2021. ápr 29.

A mindennapos étrendi tévedések

írta: Royaliver
A mindennapos étrendi tévedések

The world's most obese man's attempt to lose weight - BBC News

forrás: bbc.com

Ezzel a bejegyzéssel kicsit kemény fába vágom a fejszémet, ugyanis olyan dolgokról próbálok a lehető legegyszerűbben megfogalmazni alapigazságokat, melyekről (a hivatalos álláspontokkal való szembenállása miatt) rendkívül nehéz írni. Ráadásul pontosan a táplálkozási témában létezik a legtöbb rossz tanács, amit a politika és a média aktív elmeprogramozással szinte megváltoztathatatlanul beleégetett a többség tudatába. Korábban többször is írtam már a táplálkozási megfontolásokról, bár igazából a saját diétám is sokat finomodott, egyszerűsödött az idők során. És ahogy az lenni szokott, sokan zokon is vettétek az írásaimat, mert ezek tényleg szembe mennek a hivatalos doktrínákkal. 

278 BEST "Fat Man Eating" IMAGES, STOCK PHOTOS & VECTORS | Adobe Stock

forrás: stock.adobe.com

Hadd szögezzem le, hogy én soha nem akartam a legerősebb lenni. Nem akartam a leggyorsabb lenni. Amire törekedtem, az mindig is egyfajta élettani optimum volt. Szeretném a lehető legtovább használni a testemet a lehető legjobb hatásfokon. Az emberi testet az optimumon tartani egyébként nem egy bonyolult eljárás, viszont a végrehajtása kifejezetten nagy kihívás tud lenni, főleg annak a fényében, hogy nem mindenkinek érdeke az, hogy a társadalom makulátlanul egészséges legyen. Persze amikor az egészségügy és az orvostudomány hivatalos étrendi ajánlása teljes egészében politikai érdekeken alapszik, ami ugye függő viszonyban van az élelmiszer- és gyógyszeriparral, akkor ott nehéz nem arra gondolni, hogy amit ajánlanak, az egész egyszerűen egy kalap szar. Most egy kicsit ezeket  a "fantasztikus" jó tanácsokat veszem górcső alá és próbálom lerántani róluk a leplet. Bármilyen hihetetlenül hangzik is, a ma érvényben lévő táplálkozási tanácsok többsége dogmákból áll, amelyek bár soha nem voltak tudományosan bizonyítva, mégis megkerülhetetlenek lettek.

forrás: stock.adobe.com

Rostban gazdag étrend: Talán az orvosok és dietetikusok által legtöbbször hangoztatott "jótanács" az, hogy törekedjünk a rostban minél gazdagabb étrendre. Ez a mára abszolút kőbe vésett étrendi "ajánlás" gyakorlatilag a gabonalobbi legnagyobb aduásza. A rostban szegény táplálkozásnál székrekedéssel, magas vérnyomással, bélrendszeri daganatokkal, cukorbetegséggel, epekövekkel, aranyérrel, sőt még sérvvel is számolnunk kell szerintük. A rostok fontosságának a hangsúlyozása fél évszázaddal ezelőtt kapott máig nem hanyatló lendületet, amikor egy bizonyos Dr. Denis Burkitt nevű ír sebész Ugandában eltöltött évai alatt megfigyelte az ott élők székletürítési szokásait. Fene a dolgát! Azt vette észre ugyanis, hogy Afrikában háromszor gyakrabban és jóval nagyobb mennyiségben ürítenek az ott élők az európaiakhoz (esetében a britekhez) képest. Úgy gondolta a gyorsabban távozó széklet kevesebb kárt képes okozni a testben. Ez az 50 éves dogma máig hivatalos, miszerint a naponta elfogyasztott élelmi rost legalább 25-30 gramm mennyiséget kell, hogy kitegyen. Természetesen mind az ajánlás, mind a következtetés rossz és hibás. Nincs szükséged élelmi rostokra, hacsak nem rendelkezel a szarvasmarhákhoz hasonlatos négy részes gyomorral, esetleg nem vagy képes a növényi cellulóz lebontására vagy a kérődzésre. És nemcsak, hogy nincs szükséged rostokra, hanem egyenesen káros lehet a fogyasztásuk. A mellékelt kutatás egyértelműen bizonyította aranyeres betegeken, hogy akik elhagyták a rostos táplálkozást, azoknál fél év után egyszerűen megszűntek a puffadásos, vérzéses, fájdalmas aranyeres tünetek. (Személyes megjegyzésem, hogy sok vaspumpálással eltöltött év után magam is az aranyér egyik áldozatává váltam. Tudod, az egyismétléses maxok... Mára már csak egy távoli, ám kellemetlen emlékké halványult mindez, mert miután elhagytam a növényi rostokat az életemből teljesen elmúltak az aranyeres kellemetlenségeim is. De azért annak az állapotnak a fájdalmas, kínos emléke örökre velem fog maradni.)

