2020. feb 09.

Edzés orosz módra

írta: Royaliver
Edzés orosz módra

A gömbsúly

Képtalálatok a következőre: kettlebell hd pic

forrás: oldmendiehard.com

Szeretem az oroszokat. Tényleg. És itt most nem a kommunizmusra gondolok. Nem is Putyinra. Az orosz mentalitásra. Az orosz életfelfogásra. Nagyszerű nép. A jég hátán is megélnek. És az oroszok mindent a lehető legegyszerűbben csinálnak. Soha nem sietnek. És szarnak a dizájnra. Nézd meg a Ladát! Egy tégla. Egy árva felesleges alkatrész nincs benne. Menet közben is meg lehet szerelni. Elmegy mindenhova. Egyszerű és funkcionális.

Képtalálatok a következőre: lada old time"

forrás: totalcarmagazine.com

Vagy ott van a kalasnyikov, más néven az AK-47. Lőnek vele a sivatagban és lőnek vele a hómezőkön. Annyira egyszerű a kialakítása, hogy szinte nem is lehet tönkretenni! A vietnami háborúban az amerikaiaknak óvszert kellett húzni a M16-os végére. Mindenre érzékeny volt. Ütődésre, sárra, vízre. Gőzöm nincs minek vitték pont a dzsungelbe, ahol szinte csak sár és víz van. A kalasnyikovból meg csak kirázták a vizet és már lőttek is vele. Egyszerű és funkcionális.

ak47_m16.jpg

forrás: haboruk.blog.hu

És ott vannak az atomerőműveik is... Na jó, speciel ez nem volt jó példa. De ott a gömbsúly. Ez már rohadt jó példa! Egy vasgolyó, aminek van egy füle. És ennyi. Várj, elmagyarázom! A fejlett nyugaton így néz ki egy olyan erőfejlesztő gép, ami a teljes testet megdolgozza:

https://www.bodybuilding.com/fun/images/2010/home-gym-equipment-reviews_a.jpg

forrás: bodybuilding.com

Ugyanez a szerkezet az oroszoknál viszont így:

 

Képtalálatok a következőre: old school kettlebell"

forrás: karatebyjesse.com

Egyszerű? Kétségkívül! Funkcionális! De még mennyire! De mi a franc ez igazából? Mire jó? Kinek ajánlott? Na, ezt vizsgáljuk meg most!

Képtalálatok a következőre: kettlebell gif"

forrás: tumblr.com


Mai napig tisztán rémlik nekem 2010 nyara. Melóból hazafele a buszon, gyerekkori barátommal Zolival társalgunk:

- Nem jársz gyúrni!

- Ja.

- Miért nem jársz gyúrni?

- Sok a meló. Meg vettem egy 24 kg-os bellt, azzal fél óra alatt kicsinálom magam.

- Nem teljesen kaparom a vakerod!

- Gyere le hétvégén! Majd mutatom és csapatunk egy edzést!

Hát azon a hétvégén lementem. Füves udvar közepén a tűző napsütésben egy darab gömbvas hever, a tetején füllel. Egy szám van a gömb közepébe ütve: 24. Koromfekete. Nincs rajta márkajelzés. Semmi nem állítható rajta, csak egy darab vas. Zoli meg büszkén mutatja, hogy ő ezzel építi a fizikumát. Én is mosolygok. Milyen szépen felgyorsult az agyának a leépülése... Különben is! Mi a franc ez? Ez most tényleg egy golyó?
El is kezdi lendíteni és nyomni. Váltogatja a kezeit, az állásokat, a gyakorlatokat. Nem tűnik bonyolultnak, vagy nehéznek. De már indításból nem jól csinálom. Állítgatja a lábam. A vállam. " Teletalpon állj! Előre nézz! Ne emeld ki a vállad! Ne derékból! A csípőd lökd! Feszítsd a hasad! Emeld az állad!" Próbálom neki elmagyarázni, hogy ne okoskodjon már annyit. De csak próbálom, mert úgy zihálok, hogy az egész utcában vonyítanak a kutyák. A szívem meg egy kolibri szívének a sebességével dobog. A lábam mintha gumiból lenne. A bőr leszakadt a tenyeremről. Szédülök. Hányingerem van. Hazatámolygok. A szemem fehérjében ezernyi ér, szinte nincs benne fehér rész. Lefekszek. Három órát alszok, pedig még csak kora délután van...

Képtalálatok a következőre: kettlebell  snatch gif"

forrás: gfycat.com

Hát ez volt az én első találkozásom a füles gömbsúllyal. Vagy ahogy legtöbben ismerik, a kettlebell-el. Vagy ahogy az oroszok nevezik, a girjá-val. Habár én erősen edzőellenes vagyok, de kettlebell használatát kifejezetten okos dolog egy hozzáértőtől megtanulni. Sok kellemetlenségtől és fájdalomtól mentesítheted magad! És ne izgulj! Fog ez fájni akkor is, ha kapsz segítséget! Viszont ha már megvan az alap, onnantól csak az edződ zsebét tömöd. Ha eljársz edzeni pár alkalommal, hamar be fogod tudni lőni a számodra ideális súly nagyságát is. Utána meg már nem kell zsákbamacskát venned, ha otthonra is be akarsz szerezni magadnak egyet.

Képtalálatok a következőre: hard style kettlebell  snatch gif"

forrás: gfycat.com

Miért jó a bell:

Olyan lesz az állóképességed, mint egy kiborgnak. A zsírt tényleg leégeti rólad. Kevés gyakorlattal is átfogó edzést tudsz végezni. Ha nincs időd edzeni, akkor 10 perc alatt egy jó kis kettlebell szakítással is tökéletesen le tudod terhelni magadat. A fura kialakítása miatt (értsd: a tömegközpontja a tárcsás súlyzókkal ellentétben a fogás helyétől eltér) a törzsed stabilizátor izmai is kemény munkára vannak fogva az eszköz használatakor. Nőknek is tökéletes edzésforma. És ez valóban hat, szemben a csoportos, zenére történő csecsrázással. 

Melyik gyakorlatokat érdemes gyakorolni:

A dinamikus erőért a lendítés az alapgyakorlat. Csináld gyorsabban, mint ahogy kényelmes lenne!

Képtalálatok a következőre: kettlebell workout gif"

 forrás: hu.pinterest.com

A lassú erőért a török felállás a legjobb gyakorlat. Csináld lassabban, mint ahogy kényelmes lenne!

Képtalálatok a következőre: turkish get up kettlebell gif"

forrás: furthermore.equinox.com

A katonai nyomás. Váll a tokjában. Lassan és egyenletesen nyomd.

Képtalálatok a következőre: kettlebell  press gif

forrás: greatist.com

És ami szerintem a legjobb, " A kettlebell gyakorlat", az a szakítás. A különleges katonai egységeknél is rendszeresített, állóképességet felmérő és megerősítő gyakorlat. Egyetlen összefüggő mozdulat, ami a tökéletes nyújtott kézzel ér véget a fejed felett.

Képtalálatok a következőre: kettlebell workout gif"

forrás: groundedstrengthpt.com

Többféle iskola is kialakult a gömbsúly edzésére és mind egy kicsit a maga arcára formálta az eszköz használatát. A legnépszerűbb az újkori elterjesztőjének, Pavel Tsatsouline-nak a szervezete, a StrongFirst. De népszerű a Spartan Gear és egy Pavel tanítvány, a Steve Cotter alapította IKFF is. Mivel szívből gyűlölök minden rendszert, ezért egyiket sem ajánlom és közben meg mindegyiket! Legyen egy erős alapod! Utána meg már tudod fejleszteni magadat. Ha már tisztában vagy az alapokkal (meg akkor is ha nem), feltétlenül ajánlom Pavel könyveit a kettlebell témában. A könyvei annyira alaposak és kristálytiszták, hogy nem nagyon fog maradni utánuk megválaszolatlan kérdésed. Viszont minden más magyar nyelvű könyv, amit nem Pavel írt a témában, számomra tökéletes pénzkidobásnak bizonyult. Ezt annak ellenére így éreztem, hogy nemes szakemberek a szerzők. A jó edző nem feltétlenül jó író is egyben!

Képtalálatok a következőre: kettlebell gif

forrás: giphy.com

A kettlebell sem több egy eszköznél. Egy eszköz amire sokféle edzéssel kapcsolatos ideológiát ráhúztak és úgy adják elő, mintha valami földöntúli dolog lenne. Nem az. Engedd, hogy valaki bevezessen a ballisztikus mozgásba és utána már építheted is bele az edzésprogramodba. Ne akarj a rendszer része lenni! Légy egyedi! Használj bármit, ami fejleszti a fizikumod és egyszerűen hagyd figyelmen kívül azt ami nem! Az oroszok tudják ezt. Ott mindenki tudja. Évszázadok óta folyamatosan használják az egykor terménymérésre használt gömbsúlyt. És rohadtul nem bonyolítják túl. Felrántás, lendítés, szakítás és nyomás. Csak kezdd el és légy jobb holnap, mint amilyen tegnap voltál! A kettlebellről szándékomban áll azért ennél egy jóval átfogóbb bejegyzést is összerakni, hogy aki nem hallgatva a tanácsaimra, magától kezdene el a gömbvassal erősíteni, az se sérüljön meg.

Képtalálatok a következőre: kettlebell military press gif

forrás: giphy.com

Remélem hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is! Egy szép archív videóval búcsúzok, ahol orosz birkózók fejlesztik a képességeiket kettlebellel.

 

Szólj hozzá