2020. aug 31.

Teljes átalakulás 2. rész

írta: Royaliver
Teljes átalakulás 2. rész

Kezdd el az átalakulást!

How To Get Abs Faster From The Man Who's Been There, Done That | Coach

forrás: coachmag.co.uk

Tudod én mindent megértek. Lassan olyan vagyok, mint Gandhi. Hallgatok és bólogatok. Bárkivel beszélek is az étkezésről, az az illető szinte bizonyosan össze van zavarodva. "Mit egyen?", "Hányszor egyen egy nap?", "Mikor egyen?", "Mit ne egyen!" Ráadásul ha felmész valamelyik felkapott "egészségtudatos" honlapra, ott jó eséllyel meg is fogod kapni azt, hogy amit eddig próbáltál az teljesen rossz és inkább csinálj helyette valami teljesen mást. Nyilván azt a másik tanácsot meg egy másik honlapon fogják majd lekicsinyelni. Úgyhogy a fejekben lévő zavar egyáltalán nem véletlen. Ezek a honlapok pontosan ebből élnek. Hogy mindig tudnak újat mondani. Ezért van az, hogy a legtöbb ember diétáról diétára ugrál, miközben egyre betegebbnek és kövérebbnek érzi magát. Iránytű nélkül hánykolódnak a táplálkozás tengerén mindenfajta kapaszkodó nélkül. Aztán amikor meg valami elcsúszik, akkor jön a jó doktor vagy egy dietetikus, aki érdemben nem változtat meg semmit. Miért is tenné? Csak abba gondolj bele, hogy az orvosok átlagos életkora meglehetősen alacsony. A saját életét sem tudja rendbe rakni, majd pont a tiédet fogja...

Doctor GIFs | Tenorforrás: tenor.com

Pedig az egészséges táplálkozás alapjában véve nem ördöngösség. Kerüld az ultra-feldolgozott élelmeket és ne fogyassz többet, mint amennyire szükséged van. Látod? Ennyi. Megkaptad életed legfontosabb táplálkozási tanácsát, úgyhogy küldöm is neked a számlám! Na persze menj csak be bármelyik TESCO-ba és kezdj el keresni nem feldolgozott élelmiszert! Sok sikert hozzá! Aztán ott a másik kérdés: Mennyi az elég? Mert én azt is tudom, hogy reggel már úgy kelsz ki az ágyból, hogy farkaséhes vagy. És tíz óra körül meg már megint korog a hasad. Az isten áldja meg az ebédet, mert ha fél órával később lenne, azt már tuti nem bírnád ki. Az mondjuk oké, hogy az a délutáni kis szendvics már nem sok vizet zavar, de még így is meglehetősen nehéz lesz estig kibírni, amikor meg már újra mardos az éhség. És így, hogy kis mennyiségeket eszel, azért nem is sokszor érzed magad jóllakottnak. Akkor meg hogy a gránátba kellene ezt még csökkenteni is???

Hungry GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

Nos. Tudom, hogy a kockás hasról szeretnél olvasni, én meg csak húzom itt a drága időd! De mielőtt még a konkrét tanácsokkal bombáználak, hadd kérdezzek meg valamit: Miért érzed magad állandóan éhesnek? Most kicsit megveregetem a saját vállam, mert ez egy kutya jó kérdés ám! Ha ugyanis a népek nem éreznék állandóan éhesnek magukat, nem is ennének egyfolytában. A válasz pedig egy szemét kis hormonhoz köthető, név szerint a Ghrelinhez. Mi a Ghrelin? A Wikipedia szerint:" A Ghrelin főleg az emésztőszervek által termelt peptidhormon, amelynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása. Emellett aktiválja az agy jutalmazó rendszerét, feltehetően csökkenti a depressziót és az emésztőrendszerben gátolja a gyulladás kialakulását." Várj, lefordítom neked: Az éhségedet egy szemét kis hormon okozza, aminek fő szerepe az, hogy baszogathasson Téged és zsírt pakoljon Rád! De kicsit se aggódj, mert ettől állati boldog leszel!

the simpsons hungry gif | WiffleGifforrás: wifflegif.com

Többször leírtam, de azért most is megismétlem. Az, hogy a napi elfogyasztott kalória mennyi étkezéssel megy be, nem igazán befolyásolja az izomzatod táplálását. Ha Te egy étkezéssel fogyasztod el a számodra meghatározott mennyiségű fehérjét, vagy teszem azt nyolc részletben burkolod be a napi dózisodat, az izomzatod szempontjából gyakorlatilag mindegy. Bár ennek az ellenkezőjét nagyon sokan próbálták meg (egyébként teljesen eredménytelenül) bizonyítani... Ellenben a fogyás esetében korántsem így működnek a dolgok. Az, hogy a test zsírt felhasználó üzemmódban legyen, szemben a zsírt tárolóval, nagyon is fontos az étkezések száma. Ennek oka is roppant egyszerű. Amíg inzulin van a véredben a tested tárol, mikor az inzulinszint leesik, akkor a tested zsírt bont.

Insulin…an Undeserved Bad Reputation – Weightology

forrás: weightology.net

Tehát ha ha folyamatosan eszel, gyakorlatilag az inzulin is folyamatosan jelen lesz a véredben, ergo még ha csökkentett üzemmódban tengeted az életed (értsd: minimalizálod az elfogyasztott kalóriákat), akkor sem tudsz érdemben zsírt veszíteni. Mi a mai legtöbbet adott étkezési tanács? Egyél sokszor keveset. Mit érsz el vele? Fogyás tekintetében pontosan ellentétes hatást. Inzulin jelenlétében ugyanis nincs zsírvesztés (még kalória deficitnél sem!) És akkor még itt van a Ghrelin nevű hormon is, ami az éhség érzetét okozza. Ez a hormon gyakorlatilag felveszi az életed ritmusát és amikor enni szoktál, egy jól működő órához hasonlatosan küldi a jelet az agyadnak, hogy ideje újra enned, és már érzed is azt a mardosó éhséget. És ha Te hozzászoktatod a tested ahhoz, hogy 1,5-2 óránként enni adsz neki, azzal hozzászoktatod ahhoz is, hogy 1,5-2 óránként meg is éhezz. Gyakorlatilag kialakítasz magadnak egy mentális függőséget a folyamatos étkezéshez. Nyilván ezzel az élelmiszeripart felettébb boldoggá fogod tenni, de zsírból fogyni nem igazán fogsz. Azt is tudom, hogy mivel szívatnak a kiegészítőket gyártó cégek. Ha nem eszel minden második órában, akkor lerohadnak az izmaid. Akkor még egyszer megismétlem: Az izomzatodnak nem az étkezéseid száma, csakis a napi bevitt fehérje és a kalória mennyisége számít.

Guy Eating Sandwich GIFs | Tenor

forrás: tenor.com

Mi a legfőbb probléma tehát a Ghrelinnel? Először is maga az éhségérzet. Ki a fene akar állandóan sóvárgásban élni? Aztán ott van a Ghrelin fő feladata, ami egész egyszerűen az étvágy növelése. Elképzelhetetlennek tartom az érdemi átalakulást annál, aki egész nap az éhségtől szenved és mikor ételhez jut, akkor meg kiéhezett kannibálként áll neki kajálni. A zsírból fogyás legjobb fegyvere a szakaszos böjt, mert így kontroll alatt lehet tartani az inzulinod szintjét. Erről fog szólni a "Teljes átalakulás" cikksorozatom 3. része is. De hiába is próbál majd valaki időben korlátozottan táplálkozni, amikor 2-3 órát sem bír ki étkezés nélkül, esélytelen lesz neki napi 16-20 órát étel nélkül lenni. A jó hír viszont az, hogy a Ghrelin termelése igenis befolyásolható. Íme az irányításának a legfontosabb paraméterei:

  • Egyél kevesebbszer! Ha a szervezet megszokja az új rendet, kevesebbszer lesz éhségérzeted.
  • Egyél lassan! Mivel kb. negyed óra időt vesz igénybe az Ghrelin szint csökkenése, így könnyen lehet, hogy túleszed magad még a jóllakottság érzete előtt.
  • Egyél eleget! A jóllakottság csökkenti a hormon szintjét.
  • Aludj eleget és tedd alvásodat jobb minőségűvé! Az elégtelen alvásnál iszonyatosan megemelkedik a Ghrelin szintje és szinte kívánni fogod a szemét ételeket.
  • Egyél elegendő és jó minőségű fehérjét! A fehérje egyik tulajdonsága, hogy viszonylag sokáig okoz teltségérzetet, így hatásosan fogja blokkolni a Ghrelin termelését.
  • Kerüld a hosszú ideig tartó kalóriahiányos állapotot! A szervezeted a magas Ghrelin szinttel fog ellene védekezni.

Pin on Taylor Lautner

forrás: hu.pinterest.com

Tehát felejtsd el a népszerű "egyél sokszor, de keveset" téves és káros tanácsot! Egyél maximum napi három alkalommal, magas fehérje- és kalória tartalommal rendelkező valódi ételt, és mindezt tedd nyugodt ütemben, felesleges stressz és kapkodás nélkül! Kérlek tarts velem a következő bejegyzésemnél is, ahol az időben korlátozott étkezéssel kapcsolatos, valós információkat fogom Veled megosztani! Addig is ha még nem tetted, akkor olvasd el a "Teljes átalakulás" cikksorozat első részét is.  Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem, hogy most is tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess kérlek az Instagramon is!

Szólj hozzá