Take control of rising cholesterol at menopause - Harvard Health

forrás: health.harvard.edu

A "gyilkos koleszterin": 70 éve egy bizonyos Ancel Keys amerikai orvosprofesszor a háború utáni Nápoly komoly nélkülözésben élő, kényszerűségből szemetet evő lakosságának aktuális egészségi állapotából vonta le azt a téves következtetést, hogy zsírszegény életmóddal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések. Bár az elmúlt hatvan évben több tucat kutatás fogalmazta meg ennek az állításanak a homlokegyenest ellenkezőjét (pl. a Framingham vizsgálat), ez a téves teória a mai napig keményen tizedeli az emberiséget. A koleszterinnel kapcsolatos legismertebb tévhit, hogy a telített zsírok fogyasztása lerakódásokat hoz létre az érfalon, ami érszűkületet okoz. Az érszűkület meg előfutára az infarktusnak és az agyvérzésnek. Éppen ezt elkerülendően az USA-ban törvénybe is foglalták a magas szénhidrát tartamú és alacsony állati zsiradékot tartalmazó étrend országos szinten támogatott közegészségügyi ajánlását. Az erős központi nyomás az amcsiknál egyébként teljesen működik is, mert mára minden amerikai családnak a rostban és cukorban gazdag kukorica- és zabpehely a mindennapi reggelije. Mindezt vitaminokban gazdag rostos gyümölcslevekkel együtt fogyasztják. Soha nem látott mértékben el is híztak, miközben komoly rendet vág a lakosság soraiban a rák és a  legkülönfélébb krónikus betegségek. A kutatások természetesen egyértelműen megerősítették, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések legfőbb okozói a finomított szénhidrátok és a zsírfogyasztásnak nincs hozzá semmi köze. Persze a rák-business mellett a koleszterinszint-csökkentőknek is hatalmas piaca van, így nem sok értelme lenne hivatalosan is beismerni a tévedést. Tényleg azt tudtad, hogy egy bizonyos Bill Gates jelenleg a legnagyobb amerikai termőföld tulajdonos? Na, majd az oltások végeztével a táplálkozásunkkal is csodákat fog művelni!

Fibre - Natures Store

forrás: natures-store.co.uk


A koleszterin témához kapcsolódva mesélnék egy érdekes kis történetet. A 90-es évek elején egy a Colorado-i Egyetem egyik munkatársa felfedezett egy 88 éves erősen szenilis öregurat egy idősek számára létesített otthonban. OK, elismerem, hogy egy öreg fickó egy öregotthonban nem egy nagy szám! De ennek az egynek volt egy egészen különös mentális betegsége. Három évtizedet élt le úgy, hogy kizárólag tojást evett. Méghozzá napi 25-30 darabot!!! Nyilván tiszta hülye volt, de itt most nem ez a lényeg. Először is a testalkata teljesen normális volt, elhízásnak nyomát sem találták rajta. Viszont amivel nem nagyon tudtak mit kezdeni, az az öreg szívének és az érrendszerének a tökéletes állapota. 88 évesen! Vágod?! 30 évnyi ultra durva koleszterin szőnyegbombázás után, a teste hibátlanul működött. Na már most, ha belegondolsz, hogy a vegák meg az egészségguruk úgy hullanak az ötvenes éveikben, mint a legyek a chemotox felhőben, akkor elkezdheted ráncolni a szemöldöködet. Magyar nyelven is sok helyen lehetett olvasni a különös öregről, magad is rá tudsz keresni. Viszont azt is sok helyen leírták, hogy "nagy szerencséje" volt a papának, amiért nem kapott a sok koleszterintől epekövet. Oh, édes istenem, akiben nem is hiszek! Rögtön meg is érkeztünk a koleszterin-teória egy másik mérföldkövéhez, az epekőhöz. Az a tény, hogy az emberi szervezet maga is előállítja a koleszterint (MERT A KOLESZTERIN EGY NÉLKÜLÖZHETETLEN ALAPANYAG AZ ÉLETHEZ), az senkit nem érdekel. Az sem igazán, hogy az étkezéssel elfogyasztott koleszterin aktiválja a felesleges koleszterin ürülését a szervezetből a vékonybélen át, tehát a koleszterinszegény étkezéssel gyülemlik fel a koleszterin a vérben. Az meg pláne nem érdekes, hogy ha túlságosan alacsony az étkezéssel elfogyasztott koleszterin mennyisége, akkor az epe nem képes üríteni a tartamát és így végül kialakul az epekő.

