercig tartsa meg rajta magát. "Semmi extra" mondom neki mosolyogva. Le is eresztem a karikát a csípő magasságba (hogy még azzal se kelljen fáradnia, hogy felküzdi magát rá!) és már csak annyi a feladata, hogy nyújtott kézzel, előre néző tenyerekkel, egyenes háttal, előre nézve megtartja magát 10 rövid másodpercig. Ilyenkor először mindenki az arcomba nevet. Aztán jön a fekete leves. Ugyanis ezt a pózt még gyakran a komoly edzéseket végzők sem képesek először egyetlen másodpercre sem végrehajtani. Pedig itt nem kell sem tolni, sem húzni magukat. Csak tartani a létező legegyszerűbb módon.

Support Hold - Gymnastics Rings - YouTube

forrás: youtube.com

A tartás nehézségét az adja, hogy gyakorlatilag egyszerre kell a felsőtest összes izmát bekapcsolni. A mozgató és stabilizáló izmok összehangolt munkája nélkül lehetetlen végrehajtani ezt az aprócska feladatot. Most gondolj bele abba, hogy miközben a legtöbben 10 másodpercre nem képesek tartani magukat, addig a tornászok percekig mozognak a gyűrűn ott fent a magasban. Tudod a legtöbben csak pofáznak az agy-izom kapcsolatról, miközben fogalmuk sincs arról, amiről beszélnek. Na, a tornagyűrű pontosan erre tanít meg! A gyűrűn történő edzése miatt néz ki így a 64 kg testsúlyú Yuri van Gelder:

Yuri van Gelder by lUUk | Male gymnast, Gymnastics, Pumping iron

forrás: hu.pinterest.com

 2. ok: Hihetetlen hasizmok, mindenféle külön hasedzés nélkül

Amikor a hasizmok edzéséről olvasol, akkor valószínűleg a végtelen számú felülések, hasprések és törzscsavarások világába lépsz be. Személy szerint ennél feleslegesebb dolgokat el sem tudok képzelni. A felülésekkel igazából csak az idődet húzod. Nem mondom, hogy teljesen felesleges gyakorlat, de ha erős és látványos "kockahasat" szeretnél, akkor korántsem a felülések darálása erre a legjobb módszer. Ugyanis a gyűrűn végrehajtott L-ülésnél jobb hasgyakorlat egyszerűen nem létezik. Itt is életbe lép az, hogy a törzs stabilizátorainak keményen meg kell dolgozniuk ahhoz, hogy ez az egyszerű tartás végrehajtható legyen. Ahogy erősödsz észre fogod venni, hogy már nem is kell külön az L-ülésre törekedned, hiszen a legtöbb gyakorlathoz automatikusan emelned kell a lábadat és törzsedet (beleértve a hasizmaidat is!!!), és mindenféle külön odafigyelés nélkül is a terület látványosan meg fog erősödni. A hasizmok megjelenéséhez természetesen hozzátartozik a megfelelő étkezés is, mert hiába erős az a has, ha közben 10 centi kappanháj fedi...

3 Advanced Ab Exercises I Like - Next Level Athletics

forrás: next-level-athletics.com

3. ok: Biztonság

A legtöbb, az edzésben használt eszköz fixált. Pontosan ezért a gépek, a rudak, de még a korlátok és a nyújtók is idővel vállfájdalmakat okozhatnak az ízület természetellenes terhelése miatt. Hiába csavarodna a kar természetes módon egy adott irányba, képtelen lesz rá. A tornagyűrűnél ez viszont helyből megoldott. A karika ugyanis pontosan oda fog beállni, ahová az ízületed szempontjából a pozíciója a lehető legjobb. Nyilvánvalóan ahogy erősödsz majd az eszközön, megtanulod a normál fogástól eltérően markolni a karikákat. Ez lesz a hamis fogás, ami először nagy kihívás lesz a karodnak, különösen az alkarodnak. De idővel ezt teljesen rutinosan fogod végrehajtani, közben nem tönkreteszed, hanem megerősíted a karod ízületeit. A lenti képen a normál és a hamis fogás közti különbséget láthatod.

falsegrip

forrás: anthonymychal.com

4. ok: Erőátvitel

Christopher Sommer neves tornaedző említette, hogy a súlyokkal végzett edzésmódszerek nem igazán kedveznek a tornasportban előforduló erőnléti elemek végrehajtásában, miközben ennek az ellenkezője nagyon is igaz szokott lenni. A tornász-, és különösen a tornagyűrűvel végzett erőnléti edzések nagyban hatnak a legtöbb fizikai tevékenységre, mint például a súlyokkal végrehajtott mozdulatokra. Megemlíti, hogy bár a tanítványai korábban soha nem gyakorolták, mégis képesek voltak már első alkalommal a testsúlyuk másfélszeresével olimpiai szakításokat végrehajtani.

Egy másik interjúban a következőket mondta:

Summer - Ring Routine - YouTube

orrás: youtube.com

Remélem sikerült felhívnom a figyelmedet a létező egyik legjobb edzőeszközre, amit a jövőben remélhetőleg rendszeresen használni is fogsz majd! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet akkor nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is! A nagyszerű Ido Portal tornagyűrűvel kapcsolatos gondolataival búcsúzok:

"Véleményem szerint a felsőtest edzésére a legjobb eszköz a tornászgyűrű. Nem a nyújtó, nem a súlyok, nem a kábelek, nem a különböző gépek, még csak nem is a tolódzkodó és húzódzkodó rudak az edzőparkokban. CSAK A TORNÁSZGYŰRŰ. Ez a legkifinomultabb eszköz a felsőtest fizikumának a fejlesztésére. Szerintem más még csak a közelébe sem jöhet."

 

Szólj hozzá