2020. sze 11.

Teljes átalakulás 3. rész

írta: Royaliver
Teljes átalakulás 3. rész

Az időszakos böjtölés

22 Best Ab Exercises for Men to Strengthen the Core for Six-Packs

forrás: menshealth.com

Az első perctől kezdve tudtam, hogy mi a célom a blogommal. Egészségről akartam írni. Edzésről akartam írni. Az emberről akartam írni. A testről. A mozgásról. Az erőről. Magamról. Az utamról. És Rólad. Igen, Rólad! Rólad akartam írni Neked. Arról, hogyan válj saját magad egy jobb verziójává. Viszont soha nem akartam eladni Neked senki termékét. A terv mindig is az volt, hogy tudd a válaszokat a miértekre! Hogy ne vezethessen meg senki! Hogy ne kelljen a pénzed haszontalan dolgokra költened, csupán azért mert a reklámokban azt állítják. 

Sokszor kapok olyan kommenteket az olvasóktól, hogy sok mindenben egyetértenek velem, de azért vannak dolgok, amikben nem. Amikor először jöttek az ilyen jellegű hozzászólások a cikkeimhez, nem a legjobban reagáltam rájuk. Először is küzdöttem ellenük, mint disznó a jégen. A korai bejegyzéseim komment szekciójába többet írtam, mint  magába a bejegyzéseimbe. Aztán dühös és csalódott lettem. Mert mivel ma már mindenki edző és táplálkozási guru, nehéz szembe menni azokkal a téves ismeretekkel, melyeket a fitnesz- és az élelmiszeripar bevésett a fejekbe. És mivel én nem állok senki szolgálatában, így nem is fogom senkinek tömni a fejét féligazságokkal, meg olyan tanácsokkal, melyeknél egy lépés megtétele után két lépést csúszik majd hátra az illető. Így lassan, de észrevehetően fogytak az olvasóim, mert a többség a saját igazát szerette volna itt olvasni. Én nem vagyok marketing szakember és sajnos nem igazán találtam meg az olvasók többségéhez a megfelelő hangot. Azonban egy dolog mindenképpen felém billenti a mérleg nyelvét. Lehet engem vagy a stílusomat szeretni vagy nem szeretni, de kétségbe vonni aligha. Mégpedig azért, mert amiket leírok, azok kivétel nélkül működnek! Akár edzéssel, akár táplálkozással kapcsolatban írtam bejegyzést, ott mindig a módszer hasznosságán és működőképességén volt a hangsúly és nem azon, hogy valaki pénzt keressen rajta. Nem árulok divatsportokat, divatdiétákat és szuper eredményeket ígérő kiegészítőket. Én megoldásokat írok létező problémákra. 

6 Quick Tips To Help You Lose Your Dad Bod

forrás: australiansportsnutrition.com.au

A legtöbb ember problémája pedig az, hogy el van hízva. És bár keresi a megoldást rá, de önerőből képtelen lefogyni. Elkezdi éheztetni magát, de rövid időn belül újra a kezdeti súlyánál van, vagy még feljebb. Vagy számolgatja a kalóriákat és úgy gondolja, hogy folyamatosan csökkentve, egy minimum kalóriás étrenddel lehet elérni az álomalakot. Ők azok, akiknek a teste megtanul félgőzzel is működni. Alacsonyabb testhőmérséklettel és vérnyomással, lecsökkent kapacitású hormonrendszerrel küszködnek, de a felesleges testzsír mégsem tűnik el. 

Azért egy valamit mindenképpen le szeretnék szögezni. Valahol mindenki egyforma, de valahol mindannyian különbözünk. Attól, hogy vannak alapigazságok, még nem rakható bele mindenki ugyanabba a kalapba. És természetesen minden módszernek van kockázata is, mert egyszerűen nem mindenki teste tolerálja egyformán a dolgokat. A fokozatosság elve azonban mindenkire vonatkozik.

  • Ne ugorj bele ész nélkül a dolgokba! 
  • Egyszerre egy dolgot változtass meg és figyeld, hogy reagál rá a tested!
  • Ne erőltesd! Lassan értesd meg a szervezeteddel, hogy változtattál és engedd meg neki, hogy tudjon alkalmazkodni az új protokollhoz!

És talán még egy rendkívül fontos dolog, amit nem árt mindenkinek észben tartani. Azzal ugye a többség tisztában van, hogy a magas testzsír szint ártalmas. Ez pipa. Amivel viszont már jóval kevesebben vannak képben, hogy a túlságosan alacsony testzsír is káros. És itt most komoly problémákról beszélünk, nem csak egy kis esetleges hajhullásról. Ha valaki hosszan (több hónapig) él pár százalékos testzsír aránnyal, az komolyan kockáztatja azt, hogy tönkremegy a szíve, a hormonrendszere és bizony térdre kényszeríti az immunrendszerét is! És igen, nagyon fasza, amikor csontig leszálkásodik a test és minden izom körvonala látszik, de ez már rég nem az egészség! Tehát a zsírtartalomban a cél az alacsony, de nem a túl alacsony szint elérése. A fitnesz-magazinok és testépítő versenyek szereplői is időzítik a formájukat és nem egész évben ennyire szárazak. Úgyhogy vigyázz mit kívánsz, mert lehet hogy teljesül...!

Shredded Gifs — Diego Sechi | Big muscles, Muscular men, Shirtless men

forrás: hu.pinterest.com

Na, de akkor vissza a mai témánkhoz! Ha egészen le akarom egyszerűsíteni a dolgokat, a fogyáshoz két kritériumnak kell megfelelni. Megfelelő hormonális háttérnek és valamekkora kalória hiánynak. Ha ez a két feltétel egyszerre teljesül, akkor a testzsír elkezd fogyni. A testzsír szintjét több hormon is befolyásolja: a tesztoszteron, a pajzsmirigy, a leptin stb. Ezek szerepéről is fogok majd még külön írni, de most csupán egy hormont emelnék ki, őt is csak dióhéjban. Ez pedig az inzulin. Az inzulin a szervezet anyagcseréjének a legfőbb szabályozó hormonja. A szervezet az energia raktározása szempontjából elsődlegesen az inzulin hormonra hagyatkozik. Két állapotot különböztetünk meg:

1. Abszortív állapot (inzulin jelenlétében): ez a táplálkozás utáni állapot, amely energia előállítással és raktározással jár együtt.

2. Posztabszortív állapot (inzulin hiányában): ez az éhezéses (vagy más néven böjti) állapot, amikor egyfajta zsírbontó és energiafelhasználó üzemmódban működik a test.

Mit is jelent mindez? Amikor táplálkozol, a hasnyálmirigy nevű szerved előállítja és a vérbe küldi az inzulin nevű hormont. Ez a hormon alapvetően épít és tárol. Amíg az inzulin dolgozik, addig a test tárol, amikor meg az inzulin pihen, a test lebont. És bár ez egy végletekig leegyszerűsített megfogalmazása az inzulin szerepének az anyagcsere folyamatokban, attól még teljesen igaz.

Mi is a szakaszos böjt, vagy 16: 8-as diéta, vagy (ahogy sokan az angol nyelvterületről ismerik) az intermittent fasting? Mindhárom kifejezés ugyanazt a étkezési protokollt nevezi meg, amikor egy adott napon van egy jól behatárolt időintervallum, amikor fogyasztasz táplálékot és tartasz egy ennél sokkal hosszabb, böjtölős időszakot az adott napon. A legnépszerűbb szakaszos étkezés a 16:8. Ez egy 8 órás evési időablakot jelent, egy 16 órás böjttel. Fontos, hogy megértsd! Itt most azon van a hangsúly, hogy "MIKOR" és nem azon, hogy "MIT"! A szakaszos böjt működik akkor is, ha szemetet eszel, nyilván akkor nem lesz annyira hatékony.

De mit is nevezünk böjtnek? A böjtnek tulajdonképpen a mindenféle kalóriabeviteltől mentes, étkezés nélküli időszakot nevezzük. Ez az inzulinhiányos (posztabszortív) állapot, amikor a test a már elraktározott energiáit használja fel. Ami először is a sejtekben és a májban tárolt glükóz, majd ha ez elfogy, akkor következik az elraktározott zsír felhasználása. Mivel az emberek többsége folyamatosan és a testi igényeinél jóval többet eszik, így gyakorlatilag soha nem jutnak el abba az állapotba, hogy a testük zsírt használjon fel energiaként. Azaz egy minimális zsírégetés lesz az alvás ideje alatt, ugyanis az alvás első 6 órájában a szervezet elégeti a sejtekből a maradék cukrot és utána átáll ketogén üzemmódra, és ilyenkor már zsírt éget. Sajnos mivel az emberek többsége nagyjából 7 - 7,5 órát tölt alvással, majd ébredés után már rögtön el is fogyasztja a reggelijét, így a zsírból fogyás nagyjából egy semmi.

Shirtless Man GIF - Shirtless Man Hot - Discover & Share GIFs

forrás: tenor.com

A szakaszos böjt tehát egy időben korlátozott étkezés, aminél a hosszú böjttel töltött idő alatt egy inzulinhiányos állapot alakul ki, ami egy fokozott zsírégető hatást eredményez. 

Mikor érdemes beiktatni a táplálkozásmentes időszakot a napodba? Az időszakos böjtben az a legjobb, hogy a napod bármely részében használod is, működni fog. Egyszerűen amikor először eszel egy adott nap, az legyen az időablakod kezdő időpontja és hozzá képest 8 órával később mindenképp fejezd be az utolsó étkezésed. Viszont a LEGJOBB megoldás egyértelműen az, ha a reggelidet hagyod el és minél később kezdesz egy napot étkezéssel. De estére nem jó enni, mindenki ezt mondja nem??!!  Ezt mondják, de ez egy hibás beidegződés, hasonlatosan egy másik rögzült tévhithez, hogy a reggeli "a nap legfontosabb étkezése".

De miért is érdemes inkább a délelőtti étkezést elhagyni az esti helyett? A tested ébredéskor már zsírégető üzemmódban van. És semmit nem kell tenned (azon kívül, hogy tényleg nem eszel semmit!!!), hogy ez az állapot még órákon át megmaradjon! És ez még korántsem minden. Míg alszol, a hormonrendszered újjáépül. Ébredéskor a legmagasabb a test tesztoszteron- és a növekedési hormon szintje. A magas tesztoszteron eleve égeti a zsírt, míg a növekedési hormon megakadályozza, hogy izmot veszíts! Éppen ezért nagyon hasznos estére bevinni a kalóriákat. A hormonrendszer a mélyálomban épül fel és ehhez sok kalóriára és zsírra van szüksége. Éppen ezért az esti lakoma áldás a testnek! Csak gondolj bele abba, hogy amikor délben beküldesz egy jó adag ebédet, mennyire álmosnak is érzed magad utána. Ez azért van, mert a nagy kalóriabevitel után a tested semmi mást nem akar, mint pihenni és regenerálódni. Ha tehát lefekvés előtt eszel, akkor kellemesen elálmosodsz majd és a tested épülni és újjáépülni fog az alvás ideje alatt, aztán hajnaltól átvált zsírégetésre.

Pin on Hot guys

forrás: hu.pinterest.com

Van a böjtnek káros hatása? Egyértelműen nincs! Sőt! A böjt ideje alatt a test beindítja az autofágiát, ami egy öngyógyitó, öntisztitó, önregeneráló folyamat. Az autofágia hatására a test felhasználja a hibás sejtjeit, így a böjt egy nagyszerű mód az öregedés lassítására és a test általános egészségének megőrzésére. De ha a böjt ennyire jó, akkor miért nem reklámozzák ezt lépten-nyomon? Mert itt nem tudnak lehúzni pénzt rólad! Az időszakos böjt nem kerül semmibe, cserébe viszont zsírt éget, fiatalít és gyógyít.

Kérlek tarts velem a következő bejegyzésemnél is, ahol folytatom a Teljes átalakulás cikksorozatot! Addig is ha még nem tetted, akkor olvasd el a "Teljes átalakulás" cikksorozat első részét, és a másodikat is!  Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem, hogy most is tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess kérlek az Instagramon is, ahová ezentúl igyekszek naponta feltenni videókat az edzéseimről!

 

Szólj hozzá