AccuTrend Cholesterol tesztcsík 25db - Egészségpláza Budapest

forrás: egeszsegplazabudapest.hu


Egyébként van egy egyszerű módszer, amivel könnyedén meg tudod állapítani a szíved és az ereid állapotát. Ez pedig a vérnyomás mérése. Ha a súlyod rendben van és az ereid állapota is kiváló, akkor 60 évesen ugyanannyinak kell lennie a vérnyomásodnak, mint volt 18 éves korodban. Persze manapság alig van ez így valakinél. Mivel évtizedekkel ezelőtt masszívan beleszartak az emberi táplálkozás sebesen forgó ventilátorába, így megpróbálnak valamilyen magyarázatot adni, hogy az elméleteik miért nem hajlandóak találkozni a valósággal. A vérnyomásra például azt találták ki, hogy az évek múlásával "természetes módon" emelkedik. Persze. Hogy van akkor, hogy a természeti népeknél az ilyen "természetes emelkedés" egyáltalán nem fordul elő? Hát arra bizony a mai napig nincs hivatalos válasz. Tudod mivel magyarázzák még a magas vérnyomást? Nem fogod elhinni! A sófogyasztással!!! Annak az ásványi anyagnak a fogyasztásával, amelyből közel egy kilogrammot tárol a tested és aminek a hiányában percek alatt meghalnál. És aminek (szemben a hivatalos állásponttal) nagyon nincs a vérnyomást hosszútávon befolyásoló tulajdonsága.


11 Facts About Aboriginal Australian Ceremonies
forrás: theculturetrip.com

Zárszóként jegyeznék meg pár gondolatot. Először is nem kívánok én senkivel sem harcolni. Az nem az én feladatom. Örülök annak, hogy olvassátok a bejegyzéseimet és kifejezetten élvezem a hozzászólásokat is. Amennyiben egy komment senkire nem sértő, úgy én soha nem is piszkálom azt. Van az a pont egyébként, ameddig szívesen vitába is szállok az igazamért, de azon túl már nem szoktam erőltetni. Ilyenkor egyszerűen csak nem válaszolok.
Végtelenül hálás vagyok, hogy ma élhetek. Az elmúlt két évtized alatt eljutottunk oda, hogy ma már nem csupán a sejtek működéséről beszélünk, hanem a sejtek belsejében dolgozó apró mikro-szervecskék feladatait is értjük. A  hivatalos dogmákat apránként bontogató, megbecsülést szinte egyáltalán nem kapó kutatók állnak a rendelkezésünkre, hogy megérthessük a testünk valódi működését. Ezzel szemben sokan évtizedekkel ezelőtt tévesen fixált tévhitekkel jönnek nekem, amikkel én nem igazán tudok mit kezdeni. Van egy zseniális mondás, amit állítólag Winston Churchill mondott, miszerint “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. Lehet, hogy nem ő mondta, de hogy nagyon ráillik a mai egészségügyi állapotokra, az már biztos. Én mindig büszke voltam arra, hogy azt teszem, amit mondok és azt mondom, amit teszek. Amikor elhagytam a gabonák fogyasztását, eltűnt rólam a felesleg és megszűnt az aranyerem. Amikor végeztem a tejtermékekkel, eltűnt a gyerekkorom óta fennálló, nyaraimat tönkretevő virágpor allergiám és megszabadultam a napi fél kg túrótól pár hónap alatt kialakult térdízületi fájdalmamtól is. A kollégáim döbbenetére úgy eszem a sertészsírt, mint más a jégkrémet, mégis a vérnyomásom értékei megegyeznek a fiatalkori értékeimmel. Nem félek a napfénytől, a hidegtől, a zsírtól, a sótól és a vírusoktól. Negyvenes éveim közepére nincsenek fájó ízületeim, a fizikai teljesítőképességem meg egyáltalán nem csökkent, sőt képes vagyok folyamatosan növelni azt. Nem akarok én senkit megbántani, de nem különösebben érdekelnek a felesleges károgások, meg a süketelések. Ha valami működik, akkor az működik, nem pedig többé-kevésbé működik. Amikor a test egyben van, akkor ott feleslegesek a kérdések meg talánok. Annak a testnek bármilyen formában jöhetnek a kihívások, biztos lehetsz benne, meg fog nekik felelni. Legyen szó akár fizikai megterhelésekről, akár vírusok támadásáról. Ha meg egyszer csak váratlanul megfekszik az a fizikum, akkor ott valami nem is volt teljesen kerek. A test ugyanis nem szokott "váratlanul" megfeküdni. Az először figyelmeztet. Meg másodszor is... Ha meg nem hallgatsz rá, az már a Te problémád lesz... Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Szólj hozzá