2020. már 03.

Amit a kötélmászásról tudnod kell! A gyengétől a pengéig

írta: Royaliver
Amit a kötélmászásról tudnod kell! A gyengétől a pengéig

forrás: istockphoto.com

Több, mint egy évtizede történt. Ősz volt. A barátnőm érettségi találkozójának napja. A szervezőn kívül nem sok mindenkit ismertem. Nem az én osztálytársaim, nem az én barátaim. Vidéki iskola kis tornatermében rakosgatjuk az asztalokat, hangfalakat. Bármi, ami nagyon nehéznek tűnik, annál én is ott vagyok. Miért ne tenném? Erőm teljében voltam. Heti három-négy alkalmat töltöttem az edzőteremben és azt bizony nem sakkozással. Viszont akkor már hosszú évek óta nem voltam tornateremben. Sétálgattam mindenfele, nézegettem az eszközöket és kicsit lekicsinylően is gondoltam rájuk. "Ezek nem rosszak gyerekkorban, de egy férfinek ez nem kihívás! Ezek csak játékok egy komoly edzőteremhez képest!" Odaértem a kötélhez. Na, most majd megmutatom, hogy mi az erő! Elkezdtem mászni... azaz elkezdtem volna, mert már a harmadik fogás után egyszerűen lecsúsztam a kötélről. Leugrottam, miközben a tenyerem úgy égett, mintha forró vasat fogtam volna. "Rég volt, mi? Elkényelmesedtél." - nevetett fel a szervező srác. Mintha nekifutásból csaptak volna arcon egy szívlapáttal. Banyek!

Képtalálatok a következőre: rope climb gif

forrás: giphy.com

Szerintem lehetünk őszinték. Kötelet mászni szívás. Az emberek legtöbbjének első nekifutásra ez egy lehetetlen küldetés. A többségnek meg sokadikra is... És ezzel tényleg csak akkor szembesülsz, amikor már markolod a kötelet. Még azoknak is durva lesz először, akik rutinosan húzódzkodnak. A kötél az egy teljesen más műfaj. Először is tényleg nem veszélytelen. A húzódzkodó rúdon ha elfáradtál, csak elengeded magad és már a talajon is állsz. A kötél tetején ez azért egy kicsit másképp néz ki! Onnan még szivacsra zuhanva is szereztél egy ingyen utat a balesetire. Úgyhogy vicc nélkül: Ez nem ping-pong! Viszont ha edzéseid részévé tudod tenni, akkor állatira megerősödsz tőle. Nem kell többet keresned az erős fogás receptjét sem!

Képtalálatok a következőre: rope climbing gif

forrás: tumblr.com

Először is kell egy hely, ahol kötelet tudsz mászni! Ez lehet egy tornaterem, egy crossfit pálya vagy egy erre speciálisan kialakított hely egy edzőparkban. Otthon ezt nem nagyon fogod tudni megoldani. Mondom én! De árulnak két,-  három,- négy,- sőt, öt méteres köteleket is, speciálisan mászáshoz. Úgyhogy ahol akarat van, ott megoldás is!

Ha évek óta nem láttál kötelet, ne ugorj neki ész nélkül! Építsd fel a mászás folyamatát:

- Kezdd talajon fekvésből indítva, amíg eljutsz a függőleges pozícióig.

Képtalálatok a következőre: rope climb

 forrás: youtube.com

Képtalálatok a következőre: rope climb down gif

forrás: theocrtribe.com

- Ahogy nő az önbizalmad, elkezdhetsz ténylegesen mászni. Először lábkulccsal könnyítsd a kötélen való haladást! A kezeiddel fogj aprókat. Szerezz rutint, légy türelmes, és ne kapkodj!

Képtalálatok a következőre: rope climb

forrás: synergystrength.fit

- Biztosítsd magad! A lábkulcsot gyakorold be rendesen! Akár az életed is múlhat rajta!

 forrás: forrás: istockphoto.com

- Kezdd el szokni a súlyod a kötélen! Itt indul az igazi kihívás!

Képtalálatok a következőre: rope climb gif

forrás: luchafit.com

- Ha lábkulccsal biztonságosan feljutottál a kötélen, jöhet az ereszkedés tisztán a kezeiddel. Itt már hosszú méterek állnak majd a rendelkezésedre, hogy megszokd a súlyod. 

Képtalálatok a következőre: rope climb  gif

forrás: evolve-mma.com

- És helyben is vagyunk. Végre kezdj el kötelet mászni a lábaid segítsége nélkül! 

Képtalálatok a következőre: rope climb  gif

forrás: tumblr.com

Na most már tisztán a kezeid erejével képes vagy kötelet mászni. Azért ez már valami, de korántsem a dolgok vége! Progresszió mindig van. Ha már kezdesz rutinos lenni, akkor elkezdhetsz figyelni a lábaidra. Feszes törzzsel , kalimpáló lábak nélkül a kihívás is nagyobb! Ha elég erősek a törzsed izmai (nem, ez nem haspréstől lesz...), akkor jöhet a kötélmászás L-tartásban...

Képtalálatok a következőre: rope climbing gif

forrás: tumblr.com

...,  ha meg már tényleg erős, akkor V-tartásban.

Képtalálatok a következőre: rope climbing gif

forrás: giphy.com

A kötélmászással nagyszerűen tudod magad felerősíteni az egykezes húzódzkodásra is. Ereszkedés közben használd mindig csak az egyik kezed. Amikor a kötelet tartó kezed már teljesen nyújtott, fogd meg a szabad kezeddel a kötelet az arcod magasságában és lassan ereszd le magad amíg a karod el nem éri a teljesen nyújtott állapotot, majd jöhet a másik kezed. Aztán ahogy erősödsz, indulhat a móka felfelé is hasonlóképpen, ahogy egyre inkább az egy kézzel való húzásra összpontosítasz.

Képtalálatok a következőre: rope climbing gif

forrás: bodiesinmotion.photo

Azért még nem engedem el a kezed csak így! Na gyere, ülj le ide mellém, hadd adjak néhány gyakorlati tanácsot! Rendszeresen olvasod a blogom, így tudod, hogy mániám az emberi mozgás, sőt a funkcionális mozgás. Na, a kötélmászás ennek az iskolapéldája. A kötélen mászást természetesebb és szabadabb mozgásnak érzem még a rúdon történő húzódzkodásnál is. A gerinced egészségére és a testtatásodra nézve is rendkívül hasznos. Ha nem tudsz még húzódzkodni, akkor se félj elkezdeni kötelet mászni! A lábkulcs segítségével a felsőtested hamar hozzá fog erősödni a húzó mozdulatokhoz, sőt a kötélmászással hamarabb rá fogsz érezni a húzódzkodó rúdon történő edzésekre is. De nem győzöm hangsúlyozni!!! Mindig a biztonság legyen az első! Amikor szintet lépsz, ne menj feljebb annál a magasságnál, ahonnan akár még le is lehet ugrani! A kötél alatt meg minél vastagabb szivacs, annál jobb. Én egy nagy csúszás után viszonylag sokáig tartottam a biztonsági zónát úgy 2,5 - 3 méter magasságban.

Képtalálatok a következőre: stepen amell rope climb gif

forrás: gfycat.com

Tényleg nem tudhatod, hogy mikor fogy ki az erőd. Az edzésed ne legyen szerencsejáték! Amikor nem vagy biztos magadban, akkor ne kockáztass! Ja! Ne sortban és kivágott felsőben mássz kötelet, bármennyire is menőnek gondolod! Ha egyszer majd megcsúszol a kötélen megérted, hogy miért... A tenyereden a bőrt rendkívüli módon igénybe fogja venni a mászás és szükséged lesz pár alkalomra, mire megszokod. Sajnos (és szerencsére) a kesztyű használata itt fel sem merül. De ne aggódj! Rövid idő után már fel sem fog tűnni, hogy egy kicsit ég a tenyered, hogy billeg alattad a kötél és, hogy fent vagy a magasban. Büszke leszel, hogy olyan dolgot viszel véghez, amire a többség képtelen!
De mi a helyzet Veled? Mikor másztál utoljára kötélen? Esetleg korábban nem is voltál rá képes? Sikerült kedvet csinálnom ehhez a kisiskolás korban mindennapos gyakorlathoz? Várom a hozzászólásokat a témában! Mondd el a véleményedet! Írd meg kérlek kommentben! Remélem hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

Képtalálatok a következőre: stepen amell rope climb gif

forrás: hu.pinterest.com

Szólj hozzá