2022. máj 13.

A fitnesz ipar legnagyobb hazugságai

írta: Royaliver
A fitnesz ipar legnagyobb hazugságai

Asia lady exercise drinking water after fat burning workout in fitness  class. Stock Photo by Tirachard

forrás: photodune.net

Már a kezdetektől eltökélt szándékom volt a blogommal, hogy nem fogok megalkudni és soha nem fogok kamuzni. Eleinte szentül hittem, hogy komoly igény lesz majd egy igaz hangra ebben a hazugságokra épülő világban, de manapság már korántsem vagyok mindebben annyira biztos. Mivel a nagy többség egyszerűen fél szembenézni a testedzéssel kapcsolatos valódi tényekkel, így ők inkább tovább élnek a fitnesz ipar által generált álomvilágban. És mivel az igazság általában nem túl szép, ezért nyilván sokszor lelkesítőbb a hamis ígéretekkel teli szólamokra bólogatni. Ebben a tekintetben egyáltalán nem is furcsa a számomra, hogy a táplálékkiegészítő cégek által szponzorált, a valóssággal köszönőviszonyban sem lévő oldalakhoz képest a blogomnak egészen elenyésző az olvasottsága. Viszont én továbbra is meghagynám nekik a mese szólamokat, én pedig maradnék a tényeknél. A mai bejegyzésben megpróbálom körbejárni azokat a legarcátlanabb hazugságokat, melyeket az egészséges testtel és az erős fizikummal kapcsolatban hozott létre a fitnesz-propaganda és melyek a mai napig meghatározzák a sportolni vágyók döntéseit. 

 1. A táplálékkiegészítők mítosza.

" A táplálékkiegészítők használata nélkülözhetetlen, ha komolyan gondold a testedzést."  Talán ez a kamuk kamuja, az "über-kamu". A fitnesz ipar igazából csak álmokat árul, és ezek az álmok pedig mind a tökéletes kinézetű testről szólnak. Az álom-testről, a hibátlan testről. Álmok, amelyeket csicsás műanyag dobozokba csomagolva próbálnak neked marha drágán eladni. A duma az, hogy a kiegészítők használatával gyorsabban fogod elérni a céljaidat és a használatukkal sokkal messzebbre jutsz. Gyorsabban regenerálódsz, nagyobbat emelsz és a elborít majd a brutális mennyiségű izom. Szép álom, de egy ordas hazugság. Nem akarok itt külön márkákat kiemelni, mert nagyjából az összes gyártól egykutya, de alapvetően mindegyik élelmiszeripari hulladékokból előállított por alakú szemetet árul. Tényleg elhiszed, hogy attól lesz majd átlag feletti fizikumod, hogy epres-banános ízű cukros szart szűrcsölgetsz edzés után? Miközben a rommá gyógyszerezett és kivízhajtózott sportolók pénzt kapnak azért, hogy ilyen szemeteket reklámozzanak, addig a retardáltak önszántukból tolnak be havi több kilónyit ezekből az aranyáron eladott ótvar fagylaltporokból. 


Plant-Based Protein Vs Whey Protein – Which One Is Better For Building  Muscle? | Men's Health Magazine Australia
forrás: menshealth.com

"Táplálékkal képtelenség megfelelő a mennyiségű fehérjét bevinni." Aha, biztos... Persze akinek fingja nincs arról, hogy mi a megfelelő mennyiségű fehérje, azt nem nehéz süketeléssel átverni. Valamiért a makró-tápanyagok közül a fitnesz ipar kiemelte a fehérjét, mint az izomépítés csodaszerét, és ezt próbálja minden (hobbi)sportolóra rásózni. A fehérjebevitel valóban kritikus fontosságú egy egészséges test szempontjából, de ezt baromira nem fehérje-porokkal meg fehérje-szeletekkel kell megoldani. De nincs is erre semmi szükség! Erre való ugyanis a hús, a hal és a tojás. Ezek mind teljes értékű fehérjék, pont amire szükséged van. És ezek mind valódi táplálékok, nem pedig élelmiszeripari hulladék-melléktermékek kémiai úton történt porításával létrehozott cukrozott moslékok.

 Top Protein Supplement Dealers near Islampur Sangli, Sangli - Best Protein  Supplement Retailers - Justdial

forrás: justdial.com

Ma már a hobbi-sportolók előtt sem titok az, hogy az izmok méretét a szervezetben található férfi nemi hormon (tesztoszteron) szintje határozza meg, nem pedig az elfogyasztott fehérje mennyisége. Hiába kavargatod a fehérjeporod a legújabb tuttifrutti-karamell-rumosdió ízben, abból nem alakul ki többlet izom. Ellenben aki tesztoszteron-injekciókat kezd el magába szurkálni, annak rögtön kiserdül az izomzata, amivel aztán boldogan reklámozhatja a pocsék porokat. Persze a fitnesz ipar is rájött erre, de mivel a mesterséges tesztoszteron egy tiltott doppingszer, így ilyen készítményt legálisan sehol nem forgalmazhatnak. Ezért találták ki a "tesztoszteron-fokozók" népes családját, ami újabb jeles példája a parasztvakításnak . Magára a tesztoszteronszintre az égvilágon semmi hatásuk nincs, viszont remekül csökkentik a pénztárcád vastagságát. Amikor meg valamelyik idióta olyanokat kommentel, hogy a cuccnak "brutális a hatása", mindig ez a kép jut róla eszembe:

What an IDIOT! - Leonardo DiCaprio laughing | Meme Generator

forrás: memegenerator.net

Ha egészen őszinték akarunk lenni a vitaminok, ásványi anyagok, meg talán néhány ízületvédő készítményt leszámítva a sportolni vágyók számára árult készítmények nagyjából teljesen haszontalanok, beleértve különböző zsírégetőket, tömegnövelőket és aminosavakat is. A termékleírásokban szereplő pozitív hatások pedig nem többek népmesei motívumoknál, az arra fogékonyoknak. Nyugodtan költheted a nehezen megkeresett pénzed valami másra, az edzéseid és a tested nem fogják a kárát látni. Amúgy meg ha szeretnél olyan dolgot enni, ami tényleg tele van fehérjével, ásványi anyaggal, vitaminnal, ami a maga nemében tökéletes, akkor egyél meg napi 4-5 db tojást. 

2. Az edzőtermek mítosza

"A fizikum csak egy tökéletesen felszerelt edzőteremben fejleszthető." Nem akarok túlságosan vaskalaposnak tűnni, de a mai edzőtermek (kevés kivételtől eltekintve) egy kalap szart sem érnek. A rendelkezésre álló hely nagyobb részét futópadok, meg az izmokat célirányosan / izoláltan terhelő csigás / lapsúlyos förmedvények teszik ki. Ezek használatával nemhogy nem teszel hozzá semmit a fizikumodhoz, de hosszútávon leginkább elveszel belőlük. Az izmoknak izoláltan történő edzése alapból egy tévút, amit a kényszerpályán történő gépi edzéssel csak tovább rontasz. Egy edzőterem ami nem erőkeretekkel, szabad súlyokkal, tolódzkodó- és húzódzkodó állványokkal van felszerelve, az valódi edzésre nagyjából alkalmatlan. Csakhogy az edzőtermek melyekről én beszélek kb. 100 éve voltak ilyenek, ami egy mai mezei hobbistának már ódivatúnak tűnhet. Ezért manapság az ergonómiát, a kényelmet, a drága gépkonstrukciókat, a párnázott bőrpadokat, a légkondicionálást és a csoki-shake-et áruló bárpultos kislányt fizetik meg a testedzés szerelmesei. A legtöbb helyen a program szerinti edzés meg szinte lehetetlen, mert a néhány használható felszerelés mindig fogalt, vagy téged sürgetnek hogy fejezd már be a rajtuk való edzést.
Az edzőtermek mindenhatósága csak egy mítosz. Hiszen az otthonod nyugalmában egy kétkezes súlyzókészlettel, vagy egy közeli edzőparkban is kialakíthatsz magadnak egy masszív fizikumot. A világ legeldugottabb tájain is képesek ezt megtenni az ott élők úgy, hogy edzőtermet életükben nem láttak. Ha csak nem igényled a közös öltöző és zuhanyzó intim meghittségét, akkor az edzőtermek mesterséges világától sokkalta jobb lehetőségeid is vannak egy kiváló fizikum kiépítésére.

