2021. aug 12.

Amikor a capoeira találkozik a break tánccal

írta: Royaliver
Amikor a capoeira találkozik a break tánccal

Neguin edzési tanácsai

NEGUIN

forrás: aviecolour.blogspot.com

Már a kezdetektől a blogom nem titkolt célja volt, hogy a mai kor testedzésnek csúfolt, de valójában felesleges időtöltésnek bizonyuló trendjeivel szemben olyan edzésmódszerekkel ismertessem meg az olvasóimat, amivel  képesek lehetnek a testük minél sokrétűbb használatára. Bár tudom, hogy szélmalomharcot vívok, mert (a politikához és az írott történelemhez hasonlóan) a testedzés is hamis dogmákkal van feltálalva a nagy többség számára, azért én nem adom fel. Tisztában vagyok vele, hogy a testfejlesztés vagyoni haszonélvezői számára nem lényeges, hogy a sportolni vágyók fizikai képességei kiteljesedjenek. Észrevétlenül felültették ugyanis a tömegeket háttal a lóra és meggyőzték őket, hogy ez a helyes irány. Pedig attól, hogy sokan hisznek egy hazugságban, attól az még nem válik igazzá. Egy testedzést végző embernek a "laposabb has" vagy az "izmosabb test" konkrét teljesítménynövekedés nélkül egészen egyszerűen egy nem értelmezhető cél. Viszont éppen ezért mindig nagy öröm számomra olyan sportolókról írni, akik szembemenve a "mainstrem-el" megtanulták valóban használni a testüket és azt meg is tudják azt mutatni. Így a mostani bejegyzésemben a brazil származású break táncos és capoeira nagymester, a gravitációt semmibe vevő Neguin-nak az edzéssel kapcsolatos tanácsait hoztam el nektek.
B-Boy Neguin

forrás: redbullcontentpool.com

Na de ki is pontosan ez a Neguin srác?

Neguin, a korábbi break tánc világbajnok Fabiano Carvalho Lopes néven született a brazíliai Parana városában. 4 éves korában ismerkedett meg a capoeirával és 14 éves korában kezdett táncolni szülővárosának utcáin, ahol a tánc gyakorlatilag egy életforma. Néhány év alatt szülőhazája minden rangosabb versenyén győzedelmeskedett, majd magabiztosan  menetelt egészen a világbajnokságig, a Red Bull BC One címig, amelyet 2010-ben Tokióban  meg is nyert. A táncpárbajokban azon túl, hogy meglehetősen agresszív, még szeret pszichológiai háborút is vívni ellenfeleivel. (Ez egyébként nem ritkaság a legnagyobb sportolóknál. Arnold Schwarzenegger már a verseny előtt szerette fejben megtörni az ellenfeleit, de a híres teniszező John McEnroe is előszeretettel játszott ellenfelei idegeivel.) Neguin egy nagyon magabiztos táncos, aki ellenfele szemébe nézve, nem verbálisan közöli, hogy bizony itt ma ő fog nyerni . Különleges stratégiákat és taktikákat alkalmaz, hogy felülmúljon bárkit, akivel küzd, saját, egyedi stílusát használva minden csatában. Arzenáljában halált megvető ugrásokat, villámgyors és kiszámíthatatlan mozgásokat láthatsz sebészi pontossággal végrehajtva, mindezt akrobatákat megszégyenítő talaj- és erőmozgások hihetetlen variációival kísérve. A versenyek mellett feltűnt több B-Boy harci DVD-n, rövidfilmben és Brazíliában gyártott reklámfilmekben, sőt Madonna háttértáncosaként részt vett  az énekesnő MDNA turnéján is. Bár Neguin capoeira oktató is, de jelenleg kizárólag a break táncból él. Régebben B-Boy tanárként dolgozott egy „Arte nos Bairros” nevű társadalmi projektben São Paulo-ban, de képzéseket tartott szerte Brazíliában. Ideje nagy részét New Yorkban és Londonban tölti, ahol B-Boy osztályokat tanít, csatákban vesz részt immár döntőbíróként, és fellépett már egy londoni tánccsoporttal az ünnepelt Blaze show-ban is. A hip-hop kultúra számos alapeleme között Neguin a graffitiben, a DJ-ben és az utcai tánc egyéb stílusaiban is elmélyedt. 

Bboy Neguin . Juste Debout 2018 #justedebout #jd2018 #doumam #breaking  #bboy #neguin #canon #photography #jus… | Break dance, Hiphop photography,  Dance photography

 forrás:hu.pinterest.com

Neguin a mozgás és a spiritualitás nagyon eklektikus életmódját éli, arra összpontosítva, hogy összhangban legyen a testével, és folyamatosan keressen olyan dolgokat, amelyek egyedivé teszik művészetét. Mindezekről és még sok másról is szó esett a Red Bull által szponzorált többnapos képzésen, ahol rengeteg kérdés szegeztek a sportolónak, aki  teljes nyíltsággal válaszolt mindegyikre.Válaszaival egyfajta capoeirista gondolkodásmódot adott át a résztvevőknek, lefedve mindent amit a break tánc mentális és fizikai aspektusaitól a szellemi tudatosságig tudni lehet. Az alábbiakban a legjobb tanácsait osztom meg veletek:

Everything you need to know about bboying: Bboy Neguinforrás: bboy-spot.blogspot.com 

1. Az edzéseid  legyenek spirituálisak és mentálisak is

Neguin hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy a break tánc mestere lehessen mentálisan és érzelmileg is képeznie kellett önmagát. Mint mondja a szellemi tudatossága a legfontosabb tulajdonság, amellyel rendelkezik. Ez a tudatosság teszi számára lehetővé, hogy mindig önmaga lehessen és mindig készen álljon a következő csatára.

2. Tiszteld a testedet és ismerd annak az aktuális szintjét

Neguin sokat beszélt arról, hogy mennyire tiszteletben tartja a saját testét, és éppen ezért soha nem kényszeríti bele olyan mozdulatokba, amire az még nincs felkészülve. Elmagyarázta: "A táncban is vannak olyan szintek, mint a brazil jiu-jitsuban. Fehér övvel kezdesz, majd kék övbe lépsz, aztán lila, majd barna és végül fekete öves leszel. Vannak olyanok, akik tévesen elhiszik magukról, hogy már elérték egy fekete öves szintjét, de mivel még nem, így csúnyán ki is kapnak. Ez ugyanaz, mint ha valaki azt gondolná, hogy képes egy olyan szaltót végrehajtani, amit még meg sem tanult. Ennek nyilván sérülés a következménye."

neguin | Explore Tumblr Posts and Blogs | Tumgir
forrás: tumgir.com


3. Gondolkozz úgy, mint egy harcművész

Mivel Neguin a capoeira-ban nőtt fel, így a harcművészetek képezték az életének a túlnyomó részét. Éppen ezért tanácsolja azt a táncosoknak is, hogy gondolkodjanak harcművészként, így is segítve számukra jobban megérteni a testük működését. Például egy harcművésznek tudnia kell, hogyan kell csípőjét rúgásra fordítani, ami Neguin szerint ugyanaz a mozgástípus, mint a "flare".

Bboy Teo 13 Flares GIF | Gfycat

A tornászsportból átvett mozdulat, a "flare". forrás: gfycat.com

"Egy levegőben végrehajtott fordulat közben tudom, hogyan kell a térdemet a megfelelő helyzetben tartani" - mondja Neguin. "Tisztában vagyok  a csípőm helyzetével, a mozgásom sebességével és a légzésem ütemével. Ez a tudatállapot jelenti a test tökéletes irányítását."

4. Szánjál rá időt, hogy elsajátítsd a megfelelő technikát

Hogy segítsen megérteni a testük működést, Neguin azt tanácsolta a kérdező srácoknak, hogy ne rohanjanak ész nélkül előre, inkább szánjanak elég időt a mozdulatok megfelelő elsajátítására. Azt mondta,"Kérdezd meg magadtól, minden irányból végre tudod hajtani a mozdulatot? Akár beszélgetés közben is megcsinálnád?"

5. A sérülések okozta félelem és a mentális fékek leküzdése

Ha egy mozdulat végrehajtásával kapcsolatban félelem tölt el, Neguin szerint menj vissza egy számodra kényelmes és biztonságos helyre edzeni. Ha megrekedtél egy olyan elemnél, mint pl. a kézenátfordulás,  akkor gyakorold azt egy tornateremben szivacson, vagy egy nagyon puha padlón, esetleg a füvön. Ennek az lesz az eredménye, hogy képes leszel újjáépíteni a bizalmat a képességeidben, hogy aztán már bárhol képes legyél végrehajtani az adott technikát. Pontosan ezért nyugodtan lassítsd le az edzéseid ütemét, és dolgozz azon, hogy visszaszerezd az önbizalmad! Ha valóban nehéz leküzdened a félelmet egy mozdulatnál, Neguin azt mondja: "Ne rágd magad rajta! Kicsit töltsd mással az időt és térj majd vissza a mozdulathoz később."

6. Lélegezz!

Az egyik legjobb tanács, amit Neguin folyamatosan adott a képzésen az volt, hogy „Lélegezz! Rámutatott arra, hogy sok táncos nem tud tudatosan belélegezni és kilélegezni tánc közben, így képtelenek biztosítani az oxigén szabad áramlását az testükben. Ehelyett sok táncos öntudatlanul is gátolja a saját légzését az aktív mozgás közben, sőt néha akaratlanul visszatartja a lélegzetét anélkül, hogy tisztában lenne vele. Azt mondja: "A mozgás közbeni lélegzetvisszatartás legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. A szervezetednek szüksége van oxigénre, különben 30 másodpercen belül elfárad."

Őszintén remélem, hogy sikerült egy nagyszerű sportágnak  egy még nagyszerűbb sportolóját bemutatnom nektek. Remélem, hogy tanácsait sikeresen tudjátok majd alkalmazni a saját edzésetekben is. A cikkben található információkat a redbull.com-on található Neguin interjú alapján raktam össze a számotokra. Búcsúzóul engedjétek meg, hogy bemutassam a break táncos Neguin vadabb oldalát is, a capoeira harcost! Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet és remélem sikerült a cikkel elérnem a célom! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!

KÖZÉRDEKŰ FELHÍVÁS!

Korábban többször is szó esett róla, hogy a blog olvasói összejöhetnének egy közös edzésre, barátkozásra, találkozásra. Hát Kocsidi Zoli barátunk jóvoltából erre most lehetősünk is nyílt, ugyanis Zoli nagylelkűen felajánlotta az Inside Park Dunaharaszti edzőtermét egy hétvégére, ahol alkalma lenne személyesen is megismerniük egymást a blog olvasóinak. Ezúton kérnénk mindenkit, hogy aki szeretne részt venni egy közös edzésen és egy kötetlen beszélgetésben, az jelezze a szándékát a komment szekcióban!

A találkozó pontos időpontja szeptember (10-) 11-e lenne. Úgy gondolom 1 délután alatt az egészség, az egészséges test, a sport, a mozgás és a testedzés témakörét teljese mértékben ki lehet vesézni és össze lehet kötni az egészet másnap még egy szuper közös testedzéssel is. Kérlek jelezzétek az étkezéssel kapcsolatos igényeiteket is, hogy mindent meg tudjunk szervezni a számotokra! Várom a jelentkezéseteket,

Barátotok,

Roy 

Szólj hozzá