2020. feb 21.

Az utolsó kínai akcióhős: Jackie Chan

írta: Royaliver
Az utolsó kínai akcióhős: Jackie Chan

Képtalálatok a következőre: jackie chan muscle

forrás:1920x1080hdwallpapers.com

Ha valakiért lehet rajongani, az tutira Jackie Chan. Hogy miért? Mert öt évtizede van a filmszakmában és rengeteg felejthetetlen filmmel ajándékozott meg minket. Persze sok felejthetővel is... Volt olyan, amiért személyesen kért elnézést, hogy forgalomba, sőt moziba került. De kit érdekel?! Évtizedeken keresztül kaptuk tőle a jobbnál jobb akció-vígjátékokat, ahol minden mozdulatot személyesen hajtott végre. Trükkök és kaszkadőrök nélkül. Jackie-nek szinte már minden csontja eltört filmforgatások alatt, időlegesen elveszítette hallását, tolószékbe került, de a mai napig ontja magából a filmeket. 

Képtalálatok a következőre: jackie chan gif

forrás: giphy.com


Az idén 66 éves élő legenda soha nem pihen. És nyilván ahhoz, hogy bírja a megterhelő szerepeket, komoly edzőmunkára van szükség. Mit is tesz Jackie Chan a nem mindennapi fizikumáért? Például egészen speciális étrendet követ!

Nincs semmilyen speciális étrendem, mindent megeszek. Természetesen arra figyelek, hogy ne egyek túl sok olajos dolgot. Leginkább zöldségeket fogyasztok, de hetente egy-két alkalommal eszek fagylaltot is. Többnyire megállom, hogy ne egyek túl sok szemét kaját.
Ez így elsőre elég meredeken hangzik, de ehhez azért én is hozzáfűznék egy rövid gondolatot. Bár ma egymást érik a divatdiéták, akárhogy is nézzük az igazság roppant prózai. Megfelelő mennyiségű mozgással és moderált étkezéssel a legtöbb embernek egyszerűen eltűnne a túlsúlya. Az elhízás (ha nem valamilyen hormonális rendellenességről beszélünk) egyszerűen túlevés. Túl sokat (ráadásul túl sok vackot!!!) és túl sokszor esznek az emberek. Azzal, hogy Jackie Chan fagylaltot iktat be az egyébként zöldségekből álló étrendjébe, nem követ el túl nagy bűnt, főleg úgy, hogy elég rendes edzésmennyiség is van mögötte.
Képtalálatok a következőre: jackie chan fight gif
forrás: giphy.com
Az "INSIDE KUNG-FU" magazin faggatta a híres színészt kardióról, étkezésről és edzésről. Ebben sok kérdést megválaszol a fizikumával kapcsolatban.
Inside-Kung-Fu-Aug-2001-Jackie-Chan
forrás: ebay.com
 • INSIDE KUNG-FU: Szembeötlő, mennyire jó formában vagy. Mit teszel érte?
 • Jackie Chan: Korábban minden reggel futottam 45 percet, de a "Balhé Bronxban" forgatásán eltört a bokám. Azóta is futok, de 15-20 perc után el kezd fájni a bokám.
 • IKF: Végzel-e súlyzós edzést?
 • JC: Igen, általában lépcsőzőgépen kezdek, majd utána súlyzózok, de igazából csak könnyű súlyokkal.
 • IKF: Mit jelent nálad a "könnyű súly"? Mennyivel nyomsz például fekve?
 • JC: 45 kg súlyt teszek a rúd mindkét oldalára.
 • IKF: Mennyi ismétléssel?
 • JC: 20-30-at is belenyomok, gyors ütemben.
 • IKF: Hány sorozatot végzel gyakorlatonként?
 • JC: Átlagban négyet.
 • IKF: Felosztod az edzéseidet testrészek szerint?
 • JC: Igazából nem. Az alapedzésem annyira átfogó, hogy nem szükséges külön testrészeket erősíteni. Forgatásokon a harci jelenetekben is rengeteget mozgok. Ennyi mozgás pedig nem engedi, hogy túl vastaggá váljon a karom vagy a vállam.
 • IKF: Ahhoz képest, hogy külön nem edzel a válladra és a karodra súlyokkal, rendkívül fejlettek. A harcművészeti edzéseid eredménye?
 • JC: Tény, hogy fiatalon kezdtem!
 • IKF: Mi a helyzet a tornával?
 • JC: A torna rendkívül sokat ad hozzá az erőmhöz. Az akrobatikus elemek, mint a szaltó vagy a különböző fejjel lefelé végzett gyakorlatok a koordinációs képességeimet is fejlesztik.Képtalálatok a következőre: jackie chan workout gif                                                      forrás: rebloggy.com
Jackie Chan 6 éves korában kezdte az edzést a Pekingi Operánál, ami annyit tesz, hogy már 60 éve teszi ki a testét embertelen terhelésnek. Már apró gyermekként napi 8-10 órás edzéseket folytatott. A Pekingi Operánál a tanulók testi fenyítése is gyakorlatilag az alaptanterv része volt. Fizikai felkészítés szempontjából meg egy gyerekeknek létesített kiképzőtábort érdemes elképzelni, ahol többek között harcművészeteket és akrobatikát tanítottak. Ma így néz ki a diákok oktatása:

Sokan nem tudják, hogy Bruce Lee kaszkadőreként figyeltek fel Jackie Chan-re a filmszakmában, ahol olyan dolgokat mutatott később, melyeket korábban filmeken soha még nem láttunk. Évtizedekkel a parkour térdhódítása előtt Jackie a filmjeiben lényegében parkour trükköket mutatott be a világon először.
Képtalálatok a következőre: jackie chan police story gif
Képtalálatok a következőre: jackie chan jump gif
forrás: giphy.com
És lehet, hogy ma már látunk a parkour témában olyan képességű fiatalokat, mint hajdanán Jackie volt (elég talán csak Tony Jaa-t megemlítenem), de a mai napig vannak olyan mutatványok, amelyeket más soha nem ismételt meg a filmvásznon.
Képtalálatok a következőre: jackie chan impossible gif
forrás: hu.pinterest.com
Nem kis tiszteletet érdemel, hogy a színész napi szinten végez testedzést. Az edzése gerincét saját testsúlyos gyakorlatok teszik ki, amiket még fiatalon tanult a Pekingi Operában. Mellékelek egy videót, amelyben tradicionális kínai edzőgyakorlatokat láthatsz (bár a haskerék anno biztos nem volt része), amelyeket Jackie is elvégez.

Én mindig is maximális tisztelettel adóztam Jackie Chan munkássága előtt. Már gyerekként is, amikor először kerültek a távol-keleti filmjei a magyar mozikba. A testét mesterien kezelő kung-fu mesteren nem fog az idő. És hogy mi a titka? Imádja az edzést és imádja az életet. Ahogy ő mondta:

"Hiszem, hogy ha élvezed az életed minden pillanatát és elfogadod önmagad,
akkor szívedben örökké fiatal maradsz
és természetesen egészséges is."

Ha tetszett a cikkem, nézz szét a többi bejegyzésem között is még több, edzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is! Egy olyan videóval búcsúznék, ahol Jackie Chan edzéséből kaphattok pillanatképeket:
Szólj hozzá