2020. nov 17.

Jó tanácsok járvány idejére

írta: Royaliver
Jó tanácsok járvány idejére

Artist Max Siedentopf's "How To Survive A Deadly Global Virus" Series  Sparks Backlash

forrás: radiichina.com

Tavasszal, amikor először lecsapott le nálunk a "kínai-vírus", írtam róla pár rövid gondolatot. Álmomban sem gondoltam viszont, hogy újra aktualitása lesz az egésznek majd őszre, de sajnos újra itt vagyunk. Ha van pár perced elmondom, hogy én mit gondolok- és teszek a '"második hullám" idején. Na, de mit is kaptunk? Újra van kijárási tilalom, bezártak edzőtermek, mozik, és színházak, és újfent kötelező lett maszk használata. Ez utóbbit vedd komolyan! A maszknak már kötelező az orrot is takarnia, mert ha nem így teszel, akkor nagyon hamar levadásznak és megbüntetnek. Mit mondjak? Fasza egy világ lett ez a mostani. De legalább kibővítették a rendőrség hatáskörét. Eddig nagyrészt abból állt a munkájuk, hogy szopatták a gépjármű vezetőket, most viszont már vadászhatnak azokra a "brutális bűnelkövetőkre" is, akiknek kilóg az orra a maszk alól, vagy aki este 8 után ér haza. A fiúk meg iszonyat lelkesek, meg nagyon lelkiismeretesek is, mert osztogatják rendesen azokat a fránya csekkeket. Hátha majd egyszer nyomozásban is ilyen aktívak lesznek! Pár éve amikor valami gyökér kirámolta a kerékpár-tárolónkat, én akkor naivan kihívtam a rendőrséget. Jó, nyilván nem ez volt az évszázad bűnesete, de én két kerékpárral lettem rövidebb. Nagyon komoly volt az eljárás:

"

- Láttak valamit?

- Igen. Eltűntek a kerékpárok.

- Miből vették észre a behatolást?

- Abból, hogy eltűntek a kerékpárok.

- Nem nagyon látszik a feltörés nyoma.

- Biztosan értettek hozzá, hogyan kell egy zárat megbütykölni.

- Ha nincs látható nyoma a feltörésnek, akkor mi nem tehetünk semmit... "

Police Investigation, Arrest, Interrogation and Detention in Japan |  Articles on Izanau

forrás: izanau.com

És itt véget is ért a nyomozás! ... biztos, mert nem volt kinek csekket írni... Az én rendőrségbe vetett hitem ott nyomban el is illant. Úgy örökre. De azért nem írom le őket teljesen. Nyilván a nyomozás nem a szakterületük, ellenben a "csekkíró-képességük"  maximálisan kifejlődött. Úgyhogy figyelj a "helyes maszkviselésre"!!! Érdekes dolog ez a maszk egyébként. Ha ilyen kurvára megvéd, miért is nem alkalmazták korábban a nagy influenza-járványok alatt? Például 2017-18-ban amikor tornádóként söpört végig az országon egy brutálisan kemény influenza-járvány. Nem szoktam beteg lenni, előtte sem voltam igazán, azóta meg egyáltalán nem. De akkor két hét magas láz, folyamatos izzadás, erőtlenség. (Ismerősen hangzik? Nem? Kapcsold be a híreket!) Az edzést meg a tünetmentesség után két hónappal  sem tudtam elkezdeni. Több ezer halott is volt, mégsem terrorizálták központilag a lakosságot.(Csak érdekességképpen írom, hogy az influenzában évente mintegy 400 000 ember hal meg.) Érdekes viszont, hogy most a rendes "influenza-időszak" kellős közepén szó nem esik magáról az influenzáról, meg az ilyenkor szokásosan megjelenő vírusos hasmenésről sem. Mára a "hivatalos tájékoztatásokban"  szó szerint csak egyetlen betegség maradt. Lehet, hogy a hiba bennem van, de azért itt számomra valami tényleg nem kerek! ...  Ezt a tanulmányt  most csak úgy ITT hagyom. Az angolt kevésbé beszélőknek, Boros G. László professzor úrtól idézve, a lényeg röviden ennyi: "A CDC 2020 májusában RNS-vírusfertőzések (influenza) megakadályozásának maszkokkal és kézfertőtelenítéssel való alkalmatlanságára hívja fel a figyelmet - ".... 14 egymástól független randomizált, kontrollált vizsgálatattal szerzett bizonyítékok nem támasztanak alá igazolt influenza átterjedésének megakadályozására gyakorolt lényeges hatásokat. Hasonlóképpen csak korlátozott bizonyítékokat találtunk a higiénia és a környezet tisztításával elért hatékonyságra is. Számos olyan tudás- és ismeretbeli hiányosságot azonosítottunk viszont, amelyek a személyről személyre történő továbbterjedés jobb megértését teszik szükségessé további alapkutatások formájában." Azért facsarja már az orrodat a büdös nagy igazság? Jó! Akkor maradjunk ennyiben, és nézzük miket érdemes tenni ősszel és télen, amikor a leginkább ki vagyunk téve egy vírusfertőzés veszélyének.

31 Solutions People Came Up With To Try To Protect Themselves From  Coronavirus | Bored Panda

forrás: boredpanda.com

- Táplálkozás: Megszokhattad tőlem, hogy nem igazán szeretem a mellébeszédet. Hát nem most fogom elkezdeni. Ha bárki azt gondolja, hogy maszkkal, bujkálással vagy védőoltással meg lehet úszni egy világméretű vírus-járványt, az egészen egyszerűen hülye. De tényleg. Vírusok mindig is voltak és mindig is lesznek. Ez a vakcina körüli pávatánc is csak parasztvakítás. A társadalom egésze az, ami ma alapvetően beteg. A dietetikusok "nagyszerű" tanácsai mellett is az emberek elhízottak, miközben rossz a szívük-, az érrendszerük, és mindezeken túl mindenféle anyagcsere betegségekkel is küzdenek. Nem a vírus öl meg. A vírus csak felgyorsítja az elkerülhetetlent, ami amúgy is bekövetkezne egy már leépült testben. Változatos táplálkozás. Persze. Röhögnöm kell amikor valahol olvasom. Szemétből nem lehet változatosan táplálkozni! Élettanilag meg a változatos táplálkozás amúgy is a "nem értelmezhető" kategóriába esik. Viszont kiemelten fontos, hogy olyan valódi élelmiszereket fogyassz, melyeknek magas a tápanyag sűrűsége. És tudom, hogy tőlem ez már közhely, de a magas tápanyagsűrűség alapvetően az állati eredetű élelmiszerekben található. Az ellenőrzött forrásból származó belsőségek, a vörös húsok és a tojás a barátunk, a gabonák és tejtermékek meg a legrosszabb ellenségeink. 

Junk Food that Needs to Avoid Before its Too Late

forrás: fitandelegant.com

- Fény: A fény maga az élet. Én reggelente nagyjából 15-20 percet töltök el az infralámpa fényénél. A vörös fény feltölt élettel miközben erősíti az immunrendszert. Csökkenti az izomlázat és jótékonyan hat az ízületi fájdalmakra. Légy minél többet a szabadban is és igyekezz a borongós időben is minél több természetes fénnyel találkozni. Talán elsőre hülyén hangzik, de én télen a szabadban rövidnadrágban és félcsupaszon edzek. Amikor ezt el szoktam mesélni sokszor kérdezik, hogy-hogy nem fázok meg? A válaszom mindig az, hogy a hidegnek semmi köze az influenzaszerű megbetegedésekhez. Ezeket kórokozók okozzák, nem a hideg. Nyilván ehhez hozzá kell szokni, de nem ettől leszel beteg. Szolárium. Biztosan sokat hallottál már róla, hogy milyen egészségtelen. Pedig nem az! Ésszel és mértékkel használva hatalmas segítség a téli időszakban. Nálam ez heti egyszer hat perc. Nem több, nem kevesebb.

Heling pain with infrared light therapy. Man treating pain in the sinuses and head with infrared light therapy. The man sits at the table near the healing lamp royalty free stock photography

forrás: dreamstime.com

- Hidegterápia: Az ősz vége fele már tényleg hideg víz jön a csapból és én ezt ki is használom. Minden reggel ébredés után már engedem is magamra a jéghideg vízsugarat. Hétvégente a fejemre és a hajamra is, mert akkor több időm van száradni. A rendszeres "hideg-sokk" naprakészen tartja az immunrendszeremet. Edzi az ereket és visszafogja az autoimmun folyamatokat. Télen heti egyszer edzés előtt szeretek merülni is a helyi patakban. Mondjuk az tényleg kemény, de nagyon megéri. A hideg megállítja, sőt visszafordítja a test gyulladásos folyamatait. Az oroszok már régen megértették ezt. Náluk simán eljátszanak a gyerkőcök is fürdőruhában a hóban.
how Siberian kindergarten children are taught to love the Russian winter

how Siberian kindergarten children are taught to love the Russian winter

how Siberian kindergarten children are taught to love the Russian winter

forrás: mirror.co.uk

- Vitaminok: Végre már a "hivatalos csatornákon" is kezdik elismerni a vitaminfogyasztás fontosságát, de azért még mindig jócskán alulbecsülik a mértékét és a fontosságát. És ez még korántsem a teljes probléma. Az már sokakhoz eljutott, hogy az immunrendszer legfőbb vitaminja  a D vitamin. Viszont itt nagyjából el fogyott a többség tudása. Sokan le is tudják a vitaminpótlást valamilyen multivitamin készítménnyel. Sajnos a legtöbbel (még a drágábbak között is!!!) komoly problémák vannak. Először is ezekben a készítményekben nagyon sok A vitamin, ami egészen egyszerűen kiszorítja a D vitamint, illetve annak hatását elnyomja. Aztán ott van a magnézium, ami szinte az összes multivitamin készítményben oxid kötésben szerepel, mely a magnéziumnak a létező legrosszabb felszívódással rendelkező formája . És meg kell, hogy említsem magát a D vitamint is. Ebből ritkán tesznek 400 NE (nemzetközi egység) -nél többet bármilyen készítménybe, ami nagyjából egyenlő a semmivel. A hivatalos ajánlás is csak 2000 NE. Én D vitamin bevitelem 12 000 - 16 000 NE!!!,  szedek, hozzá 2,5 gramm szerves magnéziumot és mindezt 240 mikrogramm K2 vitaminnal egészítem ki. A D vitamin-magnézium-K2 vitamin hármas kombó csak együtt működik!!! Mindezekhez kell még napi 1 gramm C vitamin és  egy nagy dózisú B vitamin komplex. Nálam nagyjából itt ki is merült a vitaminpótlás. Nem azt mondom, hogy gyógynövény szaküzletekben kapható végtelen számú táplálékkiegészítő nem működik, csak azt hogy ha az általam felsoroltaktól nem lesz egy frankón működő immunrendszered, akkor a mindenféle gyógynövénytől még annyira sem...

Can You Overdose on Vitamins?

forrás: healthline.com

- Edzés: Télen a rövidebb nappalokkal együtt járó kevesebb természetes fény egészen egyszerűen gyengíti az immunrendszered, még az általam javasolt trükkökkel együtt is. A kevesebb fény hajlamosabbá tesz a depresszióra is, ami egy újabb stresszfaktor. A téli szürkeségben meggyengült immunrendszert meg már könnyen ki tudod kezdeni egy durva edzésprogrammal. Télen egyszerűen eddzél kevesebbet. Heti három alkalom és kész. Ha az én tanácsaimat követed, akkor már maga a szabad levegőn történő mozgás is eléggé megterhelő tud lenni. A téli időszakban egyszerűen csak tartsd formában magad. A rövidebb nappalok hosszabb éjjeleket jelentenek, amikhez értelemszerűen hosszabb alvásnak kellene társulnia. Az alvás meg a legjobb kiegészítője az edzésednek. Próbáld meg elkerülni, hogy télen kiégj. Az egyik kereskedelmi tv-csatornán (direkt nem írom, hogy melyiken) pár napja magyarázták el, hogy a sportolók azért kapják el jobban a Covid vírust, mert maszk nélkül edzenek. Édes Istenem...és senki nem röhögte el magát! Csak én! Ekkora ökörséget. Egyszerűen télen figyelj oda jobban magadra, mert könnyebben éred a tested, a fizikumod és az immunrendszered határát! A hideg és fényhiányos környezet extra kihívás a szervezetnek, amit kevesebb, de minőségi sportolással, sok friss levegővel, megfelelő vitaminokkal, fény- és hidegterápiával tudsz ellensúlyozni. 

Best Winter Workout Motivation 2019 | Calisthenics/Street Workout - YouTube

 forrás: youtube.com

És még egy utolsó megjegyzés: Köszönöm a cikkeimhez írt kommenteket! Köszönöm a bizalmat, azt hogy olvassátok a gondolataimat és hasznosítani tudjátok a tanácsaimat! Határtalan örömmel tölt el, hogy van egy mozgást- és egészséget imádó olvasótáborom, akik hozzám hasonlóan aktívak és akik folyamatosan keresik a módját a hosszabb életnek és a jobb fizikumnak. Cikkeimhez mindig nagy gonddal válogatom ki a képeket és a GIF-eket, mindezt azért hogy a blogom még informatívabbá és szórakoztatóbbá tegyem. Viszont az egyik legutóbbi kommentben kaptam egy olyan megjegyzést, hogy a blogon szereplő GIF-ek megnehezítik a szöveg olvasását és így roppant zavaróak tudnak lenni. Éppen ezért kérdezlek most titeket a GIF-ekől! A cikkek ugyanis NEKTEK szólnak, a GIF-ek meg TITEKET szórakoztatnak. A "Youtuberek" világában ma amúgy is kevés ember olvas blogot és én nem szeretném ha bármelyikőtök a képek/GIF-ek miatt hagyná el a blogomat. Tehát amennyiben rendszeresen olvasod a bejegyzéseimet kérlek tedd meg, hogy szavazol az írásaimban megjelenő GIF-ekről:

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!

Szólj hozzá