2020. dec 08.

Tyson vs. Jones. Egy visszatérés konklúziója

írta: Royaliver
Tyson vs. Jones. Egy visszatérés konklúziója

Mike Tyson vs Roy Jones Jr LIVE RESULTS: Legends DRAW in entertaining  exhibition fight in Los Angeles where Snoop Dogg provided entertainment for  the night

forrás: talksport.com

Sokáig nem fogjuk elfelejteni ezt a 2020-as esztendőt. Annyi szar ömlött töményen a nyakunkba, hogy alig győztük kapkodni a fejünket. Nyilván leginkább a Covid-19 kapcsán kialakult mizéria miatt fogunk az idei évre emlékezni, mert ezen kívül nem sok említésre méltó esemény történt. A vírushelyzetre való tekintettel idén nem kerültek moziba a legjobban várt filmek, közönség nélkül rendezték meg a mindenféle sporteseményeket és mindenek tetejébe még csóri Trumpot is jól elpicsázták az amerikai elnökválasztáson. A mozizárás számomra azért egy elég kellemetlen esemény volt, mivel 38 éve járok moziba, így egészen egyszerűen igénylem és imádom a filmszínházak hangulatát. A nagyvászon élményét meg képtelenség otthon reprodukálni.

Index – Új Cinema City nyílt az Allee-ban – Galéria

forrás: index.hu

Aztán ugye a sportesemények. Focimeccsekre ugyan ki lehet menni, csak hát én szívből rühellem a focit. A labdarúgásnál kevésbé unalmasabb sportot szinte nem is ismerek. Csak rohangál ott a sok falábú másfél órán keresztül miközben állatira nem történik semmi. Tisztára, mint a köztévé műsorai... Bár néha ütik egymást a drukkerek lelátón és így visznek egy kis színt a monoton passzolgatásba, de ettől ez a cirkusz még nem válik számomra nézhetővé. Sajnos közönség nélkül még az egyébként izgalmas sportok is meglehetősen gagyinak tűntek. Példának okáért a szuper MMA-s események közönség nélkül olyannak látszottak, mintha a tornaszentandrási művelődési házban lettek volna megrendezve pár ott ácsorgó falusival.

Justin Gaethje beats Tony Ferguson as UFC 249 ushers in fan-free,  mask-filled era of sports – The Denver Postforrás: denverpost.com

Na, de volt egy sportesemény amit egész éven át vártam! Mike Tyson Roy Jones Jr. elleni ökölvívó mérkőzése az év legjobban várt eseménye volt sokak naptárában, hát még az enyémben! Egész éven át húzták a tömegek agyát a két egykori klasszis felkészüléséről. Már én is előre dörzsöltem a tenyerem, hogy ebből majd mekkora cikket fogok kanyarintani. Az év elején még fel sem merült annak a lehetősége, hogy ezt benéztem, mint Szájer Jóska az ereszen szökést. Azt feltétlen leszögezhetjük, hogy a kezdet nagyon ígéretes volt. Az 54 éves Tyson, aki korábban közel egy mázsa zsírt cipelt magán, komoly edzésekkel került formába. Ilyen volt évekig:

Muscles were blown away, the belly was pouted: Brutal athletes at the peak  of their form in our days | by Fenshui | Medium

 forrás: hmedium.com

Aztán ilyen lett:

Mike Tyson to face Roy Jones Jr. in Sept. 12 exhibition match

forrás: espn.com

Roy Jones Jr. volt a fiatalabb, a maga 51 évével, ráadásul ő még a negyvenes évei vége felé is aktívan öklözött. Vele kapcsolatban sem egy akárkiről beszélünk! 1994-ben a Ring magazin-, 2003-ban pedig a Boksz Világcsarnoka nevezte őt az Év Harcosának. Az Amerikai Bokszírók Szövetsége pedig egészen egyszerűen a 90-es évek Évtized Harcosának kiáltotta ki Jonest. Viszont róla nem igazán kerültek elő friss felvételek. Talán nem véletlenül. Így nézett ki fénykorában:

Roy Jones Jr's record and knockouts: World champion in four weight classes  with fights against Joe Calzaghe, Bernard Hopkins and now Mike Tyson

forrás: talksport.com

És így az idei összecsapásra felkészítve:

Roy Jones Jr is retiring 14 years too late – but in his own sweet time |  Boxing | The Guardian

 forrás: theguardian.com

Nekem Jones aktuális fizikumáról a Christian Clavier által alakított Zsak-Fos ugrott be első pillantásra. Mondjuk ettől még kerekedhetett volna egy emlékezetes mérkőzés, de baromira nem kerekedett itt Jones gyomrán kívül semmi. Állítólag Tyson meg be is füvezett a meccs előtt. Ezt azért el is tudom róla hinni, meg erősen látszott is a mozgásán. Az a nyolcszor két perc ott nálam kimerítette a vizuális terrorizmus fogalmát. A két egykori legenda összeölelkezve tántorgott bő negyed órát a szorítóban. Tyson gyakorlatilag csak a gong után ütött, Jones meg lógott közben a nyakában, mint valami prém sál. Nem hiszem, hogy létezhetett volna ennél a mérkőzésnél jobb módszer tönkretenni a két egykori világklasszis emlékét. De hát nyilván pénzért bármit! A legborzasztóbb, hogy mindketten folytatni akarják!!!

