2022. jún 03.

A "Nagy Gama", az indiai birkózóisten

írta: Royaliver
A "Nagy Gama", az indiai birkózóisten

Az izometrikus módszer 1. rész

The Great Gama: The Legendary Wrestler Who Inspired Bruce Lee | Madras  Courier

forrás: madrascourier.com/par

Nem nagyon hiszem, hogy azonnal és szemrebbenés nélkül vágnád, hogy ki is volt Ghulam Mohammad Baksh Butt, vagy ahogy a legtöbben ismerték akkoriban a " A Nagy Gama". No, de ne érezd magad kellemetlenül ezzel a hiányosságoddal, mert valószínűleg ebben nem vagy egyedül. Pedig személyében, nem is egy akárkiről beszélünk! Máig Gama a történelem egyetlen veretlen birkózóbajnoka, és talán nyugodt szívvel nevezhetjük őt minden idők legnagyobb birkózójának is, mivel 52 évnyi sportpályafutása során több, mint 5000 mérkőzésen verekedte át magát és soha nem talált legyőzőre. Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor ebben a mai bejegyzésemben ennek a nem mindennapi sportembernek az edzésmódszeréről olvashatsz egy rövid áttekintést.

Gama Pehalwan Wiki, Height, Weight, Age, Wife, Children, Family, Biography  & More - WikiBio

Gama, a fiatal harcos. forrás:  wikibio.in

Mikor először hallottam erről az 1878-ban született birkózóról, rögtön roppan kíváncsi lettem, hogy mi lehetett a titka. Mi kellett ahhoz, hogy valaki egy fél évszázadig aktív tudjon maradni, miközben ezrével csomagolta össze a sportága legjobbjait. A csávó egyébként annyira brutálisan erős volt, hogy már 10 évesen! részt vett élete első birkózóversenyén, ahol 400 férfi közül senki nem tudta őt legyőzni. Vágod!?! Egy 10 éves kölyök! És itt nem valami kocsmában megrendezett falusi iszapbirkózó találkozóról beszélünk, hanem az indiai Jodhpurban megrendezett erősemberek versenyről, ahol ország akkori legjobb birkózói vettek részt. Tehát adott kérdés: Mi volt az, amitől ez az alig 170 cm magas birkózó súlycsoporttól függetlenül mindenkitől jobbá vált? Mi különböztette őt meg a korának többi klasszisától?  A válasz pedig röviden: az edzésmódszere és az akarata. Korábban írtam már egy cikket Bruce Lee elfeledett edzéséről, ahol képekkel illusztrálva mutattam be a valaha élt egyik legnagyobb harcművész izometrikus gyakorlatait. Amit azonban akkor még nem tudtam, hogy Bruce Lee maga is nagy tisztelője volt az egykori birkózó királynak és rengeteget cikket olvasott arról, hogyan alkalmazta az a gyakorlatait az ereje fejlesztésére, Lee pedig így tulajdonképpen a Nagy Gama edzésmódszereit építette be a saját edzésrutinjába. 

This undefeated Indian wrestler inspired Bruce Lee and was the  grandfather-in-law of a Pak PM | udayavani

forrás: udayavani.com

Akkor nézzük meg, hogy miből állt Gama-nak egy átlagos edzőnapja. A napi edzésrutinja tulajdonképpen egészen egyszerű volt. Minden nap egyesével megküzdött a 40 főt számláló birkózó csapata összes tagjával. Nálam már ez helyből kiüti a biztosítékot, miközben ez korántsem volt a teljes edzése. Bemelegítésként ugyanis még ledarált 2 könnyű alapgyakorlatot. A hindu guggolásból 5000 darabot, a hindu fekvőtámaszból pedig 3000-et. És nem, nincsenek a számok elírva. Ez a 110 kg testsúlyú erőgép a két gyakorlatból napi szinten letolt 8000 ismétlést, majd neki állt birkózni a 40 kollégájával.

GGP: The Great Gama Protocol [ONLINE COURSE] - SIMPLEXSTRONG

 Gama fekvőtámasznyomás közben. forrás: simplexstrong.com

File:Squat, baithak, Hindu squat, possibly 'The Great Gamma'.png -  Wikimedia Commons

Hindu-guggolás. forrás: commons.wikimedia.org

Gama brutálisan erős harcos volt. Az mondjuk nyilvánvaló, hogy a napi szinten végrehajtott 8000 ismétlés tizede is megtörne bárkit, de ez még egyáltalán nem ad teljes képet az egykori birkózó félelmetes erejéről. A patialai Nemzeti Sportintézetben még ma is ki van állatva az a 95 kg-os kőkorong, melyet Gama az edzéseihez használt, a Sayajibaug-i Baroda Múzeumban pedig megtekinthető az az 1200 kg-os kőtömb, amit 1902. december 23-án emelt a mellkasára. Tehát továbbra is adott a kérdés: Hogyan jutott el hősünk a puszta erőnek az ennyire magas fokára? Hát sokat kutakodtam a neten, mire ráleltem az isometric-training.com oldalára, ahol részletesen magyarázatot kaptam arra, hogy A Nagy Gama hogyan is építette ki a nem mindennapi erejét. Abban mondjuk egészen biztos voltam, hogy nem a ma elterjedt módszerekkel tette, (én speciel ha mostanság elsétálok egy modern edzőterem előtt, már csak köpök egyet) viszont nem is az izometrikus edzésekre gondoltam volna csípőből. Pedig pont, hogy az izometria a hatalmas erő titka! 

Baithaks aka Hindu Squats [1950]

A mester és tanítványai. forrás: simplexstrong.com

Na, de mi is az az  izometrikus- vagy izometriás edzés? Gyakorlatilag egy statikus, állandó terheléses, elmozdulás nélkül végrehajtott, maximális izomfeszüléssel járó feszítéses technika. Persze tudom, hogy mire gondolsz most! Hogy lehet valami ennyire hatásos, ahol egyáltalán nincsenek ismétlések, és ahol még csak nem is mozdítunk meg semmit?  Nos, A Nagy Gama megértette az erőfejlesztés univerzális alapelvét: Nem az számít, hogy milyen edzésformát végzel, mert a haladás végső soron csak két tényezőtől függ: az intenzitástól és a progresszív ellenállástól.

Gama fénykorában. forrás: shutterspunk.wordpress.com

Bizonyított tény, hogy minél intenzívebb egy gyakorlat, az annál nagyobb izom-stimulációt okoz, ami fokozott erő- és izomnövekedéssel jár. Másrészt az időtartam növelése (a kis súllyal végrehajtott végtelen bohóckodások, a kocogás, az aerobic stb.) kevés javulást eredményez a fizikumban.

A második szempont a progresszív ellenállás. A folyamatos fejlődés érdekében folyamatos kihívás elé kell állítani a testet, ami az egyre nehezedő stresszhatáshoz alkalmazkodva fog egyre jobban megerősödni. Lényegében, ha elég intenzitással edzel ahhoz, hogy izomnövekedést produkálj, akkor erősebb is leszel. A továbblépéshez pedig még a korábbinál is keményebb erőkifejtés lesz szükséges.

Természetesen ennek számos módja van, de a leghatékonyabb, a legintenzívebb és így a legnagyobb stimulációt okozó metódus, A Nagy Gama által is alkalmazott izometria. Mert tudod nincs annál nagyobb stimuláció, mint egy akkora ellenállás, ami éppen meghaladja az izomzatod jelenlegi képességeit. Folyt. köv.

The Great Gama – The pehelwan who refused to lose

 Küzdelem Delhiben, 1940-ben. forrás: sportskeeda.com

Gama Pehalwan Wiki, Height, Weight, Age, Wife, Children, Family, Biography  & More - WikiBio

Gama egyik leghíresebb ellenfele a világbajnok Stanislaus Zbyszko volt. forrás: wikibio.in

Őszintén bízom benne, hogy kíváncsivá tettelek az izometrikus metódussal kapcsolatban és örülök, hogy megismertethettelek egy legendás, de mára már feledésbe merült harcossal. Legközelebb az izometrikus hogyanokkal és miértekkel térek vissza. Elmagyarázom azt is, hogy miért is lehet jobb az izometrikus módszer például a súlyzóknál, vagy a kábeles gépeknél. Kérlek tarts velem legközelebb is! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá