2020. jan 20.

Matt Damon - A Jason Bourne edzés

írta: Royaliver
Matt Damon - A Jason Bourne edzés

Emlékszem, amikor először megláttam Matt Damon-t a legutóbbi Bourne film, a Jason Bourne ajánlójában. Hatalmas volt, szálkás és gyors, mint egy tornádó. Sütött róla az erő! A 46 éves színész élete formáját rakta össze a filmre. Úgy gondoltam érdekelni fog titeket, miként alakult át a hétköznapi felépítésű színész Jason Bourne, ex-CIA ügynökké!

Kapcsolódó kép

forrás: factsnstat.com

Matt Damon elképzelése kristálytiszta volt. A forgatás előtt két évvel már tudta, hogy akar kinézni. Hogy sikerüljön elérnie az áhított alakot, Jason Walsh-ot kérte fel személyi edzőjének. 18 hónapot dolgoztak együtt és Damon-t olyan filmekre készítette fel, mint a "Mentőexpedíció" és "A Nagy Fal". Walsh neve nem biztos, hogy ismerősen cseng a számodra, pedig a fickó nagyon is tudja, hogy mit csinál. Ő hozta formába Bradley Cooper-t az "Amerikai mesterlövész"-re,...

Képtalálat a következőre: „american sniper workout gif”

forrás: giphy.com

...Brie Larson-t a "Captain Marvel"-re...

Képtalálat a következőre: „captain marvel gif”

forrás: giphy.com

és neki köszönheti csodás alakját Jennifer Aniston is a "Családi üzelmek"-ben.
Képtalálat a következőre: „We're the Millers aniston gif”

forrás: imgur.com

Viszont most koncentráljunk Matt Damon edzésére!  Az ő testével azért elég messziről kellett indulni, de annál látványosabb lett az átalakulás. Jason Walsh meglepő módon saját testsúlyos gyakorlatokkal hozta fel Damon fizikumát és mire megkezdődött a forgatás, 120 kg-mal történő ismétlések sem okoztak neki gondot fekvenyomásban.

Képtalálat a következőre: „matt damon body transformation”

forrás: pinterest.ph

Így nézett ki a napi saját testsúlyos edzőprogramja:

  • 3 x 100 fekvőtámasz
  • 3 x 25 húzódzkodás
  • 2 x 25 guggolás
  • 2 x 25 egylábas guggolás 
  • 2 x 25 felugrás
  • 4 x 25 hasprés

Képtalálat a következőre: „jason bourne body”

Jason Walsh nem hisz az izmok napok szerinti felosztásában. Matt Damon is teljes testes edzőnapokat tartott. Az edző meglátása szerint az összetett gyakorlatok több izmot építenek. A több izom fenntartása több oxigént igényel, ami viszont fokozott zsírbontáshoz vezet. A színész iszonyat kemény munkával másfél évig építette Jason Bourne testét. A végső formához bevezettek az edzésbe egy kardio programot is. Ez tartalmazott egy speciális taposó-mászó gépet a VersaClimber-t. Ez egy teljes testet igénybe vevő szerkezet. A színész a nagy intenzitású edzéseit izomveszteség nélkül tudta rajta végrehajtani.

Képtalálat a következőre: „matt damon versaclimber”

forrás: hu.pinterest.com

A kardió edzés része volt a HIIT jellegű sprint futás. (A magas intenzitású intervallumedzésről ITT olvashatsz bővebben.) 8 darab 1 perc sprintet futott fél perces sétákkal megszakítva. Egy ilyen sprintekből álló Tabata kört olykor 10-15 alkalommal is megismételt!

Képtalálat a következőre: „matt damon muscle gif”

forrás: gifer.com

A kezdetektől egy 2000 kalóriás étrendre állították be a színészt. A sivatagi bunyó félmeztelenül felvett jelenete előtt egy héttel megemelték a folyadékbevitelt, majd 2 nappal a forgatás előtt a minimumra csökkentették a pengeéles izmok látványáért.

 

Kapcsolódó kép

 forrás: giphy.com

Sokan nem ismerik a csaló étkezés fogalmát. Heti egyszer, egy nagyon magas szénhidrát tartalmú étkezést alkalmazva az alacsony kalóriával járó, lelassult anyagcserét újra fel lehet pörgetni. Ez nagyon jól működött Matt Damon esetében is. Úgy dobta le magáról a kappanháj maradékát az utolsó hetekben, hogy közben sorra mentek be az óriás pizzák.

Képtalálat a következőre: „jason bourne gif”

forrás: giphy.com

Másfél év kíméletlen edzésének az eredményét láthatod a Bourne sorozat utolsó felvonásában, a "Jason Bourne"-ban. A kíméletlen felkészítés és a sziklakemény fizikum ellenére, a film nem sikerült olyan jól, mint a széria korábbi részei. Azonban így is kötelező darab, amit minden akciófilm rajongónak látni kell!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, kövess Instagramon is!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá