2019. dec 18.

Edzés télen

írta: Royaliver
Edzés télen

Őszinte leszek. Ha nálad az edzés télen úgy néz ki, hogy lemész a fűtött edzőterembe,hogy krómozott gépeken tolj háromszor nyolc ismétléseket, miközben halk zene szól a hangszóróból, majd edzés végén a pultos kislánytól kérsz egy turmixot...akkor ez az írás nem neked szól. Csináld amit szoktál, jó edzést! Ha télen a síelés, vagy snowboardozás a sportod, akkor szintén nem neked szólnak a tanácsaim, majd meglátod, hogy miért.

 

forrás: www.stonesnowboards.com

Valószínűleg sokan máshogy gondoljátok a dolgokat, mint ahogy tőlem olvassátok, de ez nem baj. Remélem, hogy hagyjátok majd magatok meggyőzni!

Milyen téli mozgásformákat javaslok? Mindent! Nyugodtan pakolj be a csomagtartóba súlyzókat, vagy kettlebellt  és menj ki a város széli üres területre. Ha meg van a közeledbe egy kondipark, akkor meg már nagyjából nyert ügyed is van.

Nos ma már a top sportszergyártó márkák nagyon jó téli aláöltözőket gyártanak. Őrzik a tested melegét és közben párologtatják az izzadságod. Szuper cuccok,de semmi szükséged rájuk.

Az immunrendszer, mint egy alvó medve. Ha nem piszkálod, ő sem fog téged. Aztán ne is csodálkozz, ha egész télen ki sem látsz a náthából,és az influenza összes tünete jelentkezik rajtad. Hacsak nem mínusz húszban mentél ki, akkor a réteges öltözködés egy felesleges marhaság (sőt talán még akkor is, ha már elég erős a tested). Egy póló, melegítő és sportcipő. Ha meg már kezdesz rutinos lenni akkor edz abban az öltözékben, amiben nyáron is tennéd! Nem kell ezt cifrázni!

Képtalálat a következőre: „winter workout calisthenics”

forrás: www.pinterest.co.kr

Nem biztos hogy ismered a következő nevet: Wim Hof. A holland úriember szinte az összes hideggel kapcsolatos rekodordot tartja. Amit tanácsol ( Wim Hof metódus néven találsz róla rengeteg infót a neten, de a tömör lényege a követkző): Helyezkedj kényelembe. Megszakítás nélkül teljes belégzéssel és nem teljes kilégzéssel lélegezz 30-szor. Utána 1-1,5 percig ne végy levegőt! Amikor érzed, hogy lélegeznek kell, nagy levegő és tartsd bent 15 másodpercig. Ez egy kör. Még kétszer ismételd. A tested át fog kapcsolni egy másik üzemmódba.

Képtalálat a következőre: „wim hof”

forrás: www.wimhofmethod.com

Mielőtt elkezdesz mozogni: nyújts és melegíts! A hidegben sokkal érzékenyebbek az izmok és inak. Ne blicceld el a tested bemozgatását. Szánj rá egy negyed órát, mielőtt megterheled! Magát a fizikai terhelést 40-45 percig folytasd. 1 óra alatt tudj le mindent. Nem, nincs szükséged több mozgásra. Mindig jusson eszedbe, hogy kétféle képen végezheted az edzést: hosszan, vagy keményen. A két mód kölcsönösen kizárja egymást. A hideg miatt eleve nem fogsz tudni 100 %-on teljesíteni. Ne húzd az időt feleslegesen!

Amit jó ha tudsz: A hideg hatására a tested extra sebességbe kapcsol, hogy fűtse magát és a zsírraktáraid energiává alakulnak. Köszönd meg szépen, hogy adtam egy ingyenes alternatívát a nyolcezer forintos Superbiz-basz Fat Burner-re!

Fontos:

-Ne légy hülye! Ha érzed, hogy megfogott a hideg, akkor ne erőltesd! Menj haza! Mozoghatsz még egész télen.

-És tényleg ne légy hülye! A síelés és snowboard más téma, mint a húzódzkodás a kondiparkban. Nagy sebességnél a hideg eléri az ízületeidet és egy életre tönkre teszi azokat.

Az immunrendszer legfontosabb vitaminja a D vitamin. Télen a napfény hiányában a szervezet nem képes előállítani. 4000 NE mehet naponta. Egészítsd ki magnéziummal és K2 vitaminnal.

Ne félj a hidegtől! Ha elzárkózol tőle és elkezdesz burokban élni, akkor csak magaddal tolsz ki! Fogd fel a hideget is egy kihívásnak, amit legyőzve erősebb leszel.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá