2022. okt 14.

Paul "Coach" Wade az izometriáról 2.rész

írta: Royaliver
Paul "Coach" Wade az izometriáról 2.rész

Súlyzós edzés + izometria? Két világ legjobbja!

Bulletproof with Isometrics | Dragon Door

forrás: dragondoor.com

Volt idő amikor meg akartam változtatni a világot. Szerettem volna mindenkit ráébreszteni arra, hogy a teste egy biomechanikai csoda, ami végtelenül változatos módokon erősíthető és mozgatható. Hiszem, hogy ha mindenki csak egy kis időt és energiát szánna az önmaga tudatos fejlesztésére, akkor világ egy mozgásszervi betegségektől mentes hely lehetne. De nem ez történik. Helyette az emberek nagyobb része egyáltalán nem végez semmilyen effektív testmozgást a többiek meg a kocogásra, a cross-fittness-re  meg a legújabb edzőtermi gépekre asszociálnak az edzés szó hallatán. Bár a világ gyorsan változik, sajnos a benne élő emberek nem. Sokszor a legtöbb amit el tudok érni az csupán annyi, hogy sikerül egy-egy arra fogékony személy edzésprogramját kibővíteni az általam tanácsolt elemek valamelyikével. De ettől függetlenül a kocogók még alapvetően kocogók maradnak (a sétálók sajnos továbbra is a zombik a "Walking Dead"-ből) és az edzőterembe járók sem hagyták maguk mögött a már megszokott programjukat. De talán ez így is van rendjén. Hiszen soha nem Roy-klónokat akartam létrehozni. Számomra mindig is az volt cél, hogy a segítségemmel sikerüljön egy kicsit megreformálni az edzéssel kapcsolatos gondolataitokat, elérni hogy eltérjetek a rossz beidegződésektől és látni, ahogy önmagatok egy jobb verziójává váltok. A most következő Paul "Coach" Wade által írt poszt tartalma is valami hasonló célt szolgál. Wade mester ugyanis nem azt akarja, hogy hagyd el amit eddig tettél, csupán szeretné hogy az izometria is az edzéseid szerves részévé váljon. A következő kérdésekre keresi cikkében a választ: Hogyan és miért használd az izometrikus edzéseket ha alapvetően nem az izometriában látod a fizikai fejlődésed kulcsát? Hogyan és miként egészítsd ki a saját súlyemelő-, testépítő-, saját súlyos-, kettlebelles stb. edzésed az izometrikus gyakorlatokkal? Hogyan told át magad az egyes makacs gyakorlatok holtpontjain? Fogadjátok tehát szeretettel Paul "Coach" Wade-nek a dragondoor.com részére írt cikkének a magyar fordítását. Jó szórakozást kívánok hozzá!
Golden Age Bodybuilding Isometrics

 forrás: dragondoor.com

Most komolyan azt kéred tőlem, hogy változtassam meg a jól bevált edzésmódszeremet? Amióta napfényre kerültek az izometrikus edzéssel kapcsolatos információk, ez a kérdés újra és újra előkerül. A válasz pedig igen. ...és nem. Igen, mert az izometria az ellenállásos edzéseknek egy életképes formája, amitől sokkal erősebb leszel. Ha pedig az a célod, hogy egyben nagyobbá is válj, akkor arra is használhatod. Annyira sok tanulmány erősítette már meg ezeket a tényeket, hogy semmi értelme nincs kétségbe vonni az állításukat. Az izomrostok motoros egységei a "Minden vagy semmi" törvényt követik, tehát vagy összehúzódnak, vagy nem. Nincs semmi varázslat a súlyzók emelgetésében, és soha nem is volt. Ha nagyobb és erősebb akarsz lenni, akkor az súlyzók nélkül is tökéletesen megvalósítható (Figyelmeztetés! A fenti információk olvasása egyeseknél sokkot, felháborodást, ájulást vagy robbanásszerű hasmenést okozhat!).

És mi van, ha válaszom egy rövid nem?

