2021. máj 10.

Agilitás: A fizikai képességek magasiskolája 2.rész

írta: Royaliver
Agilitás: A fizikai képességek magasiskolája 2.rész

Programozd magad robbanékonyságra

Bboy Flyin' Foxy | Drawing poses, Figure drawing poses, Gesture drawing  poses

forrás: hu.pinterest.com

Az vagy, amire magadat programozod. Az elmédhez hasonlóan a tested is pontosan így működik. Sokszor természetesen ezt észre sem vesszük, viszont ettől függetlenül ez még teljesen igaz. Ha egész nap egy székben ülsz, akkor alapvetően ülésre programozod magad. Amikor meg az egész napos ülés után elmész egy edzőterembe, hogy padokon ülj és feküdj, akkor nem igazán írod felül a korábbi programod. Pedig ez csak rajtad múlik. Kezdj el futtatni egy bonyolultabb programot a fizikumod számára és meglátod, ez az egész életedet könnyebbé fogja tenni! 

Premium Photo | A young graceful guy is dancing a break dance on the floor  without a t-shirt. complex tricks. body with tattoos.

forrás: hu.pinterest.com

Gyerekkorban a legkönnyebb a test és az elme programozása. A gyermekek valójában üres lapok (tabula rasa), amiket a környezetük tölt fel tartalommal. Ez a programozás sajnos gyakran a szülők akaratától függetlenül történik. Az iskola, a barátok és az internet az, ami alakítja az ifjak életét. Az elme programozásáról korábban már többször is tettem említést. Amikor egész nap haszontalan információkkal tömik a lurkók fejét, az valójában egy kontroll-program az elméjük számára. Hogy a szüleik se maradjanak programozás nélkül, nekik ott vannak a televízió propaganda- és egyéb agymosó műsorai, ami gyakorlatilag ugyanezt a célt szolgálja. De most nem erről szándékozom írni. A mozgás programozásának a fontosságára hívnám fel a figyelmet és adnék néhány használható tanácsot is.
28 BEST Kip-Up IMAGES, STOCK PHOTOS & VECTORS | Adobe Stock

forrás: stock.adobe.com

Pár hete gyerekkori barátom a tinédzser korú lányával látogatott haza és eljöttek hozzám megnézni az edzésemet. Beszélgettünk közben és anekdotáztunk. Miután a barátom lánya is bekapcsolódott a beszélgetésbe, az is hamar kiderült, hogy a gimnáziumban nincs már igazi testnevelés óra. Bár jelenleg az online oktatás miatt nincs, de korábban is leginkább csak "sétálgattak és beszélgettek" a tornaórák ideje alatt. Az én időmben ez azért nagyon nem így volt! Sok sprint, sok magasugrás és a sok bordásfalon lógás volt leginkább a jellemző. Viszont akadt még ott valami, amire csak később jöttem rá, hogy mennyire hasznoson is épült be az életembe. Az általános iskola felsős éveiben a testnevelés órák rendszeres elemeként, heti több alkalommal is ott szerepelt a "Kidobós" nevű labdajáték. Ez abból állt, hogy a tornateremben a tanárok a 60-70 gyerek közé bedobtak 4-5 gumilabdát és kezdődhetett az erőszakmentes háború. Kitört a harc a labdákért és mindenki próbált belőlük megszerezni egyet és azzal megdobni azt, aki "lőtávon" belül ragadt. Akit meg "kidobtak", az mehetett  is átöltözni, számára véget ért az óra. A játék egyszerre volt villámgyors és szórakoztató. Akkoriban még nem tűnt fel, de ez volt számomra a tökéletes program a robbanékonyságom és a reflexeim fejlesztésére. Már a középiskolába jártam, amikor ráébredtem arra, hogy milyen programozást is kaptam "kidobósozás" közben. Történt ugyanis, hogy december elején beborított mindent a hó. Gyanútlanul kimentem az iskolaudvarra, hogy szívjak egy kis friss levegőt, viszont arról fogalmam sem volt, hogy az idősebbek le szokták rohanni a "kopaszokat" és rendesen megdobálják őket hógolyóval. Ráadásul akik tudták ezt, azok meg belülről fogták az ajtókat, hogy ne lehessen bemenekülni a golyózápor elől. Na, én ott rekedtem az ajtón kívül, miközben a többiek belülről röhögve várták, a megsemmisülésemet. Csakhogy az soha nem történt meg. Négy évig hajolgattam el labdák elől. Négy évig heti rendszerességgel programoztak arra, hogy gondolkodás nélkül legyek képes cselekedni. Öten dobtak felém akkor hógolyókat, de egyik sem talált el... Na nem azért, mert szuperhősnek születtem!
Win Snowball Fights With Better Strategy and Snow Tech

forrás: popularmechanics.com

A gyorsaság, a robbanékonyság és a jó reflexek ugyanis senkinek nem születési előjogai. Ezek a képességek mind az idegrendszerünkhöz kapcsolódnak és csak rendszeres gyakorlással fejleszthetőek. A titok pedig a következő: Minél többször hajtasz végre egy mozdulatot, az annál könnyebbé válik a tested számára. Az idegrendszered ugyanis megjegyzi a mozgás mintáját és amikor újra meg újra végrehajtod azt, akkor már a megfelelő izmok a megfelelő sorrendben fognak bekapcsolódni a folyamatba, ráadásul mindez egyre kisebb és kisebb időveszteséggel fog megvalósulni. Amelyik mozdulat először még bizonytalan, az a folyamatos gyakorlással idővel egyre pontosabbá válik, ahogy lassan beleég az idegrendszerbe. Ráadásul ahogy az idegrendszeredet a mozgással programozod, nemcsak a mozdulat pontossága javul, hanem egyre kevesebb erőt is fogsz elpazarolni magával a végrehajtással. A nagy Bruce Lee sem azért ütött villámgyorsan, mert a "vérében volt" a harcművészet. Minden mozdulatot évekig gyakorolt, így amikor mozdult, akkor azt előbb lehetett érezni, mint látni. Az idős ökölvívók is amikor odaállnak egy boxzsák elé, gyakorlatilag ugyanúgy mozognak, mint évtizedekkel korábban. Habár már nem lennének képesek végigöklözni egy sok menetes mérkőzést, a mozdulataik egyáltalán nem lassulnak le.

A robbanékony erő fejlesztésére három alapgyakorlatot érdemes gyakorolnod. Ezek azok a gyakorlatok, amelyek megágyaznak a test agilitásának. Mivel az agilitás magára a test mozgatására irányul, így én sem sorolok olyan gyakorlatokat, amelyek egy testen kívüli tárgy mozgatására helyeznék a hangsúlyt. Ugyan a robbanékony erőt nagyon jól fejlesztheted súlyemelő és kettlebell gyakorlatokkal is, de ezzel nem járulsz hozzá az agilitás fejlesztéséhez. A kiválasztott gyakorlatok magát a testet mozgatják és le is fedik a teljes mozgási láncot. Végrehajtásuk során figyelj arra, hogy az ismétlések számát mindig tartsd alacsonyan. Nem a lassúságodat akarod fejleszteni, hanem a robbanékonyságodat! Nem is az állóképességedet vagy a munkakapacitásodat. Az egy rossz üzenet lenne az idegrendszered számára. Maximáld az ismétlések számát 3-4-ben, és mindezt  legfeljebb 5 szériában hajtsd végre. A robbanékonysági edzéseket mindig az edzésed elején teljesítsd, amikor még friss az idegrendszered. Ha megvagy a robbanékony programozással, utána már folytathatod a szokásos edzésedet. Szokj hozzá, hogy az edzési rutinodat mindig a robbanékony gyakorlatokkal indítod.

The Mind-Boggling Physics of a Standing Double Backflip | WIRED

forrás: wired.com

1. Robbanékony fekvőtámasz: Nem kell túlvariálnod. Lökd el magad olyan messzire a talajtól amennyire lehetséges!

Pushup GIFs - Get the best GIF on GIPHY

 Excited Sport GIF by Digital Pratik

forrás: giphy.com

2. Ugrás: Robbanjon az ugrásod, akár egy kézigránát. A térded meg húzd fel annyira magasra, amennyire csak emberileg lehetséges.

Best Tuck Jump GIFs | Gfycat

workouts tuck jumps plyometrics openfit fitness exercises GIF

Tuck Jupm jumping fitness Knee tuck jumps, tuck jumps, plyometric training, plyometric exercises, plyometrics exercises, plyometric workout, plyometric workouts, plyometrics workouts, plyometric drills, plyometric jumps, plyos workout, explosive speed, plyometrics, plyometric, plyos, exercise, workout GIF

forrás: gyfcat.com

3. Húzódzkodás / Muscle-up: Ha nem megy még a muscle-up, akkor se keseredj el! Ne a lábad segítségével tedd, de a maximális dinamikussággal rántsd fel a testedet a rúdig és ha megy, akkor a rúd felé is!

How To Do Clap Pull Ups GIF | Gfycat

How To Do Clap Pull Ups GIF | Gfycat

forrás: gyfcat.com

Az agilitási gyakorlatok mesterlépéseinek, a szaltóknak és a tarkóbillenésnek csakis a megfelelő alapozás után érdemes nekikezdeni. A fenti három gyakorlat nem igényel különösebb technikai tudást, mégis előkészíti a fizikumodat a későbbi komolyabb feladatokhoz. Szánj rájuk időt minden edzésed előtt, hogy bevéshesd őket az idegrendszeredbe. Mindig ügyelj arra, hogy maximális sebességgel dolgozz a gyakorlatokon!  Nemsokára jövök a folytatással, addig is olvasd el az agilitási bejegyzésem első részét!  Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!

Szólj hozzá