2020. jan 14.

A fenébe a fitnesszel! - folytatás

írta: Royaliver
A fenébe a fitnesszel! - folytatás

Beszélgessünk még egy kicsit a mozgásról!

Sokszor elmondom, de talán nem elégszer. Nem szeretem a fitneszt. Egy mozgó ember szempontjából mindaz amit kínál kevés, szűk, hiányos. Persze értem én! Volt egy igény, az egészséges és jó kinézet. És erre megszületett a válasz. Testfejlesztés irányított körülmények között. Sokan megvonják itt a vállukat. A természetes igényt szolgálja ki a piac. Edzőtermek, videók, magazinok, táplálékkiegészítők sora jelent meg, hogy az emberek izmosnak és dögösnek lássák magukat a tükörben. Miért lenne ez rossz? Kéretett és megadatott.

Képtalálat a következőre: „fitt”

forrás: vitalmagazin.hu


Tudtad, hogy a Kínában a kis lábú nők testesítették meg az eszményiséget? Minél kisebb a lábfej, annál érzékibb a nő. Tehát megvolt az igény. És megszületett a megoldás: el kell kötni a lábfejet még gyerekkorban. Ezer évig tették így tönkre a nőket. Akkor Ákos után szabadon: Nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az igényedet!

 

 forrrás: hu.wikipedia.org

A fitnesz ipar szomorú valósága, hogy csak a saját maga alkotta igényekre adja meg a válaszait. Megalkotta a szabványos fizikumú hölgyeket és urakat, mint követendő ideálokat. Gondolom nem érted, hogy miért baj ez? Hát speciel a sportos külsővel nincs is probléma! Bajom leginkább azzal van hogy mindeközben leszoktatták a népeket a mozgásról. Oké, mondhatod! Hisz már tudsz mozogni! Pedig valójában az történik, hogy lassan elfelejtesz mozogni. Tovább megyek: Folyamatosan új mozgásokat kellene tanulnod!  És látszólag ez a piacot nem érdekli! Nem elég az edzőterem? A piac előállt a zumbával, helyben lépkedős duci tornával, meg ehhez hasonló faszságokkal, melyek nem többek parasztvakításnál!  És ezt van képük egészségesnek, meg mozgásnak nevezni!

Képtalálat a következőre: „ido portal gif”

forrás: tumblr.com


A izomzat az agyhoz hasonlóan éhezik az új dolgokra. Sőt! Ez egy oda-vissza folyamat. Az emberi agy és idegrendszer az évmilliók alatt egyre fejlettebbé vált és így egyre bonyolultabb mozgások elvégzésére lett képes. És az ember, ahogy egyre bonyolultabb mozgásokat kezdett el végezni, úgy tudta közben egyre jobban használni az agyát!
Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy azok akik szabadfogású birkózást kezdtek el tanulni felnőttként, jobban teljesítettek kognitív feladatokban, szemben azokkal akik ugyanannyi időt a szobakerékpáron tekertek. A Tai-chit gyakorlóknál hasonló képességbeli javulást mértek, a rendszeresen sétálókkal szemben.
 Kapcsolódó kép

forrás: wrestlingpod.com


Jól van! Látom kezdesz érdeklődni! Nézzük most egészen máshonnan. A tested pontosan azokra az nehézségekre készül fel, amikkel összetalálkozik. Gondolj bele egy pillanatra, hogy az ízületeid és a szalagjaid mikor erősödnek meg jobban a két lehetőség közül:
- egy légkondicionált edzőteremben kocogsz egy futópadon
- a sziklákkal, faágakkal és sárral  borított hegyoldalon törsz keresztül, miközben szikláról sziklára kell ugrálnod, esetleg fel kel másznod egy fán, vagy átgázolnod a sáron.


Képtalálat a következőre: „workout in nature”forrás:alive.com

 

A megszokás és kiszámíthatóság a test halála. És mit tanácsolok? Először kezdd el kényelmetlenné tenni az életed!
A modern élet beteggé tesz. Az ülő és mozgásszegény életmód megnyomorít. A kényelem szó szerint kicsinál. Lépj ebből ki! Most!
Na, de lássuk a gyakorlati tanácsokat! Tedd a napi rutinod részévé a mély guggolást és a lógást!

  • Mély guggolás: A természeti népek soha nem használnak székeket, de nem is igazán ismerik a hátfájást. Azok, akik távol élnek a modern és civilizált  társadalmaktól, egyszerűen guggolva pihennek! Szóval, hogyan csináld? Lábfejek egymástól a vállszélességben. Kezdd el leengedni magad úgy, mintha egy mögötted lévő székre próbálnál leülni. Ügyelj arra, hogy sarkad ne emelkedjen! Próbáld megtartani ezt a pozíciót, ameddig csak lehet, még akkor is, ha csak néhány másodpercig tart. Fokozatosan emeld a guggolásban eltöltött időt!. Próbáld ki tévénézés, evés vagy olvasás közben is. Próbálj naponta legalább 15 percet eltölteni guggolva! Folyamatosan emeld a guggolva eltöltött időt!

Képtalálat a következőre: „deep squat”

forrás: athletico.com

  • Lógás: Tisztában vagy vele, hogy igazából mire lett a vállad kitalálva? Az ágakon való közlekedésre (Csak nézd meg a gyerekeket!  Amint meglátnak egy mászókát már lógnak is rajta.). Valójában a lógás a lehető legfontosabb gyakorlat  gerincünk és a vállaink egészsége szempontjából. Szerelj fel egy húzódzkodó rudat a szobád ajtókeretébe, és lógj fél percet minden alkalommal, amikor átmész alatta! A napi 15 perc lógás legyen az alap. A guggoláshoz hasonlóan, a lógásban eltöltött időt is emeld folyamatosan!
    Képtalálat a következőre: „pulling up workout home”

 forrás: thewirecutter.com

Ennyi az egész? Korántsem. De már el is kezdtél kilépni a napi kényelmes életedből. A tested egy ősi időkből a génjeidben tárolt módszerrel kelted életre: Megteremted az egész napos mozgás folyamatát. És pont ez a lényeg. A mozgást a napi rutinod részéve tenni.

Innen folytatjuk!

A blog első részét ITT tudod elolvasni! 

 

 

 

 

Szólj hozzá