2020. aug 13.

Miért is akkora király Mike Tyson?

írta: Royaliver
Miért is akkora király Mike Tyson?

Haye Explains That He Never Saw Mike Tyson Overcome Adversity To ...

forrás: boxingscene.com

Az utóbbi idők legnagyszerűbb sporthíre, hogy az 54 éves Mike Tyson visszatér a szorítóba, a kötelek közé. (Az edzéséről ITT írtam korábban!) És akárhogy nézem is ez a visszatérés nem kis dolog. Főleg nem egy élsportolónál. Azok a sportágak amelyek leginkább megkövetelik az erőt, az állóképességet és a robbanékonyságot, bizony nem az ötven plusszosoknak lettek kitalálva. Éppen ezért nem látunk már negyven feletti ökölvívókat, ketrecharcosokat, tornászokat, sprintereket és futballistákat sem a világ élvonalában.
Mivel a versenysportokban hatalmas pénzek mozognak, így ott csak a legjobb képességű, és a legideálisabb életkorú sportolók érnek el számottevő eredményt. Ők azok, akinek testét az edzők a cél érdekében a végsőkig kifeszítik, a hormonrendszerüket meg anabolikák segítségével a maximumig feltekerik. Sokszor hallhatod, hogy ahol versenysport kezdődik, ott végződik az egészség. Hát ez nem egy filléres bölcsesség. A teljesség igénye nélkül mutatnék néhány sportolót, aki a saját idejében abszolút a legjobb volt, de az aktív sporttól való visszavonulása után egészségnek, vagy sportosságnak nyoma sem maradt.

Naseem Hamed utólag megkapta a The Ring Magazine övét - BoxTv

forrás: boxtv.hu

Naseem „A Herceg" Hamed: A jemeni származású fiúcskára egy londoni ökölvívó edző lett figyelmes. A 6 éves gyerkőc nagy bőszen pofozott három, nála kétszer idősebb srácot. Az edző a szárnyai alá vette és ahogy mondani szokás, a többi már történelem. Hamed született bokszzseni volt. Utánozhatatlan, taníthatatlan és egyedi stílusával beszántotta az akkori pehelysúlyú mezőnyt.

prince naseem hamed | Tumblrforrás: gyfcat.com

Hamed a kilencvenes évek legfényesebb csillagává vált az ökölvívás egén. Grimaszaira és táncaira mindenki emlékszik, bevonulása is valóságos show-műsor volt. A közönség imádta és sokáig tényleg megállíthatatlan tűnt. Majd 2001-ben Marco Antonio Barrera megtörte Hamed veretlenségét. És sajnos a karrierjét is. Bár még visszatért egy mérkőzés erejéig, de akkor már csak halovány árnyéka volt korábbi önmagának. 28 évesen végleg szögre akasztotta a kesztyűit. Az azóta eltelt közel 20 év sem vált előnyére. Az egykori pehelysúlyú bajnok mára súlyosan elhízott és nyomokban sem emlékeztet egykori önmagára.

Boxing champ 'Prince' Naseem Hamed looks far from his featherweight best as  he takes a stroll through London

forrás:thescottishsun.co.uk

 

forrás: twitter.com

ben johnson | Jeux olympiques, Olympique

forrás: pinterest.fr

Ben Johnson: A kanadai sprinter 1988 szeptemberében nyerte meg a 100 m-es síkfutás olimpiai döntőjét. A bajnoki címét nem sokkal később doppingvétség miatt elvették, de a rekordját sokáig nem tudták megdönteni. Olyan neveket utasított akkor maga mögé, mint Carl Lewis és Linford Christie. Az egykor a világ leggyorsabb embereként ismert Johnson mackós külsejű nagypapává változott az ötvenes éveire. A folyamatos eltiltások után a tudását a későbbiekben már edzőként és nem sportolóként kamatoztatta.

Former Canadian sprinter Ben Johnson runs on a track of the Olympic Stadium in Seoul, 25 years after he took the men's 100 meters title with what would have been the world record of 9.79 seconds at the 1988 Seoul Olympic Games. Photo: CFP

 forrás: globaltimes.cn

Eight-time Mr. Olympia Ronnie Coleman reveals he ate 2.7 kg ...

forrás: doordarshannews.com

Ronnie Coleman: A testépítés abszolút királya volt. A sportág legrangosabb díját, a Mr. Olymipa koronát nyolcszor szerezte meg zsinórban. Fizikuma a mai napig etalon. A legerősebb Mr. Olympiaként tartják számon, soha senki nem tudott a színpadon ekkora testtömeg mellett ilyen definíciót mutatni.

Ronnie Coleman Flex GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

Mára azonban sajnos teljesen tönkrement a bajnok fizikuma. Tucatnyi műtéten van túl, a hátában csavarokkal, folyamatos fájdalommal éli az életét. Járni nagy nehézségek árán tud csak, gyakran látható kerettel közlekedni.

Ronnie Coleman's road to recovery series - Evolution of Bodybuilding

forrás: evolutionofbodybuilding.net

És akkor kanyarodjunk vissza "Iron" Mike-ra! Tehát arra, hogy miért is akkora király ez a Tyson?

Mike Tyson Boxing GIF by SHOWTIME Sports - Find & Share on GIPHYforrás: giphy.com

- Először is hasonlatosan a fentebb említettekhez Mike Tyson is hihetetlen fiatalon kezdte meg a karrierjét. 20 évesen lett a profi ökölvívás minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka. Király!

- Gyakorlatilag törpének számított a maga 178 cm-ével. A legtöbb ellenfele nagyjából 16-18 cm-el magasabb volt nála. Ekkora hátrányból sikeresnek lenni ebben a sportágban elég lehetetlen küldetésnek tűnik, de Mike 4 évig volt veretlen, és rettegték a nevét. Király!

- Alkohol és kábítószer. Mike szenvedélybeteg volt, ráadásul a rosszabbik fajtából. Oké, nyilván ez így első olvasásra nem tűnik akkora királyságnak, de gondolj bele, hogy sokszor úgy be volt állva, hogy később magára a mérkőzésére még csak nem is emlékezett! És így is győzött! Mekkora ösztönös tehetségnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen állapotban is képes volt világszínvonalú eredményt felmutatni? Így már Király!

- A rengeteg kokain azonban megtette a hatását. A súlya valahol 170 kg környékén állt meg. Ez már az az állapot, ahonnan nem igazán szoktak újra formába lendülni.

Fat As Sh*t | Media Outrage

forrás: mediaoutrage.wordpress.com

De Mike megmutatta, hogy ha az elhatározás megvan, akkor bármire képes lehetsz. Leállt a keményvonalas drogokkal és egy jó 70 kg-os fogyással elérte a korábbi versenysúlyát. Ráadásul túl az ötvenen! Király!!!

Nobody Should Encourage It"-Another Fighter Turns Down Mike Tyson ...

forrás: essentiallysports.com

- És a legnagyobb királyság Tysonnal kapcsolatban: Idén novemberben visszatér a szorítóba egy nyolcmenetes mérkőzésre a korábban öt súlycsoportban is bajnok öklöző, Roy Jones Jr. ellen. És oké, hogy ez inkább csak amolyan "bemutató" jellegű mérkőzés a két korábbi világbajnok között, de azt vegyük ám észre, hogy az ötödik X után többnyire már régen visszavonult, megfáradt és megtört sportolókat szoktunk látni, és nem tettvágytól fűtött, teljesen felkészült harci gépeket. Itt egy kis ízelítő arról, hogyan is zúz manapság Mike:

Mike Tyson ötvenen túli visszatérése és edzése megérdemel majd egy összefoglalót és biztosan fogok erről egy jó kis bejegyzést írni! Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet és remélem, hogy hasznosnak találtad! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is! 

Szólj hozzá