attila.png (514×343)

Edzőterem az 1900-as évek elejéről. forrás: lesmills.com

3. A zsírégetés mítosza

A fitnesz ipar legfőbb célpontjai az elhízottak. Nagyjából rájuk épül az egész iparág. Ők azok akik szégyellik a testüket és mindent megtesznek és meg is vesznek amit rájuk sóznak. Miattuk képzik ki az edzőket, miattuk készülnek a futópadok, az ellipszis trénerek és a zsírégető készítmények. Ők azok akik folyamatosan próbálják "ledolgozni" a feneküket, a combjukat és a hasukat. Mivel ezen a módon képtelenség fogyni, így ők akár hosszú évekig állandó bevételt biztosíthatnak az edzőknek, a termeknek és a tápkieg. gyártóknak. A fogyásnak ugyanis nincs köze a mozgáshoz, egy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a felesleges zsírpárnák pedig maguktól is eltűnnének. De mivel a az elhízott emberek a legfőbb pörgetői a gyógyszeriparnak is, így senkinek nem célja az egészséges test. Sokkal jobb egy életen át szedetni a vérnyomás- és koleszterin csökkentőket, a szívgyógyszereket, meg egyre durvább mennyiségben szúratni a betegekbe az inzulint. Az idővel egyre elsúlyosbodó anyagcsere zavarok pedig mindenféle betegségre fogékonnyá teszik a szervezetet, többek között a rettegett rákra is. Felejtsd el a zsírégető edzést és a zsírégető kiegészítőket és kezdj el normálisan táplálkozni és erősíteni magad. Ahogy erősödsz, úgy alakul majd át az izomzatod. A fejlett izomzat több kalóriát használ fel, így az a mennyiségű étel ami eddig talán túlsúlyként jelent meg nálad, az később az izmaidnak lesz az éltető üzemanyaga. Ha meg igényled a kardiót, akkor az erősítő edzéseidet pörgesd kicsit fel. Végezd el az edzésed rövidebb idő alatt, vagy ugyanannyi idő alatt hajts végre több ismétlést. A szobakerékpárt, a futópadot meg a többi lúzer marhaságot pedig hagyd a fenébe. Soha nem volt ilyenekre szükség és most sincs. A fitnesz ipar (és azok képviselői) egészen egyszerűen csak elszedik a pénzed, mivel a problémát (elhízás) az ő módszereikkel nem lehet megoldani.

Running in place for weight loss: Know how this 5-minute workout will  benefit you and help burn belly fat | Health Tips and News

forrás: timesnownews.com

5. A helyi zsírégetés mítosza

Ez az előző pont súlyosbított verziója, ahol többnyire a hölgyeket vezetik be a félhomályba. A lapos has vagy a kerek fenék ígéretével végeztetnek velük teljesen hiábavaló gyakorlatokat, akik nem veszik észre hogy fordítva ülnek a lovon. Bár hogy ne legyek részrehajló el kell hogy mondjam, nekem is van olyan félhülye haverom aki minden este letol 100 felülést, mert ettől lesz majd "lapos a hasa". Évek óta napi rendszerességgel csinálja ezt, és még mindig úgy néz ki, mint aki egyben nyelt le egy vemhes vaddisznót. Gyakorlatilag a csapból is az " így legyen lapos a hasad két hét alatt!" szintű ökörségek folynak, így sokan beszopják ezeket a hamis tanácsokat. A kedvencem az amikor kombinálva kap a a páciens a "lapos has" edzőprogramhoz egy "zsírégető" készítményt is. A lényeg röviden, nincs olyan, hogy célirányos fogyás. Nem lehet "csak" a hasból, vagy a "csak" a fenékből fogyni. Nem létezik semmilyen módszer (a zsírleszívást leszámítva) amivel a testeden a neked nem tetsző területet képes lennél lefogyasztani. Bárki aki mást mond, az egészen egyszerűen hazudik.
7 DAY CHALLENGE 7 MINUTE WORKOUT TO LOSE BELLY FAT - HOME WORKOUT TO LOSE  INCHES Lucy Wyndham-Read - YouTube

forrás: youtube.com

6. A káros gyakorlatok mítosza

A legtöbb edzőtermi gép (állítólag) azért jött létre, hogy teljes biztonságosan végezhess testedzéseket.  Azonban amit kapsz, az egy teljesen hamis biztonságérzet. A gépeken történő edzés semmilyen módon nem pótolja a szabad súlyos és a saját testsúlyos gyakorlatokat. Ezt a fitnesz ipar is pontosan tudta, ezért hazudta azt a leghasznosabb gyakorlatokról, hogy azok tönkreteszik a gerincedet és az ízületeidet. Ezért félnek az emberek súlyt nyomni a fejük fölé, vagy teljes mozgástartományban leguggolni. A fitnesz ipar magyarázta bele a fejekbe azt is, hogy a edzőgyakorlatokat mozdulatlan felsőtesttel, robotmódon kell végrehajtani, így a természetes mozgásokról elhitették velünk, hogy azok károsak, a kényszerpályás gépekről meg azt hogy azok biztonságosak. Ne hagyd magad átverni! A testedzés legkárosabb vívmányai az edzőtermi gépek, melyek haszontalanok és károsak. Kerüld el őket messzire! 

Mai bejegyzésemet néhány képpel zárnám a 1900-as évek elejéről,még jóval a szteroidok megjelenése- és a fitnesz ipar káros tevékenysége előtti korszakból. Az egykori sportolók fotóin jól megfigyelheted, hogy mi is valójában az emberi fizikum csúcsa és hogy hová lehet sok éves kemény edzéssel eljutni. Az egykori nehézfiúk pedig tették mindezt fehérjeporok, zsírégetők meg a többi limlom nélkül. Ma a fitnesz ipar a kemikáliákkal átalakított mutánsok képeivel próbál bűntudatot kelteni az egyszerű halandóban és az általa forgalmazott szemetet kínálja mindezekre megoldásként. És sajnos a propaganda a többségnél működik...

Malcom Whyatt, 1906. forrás: naturalstrength.com

Girls working it out at the gym, c.1900, University of Chicago. | Chicago  history, Gym, Retro gym

 Női fitnesz az 1900-as években. Csak hasonlítsd össze a mai nőknek kitalált zenés marhaságokkal!
forrás: hu.pinterest.com

Louise Leers, a valaha volt legerősebb nők egyike. Erőedzések mellett akrobata is volt. Nem ismerte a zumbát...
forrás: hu.pinterest.com

A modern testkultúra atyja, Eugen Sandow
forrás: hu.pinterest.com

 

A régi idők erősemberei nem féltek a szabad súlyoktól...
forrás: hu.pinterest.com

..., de a saját súlyos edzésektől sem! Fura módon senkinek nem ment tönkre a gerince...
forrás: 1.bp.blogspot.com/

Egy mára már teljesen ismeretlen gyakorlat a legendás Jonh Grimek-től.
forrás: hu.pinterest.com

Ilyen nyomást sem gyakran látni manapság...
forrás: hu.pinterest.com

Gustav Fristensky lenyűgöző fizikuma 1903-ból.
forrás: hu.pinterest.com

 

Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá