2020. aug 24.

Teljes átalakulás 1. rész

írta: Royaliver
Teljes átalakulás 1. rész

Tévutak és dogmák

The Anatomy Of Your Abdominal Muscles

forrás: caliberstrong.com

A legutóbbi vendégposzt, amit Zoli "Coachidi" barátom írt az átalakulásáról, eléggé olvasott és meglehetősen népszerű lett. Ez nyilván adódott abból, ahogyan átalakult, mert gyakorlatilag semmi idő alatt leolvasztotta a zsírraktárait, és részben abból, hogy táplálkozásának az energiaértékét és makróinak az összetételét a "Kalóriaszámlálás a gyakorlatban" című blogbejegyzésem alapján határozta meg. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy a következő pár bejegyzésem gyakorlatilag egy sorszámozott, a zsírvesztést és izommegtartást szem előtt tartó, használati útmutató lesz, ahol lépésről-lépésre bemutatom annak a folyamatnak az állomásait, ami a sikeres átalakuláshoz szükséges. 

Abs GIFs | Tenor

forrás: tenor.com

Anélkül, hogy felesleges és értelmetlen információkat zúdítanék Rád, érthetően el fogom magyarázni a fizikai átalakuláshoz szükséges hormonok alapvető működését és azok befolyásolását a jobb kinézet érdekében. El fogom mondani, hogy mit érdemes enni és azt is, hogy mikor, de nem foglak szükségtelenül szigorú és betarthatatlan szabályokkal rémisztgetni. Ami túlságosan kényszeres, az amúgy sem működhet hosszú távon. Meg fogod majd látni, hogy bár rengeteg módon eljuthatsz a jó kinézetig, viszont lesznek szabályok, amiket azért szükséges lesz betartanod!

Focus GIF - Find on GIFER

forrás: gifer.com

Ebben az első részben a legtöbbek által ismert, zsírból való fogyással és a szálkás, arányos fizikum kialakításával kapcsolatos legismertebb téveszmékről írnék pár gondolatot. Ezek azok az edzési és étkezési mítoszok, amelyek az emberek fejében úgy élnek, mint a megoldások, amelyek segítségével át lehet alakulni. De mivel nem tudják, hogy az általuk ismert és alkalmazott eljárások szimpla marhaságok, hiába is próbálkoznak bármivel, egyszerűen képtelenek lesznek ezek használatával érdemben átalakulni. És amikor folyamatosan falba ütköznek, akkor jönnek elő olyan, egyébként teljesen süket dumákkal, mint hogy "egy kis zsír ugyan van rajtam, de azt bármikor le tudnám dobni" vagy "pont ilyen mackósan érzem jól magam", esetleg "éppen tömegelek". (Ja! Úgy 15 éve egyfolytában...)  Ezek a kifogások csak önámítások arra a tényre, hogy sokan önerőből tényleg képtelenek megszabadulni a testükön cipelt feleslegüktől. A teljesség igénye nélkül sorolnám fel a legtöbbek által ismert KAMU tényeket:

abs white bikini | Fitness models female, Fitness instagram ...

forrás: hu.pinterest.com

1. Sok ismétlés alacsony intenzitáson = zsírból fogyás + jó kinézet: Ez az egyik kedvencem! Ezért járnak a csajok aerobikozni, zumbázni, meg mindenféle zenés, testátalakítós marhaságokra ugrálni. És a srácok is ebből a megfontolásból nyomkodnak százasával fekvőtámaszokat meg felüléseket és alkalmaznak az edzőtermekben kis súlyokat. Ez egy nonszensz. Az izmokat meg kell terhelni! Ha az izmok nem kapják meg a megfelelő terhelést, akkor a végeredmény is meglehetősen szánalmas lesz. Az emberi testet az izmok alakja teszi széppé. Ha csak elégeted az izomzatod, az nem megoldás. Mindig legyen erőedzésed! Az erőhöz nyilván izom kell. Az izomhoz meg tesztoszteron. A tesztoszteron meg alapból jól égeti a zsírt! És hölgyeknek: Meg kell tanulni megterhelni izmaitokat és nem szabad félni az erőedzéstől. A "Duci Tréning Norbival"-féle butaságokat meg el kell felejteni mindörökre...

2. Sokszor kell étkezni, mert az gyorsítja az anyagcserét: Ez az állítás is totál kamu. A kalória tényleg csak kalória. Hogy azt három vagy hat étkezéssel viszed be, gyakorlatilag mindegy. Aki mást mond, az hazudik. Az emésztés eleve egy lassú folyamat, ezért teljesen felesleges másfél óránként dobozból nyomnod a fehérjét a rizzsel vagy innod a fehérje turmixokat. A dolgokat tovább bonyolítja, hogy minél többször eszel, annál többször leszel éhes, és így gyakorlatilag egy hormonális alapon történő függőséget is kialakítasz magadban, miközben rohadtul nem gyorsul az anyagcseréd.

3. Egyszerre maximum 30 gramm fehérjét tudsz megemészteni: Butaság. Ez csak egy újabb indok arra, hogy folyamatosan egyél. Ne hidd el! Nyugodtan egyél meg nagyobb mennyiségű ételt, a tested tudni fogja a módját, hogyan kell azt rendesen feldolgoznia és megemésztenie.

4. A reggeli a nap legfontosabb étkezése: Kamu. Én speciel úgy 8 éve nem reggelizek. És csak ez az egy változtatás úgy 10 kiló zsírt olvasztott le rólam! El fogom majd magyarázni ennek is a hormonális hátterét, de a lényeg dióhéjban ennyi: Ébredés után egy fantasztikus zsírégető állapotban vagy, amit érdemes délig megtartani. Ez az eljárás szépen eltünteti a hasi zsír nagy részét.

5. Hasprések = kockás has: Nincs ilyen. Hiába bólogatsz naphosszat a szőnyegen, mint a plüsskutya a hátsó szélvédőn, ettől nem lesz sem lapos, sem kockás a hasad. A hasizom ugyanolyan, mint a többi izom a testedben. Ugyanúgy is kell terhelned! Legyen erős, mint egy téglafal! Amikor meg a megfelelő táplálkozástól lemegy róla a felesleges zsír, akkor hidd el, hogy jönni fognak majd a kikerekedett tekintetek!

6. Étkezés edzés előtt: Sokan esküsznek rá, pedig abszolút felesleges. Egyszerűen tanítsd meg a tested hatékonyan működni anélkül, hogy folyamatosan tömnéd magadba a kaját. Ha ébredés után, éhgyomorra edzel, akkor egy kis BCAA ugyan jól jöhet, mert az rögtön az izomzatba kerül, de egyébként az edzés előtti étkezés egy szükségtelen dolog. A teli gyomorral végzett testmozgás mondjuk helyből ellenjavallt, miközben az éhgyomorra végzett edzés egy fantasztikus zsírégető eljárás.

abs | Trending Gifs

forrás: gettrendygifs.wordpress.com

Hát ez lenne az első rész. Igyekszem ezt a cikksorozatot gyorsan megírni, hogy legyen még az éven alkalmad megszemlélni magad kockás hassal! Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem, hogy most is tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess kérlek az Instagramon is! De azért még ne zárd be ezt az oldalt, ilyen könnyen nem hagylak békén!

Bruce Lee - Philosophy (Be Water My Friend) GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

Mindig is igyekeztem a bejegyzéseimet politikailag, és úgy általában mindentől függetlenül, csak a saját szám íze szerint megírni. Bár alapvetően ez egy sport tematikájú blog, a rendszeres olvasóim látják azt, hogy a cikkeim sokszor túlmutatnak a testmozgáson. Az egészség téma ma alapból is egy elég kényes terület, ahol én sokszor azért elég keményen tudok fogalmazni, amivel esetleg sérthetek is bizonyos érdekköröket. Akár a táplálékkiegészítőkkel vagy magával a táplálkozással kapcsolatban írok, akár olyan kérdésekben is, mint pl. a járványintézkedések, védőoltások és vakcinák, és ezeknek az egészségre gyakorolt hatásai, melyekről elég markáns véleményem van. És mivel a saját gondolataim és a megszerzett tudásom sokszor eltér a "hivatalos" állásponttól, ezért könnyen lehet, hogy ma még van blogom és holnap már nincs. Kérdésem a következő lenne HOZZÁD: Akkor is szívesen olvasnád a sporttal, mozgással, táplálkozással és egészséggel kapcsolatos írásaimat, ha az egy önálló honlapon lenne, vagy igazából Te csak a blog.hu keretein belül vagy kíváncsi a gondolataimra? Kérlek tedd meg, hogy szavazol és ha megkérhetlek segíts nekem abban, hogy a komment részben írsz pár sort a döntésed okáról is!

Szólj hozzá