2020. jún 29.

Erősítsd meg az akaratod!

írta: Royaliver
Erősítsd meg az akaratod!

What you need to know about willpower: The psychological science ...

forrás: apa.org

Egészen későn értettem meg, hogy miért is szerettem anno van Damme mezítláb rugdosós, edzőtáboros, fillérekből összedobott akciófilmjeit. Míg Schwarzenegger, Stalonne és Seagal már az első látásra tömegpusztító fegyverként tűntek fel a mozivásznon, addig van Damme inkább csak a szerethető kisember volt, aki mindig a nála nagyobbakkal és erősebbekkel találta szembe magát. Ő volt az aki a szívvel és akarattal harcolt. Van Damme olyan volt, mint én, mint Te. Egy volt közülünk, aki a vele szembejövő problémákat leginkább az erős akaratával és tisztességes jelleméből fakadó erkölcsi fölényével győzte le. (Szomorú tény, hogy a való életben, sokáig pontosan ezek a képességek hiányoztak belőle, és egy akarat nélküli alkohol-,és drogfüggővé vált, aki gyakorlatilag nullázta magát Hollywoodban.)

Kickboxer on AMC right now | TigerDroppings.com

forrás: tigerdroppings.com

Dél.A munkahelyem. Ebéd idő. A kollégáim süteménnyel és tortával fejezik be az ebédjüket. "Jó neked, hogy van akaraterőd!"-hallgatom tőlük. Valóban? Ezen múlna? De nem kérdezik meg maguktól: Mi kellene ahhoz, hogy ne tömjek magamba cukros szarokat?
Délután. Sportpálya. Miközben húzódzkodok, megjelenik az egyik gyerekkori barátom az ötéves fiával. A kis srác megállás nélkül lóg, mászkál és ugrál a vasakon. Az apja támasztja a korlátot és bámulja a fiát. Bár még csak a harmincas évei közepén jár, a pocakja már erőteljesen növekszik. "Miért nem mozogsz egy kicsit a fiaddal?" - kérdezem tőle. "Hosszú nap volt, ilyenkor már semmi kedvem. Én amúgy is én csak kocogni szeretek..."-feleli. Ezt a témát sem erőltetem tovább. Miért nem tudja magát rávenni egy ereje teljében lévő férfi, hogy 20-25 percet rászánjon az izmai erősítésére, az ácsorgás helyett? Látom az arcán, hogy alapvetően szarik bele a sportba úgy ahogy van, így eszembe sem jut győzködni őt semmiről. A parkolóba érve futok össze egy másik barátommal aki tavaly edzett is velem párszor, de a "foci fontosabb" felkiáltással abba is hagyta pár hét után. Nagyjából 20 kg-al lett nehezebb tavaly nyártól. "Mi ez a nagy has?"-kérdezem tőle döbbentem. "Ilyen a fizikai munka! Ide kalória kell, anélkül nem megy. A kalória meg ezzel jár."-feleli. Biztosan így van. Kalória nélkül nem lehet fizikai munkát végezni. A srác egyébként villanyszerelő, nem dokkmunkás... Mi kell ahhoz, hogy munka ne lehessen kifogás a mértéktelen evésre?

Morpheus breaking his restraints. How I feel paying off a debt ...

forrás: imgur.com

Mi hiányzik ma belőlünk? Nyilvánvalóan az akarat. Az akaraterő. Olyan kifejezések ezek melyeket ismerünk jól, de valahogy nem igazán értjük őket...  Persze tudom. én. Nincs idő. Meg a gyerek. Meg a háztartás. Meg minden. Meg különben is... Minden januárban ellepik az edzőtermeket a fogyni és erősödni vágyó tömegek, mégis márciusra a nagyobb részük már be is fejezte a testedzését arra az évre. Két hetente cserélődnek az arcok a kondiparkokban is. Akármelyik ismerősömmel is beszélek, csak azt hallom, hogy egy kis pizza, egy kis csoki, csipsz meg egy jó habos sör az élet természetes része. "Mi van, mi? !!! Vonjam talán meg magamtól?"

I'll Start Tomorrow GIF - Tomorrow - Discover & Share GIFs

forrás: tenor.com

Sokan nem érzik úgy, de a kifogások igazából nem mások, csak hazugságok. Hazudunk magunknak, mert ilyen az emberi természet. Amikor valaki az mondja, hogy ő nem bírja ki egy napig csoki nélkül, valójában hazudik. Hazudik akinek mondja és hazudik bizony önmagának is. Hogyne bírná ki! Csak így könnyebb. Nyilván könnyebb így, mint válogatni az alapanyagokat és figyelni az étel mennyiségére és étkezés idejére. "Nincs időm edzeni?" Valóban nincs? Hetente 3x25 perc időd sincs? Tényleg hihető válasz ez is. Nyilván könnyebb a facebook-ra tapadva üveges szemmel idióta videókat lesni, mint megmozdulni és tenni valamit magunkért. És igen. Könnyebb nehéz csontúnak, rossz genetikájúnak és pechesnek tartanunk magunkat, mint elismerni, hogy egyszerűen lusták vagyunk.

Willpower GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

Hadd idézzek Al Pacino-tól az "Egy asszony illata" c. filmből:


Amikor válaszúthoz érkeztem az életem során, mindig tudtam, melyik a helyes út! Kivétel nélkül tudtam! De nem azon mentem. Tudják, miért? Mert átkozottul göröngyös és kemény volt...

Talán a legnehezebb része a dolgoknak, hogy elismerjük azt, hogy hazudunk, hogy hazudunk még önmagunknak is. És azt a bizonyos első lépést a legnehezebb megtenni. Ha viszont már őszinték vagyunk magunkkal, akkor rögtön meg fogjuk látni a problémáinkat a maguk valódi mivoltukban. És amikor a dolgok saját magunk előtt is tisztázódnak, már nem kell tovább tagadásban élnünk. Nem kell kifogásokkal takargatni a hibáinkat. Akkor már esélyt kapunk arra,hogy érdemben változtassunk.

Hadd idézzek még egy az "Egy asszony illata" c. filmből:

"Kétféle ember van a világon: a bátor ember, aki állja a sarat, és a gyáva, aki elfut. Elfutni jobb.."

És meg egy gondolat: Ne mások miatt akarj saját magad jobb verziójává válni! Magadnak bizonyítsd be azt, hogy többet érsz annál, mint amit eddig magadról gondoltál. Légy egyike azon keveseknek, aki elhatároztak valamit, majd azt véghez is vitték  maradéktalanul. Légy büszke magadra, mert képes vagy arra, amire sokan mások egyáltalán nem! És amikor rálépsz erre az útra, hidd el nekem azt mindenki látni fogja.
Neo 'Woah' : HighQualityGifs
forrás: reddit.com
Az akarat, mint sok más képesség is, tudatosan fejleszthető és alakítható. Először is határozd meg az aktuális állapotod, ahol jelenleg vagy és amin változtatni szeretnél. Tudd, hogy honnan indulsz, mert csak így van lehetőséged az oda vezető utat megtervezni! Legyen egy fix bázispontod, ahonnan el fogsz rugaszkodni. Persze még akkor sem egyszerű meghatározni a pillanatnyi helyzeted, hogy ha azt gondolod, hogy teljesen őszinte vagy önmagadhoz! Személyes történetem, hogy már jócskán kilencven kiló felett járt a testsúlyom, amikor elhatároztam, hogy innentől komolyan oda fogok figyelni az étkezésemre. 75 kg-ra lefogyva már halálosan szálkásnak éreztem magam, mert nyilván eredetileg nem lehetett rajtam több felesleg úgy 17-18 kg-nál. Aztán amikor szembesülve magammal visszanéztem egy tornatermi edzésem videóját, akkor ott egy kövér, gáz kinézetű csávót láttam a szivacsok tetején vergődni. Nekem ez a felvétel vitt be egy olyan kemény gyomrost, ami helyre tette a dolgokat a fejemben.

Russell Street Report Forums - Voted Baltimore's Best

forrás: forum.russellstreetreport.com

A következő lépés az, hogy tűpontosan meghatározd a célod. Ez viszont már teljesen rajtad áll! Legyen egy egészen konkrét terved! Írd is le magadnak: "Fogyni szeretnék 10 kg-ot!" "Végre akarom tudni hajtani a muscle-up-ot lendületvétel nélkül!" "Szeretném a 400 m-t egy percen belül futni!" Minél pontosabb definiálod a célod, annál jobb érzés lesz amikor közelítesz felé, meg persza amikor majd eléred!

Ami szükséges ahhoz, hogy a kitűzött célt el is érd:

- Először is merd elkezdeni!  "A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik." -Konfuciusz

- Ne másoknak akarj megfelelni! Aki mindenkinek meg akar felelni, az saját magának tud majd a legkevésbé. Hagyd figyelmen kívül a károgókat! Az ő jó tanácsaik sokszor csak akadályok.

- Bontsd lépésekre a célod felé vezető utat. A sikeres részfázisok teljesítése növeli az önbizalmad és erősebbé teszi az akaratod.

- Ne rombold az akaraterőd azzal, hogy egyszerre túl sok dologban akarsz előre lépni. Sajnos az energiánk erősen véges. Ha nagyon megosztod, és egy rakás lényegtelen dolgokra elpazarlod, azzal csak azt éred el, hogy a fontos dolgokra nem jut majd belőle.

- Aludj eleget. Az alvás fontosságáról már írtam korábban, de ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. A kialvatlan embernek nincs akarata. Sodródik az élettel, könnyen befolyásolható és sokszor döntésképtelen.

- Legyen egy naplód! Tervezd meg benne a dolgaidat. Ha tudod, hogy korábban mi volt az amin elcsúsztál, akkor azt is írd oda minden egyes napodhoz! Ha látod, hogy mi gyengít el, akkor el tudod azt kerülni egy rosszabb pillanatodban.

- Tartalmazzanak az edzéseid kihívásokat is. Ha edzésről-edzésre végrehajtasz olyan gyakorlatokat is melyek a képességeid határáig visznek, azzal komolyan fejleszted az akaraterőd. (Ne szóljon a teljes edzésed a határok kereséséről, de mindig legyen olyan eleme az edzésednek amivel komolyan harcolsz!)

- Estére mindenkinek elfogy az akaratereje. Ne hozd magad olyan helyzetbe, hogy  fontos dologról estére kelljen döntened! De reggel tedd fejben rendbe a dolgaid! Frissen, tele energiával szebbnek fogod látni a jövőd!

- Ne nézd minden este a hírműsorokat! Hidd el, hogy nem leszel boldogabb attól, hogy elmondják neked, hogy a világon kizárólag csak a hazánkban dübörög a gazdaság, meg hogy megint megerőszakoltak, felgyújtottak és  legyilkoltak ártatlanokat. A televízió által közvetített "hírek" nagyobb része egyszerűen csak manipulálja és elszívja a tudatod. Hagyd őket a fenébe!

- Ha elérted a kitűzött célt, ne gondold, hogy már végeztél! A legnagyobb kudarcok általában akkor keletkeznek amikor úgy érezzük, hogy teljesítettük a kihívást és célba értünk. Ilyenkor gondolja az ember, hogy belefér egy kis lazítás és mire észbe kap, már rögtön visszakerült a startvonalhoz, vagy még messzebb.

Stick It / myLot

forrás: mylot.com

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

 

 

 

Szólj hozzá