2019. dec 22.

Az erő útja

írta: Royaliver
Az erő útja

Elméleti és gyakorlati tanácsok a fizikai erőnlét fokozására

Biztos te is láttad a videót, ahol a 14-éves 56 kilós kínai srác úgy guggol bele a 170 kg-ba, mintha nem is lenne súly a nyakában. OK! Tudom, hogy ez csak technika!  Ha az erőn múlna akkor Te is simán beleguggolnál a testsúlyod háromszorosába. Erre mondta azt Torrente, hogy..

 

Nem magyarázhatod meg az erőt annyival, hogy ez csak technika. Mint ahogy nem mondod azt Hosszú Katinkára, hogy ez nő nem is tud úszni, csak technikás. És Usain Bolt se jó futó, csak jó a technikája.

De maradjunk az erőnél. Hogy a gránátba lehet egy alig hatvan kilós srác ennyire erős? Mi is az erő? És a legfontosabb: Hogyan fejleszthető az erő? Ezekre próbálok most neked válaszolni!

China's A-Team head to Switzerland for 49th 'Challenge 210' - Weightlifting  House

forrás: weightliftinghouse.com

Kezdjük az elején. Mi az erő? fizikában az erő olyan hatás, ami egy tömeggel rendelkező testet gyorsulásra vagy állapotváltoztatásra késztet. (Wikipedia)  A sportban azért ezt jóval több értelemben használjuk. Beszélünk statikus (izometrikus) és dinamikus erőről. Gyors,- és lassú erőről. És attól függően, hogy egy tömeggel rendelkező tárgyat mozgatunk ( pl. súlyzót, kőgolyót), vagy a saját testünket használjuk ellenállásként (pl. tornász-gyűrűn végzett gyakorlatok), megkülönböztetünk relatív és abszolút erőt.

 Képtalálat a következőre: „gymnastic rings”

forrás: muscleandstrength.com

De akkor mi a metszéspont a különböző erőfélék között? És mi az erő fejlesztésének a receptje? 

Az erő egy képesség. És, mint minden képesség fejleszthető. És Neked, mint sportolónak az elsődleges feladatod nem is lehet más, mint a erőd fejlesztése. Az erősebb sportoló, jobb sportoló. És gyakorlatilag nincs is sport, ahol ne lenne előny, ha erősebb vagy. Ez épp úgy igaz a szertornára és az úszásra, mint a súlyemelésre.

Nyilván ha súlyemelő vagy, akkor a relatív erődet kell fejlesztened, míg ha tornász, akkor az a célszerűbb, hogy az abszolút erőd növeld. 

De akkor jöjjön a millió dolláros kérdés! Hogyan is lehetsz erős? Türelem fiam, türelem! Mindenek előtt megnyugtatlak: Rohadt erős vagy. Iszonyatosan erős vagy, csak nem tudsz róla. Kibaszottul nem tudod használni erőd. Tudtad, hogy áramütéskor előfordul, hogy az izmok annyira összerándulnak, hogy eltörik a csontot. Vágod? Mekkora izomösszehúzódásra van szükség ahhoz, hogy valakinek elroppanjon pölö. a combcsontja? Rohadt nagyra. Annyira nagyra, hogy ezt tudatosan senki nem képes önszántából megcsinálni.  

Azt még feltétlenül meg kell, hogy magyarázzam az erőddel kapcsolatban, hogy az idegrendszered korlátozza a teljesítményed. Amíg tested nem érzi hogy feltétlenül szükséges, addig az izomrostjaid nagy részét egyáltalán nem használja. Minek is tenné? A központi idegrendszered vigyázz rád, mint anya a félhülye fiára. És ha úgy ítéli meg, hogy az erő amit ki akarsz fejteni veszélyeztet téged...akkor egyszerűen nem engedi meg neked, hogy kifejtsd. Ez mondjuk szopás ha épp kiásnak a rádszakadt súlyzók alól, de hát ez van!

Man drops barbell on neck in epic weightlifting fail | Daily Mail Online

forrás: dailymail.co.uk

Ha erős akarsz lenni akkor elsősorban az elme-izom kapcsolatodon kell dolgoznod! Meg kell értetned idegrendszereddel, hogy a kifejtett erőt biztonsággal tudod használni.

És akkor jöjjenek a gyakorlati tanácsok. Az energiád véges, az idegrendszered meg hamar lemerül. Tehát ügyesen kell csinálnod! Válassz ki maximum 2 gyakorlatot amiben meg szeretnél erősödni!  Az mindenképp pozitív ha 2 gyakorlat nem ugyanazt a területet fedi le a testedben, de ez már a te dolgod. Nem vagyok az apád, nem foghatom a kezed egész nap!

A választott gyakorlatoknál nagy súllyal/terheléssel dolgozz! Az ismétlések száma ne érje el az 5-öt. (Statikus / izometrikus gyakorlatoknál a 10 másodpercet)  A sorozatok számát ne vidd 10 fölé! A célod az, hogy akár a hét minden napján képes legyél erősíteni magad anélkül, hogy kiégnél. Én értem, hogy 10x4 ismétlés nem tűnik soknak. Még akkor sem ha ezt két gyakorlattal végzed. De ez az erő receptje!

Amit vegyél figyelembe: Az erőedzéssel nem igazán fognak nőni az izmaid. A hatása leginkább az lesz, hogy napról napra egyre több izomrostod lesz munkára fogva, amitől rohamosan fog nőni az erőd. Fognak vastagodni ugyan az  izomrostjaid, de korántsem olyan mértékben, mintha az izomzatod fejlesztenéd. De valamit valamiért!

Bruce Lee's Physique

forrás: tigerfitness.com

 

 

Szólj hozzá