Nos, ha rendszeresen edzel súlyzókkal, akkor attól nagyobb és erősebb leszel. Ez mindig is így volt. Ha pedig még jobbá akarsz válni a súlyok emelésében, akkor az emeléseket kell rendszeresen gyakorolnod. Aztán persze vannak köztetek olyanok is, akinek már a szenvedélyévé vált a vas. Az edzőterem. Mert TE ezt szereted. Ez az életed, a történeted, a stílusod. Nem tudod elképzelni az életed nélküle. Szerencsére az élet nem bináris, és az edzéseidnek sem szabad annak lennie. Nem szükséges választanod az izometria és a hagyományos módszerek között. Használhatod egyszerre mindkettőt. Minél több módszer van az eszköztáradban, annál gyorsabban érheted el az edzési céljaid. Az izometria pedig ​​egy nagyon sokoldalú és hatékony fegyver lehet az arzenálodban.

Ebben a cikkben tíz módszert mutatok be arról, hogyan keverheted egymással a hagyományos edzőtermi edzéseket az ​​izometriákkal. Mindezt annak az érdekében, hogy az erőszinted áttörje a plafont.

Mindkét világból a legjobbat szeretnéd? Megkapod, baby!

 
1. Váltogasd az edzőtermet az izometrikus ​​edzésekkel.
 
Az izometria a leghatékonyabb módszer az abszolút erő növelésére (ha valaki kételkedik ebben, akkor az nem érti az abszolút erő fogalmát). Tanulmányok kimutatták, hogy az izometrikus programok során akár heti 5%-kal  is növelhető az erő szintje (Barnham, 1960). A helyesen végrehajtott izometriával így húsz hét alatt képes lehetsz megduplázni az erődet.

Az izometrikus erőnövekedés egyúttal dinamikus erőnövekedést is jelent (Lum & Barbosa, 2018). Még ha a vaspumpálás is a szenvedélyed, bolond lennél ha nem használnád ki az izometriákat az általános erőnléted növelésére az edzőteremben, mint ahogyan azt az elit erőemelők és súlyemelők is teszik.

Ennek nagyszerű módja lehet az IZOLÁNC-cal történő otthoni ​​edzés, amit az edzőtermi programod pihenőnapjain hajthatsz végre. Tegyük fel, hogy hétfőn, kedden, csütörtökön és szombaton emelsz. Akkor az izometria szempontjából az lenne számodra a legoptimálisabb, ha szerdán és vasárnap tartanál statikus edzéseket. Ha pedig hetente háromszor emelsz, akkor csinálj három izometrikus edzést az edzőterem nélküli napokon.        

A legendás edző, Bill Starr az izometria élethosszig tartó bajnoka volt.  Persze nem árt a rendszeres emelgetésének.
A legendás edző Bill Starr az izometria élethosszig tartó bajnoka volt.
Természetesen az izometria nem rontotta le az emelésben nyújtott teljesítményét. 

Az izometrikus ​​edzések gyorsak kényelmesek és helyesen alkalmazva még a izomzatod regenerálódási ideje is viszonylag rövid időt vesz majd igénybe. De ami a legfontosabb, hogy az izometriák iszonyat gyorsan erősítik fel a tested teljes erejét. Miért is ne akarná bármelyik sportoló ezeket az előnyöket?
 
2. Az izometria bemelegítésként egy azonnali 20%-os erőnövekedéssel jár.
 
Nem érdekel a statikus edzés? Inkább mozgatnál helyett súlyokat, húznál kábeleket vagy lendítenél kettlebellt? Semmi gond haver! De figyelj rám egy pillanatra kölyök! Mi lenne, ha mutatnék egy trükköt, amivel képes lennél a jelenleginél sokkal komolyabb súlyokat mozgatni? Mi lenne, ha egy egészen rövid, csupán néhány másodperces izometriai kitérővel egy egészen durva, akár húsz százalékos erőnövekedést is elérhetnél? Felkeltettem a figyelmed? Jó, mert lenne egy szuper cuccom a számodra.

Mel Siff legendás útmutatója a "Supertraining" fedte fel a világgal, hogy a dinamikus emelések előtti izometrikus tartások hatására, az emelésekben kifejtett erő mértéke akár az egyötödével is megnőhet. És ez a haladó emelőkre is vonatkozik! Ezt egyébként az izometrikus munka "közvetlen utóhatásának" nevezik, ami a nagymértékű idegi stimulációnak köszönhető. Egyszerűen a technikai bemelegítésed részeként végezz izometrikus tartásokat a célzott testrészednek megfelelően, és így másodpercek alatt érhetsz el egy egyébként hosszú hónapokat igénybe vevő erőnövekedést.

A néhai, nagyszerű Mike Mentzer a statikus erőtechnikák másik szókimondó szószólója volt.
A néhai, nagyszerű Mike Mentzer a statikus erőtechnikák egy másik nagy szószólója volt.
 
3. IZOLÁNC-cal végezhető specializációs ​​módszerek.
 
Gondolom már jó ideje a hagyományos edzésekkel dolgozol az edzőteremben. Abban is biztos vagyok, hogy van a testednek olyan területe (lehet, hogy több is...) ami közel sem fejlődik úgy, mint ahogy azt szeretnéd. Viszont ahogy Steve Tyler mondta: "Ha azt teszed amit mindig is tettél, továbbra is azt fogod kapni, amit eddig is kaptál."

Az IZOLÁNC-cal végzett izometrikus edzések (...és úgy általában az izometrikus edzések! Haverod, Roy) nagyobb erőkifejtést, több izomrostnak az egyidejű munkáját és hosszabb terhelés alatt eltöltött időt foglalnak magukban, mint a hagyományos súlyokkal végzett edzések. Ezen túlmenően az IZOLÁNC tudományosan megtervezett funkciói ​​lehetővé teszik a sportolók számára, hogy nyomon követhessék és rögzítsék az általuk kifejtett erő nagyságát, ezzel is folyamatos fejlődésre késztetve önmagukat. Azok számára, akik egy lemaradt testrészüket szeretnék a lehető legrövidebb időn belül felhozni, ez azért egy erősen "odabasz" jellegű ajánlat. 

Izometrikus bicepsz edzés, 1964 körülIzometrikus bicepsz edzés, 1964 körül.
 
Válaszd ki azt az izmot vagy izomcsoportot, melyet fejleszteni szeretnél, és dolgozz rajta heti két alkalommal (konkrétan csak a kívánt területet  megcélozva) az IZOLÁNC ​​segítségével. Az izometrikus edzéseidet az edzőtermi pihenőnapokra időzítsd és a célzott izomcsoportot két izometrikus gyakorlattal támadd be. Hat darab, egyenként 6 másodperces tartással dolgozz és próbád meg 5%-kal növelni a erőszintet minden egyes edzésed alkalmával. Mindkét gyakorlatot egy-egy 30 másodperces tartással fejezd be. Mérd ezeknél az átlagos erőt, és próbáld azt folyamatosan növelni.

Az IZOLÁNC EDZÉSI ÚTMUTATÓ rengeteg hasznos gyakorlatot tartalmaz az olyan testrészek célzott támadására is, mint a bicepsz, a vállak, a combhajlítók vagy az alkar,

Nem érdekel a genetikáddal kapcsolatos mellébeszélés! Büntesd egy-két hónapig a tanácsaim szerint az izomzatod, és ígérem neked, hogy annak a mérete és ereje robbanni fog. Nem marad választási lehetősége.
 
4. Az izometrikus edzés, mint periodizációs mezociklus.
 
Ez megközelítés azoknak a sportolóknak és edzőknek lehet optimális, akik nem szeretnék az izometrikus edzéseiket a hagyományos emeléses módszerekkel keverni. Akik egyszerre csak egy módszerre szeretnének koncentrálni. A periodizálás magában foglalja egy adott edzésév összes fázisát, amiket gyűjtőnéven „mezociklusoknak” nevezünk. Ezen fázisoknak vagy blokkoknak mindig is az volt a célja, hogy a sportoló teljes mértékben elkötelezze magát egy bizonyos edzési cél mellett. Ilyen célok között szerepelhetett a tiszta erőedzés, a maximális sebesség elérése vagy az izomtömeg növelése is. Az blokkedzés rendszere a szovjet éra idején volt rendkívül népszerű, ahol az elit szintű izometrikus erő kialakításának egy külön blokkot szenteltek.
A következő 4-8 hétben kizárólag kemény izometrikus erőedzéseket végezz. Ha már hónapok óta nem foglalkoztál az izometrikus gyakorlatokkal, akkor most rendkívül gyorsan fogsz megerősödni tőlük. Viszont a csökkenő hozam törvénye téged is utol fog érni. Sokan ilyenkor a további növekedés érdekében megpróbálják az izometrikus edzés paramétereit megváltoztatni. Te ne ezt tedd! Helyette egyszerűen lépj tovább a periodizációs terv következő blokkjára, azaz térj vissza a normál súlyokhoz. Hat hónap vagy akár egy év elteltével pedig frissen kezdheted elölről a ciklust az izometriával, de most már egy magasabb szinten. Ezt a megközelítést javasolja a nagyszerű Pavel Tsatsouline is.
  
Néhány brutális old-school izometrikus edzés a futball erejéért.  Az ISO-val erősebbé és gyorsabbá válik – vegye figyelembe a hajlított rudat (legközelebb)
Egykori focisták brutális erőedzése. Az izometriával erősebbé és gyorsabbá is váltak. Sokat elmond az izometriával elérhető erő mértékéről az, hogy a jobb oldali srác kezében meghajlott a fémrúd...
 
5. Izometrikus edzés, mint megoldás a kidőlt kemény fiúk számára.
 
Sajnos néhány sportoló rákényszerül arra, hogy az egyre erősödő ízületi fájdalmak miatt feladja a hagyományos súlyokkal végzett edzéseit. Az IZOLÁNC ​​harmadik prototípusának tesztelése során ismerkedtem meg egy sráccal, aki már úgy öt-hat évvel ezelőtt kénytelen volt felhagyni az emeléseivel egy térdízületi gyulladás miatt. A srác, akit az egyszerűség kedvéért nevezzünk csak „Stu”-nak, még évtizedekkel ezelőtt, nagyjából a húszas évei elején törte el a jobb térdét focizás közben. Az évek során átesett egy elülső keresztszalag műtéten és több gyűrűporcot érintő beavatkozáson is. Ezek miatt végül egyre kevesebb ép porc maradt a térdében és a negyvenes évei végére olyan heves térdfájdalmak gyötörték, hogy naponta kellett Tylenolhoz folyamodnia.

Stu szeretett súlyokkal edzeni, igazi garázsgorilla volt. Sajnos azonban az edzéseit egyre kevesebbszer tudta végrehajtatni, mert az edzések után sokszor napokig kínozta a térde. Először a guggolást hagyta el, aztán a felhúzást, majd végül már az evezés és az állva végzett gyakorlatok is kikerültek az edzésprogramjából. Végül eljutott arra a pontra, hogy azt mondta magának: "Ha nem tudom megcsinálni az alapokat, akkor minek foglalkozzak vele egyáltalán?". Egy idő után pedig már egyre ritkábban járt le az edzőterembe, míg végül körülbelül három évvel ezelőtt, teljesen fel is hagyott az edzésekkel.

Én az ötvenes évei elején ismertem meg Stu-t, amikor is az IZOLÁNC tesztelése során elvégeztettük vele az összes korábban alkalmazott alapgyakorlatát. Ezek között megtalálható volt a guggolás, a merev lábas felhúzás, az evezés és sok más hasonló. Stunak volt ugyan némi térdfájdalma az első néhány alkalom után, de amint a betörési időszak lecsengett, valami egészen csodálatos dolgot fedezett fel. Nemcsak az izometrikus guggolásokat és felhúzásokat tudta végrehajtani recsegés-ropogás és mindenféle fájdalom nélkül, de valójában még több súlyt is tudott használni, mint a fénykorában.

Ráadásul miután túljutott a kezdeti hegszövet-kondicionáló fázison, a térde nemcsak hogy nem fájt az edzések után (egyébként egyáltalán nem volt fájdalma már), hanem egyenesen csodálatosnak érezte azt. A kutatók csak most kezdik felfedezni az izometriáknak azon figyelemre méltó erejét, hogy mennyire aktívan és milyen drámai módon csökkentik az ízületi fájdalmakat. Nem meglepetés, de a rendszeres testedzés általában éppen az ellenkező hatást szokta kifejteni (Rio, 2015).
Mi a legfontosabb dolog, amit a kutatásokból tudtunk meg? Úgy tűnik, hogy az inak szeretik a nehéz izometrikus terheléseket, ami azonnal csökkenteti az inak fájdalmát.

-Dr. Ebonie Rio
Stu jelenleg ismét aktív és heti 6 alkalommal edz a garázsában. Hétfőn, szerdán és pénteken a felsőtestével foglalkozik. Ekkor nehéz súlyokat és kettlebelleket használ. Kedden, csütörtökön és szombaton pedig maximális terheléssel járó izometrikus tartásokkal dolgozik az IZOLÁNC-cal. Ezeken a napokon felhúzást, guggolás és vádliemelés szerepel a programjában. Azt mondja soha nem érezte még jobban magát és be kell, hogy valljam a kölyök tényleg brutálisan erősnek tűnik.

Abbahagyta a Tylenol szedését is. Ha manapság fájdalmat érez e térdében, akkor inkább rádolgozik.
 
6. Tökéletes edzőterem az utazások idejére.
 
Ezen a ponton nem kellett sokat agyalnom. Az izometria és a testsúllyal végzett gyakorlatok mindig is kitűnő választásnak bizonyultak a nyaralások idejére vagy akár egy gyors munkahelyi edzés során is. Nem semmiért ajánlották sportolóik részére az izometrikus edzéseket a gyakorlatiasabb sportedzők. Az IZOLÁNC ​​mindössze pár kilogramm súlyú és könnyen elfér akár egy autó csomagtartójában is. Ennek az egyetlen eszköznek a segítségével pedig bárki egy elit szintű sportoló edzésprogramjában részesülhet. Akár 450 kg-os terhelésig is végezhetsz izomtrikus guggolásokat, nyomásokat, evezéseket, karhajlításokat vagy felhúzásokatAz IZOLÁNC-cal végzett ​​edzés gyors és frissítő, pontosan mérhető, és egyáltalán nem fog zavarni az utazásod során. Tökéletes választás tehát mindenkinek.
         
ISOCHAIN ​​izometrikus erőképző eszköz
   
7. Az ellenállási pontok áttörése az IZOLÁNC-cal.
 
Az izometrikus edzések alkalmazása nagyszerű módja lehet a „ellenállási pontok” leküzdésére a dinamikus emelések során. Ezt a megközelítést gyakorlatilag minden erősportban alkalmazzák.
"A tapadási pontok áthidalásának a legközvetlenebb módjai a részleges ismétlések vagy az izometrikus edzés."
-Kompf és Arandjelović: Az ellenállási gyakorlat megértése és leküzdése (2016)
Minden emelőnek van egy ellenállási pontja, ami jellemzően mozdulat egy alacsony szögénél következik be és ahol a rúd sebessége teljesen lelassul vagy meg is áll. Az ezen a ponton való sikeres túljutás a feltétele annak, hogy az emelés megvalósul-e vagy meghiúsul. Magától értetődik, hogy minden komoly emelő keményen dolgozik az ellenállási pontjain, mivel ezek a mozdulat leggyengébb láncszemei. Ha megerősödsz egy ellenállási ponton, akkor erősebb leszel magában az emelésben is.

Az izmok jellemzően a teljes mozgási tartományukon keresztül erősödnek. De a "Specifikusság Törvénye" itt is érvényesül. Ha valamiben jó akarsz lenni, akkor azt gyakran kell ismételned. Ha pedig elakadsz az emelésed egy bizonyos részén, akkor sokat kell dolgoznod a mozdulatodnak abban a korlátozott mozgástartományban. Ezen kívül izometrikus munka...
... a dinamikus gyakorlatoknál nagyobb lehetőséget kínál a vizuális és a kinesztetikus jelzések megfigyelésére egy adott pozíció megtartása közben. Ez külön előnye az izometriának, hiszen így könnyen megfigyelhetővé és így javíthatóvá is válnak a mozdulat közben elkövetett esetleges hibák.

-Verkhoshansky
Hatalmas lélektani lökést fog adni, amikor a 180 kg-os plafonú felhúzásosodban képessé válsz izometrikusan áttörni a 200 kg-os ellenállási pontod. Ettől magabiztosabbá fogsz válni, mivel legközelebb a dinamikus emelésed maximuma is ki fog tolódni.
                  
Holthúzás Tapadópont
 
A következő edzést végrehajthatod az edzőteremben, de akár otthon is elvégezheted. Melegíts be először alaposan, majd állítsd az IZOLÁNC-od ​​rúdját a lehető legközelebb az emelésed ellenállási pontjához. 10 darab 5 másodperces ismétléssel dolgozz, a lehető legerősebben húzva/nyomva a rudat. És BINGO! Csupán néhány hét leforgása alatt az emelésed kritikus része rögtön sétagaloppnak fog tűnni.

(És íme, még egy hasznos kis trükk, egyenesen a szovjet kutatóktól: Az emelés során az izombukás bekövetkeztekor még valamennyit emelkedik a súly. Éppen ezért az izometrikus emelésed során állítsd a rudat valamivel a látszólagos ellenállási pontod alá.)
 
8. Izometrikus tartások az edzésmentes időszakok során.
 
Sok sportoló került már a következő szituációba: Egész éven át keményen edz, amikor is valamilyen magánéleti okból kifolyólag hosszabb-rövidebb időre pihenőpályára kényszerül. Ezzel elveszíti a nehezen felépített fizikumát, amitől lelkileg teljesen megsemmisül. Ilyen kényszerleállást okozhat egy munkahelyi krízis, a mindenféle családi kötelezettségek, de lehetnek szezonális okai is. Például ha télen a hó vagy a jég miatt nem tudsz bemenni a garázsodba vasat pumpálni, vagy ha nyáron nem találod meg a megfelelő időt az edzőteremben, mert már hív a strand. Nos, akkor is ott lesz számodra az izometria módszere, hogy átvészeld ezeket az időszakokat.

Az IZOLÁNC-cal ​​végzett edzések gyorsak és kényelmesek. Az izometriával könnyedén megőrizheted (sőt még építheted is ) a korábban kemény munkával felépített fizikumod, hogy mire eljön az ideje az edzőtermi visszatérésednek, már teljesen harcra kész legyél.
Március Izometrikus Rack
 
9. Az izometria, mint rehabilitációs technológia.
 
Az izometria és a rehabilitáció mindig is kéz a kézben jártak. Ennek három fő oka van. Először is az izometria autoregulált (önszabályozott), azaz a saját tested határozza meg a szükséges erőszintet és nem pedig egy külső terhelés követelménye. Másodszor az ízületek, melyek gyakran a fájdalom forrásai statikusan terhelődnek és így védettek maradnak. Harmadszor pedig az izometrikus gyakorlatok során nulla lendület vagy nyúlás jön létre, ami sokszor az újbóli sérülések egyik kiváltó oka.
Az izometrikus gyakorlatok elsődleges előnye a mozgásszervi rehabilitációban az ízületek mozgatása nélküli, lokalizált izomtorna lehetőségében rejlik. Az izometrikus gyakorlatoknál az erő gyorsabban növekszik, mint a dinamikus gyakorlatoknál.

-Kuprian: Fizikoterápia a sporthoz
Amikor egy sérülésből épülsz fel, akkor mindenképpen szükséged lesz a komoly edzést megelőző rehabilitációs időszakra a teljes a visszatéréshez. Egy sérült és legyengült test számára pedig az izometrikus ​​gyakorlatok nyújtják a legbiztonságosabb, legprofitálisabb és leglogikusabb megoldást a visszatérésre. A rehabilitációs klinikák és sok gyógytornász is az IZOLÁNC-hoz hasonló felszereléssel dolgozik az ügyfeleivel. És ezek az emberek azért tényleg képben vannak a rehabilitációval.
 
10. Izometrikus ​​edzések a fokozott állóképességért.

Az izometriákat a sportban a statikus izomállóképesség fokozására is használják, például a hosszú távú gyorskorcsolyázásban, ahol rendkívül nagy az igény van a törzs hajlított pozícióban tartására.
-Zatsiorsky (2016)

Bruce Lee Alkar izometriájaEddig azt feltételeztem, hogy mindenki aki izometriával foglalkozik, az kizárólag az erejét és az izomzatát szeretné építeni. Vannak viszont sportolók, akik teljesen más céllal döntenek az izomteria alkalmazása mellett. A harcművészek, az ökölvívók, a hegymászók és a kerékpárosok is az állóképességük fejlesztésére fordítják az idejük túlnyomó részét. Az izometrikus tartások nyilvánvalóan ideálisak lehetnek az olyan sportokhoz, amelyek statikus testhelyzeteket igényelnek, azonban a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a dinamikus módszerekkel megegyező mértékben növelik az állóképességet is. (Myers et. Al., 2015).
Az edzőterembe járás és a rendszeres edzések elvégzése mellett végezz heti 2-3 izometrikus edzést az izom-állóképességed fejlesztésére. Az IZOLÁNC segítségével úgy növelheted az állóképességedet, hogy az alapgyakorlatoknál beállítsz egy tartási időt (pl. a 100 másodperc már egy nagyszerű kezdés), és közben méred a konzolfunkciók segítségével átlagos munkateljesítményed. Az izmok állóképességének idővel történő növelése könnyű, pontos és bizonyított. Nincsenek kérdőjelek. Ja, hogy el ne felejtsem! A hosszabb időtartamú izometrikus tartások egy másik  nagy előnye, hogy izomzatodat sűrűbbnek és „szuper hatékonynak” érzed majd. Kérdezd csak meg erről Bruce Lee-t vagy Steve Justa-t.

Endless Lessons Learned from The Underground aka "Old School" Bodybuilding  & Strength Training Methods • Zach Even-Esh

forrás: zacheven-esh.com

Oké srácok! Paul Wade jóvoltából kaphattunk egy nagyszerű összefoglalót az izometrikus edzéseknek az edzőtermi munkával való összekapcsolására. A két módszer egyidejű alkalmazásával gyorsabbá válhat számodra az erőd, az izomzatod és az állóképességed fejlesztése, valamint lehetőséged lesz kiaknázni a teljes fizikai potenciálodat, amit az izometria segítsége nélkül nem biztos, hogy önkárosítás nélkül sikerülne. Ez azért elég sokat jelenthet, főleg amikor csak úgy rohannak az edzéssel töltött évek. 

Őszintén remélem, hogy nem unjátok még az izometriával kapcsolatos bejegyzéseket és számotokra is egyre egyértelműbbé válik a módszer csodálatos mivolta. Persze én is érzem a legutóbbi cikkek túlnyomó része az IZOLÁNC körül forgott, viszont tényleg nem szeretném ha bárki azt gondolná, hogy csak ez az egy út létezik az izometria terén. Éppen ezért szándékozom elhozni a számotokra néhány egykori erősember edzésprogramját és az edzéssel kapcsolatos gondolatait. Ebben lesznek hagyományos, izometrikus és mai szemmel teljesen furcsa metódusok is. Remélem, hogy továbbra is velem tartotok!
Ja és ja! Írjatok a komment részbe!!! Írjatok az edzéseitekről! Írjatok magatokról! Tudjak rólatok és tudjunk egymásról! Vegyétek észre, hogy egy közösség vagyunk! Egy közösség, ami reményeim szerint továbbra is szembemegy a mai kor pocsék folyamataival.

Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá