2020. jan 31.

Mike Tyson - A régi iskola bajnoka

írta: Royaliver
Mike Tyson - A régi iskola bajnoka

Képtalálatok a következőre: mike tyson workout"

forrás: wallpapersdsc.net

Nem olyan rég lehoztam nektek Jake Gyllenhall "Mélyütés" című fimjére alkalmazott edzőprogramját. Ha még nem olvastad el, ITT tudod megtenni. Sokan szívták itt a komment szekcióban a fogukat az olvasott információkkal kapcsolatban. Volt aki az elfogyasztott étel mennyiségét sokallta, volt akinél a színész edzésmennyisége verte ki a biztosítékot. Azt a tényt, hogy ez az egész felkészülés mindössze 5-6 hónapot vett igénybe, azt nem kifogásolta senki. Ezért gondoltam, hogy elhozom az egyik leghíresebb ökölvívónak, az egykori nehézsúlyú világbajnok, Mike Tyson-nak az edzésprogramját. Ő ebből élt, ez volt a szakmája. Nézzük meg, hogy csinálta ezt egy profi!

  mike tyson box GIF

forrás: giphy.com

Mike "Iron" Tyson minden idők legjobb ökölvívója. Ha fognánk a valaha élt összes ökölvívót és életük legjobb formájában rendeznénk közöttük egy kiütésig tartó bajnokságot, akkor a végén Mike Tyson maradna állva. Pont. 22 éves korában a minden idők legfiatalabb világbajnoka volt. Mérlege ekkor 35 győzelem, 0 vereség és 31 kiütés. 1986-1990 között egyszerűen legázolta a világ legkeményebb öklözőit. A nála 18-20 cm-el magasabb ellenfeleit is kiütéssel állította meg. Mintha nem is ember lett volna a ringben, hanem egy természeti csapás. Mindenkinél gyorsabb volt a szorítóban. Mindenkinél erősebb. Mindenkinél agresszívebb.

Képtalálat a következőre: „mike tyson workout gif”

Így nézett ki a napi beosztása:

  • Ébredés után már hajnal 4-kor futott 5-10 km-t (Azt mondta, hogy amíg az ellenfelei alszanak. ő már fut.)
  • Reggeli
  • Ökölvívó edzés: 10-12  menet edzőmérkőzés
  • Saját testsúlyos edzés  
  • Ebéd
  • Ökölvívó edzés: 6 menet edzőmérkőzés után zsákolás, ugrálókötelezés, pontozó kesztyű, árnyékbokszolás, stb.
  • Saját testsúlyos edzés
  • Vacsora
  • Fél óra kardió edzés szobakerékpáron
  • Elemzés, taktikai felkészülés a mérkőzésekre

Mike Tyson Boxing GIF

forrás: giphy.com

Mielőtt megvizsgálnánk az edzése összetevőit, tegyük meg ezt az étkezésével. Étrendje 3000-4000 kalóriát tartalmazott, hogy elősegítse a megfelelő mennyiségű izomzat és tömeg felépítését. Íme egy rövid lista az étrendjéről:

  • Reggeli - Zabpehely tejjel és vitaminokkal
  • Ebéd - Rizs csirkemellel és narancslé
  • Edzés közben - Fehérje turmix 6 banánnal
  • Vacsora - Tészta, sült hús és gyümölcslé

Az étkezését roppant szigorúan vette, egyáltalán nem kereste a változatosságot. Viszont szigorúan kerülte a következőket:

  • Gyors ételek
  • Szemét kaják (pizza, hamburger, stb.)
  • Mesterséges adalékokat tartalmazó élelmiszerek
  • Mindenféle alkoholos italok

Kapcsolódó kép

forrás: pinterest.at

És akkor tekintsük át az edzését! Tyson heti 5 napot edzett hétfőtől péntekig, a hétvégéken pihent. Ez a legóvatosabb számítások szerint is napi 6 óra edzést jelentett. De előfordult heti 50-60 óra edzés is! Ezt még elképesztőbbé teszi, hogy folyamatosan voltak mérkőzései, úgyhogy nem tartott pihenő, levezető időszakokat. Tyson Old School módon, napi két alkalommal tartott edzést. Nem próbálta meg lerövidíteni vagy kikerülni az edzés fázisait. Tudta, hogy nincs rövidebb út! Nincs ingyen ebéd! Csak hosszú és fájdalmas edzések vannak. Hosszú évekig nem használt súlyokat. Ugyan később változtatott az edzésprogramján, és mikor kijött a börtönből előkerültek a súlyzók is, de igazából a guggolástól eltekintve nem használt 50 kg feletti súlyt. Guggolásnál is csak a testsúlyával megegyező súlyt vett a nyakába. Ezzel nagyjából meg is döntöttük azt az elméletet, hogy saját súlyos edzéssel nem lehet tömeget építeni. A 178 cm magas Tyson ugyanis 106 kg volt és nem igazán volt rajta felesleg.

Kapcsolódó kép

 forrás: gfycat.com

Ezek voltak a saját testsúllyal végrehajtott gyakorlatai. Ez a lista akkor is durva lenne, ha csak egy 60 kg-os srác nyomná, de egy mázsás férfinak kifejezetten kemény. Így nézett ki a napi calisthenics edzése:

  • 2000 felülés!!!! (Érdekes módon nem ment tönkre tőle a háta...)

American heavyweight boxer Mike Tyson performs sit-ups while ...

forrás: gettyimages.com

  • 500 fekvőtámasz öklön
  • 500 húzódzkodás
  • 500 tolódzkodás
  • 500 vállkörzés 30 kg-os súlyokkal a kézben

Tyson egy gyakorlatsorban 50 fekvőtámaszt, 50 húzódzkodást, 50 tolódzkodást, 50 vállkörzést csinált egy perces pihenőkkel 10 sorozatban.Képtalálat a következőre: „mike tyson workout routine”

forrás: hu.pinterest.com


Ezek után a nyakizmokat terhelte az úgynevezett birkózó hídban, ami napi 30 perc volt. Így nézett ki a nyaka:

Mike Tyson Neck Workout

forrás: brawlbros.com

exercise training GIF

forrás: giphy.com

A edzéseihez tartozott még a saját testsúllyal végzett guggolás. Napi 400 darabot is ledarált belőle. Súlyzós terhelés nélkül is fatörzs vastagságú combja volt.

Képtalálat a következőre: „mike tyson leg”

forrás: hu.pinterest.com

Mike Tyson mindennel rendelkezett, amire egy profi ökölvívó vágyik. Erő, sebesség, technika, agresszió. De a tehetsége szart sem ért volna, ha nincs a képletben Mike iszonyat kemény mindennapos munkája. Ahhoz, hogy valaki hosszú évekig legyen veretlen, borzasztóan kevés a tehetség önmagában. Nyilván Tyson edzése nem mezei sportolóknak lett kitalálva. Viszont jól mutatja, hogy a gyors és erős testhez nem kellenek súlyok és nincs szükség a "edzések változatosabbá tételéhez" sem. Neked sincs! Elhatározás kell. Akarat. Egy négyzetméter hely, meg napi húsz perc, amit magadra szánsz. Mike Tyson azokkal az alapgyakorlatokkal erősítette magát, amit mindenkivel csináltatnak az általános iskolában. Neked sem lehet kifogásod!

Képtalálat a következőre: „cus d'amato”

 Tyson és mestere, Cus D'Amato. forrás: pinterest.pt

"A fegyelmezettség képessége, hogy az ember azt tegye, amit tennie kell, függetlenül az érzéseitől - véleményem szerint ez az igazi profi definíciója."
(Cus D'Amato)

 Képtalálat a következőre: „miket tyson hd gif”

forrás: apkpure.com

„Ki akarom tépni az ellenfelem szívét, én vagyok minden idők legjobbja, én vagyok a legbrutálisabb, leggonoszabb, legkönyörtelenebb bajnok, aki valaha élt, senki sem állhat az utamba. Lennox egy hódító? Nem! Én Nagy Sándor vagyok, ő nem Nagy Sándor! Én vagyok a valaha élt legjobb, soha senki nem volt ilyen könyörtelen, mint én. Sonny Liston vagyok, Jack Dempsey vagyok, nincs hozzám fogható, rájuk hasonlítok. Senki sem érhet a nyomomba, a stílusom féktelen, a védekezésem áttörhetetlen, úgy bokszolok, mint egy vadállat…”
(Mike Tyson)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet! Ha tetszett, akkor kérlek kövess Instagramon is!

 

Szólj hozzá