Mike Tyson Fighting Roy Jones Jr. In Comeback, Tyson Opens As Betting  Favorite

forrás: tmz.com

Néhány dolgot viszont nagyon jól reprezentált az öregfiúk összecsapása.

1. Az aktuális fizikumunk nem több egy pillanatnyi állapotnál. Ez igaz a csúcsformánál, de igaz a mélyponton is. Tyson bebizonyította, hogy jóval túl az ötvenen is vissza lehet térni egy fantasztikus fizikummal.

2. Nagyon gyorsan épül le az emberi fizikum. Ezt viszont Jones mutatta meg sajnálatos módon, aki alig három évet hagyott ugyan csak ki, de közben a teste minden atletikus jellegét elveszítette. És most bizony egy olyan testről beszélünk, ami hosszú éveken át a világ élvonalába tartozott, és amely megdöbbentően gyorsan változott át "supeman"-ből "apu-testté".

Mike Tyson and Roy Jones Jr. push back on claims exhibition bout won't be a  'real fight' - CBSSports.com

forrás: cbssports.com

3. Nemcsak az izomzat épül le. A tanult motoros mozgások is eltűnnek, ha nem használjuk őket. És ez rohadtul nem olyan, mint a kerékpározás. A mozgásod szempontjából a legrosszabb amit tehetsz magaddal az, hogy egyedüli edzésként konditerembe jársz "gyúrni", és ezt most kérlek ne magyarázd félre! Az edzőtermi edzéssel ugyanis fantasztikusan ki lehet egészíteni bármilyen mozgásformát, ott nagyon jól meg lehet erősödni, valamint szépen fel lehet hozni, ha valamelyik testrész ereje le van maradva a többihez képest. De az aki a testének csak egyetlen szegmensét tartja szem előtt az nagyon hamar rájön, hogy mellényúlt. A két öregfiú meccse ezt is tűpontosan megmutatta. Fénykorukban ugyanis mindketten briliáns technikai megoldásokat ötvöztek hihetetlen sebességű ütésekkel, viszont ezek a dolgok mindkettőjüknél a múlt jótékony homályába vesztek.
Mike Tyson and Roy Jones make it official for Nov. 28 - The Ring

forrás: ringtv.com 

És mi lenne ennek a bejegyzésnek a végső konklúziója? A test minden életkorban fejleszthető. Nyilván egyikünk sem fog örökké élni, de ez nem jelenti azt, hogy idősebb korban meg kell elégednünk egy rossz hatásfokon működő fizikummal. Sajnos az évek múlásával egyre nehezebbé válik egy-egy leállás utáni visszatérés. Maga a teljes leállás meg hihetetlenül gyorsan lenullázza mindazt amiért korábban vért izzadtunk. Az elmúlt 30 évben volt nekem is egy olyan évem, amikor teljesen leálltam és gyakorlatilag csak pihentettem magam. Mindez még a húszas éveimben történt, amikor még úgy gondoltam, hogy simán 1-2 hónap alatt visszatérek a régi formámba. Hát ez akkor nagyjából másfél év volt. Mennyi lenne ez most a 44. évemben? Nem is akarom kideríteni. Őszintén remélem, hogy Te sem a sajátoddal! Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet és remélem, hogy érdekesnek találtad! Ha tetszett akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is! Zárásként hadd mutassak egy szuper videót egy fantasztikus visszatérésről. Bollywood egyik leghíresebb színésze  Hrithik Roshan sokáig fantasztikus fizikumokat tudott villantani a filmjeiben. Majd egy rövid magánéleti krízis után a teste olyan gyengévé és sérülékennyé vált, mint aki életében soha nem sportolt. A rövid összefoglaló az ő fél éves visszatéréséről szól, ahol egy nullára leépült testet hoz vissza csúcsformába. Külön érdemes odafigyelni, mennyire erőltetik nála, hogy ne csak egy "díszbika" legyen, hanem képes legyen sokrétűen használni a testét!

 

 

Szólj hozzá