2020. júl 19.

Egy ősi mozgás modernizálva: Capoeira

írta: Royaliver
Egy ősi mozgás modernizálva: Capoeira

Capoeira Brazil Images | Free Vectors, Stock Photos & PSD
forrás: freepik.com

Ismersz engem. Tudod, hogy mi a szenvedélyem. Először is az egészség. Aztán ott van szorosan mögötte az erő. Mert az élet akkor szép, ha egy erős és egészséges testben élhetünk. Betegségek nélkül. Fájdalmak nélkül. És igen, gyengeség nélkül. Ha egy test erős és egészséges is, akkor az a test szép. És számomra mindezek mellett van még egy kritériuma a testnek. A mozgás képessége. Mert a mozgás maga a nagybetűs SZABADSÁG. Akik megtapasztalják a valódi mozgás örömét, azok igazából nem szenvednek hiányt semmiből. Tudom, felelőtlen kijelentésnek tűnhet, pedig ez az igazság. Még akkor is, hogy a mai elkényelmesedett világban egyre kevesebb a mozgó ember. Ugyanúgy eltűntek, mint a boldog és elégedett emberek. És persze egyre több az élettől megfáradt, a stresszes és az érthetetlen módon beteges embertársunk, akik nagy kínlódva élik le az életüket, végigvonszolva magukat rajta.

Sad Girl GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

Pedig a mozgás igényének ott kellene dübörögnie mindenki lelkében. De sokszor amikor valakinek a mozgásról beszélek, legtöbbször csak sötétséget látok a tekintetében. Az emberekben mára egész egyszerűen megszűnt a mozgási iránti igény. És ez számomra tényleg félelmetes. Ember!!! A testedben kell leélned az életed! A testedben, amit nagyjából semmire nem tudsz használni. Azaz nem sokkal többre, mint tetted azt úgy négy éves korodban. Fel tudsz állni, sétálni és le tudod venni a befőttes üveget a polcról. Szuper.
Oh No Im Out GIF - OhNo ImOut Shit - Discover & Share GIFs

forrás: tenor.com

Mint azt észrevehetted, a mozgás sokszor visszatérő elem a bejegyzéseimben. De érdekes módon még a rendszeresen sportolók közül sem sokan értik, hogy hatalmas különbség van a mozgás mennyisége és minősége között. Amikor én mozgásról beszélek, akkor nem az órákon keresztül tartó monotonon, robotpilóta üzemmódban végrehajtott, kis intenzitású, lélektelen daráló mozgásról beszélek. Ilyen értelemben nálam a csoportosan, zenére történő Norbi-légboksz vagy a zumba és társai éppúgy nem mozgások, mint a kerékpározás vagy a kocogás. Ezek állóképességet fejlesztő gyakorlatok és semmivel sem többek azoknál. Elsajátítani igazából nem kell őket, végrehajtásuk nem fejleszti a test koordinációs képességét.

Funny reaction lol GIF - Find on GIFER

forrás: gifer.com

Én amikor mozgásról beszélek, akkor a test minél nagyobb kihívás elé állításáról, és a fizikai képességek minél kiterjedtebb felhasználására próbállak rávenni. Egy testre, amit a gazdája úgy képes mozgatni, hogy kihasználja a test hajlékonyságát, erejét, robbanékonyságát, gyorsaságát és az egyensúlyérzékét. Ebben a tekintetben a tornasport a mozgás etalonja, de nyilván nem lehet mindenkit tornásszá nevelni. Ott van viszont a tornasport tömegekhez "egyszerűsített" verziója a street-workout, ami a szertorna elemeiből építkezik. Viszont a talajgyakorlatokat nem igazán lehet "kondi-parkokban" végrehajtani és a street-workout sem igazán erre való.

Essential Calisthenics Equipment

forrás: calisthenicsequipment.tumblr.com

Ellenben a capoeira alapokra történő mozgás tökéletes választás a talajon végezhető mozgások fejlesztésére. Mi is a capoeira? A Wikipedia szerint: " A capoeira (ejtsd: kapuejra) egy brazil harcművészeti kultúra, aminek része egy sajátos akrobatikus mozgás és zene. A 16. századtól a 19. századig a főként Közép-Nyugat Afrikából Brazíliába hurcolt rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik; gyakran közel a földhöz vagy kézen-/fejen állva művelik, mindig zenére mozognak . Egyes verzióiban sok akrobatikus elem található."

adrien-gromelle: “ some capoeira choreographic sequence I did for ...

forrás: hu.pinterest.com

A capoeira végtelenül sok mozgása közül csak párat mutatnék meg, azokat is igazából csak amolyan kedvcsinálónak. A mozdulatok alapja a Ginga. A legtöbb mozdulat innen indul, vagy ide érkezik. Itt veszed fel a mozgás ritmusát:

Capoeira | Naruto Fanon Wiki | Fandom

forrás: narutofanon.fandom.com

Learn Basic Capoeira Moves From Brazilian Warrior Workout

forrás: hipshakefitness.com

A capoeira sok elemet tartalmaz kézen vagy kézenállásban végrehajtva. Ezek közül a legegyszerűbb az Aú:

File:Aú.gif - Wikimedia Commons

forrás: commons.wikimedia.org

Az verziói a Aú fechado:

és az Aúzinho:

forrás: commons.wikimedia.org

A Bananaeira:

Bananeira, Capoeira GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

A Macaco:

卡波耶拉入門必學基礎動作│ Basic Capoeira Movements @ 臺灣曼丁加卡 ...

forrás: mandingatw.pixnet.net

Az Aú Helicótero

Capoeira - GIF on Imgur

 forrás: imgur.com

Aú Helicóptero (Capoeira) on Make a GIF

forrás: makeagif.com

Mivel itt egy akrobatikus táncnak álcázott harcművészetről beszélünk, a capoeira rengeteg rúgást és rugó elemet is tartalmaz:

Benção:

22 ideias de Movimentos da capoeira | capoeira, artes marciais, capoeira  movimentos

forrás: dendearts.com

Meia Lua de Compasso:

32 images about Capoeira on We Heart It | See more about capoeira ...

forrás: weheartit.com

Itt az első rugás a Martelo Rodado, majd a szemben levő fickó egy Dobro Armada-t csap oda:

Capoeira Action | Martial arts techniques, Martial arts workout ...

forrás: hu.pinterest.com

 

A klasszikus capoeira táncot két ember hajtja végre, zenére mozogva és egymás mozdulataihoz idomulva. A két játékos egymás körül körözve imitál támadást és védekezést, miközben bemutatja a technikai tudását. Természetesen neked nem szükséges belépned a legközelebbi capoeira-klubba és capoeiristává képezned magad, viszont ez pont az az edzésforma, ahova szívem szerint mindenkit beutalnék egy időre. Ahogy elkezdesz gyakorolni, úgy fogsz vágyni az egyre bonyolultabb mozdulatok elsajátítására. Ahogy egyre bővül az elsajátított elemeid száma, úgy tudsz majd egyre hosszabb flow-kat, egyfajta capoeira elemekből álló, egymásba kapcsolódó, folyamatos gyakorlatsorokat végrehajtani. Ha mélyebben érdekelnek a capoeira mozgások, akkor ajánlom figyelmedbe az Official RAWTRICKS Youtube csatornát, ahol nagyszerű flow-kat nézhetsz végig és ahol rengeteg capoeira elem végrehajtása is be van bemutatva, így gyorsan és viszonylag könnyen elsajátíthatóvá válnak számodra.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet és remélem, hogy fel tudtam kelteni a érdeklődésedet egy nagyszerű mozgásforma iránt! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is! 

Egy szuper kis videóval búcsúznék, ami filmekben található látványos capoeira stílusú harcokból van zseniálisan összevágva!

Szólj hozzá