2019. dec 19.

Beszélgessünk mozgásról - A fenébe a fitnesszel!

írta: Royaliver
Beszélgessünk mozgásról - A fenébe a fitnesszel!

A székely mondás szerint a víz nem ital, a medve nem játék... és az ülve edzés nem mozgás. Én tudom, hogy fáj. Fáj, mert tudod, hogy így van. Ellustultunk.Elfásultunk.

Sore back? 7 tips to stop your hours of computer use becoming a ...

forrás: home.bt.com

Rohanás az élet. Hajnali kelés, majd utazás és meló estig. Aztán család alvás és ismétel. Az ember tökéletes hulla a hétvégére és örül ha heti kétszer egy órára eljut egy közeli edzőterembe kicsit fekvenyomni, meg evezni. Erre jön valami gyökér a blogjával és azt mondja, hogy mozdulj meg!

Kezdjük akkor a kályhától. Miért is mozogjunk? Miért nem elég lemenni kicsit gyúrni heti kétszer, ha meg az idő engedi (szigorúan csak akkor) egy fél órát kocogni futópadon?

-Mert mozgásra születtünk! TE is mozgásra születtél! Hogy mássz, hogy kússz, hogy ugorj és sétálj a tenyereden! Csak jusson eszedbe a gyerekkorod! Amikor még buli volt felmászni egy fára,vagy lógni a parkban a mászókán.

Play outside, kids! Sunlight reduces chances of myopia in children

forrás: zmescience.com

Az emberek nagy része teljesen módosul az évek alatt. A mozgásminták, melyek természetesek voltak gyerekkorban, harmincévesen már csak távoli emlékek. Bukfenc, cigánykerék, kézállás, hídtartás. Mintha egy másik életben lett volna...

-Mert mozogni jó! Ha mozogsz egyszerűen jól érzed magad.

-Mert az egyre bonyolultabb mozgások egyre, erősebb testtudattal jutalmaznak meg. Az emberi elme egyenes arányban fejlődött a mozgásunk fejlődésével. Nem számít a korod! Közhely, de a kor tényleg csak egy szám. Amíg ver a szíved addig TE egy mozgó húsgép vagy. Használd a géped, mert arra való!

-Mozogj! Mozogj,mert még megteheted! Bizonyára eljön majd az idő amikor már ez nem lesz így. Nagyon szomorú nap lesz ez az életedben. Lassan, de biztosan beszűkül a mozgástartományod. Szögletessé, merevvé válsz majd.

Nagyon jó példát láthatsz erre Martin Scorsese új filmjében "Az ír"-ben. A digitálisan megfiatalított arcú Robert de Niro kirángat egy fickót a sarki boltból, akit felváltva rugdos és tapos. Abszolút hiteltelen jelenet, ahol a színész mozgásán egyértelműen látszik, hogy egy olyan emberé aki már akkor boldog,ha második emeletről sikerül combnyaktörés nélkül lejönni a lépcsőn.

Képtalálat a következőre: „irishman de niro shop fight”

forrás: www.justjared.com

 

Gyere ülj ide mellém beszélgessünk! Szokott fájni a gerinced? A térded? A bokád? Kattog a vállad? Ropog a nyakad? Ne fárassz azzal, hogy ez a kemény edzéssel jár! Ja! Tudtad, hogy amikor ezek a problémák kezdenek majd igazán súlyosak lenni, mi fog történni? Kérdezz csak meg egy  gyógytornászt! Elkezdenek majd mozgatni. Próbálják majd a beszűkült mozgáspályád korrigálni.

Képtalálat a következőre: „gyógytorna”

forrás: szevermed.hu

 

És sokadjára is: Nem az a baj, ha lejársz egy edzőterembe, hogy erősítsd magad! Az a baj, ha azt hiszed, hogy ezzel letudtál egy kötelező kört és annyi. Az ülő életmódoddal együtt járó mozgásszegény napjaidat nem fogja kompenzálni a fekvenyomópad. 

Képtalálat a következőre: „movement ido portal”

forrás: pinterest.com

 

A folytatást ITT találod! 

Szólj hozzá