2022. már 04.

Tanulj meg trükközni 3.

írta: Royaliver
Tanulj meg trükközni 3.

Trükkök keresztezése parkour mozdulatokkal

Taylor Carpenter, Author at Apex School of Movement

Nem titkolt célom volt már egészen a kezdetektől fogva, hogy a blogom különbözzön a neten fellelhető egyéb edzéssel foglalkozó lelketlen információhalmaztól. Soha nem akartam a "nyájjal bégetni", ezért nem foglalkoztam az étrend kiegészítőket forgalmazó cégek által szabványosított "háziasított" edzésmetódusokkal sem. Soha nem érdekelt a külcsín meg a csicsa és alapvetően egyetlen célom az volt az edzéssel, hogy a testemet egy minden mozgásra alkalmas szimmetrikus izomgéppé alakítsam.  És itt a hangsúly a mozgáson volt. Azonban úgy tűnik számomra, hogy mára a valódi mozgás egészen egyszerűen kikerült a sportolni vágyók fókuszából. Ugyan "építgetik" a fizikumukat a fiatalok, meg próbálnak megszabadulni a feleslegüktől, de ezek nem többek a felszín kapargatásánál. Mivel az edzéseik kizárólag a testük külső jegyeinek megváltoztatására irányulnak, így az izomzatuk mozgásra irányuló képességei fokozatosan elhalványulnak, majd egyre inkább minimalizálódnak. Ez is az egyik oka annak, hogy a hobbisportolók sokszor egészen hétköznapi mozdulatoktól sérülnek meg, vagy maguk az edzéseik válnak idővel egyre fájdalmasabbá. Mivel a mozgástartományuknak csak egy egészen szűk spektrumát használják, ezért elkerülhetetlenül megjelennek a mozgásszervi fájdalmak, melyeknek a "pihentetése" legtöbbször csak súlyosbítja az adott területen megjelenő problémát. Viszont az is igaz, hogy edzői segítség nélkül sokszor tényleg nehéz bármit is elkezdeni és ilyenkor marad egyfajta vészmegoldásként a kocogás meg az edzőterem. A blogomban leírtakkal azonban képessé válhatsz kilépni a megszokott kereteid közül és nem szükséges félmegoldásokkal élned. Mai bejegyzésemben Taylor Carpenter-nek, egy nagyon tehetséges ifjú tricker hölgynek a tanácsait hoztam el Nektek, aki saját példáján bizonyítja, hogy a mozgás az mindenkié. Az általa leírt tanácsokkal végre tudod majd hajtani az alapvetőbb mozdulatokat és ezekből képes leszel összerakni komplett mozgássorokat is.

273265674_1079637919276398_5040806935426537948_n.jpg

forrás: instagram.com

Taylor Carpenter cikke

 

Korábban évekig Hawaii-on éltem, ahol tornaedzőként dolgoztam és ahol magam is edzettem. 2014-ben kezdtem el kizárólag a trükközéssel foglalkozni. 2016-ban Coloradóba költöztem, ahol az Apex Fort Collins-ban már edzőként helyezkedtem el és Sean Ingel barátom segítségével pedig kialakítottam egy trükköző edzésprogramot. Az elmúlt évet azzal töltöttem, hogy az Apex Louisville-ben segítettem felépíteni egy új akrobatika programot, és nemrégiben elkezdtem ismerkedni a teljesen új Apex Remote programmal is. (Mindezekről az apexmovement.com -on olvashatsz bővebben.)

A trükközés gyakorlása nálam a barátaim hatásának volt köszönhető. Ők mind trükköztek, így én is becsatlakoztam hozzájuk. Szórakoztató és kihívásokkal teli folyamat volt ez, és én meg is ragadtam ennél a műfajnál. Mivel én a tornasportból érkeztem ahol pontosan megmondták, hogy mit és hogyan kell csinálnom, ezért eleinte kizárólag a barátaimra hagyatkoztam a trükkök kialakításánál is. Miután rájöttem, hogy azt csinálhatok amit csak akarok és magam irányíthatom a saját fejlődésemet, a trükközés számomra egy teljesen új értelmezést kapott. Kreatív lehetőség lett belőle, ahol IMÁDTAM az újonnan jött szabadságot.

Imádom, hogy a saját testemen kívül semmi másra nincs szükségem, mégis nagyszerű dolgokat alkothatok. Jó móka felfedezni a lehetőségeket, hogy mire képes a test az erő, a mobilitás és a koordináció területén. Számtalan éjszakát töltöttem el trükközéssel teljesen egyedül, hajnali 1-kg gyakorolva, sokszor csak azért, hogy kitisztítsam az elmémet. Van abban valami varázslatos, amikor a fűben mezítláb pörögsz és forogsz, miközben süt le rád a nap. Szeretek alkotni és szeretek megvalósítani is. A trükközés lehetővé teszi mindkettőt.

Mi is az a harcművészeti trükközés?

A "Harcművészeti trükközés", vagy röviden „trükközés” egy akrobatikus mozgásművészeti tudományág, amely a harcművészetekből származó rúgásokat a torna ugrásaival és csavarásaival kombinálja. A sportág a legkülönfélébb mozdulatokat hozta át a capoeirából, a break táncból és a wushu-ból, ahol a végcél a trükkök egy esztétikus kombinációinak létrehozása. A trükközés olyan harcművészektől származik, akik túlléptek a stílusuk szokásos keretein, és igyekeztek kidolgozni újabb és újabb formákat.

A parkourhoz hasonlóan itt sincs „tökéletes forma” amelyet el kellene érned, és nincs is igazából arra sem befolyásod, hogy milyen trükköket csinálj. Még a trükkös csatákban sem szabja meg senki, hogy a sportolók milyen mozdulatokat hajtsanak végre. Ez lehetővé teszi a trükközőknek, hogy kreatívak legyenek, így a trükközés egyfajta önkifejeződéssé válik.

A trükközést általában sík felületeken, például rugós padlón vagy füvön gyakorolják, de bárhol képes lehetsz rá ahol nyílt tér van, legyen az beton, homok vagy akár hó. A trükközés legkeményebb ellenfele pedig maga a gravitáció.

Utam a parkour felé

Az Apex Fort Collinsban eltöltött edzősködésem harmadik évében kezdtem a parkourral is foglalkozni. Talán kicsit alábecsültem magamat akkoriban, de nem igazán hittem abban, hogy belőlem jó parkouros lehet, annak ellenére hogy a legtöbb barátom otthon Hawaii-on trükközött, parkour-özött vagy egyszerre végezte mindkettőt. Mindig is érdekesnek tartottam a parkourt. Gyerekkorom óta szerettem fákra és sziklákra mászni, hasadékokon átugrani és felfedezni a természetet. Azonban a gondolat, hogy ember alkotta szerkezeteken csináljam meg ugyanezt egyszerűen megrémített, ezért is ragaszkodtam eleinte kizárólag a trükközéshez.

Körülbelül két éve azonban végre elkezdtem parkourt tanulni kint Ryannel. Bárcsak hamarabb kezdtem volna.

A Parkour új kihívásokat adott nekem. A trükközéshez képest ez a sport sokkal inkább környezetközpontú, így megismerkedtem a végtelen kihívások egy másik világával. A Parkour megmutatta, hogy bárhová mehetek, ahová csak akarok, a gyakorlatok végrehajtása pedig problémamegoldásra és eltökéltségre ösztönöz.

Azonnal bevonzott a speed parkour. Imádom azt az egyenességet, amikor az idő bíróként viselkedik. Számomra a parkourban sokkal erősebb a mentális kihívás, mint trükközésben. Itt sokkal több szinten szükséges gondolni, mint hogy éppen mit csinál a tested. Ha a trükközésben hibázol, akkor csak magaddal és a talajjal kell törődnöd. A parkourban viszont figyelembe kell venned a mindenféle akadályokat, azok méreteit és a mozdulataid egyéb következményeit is.

Összefoglalva: soha nem vagy túl öreg, túl kövér, túl tehetségtelen vagy túl bármi ahhoz, hogy új mozdulatokat tanulj! Ha szeretnél valami újat tanulni, akkor tedd meg! Ne hagyd, hogy bárki megmondja neked, hogy nem vagy rá képes, beleértve magadat is!

Miért kereszteztem a parkourt a trükközéssel?

Miután jobban elmélyültem mindkét stílus gyakorlásában, azok hatására jobban megbecsültem az egyes sportágakat önmagukban is, de úgy általában véve magát a mozgást is. Mivel a parkour és a trükközés egyébként is különböző sportágak keveréke, így a gyakorlásukkal egy nagyon sokoldalú sportolóvá válhattam. A trükközésből érkezve pedig egy egészen egyedi szemszögből tekinthettem magára a parkourra, mivel az lehetővé tette számomra, hogy kihasználjam az erősségeimet és rámutatott azokra a gyengeségekre is, amelyeken még dolgoznom kellett.

A trükközés és a parkour egyvelege bevezetett olyan közösségekbe, amelyek tele voltak a hozzám hasonló gondolkodású emberekkel, bár a barátaim többsége egyébként is a mozgás világából érkezett. 

taylorcarpenter.eth (@tlynncarpenter1) / Twitter

forrás: twitter.com

A trükközés legnyilvánvalóbb előnyei:



  • Javítja a koordinációs képességeket mind a talajon, mind a levegőben
  • Szórakoztató módon válsz tőle rugalmassá és mobilissá
  • Fejleszti az egylábas erőt 
  • Ritmust, időzítést és robbanékonyságot épít
  • Kihívást jelent az elmédnek, hasonlóan az ugrások leküzdéséhez a parkourban. A trükközés elsőre ijesztőnek tűnhet, mivel a levegőben járás nem éppen a legtermészetesebb mozdulat  
  • Elősegíti a mezítlábas edzést is, mivel a trükköket általában könnyebb mezítláb végrehajtani
  • Ösztönzi a kreativitást és fejleszti az agyat
Ki képes trükközni?

Bárki és mindenki!

A kezdéshez nem szükséges semmilyen ezt megelőző harcművészeti vagy tornász múlt. Önmagadon kívül, mindössze egy kis tér és valamennyi pozitív hozzáállás szükségeltetik. Számos lehetőség közül választhatsz a képességeid magasabb szintre történő emeléséhez. Összpontosíthatsz pusztán az erőmozdulatokra, de akár a kreativitásra is helyezheted a hangsúlyt. Nem szükséges olyan képességeken sem dolgoznod, melyeket nem tartasz fontosnak. Ez az egész a TE utazásod, ahol TE jelölöd ki a fejlődésed irányát.

Érdekel a trükközés, de nem tudod, hogy hogyan kezdd el? Íme néhány alapvető trükk és kombináció a  kezdők részére:

NYILATKOZAT

  • Az alábbi klipek és szövegek nem oktatóanyagok. Ehelyett azt a célt szolgálják, hogy kiindulópontként szolgáljanak az alapokhoz és inspiráljanak, hogy próbáld ki a végrehajtásukat. Ha többet szeretnél megtudni, akkor keress további online oktatóanyagokat vagy egy személyi edzőt a lakhelyed közelében! (Esetleg keress fel minket, hogy csatlakozz az új Apex Remote képzési programunkhoz.)
  • Ez program nem az egyik stílus háttérbe szorítására készült. Ez egy kísérlet arra, hogy erősebb kapcsolatot építsünk ki a két sportág/közösség között, és elősegítsük újabb mozgalmak létrejöttét. ❤️ A különböző mozgásművészetek keresztezésének ugyanis számtalan előnye van, és rengeteg csodálatos közösséggel lehet kapcsolatba lépni. Miért is ne akarnánk még több átfedést a sportágak közötti? Végső soron mindannyian a mozgás szerelmesei vagyunk.

12 trükk kezdőknek

* Az alább használt trükkök nevei általánosan ismertek és használatosak. Előfordulhatnak azonban olyan sportágak is, ahol némileg eltérő terminológiát használnak, bár a végeredmény ettől függetlenül nem fog változni.

Körrúgás

  • Az egyik legalapvetőbb rúgásfajta, amely számos egyéb rúgásvariáció alapját adja.
  • Képzelj el magad előtt egy fejmagasságú (vagy eleinte inkább csak derékig érő...) célpontot  és próbálj meg átrúgni rajta.
  • Kicsit hajlítsd meg a rúgó lábad a teljesen kinyújtott fázis előtt, majd  térj vissza az alapállásba a rúgás után
  • Mindkét lábaddal végezz rúgásokat a szimmetrikus fejlődés érdekében 

Horogrúgás

  • Egy másik alapvető rúgás, amely szintén számos rúgásvariáció alapját képezi
  • Ugyanaz, mint a körrúgás, csak hátrafelé.
  • Képzelj el magad előtt egy fejmagasságú (vagy eleinte inkább csak derékig érő...) célpontot  és próbálj meg átrúgni rajta.
  • Kicsit hajlítsd meg a rúgó lábad a teljesen kinyújtott fázis előtt, majd  térj vissza az alapállásba a rúgás után
  • Mindkét lábaddal végezz rúgásokat a szimmetrikus fejlődés érdekében 

Tornádórúgás

  • Más néven „csaló 360°-os rúgás”.
  • Itt kezdünk el az egyre bonyolultabb rúgások felé haladni. A tornádórúgások bevezetik a csaló felugrást ( ami egy 180°-os pörgés, egyazon lábbal történő felugrással és érkezéssel), amely megnyitja az  utat a még bonyolultabb rúgások előtt.
  • Kezdd úgy, mint egy sima horogrúgást, de a kirúgás helyett csak tartsd a lábad felhúzva. Ezután ugorj fel és válts lábat, miközben egy körrúgást végezel előre.
  • Gondolj mindig arra, hogy átrúgsz a „célponton”.

Félhold rúgás 

  • Más néven „Pop 3” vagy „Pop 180 félhold”.
  • Ez a mozdulat az alapja a pop-elrugaszkodásoknak (két lábbal történő felugrás). Ez egy egyszerű, mégis elegáns megjelenésű rúgás, amit könnyű a különböző kombinációk közé illeszteni 
  • Tekints rá úgy, mint egy 180°-os fordulatra, amit egy 180°-os ugrással egybekötött külső félhold rúgás követ
  • Minél gyorsabban vagy képes a tekinteted fixálni a fordulat után, annál könnyebb lesz koordinálnod a mozdulatodat is

Cigánykerék

  • Ez gyakorlat az alapja a fejjel lefelé végrehajtott mozdulatoknak
  • Jó kiindulópont a koordinációs képességek kényelmes kiépítéséhez
  • Összehasonlítva a tornasportban használt változattal, itt elmarad a 180 °-os fordulat, helyette végig egy síkban mozgunk. Ez lehetővé teszi, hogy hatékony felvezetésként használjuk más trükkökhöz
  • Egy másik eltérés a tornász változathoz képest, hogy a csípődnek nem kell teljesen a fejed fölé kerülnie
  • Stabil kiindulópontja lehet a különböző kombinációnak 

Ellenkező irányban végrehajtott cigánykerék

(fent az én ellenkező oldalam) 

  • Fogadd el a sötét oldalad! Az legyen az alapelved, hogy egyformán képes vagy tested mindkét oldalát használni
  • Az ellenkező irányban kialakított rutin megkönnyíti a gumbi (egy másik alapmozdulat) megtanulását is
  • Összpontosíts ugyanazokra a dolgokra, mint amikor a sima cigánykerék esetében
  • Ha el akarod kezdeni a gumbi megtanulását, első lépésként kezdd el egyre jobban ívelni az ellenkező oldali cigánykereket.

Géplépés

  • Más néven „transzformátor” vagy „pók-landolás”.
  • Egyszerű mozdulatok közötti átmenet, amelyet könnyedén beilleszthetsz a trükköző kombókba vagy akár a parkour mozdulatokba is
  • Emeld fel az egyik lábad, és tedd a helyére az ellenkező oldali kezed. Amikor a másik lábad is elhagyja a talajt, tedd a helyére a másik kezed. Azután már csak landolnod kell egymás után a lábaidon
  • Kéz-kéz-láb-láb.

Tenyérrúgás

  • A gyakorlat hasonlít egy kicsit a cigánykerékhez, de ne használd közben a mozdulat irányába esőd kezed és adj hozzá egy horogrúgást is
  • Elkezdhetsz játszani a cigánykerékkel, így kialakítva a saját stílusod
  • Próbáld nyújtani a a talaj felé tested. A tekinteted szegezd előre, miközben a hátsó lábaddal villantasz egy horogrúgást 
  • Amíg nem érzed kényelmesnek az egykezes végrehajtást, addig gyakorold a sima cigánykereket úgy, hogy  megpróbálod pillanatokra elkapni az egyik kezed

Roller

  • Az egyik legértékesebb mozdulat . Használhatod az egyszerűbb és a bonyolultabb kombinációkban is, mivel hatékony felvezetése lehet más trükköknek
  • Kiindulásként vedd fel a kitörés állást és nyújtsd ki a karod a csípőddel  egy vonalban, úgy hogy az ujjaid a hátsó lábad felé mutassanak
  • A hátul levő lábad mozgatása során gondolj arra, hogy egy olyan kis ablakon lépsz be, amelynek a keretét az elülső lábad és a karod alkotja
  • Próbáld meg a rollert úgy is végrehajtani, hogy a hátsó lábad tovább lendíted a mozdulat a végén, és úgy is, hogy páros lábra érkezel, ahonnan azonnal felugrasz a levegőbe

Majomátfordulás

  • A hátrafelé irányuló gyakorlatok alapmozdulata. A majomátfordulás szellemileg és fizikailag is felkészít olyan a hátrafelé történő készségekre, mint például kézenátfordulás vagy a hátraszaltó
  • A capoeirából származó trükközős kombókban vagy akadályokkal szembeni interakcióban használatos
  • Nyújtsd az egyik karod magad mögé. Indítsd el az ugrást úgy, hogy csípőd az ég felé nyomod, közben a másik karoddal átnyúlsz a fejed felett
  • Eleinte nem szükséges teljesen fejed fölött vezetned a karod, fokozatosan érd el a talajjal teljesen merőleges kéztartást. A cigánykerékhez hasonlóan építsd fel a mozgás folyamatát

Pillangórúgás

  • Más néven „B-rúgás” 
  • Alapmozdulata az egyéb forgásos trükköknek, amelyek a test vízszintes tengelye körül történnek, többnyire előre irányban
  • A gyakorlat olyan mozdulatok alapja, mint a lebegés, vagy a pillangó csavar
  • Végezz a mellkasoddal egy a talaj felé irányuló söprő mozdulatot, majd rántsd fel a teljes tested. 
  • Próbálj meg az ugrás csúcspontján lábat cserélni. Kezdjél először kicsiben és ahogy kényelmesebbé válik mozdulat ugorj egyre nagyobbra/magasabbra

Lebegés

  • Kis kockázatú módszer a kéz nélküli invertált fordulatok megtanulására
  • A cigánykerékhez hasonlóan itt is teljesen oldalirányú a mozdulat
  • Maga a koncepció hasonló a pillangórúgáséhoz, csak most helyezd a mellkasod a csípőd alá. Nem kell azonnal a teljes inverzióra rámenni
  • Kezdj először egy sima pillangórúgással, de ahelyett, hogy felemelnéd a mellkasod, tartsd a tekinteted a talajon, közvetlenül az elrugaszkodó lábad előtt
  • Ahogy kényelmesebbé válik mozdulat próbálj egyre inkább rámenni a teljes inverzióra

Alapvető trükköző kombinációk

Íme hét egyszerű kombináció, melyet érdemes lehet kipróbálnod. A trükközés azonban a kreativitásról szól, ezért csak kezdésként gyakorlod ezeket a mozdulatsorokat, később alakítsd ki a sajátjaid! A kombók kialakítása és gyakorlása segíti az integrációt, ami hatékony módja a trükkök elsajátításának

Kör→ horog → tornádó → félhold

Kör → horog → cigánykerék → tornádó

Félhold → roller→ cigánykerék

Tenyérrúgás → roller→ pillangó/lebegés

Cigánykerék → géplépés→ pillangó

Horog → roller → vissza. cigánykerék

Tenyérrúgás → tornádó → lebegés

A trükkök keverése a parkourral

Íme néhány módszer arra, hogyon ötvözd a trükközést a parkour mozdulatokkal. A trükkök segítségével kitöltheted az akadályok közötti üres teret, vagy akár interakcióba léphetsz az eléd kerülő akadályokkal. A lehetőségek végtelenek, ezért menj ki és alkoss!

A cikk forrása az apexmovement.com volt. Továbbra is őszintén remélem, hogy a bejegyzésben olvasott információkat be tudjátok majd illeszteni a saját edzéseitekbe és megtaláljátok az utatokat a testfejlesztés minden területén. Ne hanyagoljátok a komment szekciót!!! Mi a véleményetek a trükközésről? Elkezdtetek már alapozni?  Írjátok le és mondjátok el a véleményeteket! Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzésemet és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Kérlek nézzetek szét a  blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövessetek az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél. Az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat, továbbá hogy létrehozhassak egy mindenki számára jobban átlátható webes felületet, egy testedzéssel és egészséggel foglalkozó honlapot.

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá