2020. ápr 14.

Mozgás kezdőknek és újrakezdőknek: animal movement

írta: Royaliver
Mozgás kezdőknek és újrakezdőknek: animal movement

 Getting Down with Animal Movements |

forrás: globalbodyweighttraining.com

COVID 19. Mikor először jöttek a hírek az európai terjedéséről én már írtam róla a blogomban. Borzasztó dolgok váltak valóra. A gazdaság ki lett ütve. Leállt mindenütt a gyártás, termelés és nincs szállítmányozás sem. Még 100 év sem telt el az előző óta és most újra itt egy nagy gazdasági világválság. Az emberek hamar fel fogják élni a megtakarításaikat és utána roppant elégedetlenek lesznek. Attól pedig már most elégedetlenek, hogy az orvos is csak telefonon rendel és korlátozzák a lakhely elhagyását is. Van erről az egész vírus-hisztiről véleményem, de még itt a blogom szintjén sem akarom azt megfogalmazni... Maradjunk inkább a sport a témánál. Mondjuk sajnos erre is rászóltam. Erősen kifogytak a sportolási lehetőségek. Nincsenek edzőtermek, tornatermek és kondiparkok. Nálunk még van kondipark, de ki tudja meddig? 

Strengthen GIFs - Get the best gif on GIFER

forrás: gifer.com

Elő is került egy gyerekkori barátom, aki edzőterem nélkül maradt és aki szívesen csatlakozna heti pár alkalommal az edzéseimhez. A srác nagy és erős az edzőtermi gépeken, de biztos voltam benne, hogy kötött, rugalmatlan és képtelen lesz szabadon mozgatni magát a mesterséges környezet nélkül. De legalább lelkes! Két nyárral ezelőtt becsatlakozott hozzánk edzeni egy 17 éves srác is, aki külsőre kiköpött Dolph Lundgren volt és akkor úgy tűnt, hogy ő is nagyon lelkes. Két edzés után nem jött többé. Nem tudom, hol csalódott. Lehet, hogy valamiféle Jane Fonda aerobicot várt...

70S GIF - Find & Share on GIPHY

forrás: giphy.com


Na, de vissza a jelenbe! Mit lehet tenni egy negyvenes fickóval, aki imád edzeni és aki jól nyom fekve, meg faszán használja a lábnyújtó gépet, de több évtizedes kihagyása van a valódi mozgások kivitelezésében? Hát először is fel kell mérni, hogy mire képes. Az hamar kiderült, hogy igazából semmire. Ezt ő is kelletlenül ismerte el. Sokkal, de sokkal kötöttebb volt, mint elsőre gondoltam. Az meg, hogy viszonylag nagy súlyokkal edz, itt nem jelentett semmit. A testét a legalapvetőbb módokon sem volt képes megtartani. Rögtön elő is jöttek az alapvető problémák: a boka és a csukló immobil, a gerinc nem hajlik és pár húzódzkodás meg fekvőtámasz elszívja minden erejét.
Úgy gondolom, ilyenkor a legjobb amit tehetünk, hogy elkezdjük felépíteni a mozgásokat az alapoktól. Mint egy kisiskolásnak. Erre való az "Animal movement" vagy a "Primal movement" vagy egyszerűen csak "Movement".

Animal forums mixed GIF on GIFER - by Morakus

forrás: gifer.com

Nyilván itt is igaz, hogy a sokféle iskola sokféle módon tanítja a saját mozgási rendszerét. De attól az alapvető mozgások még alapvető mozgások maradnak. Az egyszerű, primitív mozgásoktól kell, hogy haladjunk az egyre bonyolultabb, az egyre összetettebb mozgások felé. Nem szabad ajtóstól rontani a házba! Vissza kell vezetni a testet a természetes mozgásformák irányába. A mozgásokat teljes mozgástartományban hajtjuk végre, amelyek azon túl, hogy nyújtanak, még erősítenek is. Ráadásul ez tényleg korfüggetlen. Mindenki mozgását lehet és kell is fejleszteni! 
Hol is kezdjük? Tedd le a kezed a talajra! Guggolj le teljes mélységben! És kezdj el haladni! Először felesleges rendszerben gondolkodni. Kívülről nem látszik, de ezek a mozgások nagyon igénybe veszik a teljes testet. Nemcsak az izmokat, de az ízületeket és az inakat is. Viszont hamar rá lehet érezni és csak egy vízszintes talaj kell hozzá, ami lehet akár egy szoba padlója is. A teljesség igénye nélkül nézzük a mozgásokat, amiket egy kezdőnek ajánlok:

- Béka ugrás

Fitness treats — Animal-inspired bodyweight workout A circuit of 5...

- Medve járás

- Kacsa járás

- Nyuszi ugrás

- Kobra fekvőtámasz

forrás: https://fitnesstreats.tumblr.com

Ezek a mozgások az alapok alapjai. Már ennyivel el lehet kezdeni az első lépéseket a mozgás felé vezető úton. De azért haladjunk tovább:

- Rákjárás

Effective Movement Routine | CORE AND WHOLE BODY GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

- Medve-rák forgás

10 Different Animal Walk Exercises GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

- Ló járás

10 Different Animal Walk Exercises GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

- Gorilla járás

Beginner's Guide to the Gym: 25 things you should know to make ...

forrás: boldandbadass.com

- Medve kúszás

8 Natural Bodyweight Exercises To Restore Mobility To Your Body

https://fitwomensweekly.net

- Frankenstein járás

12 Hardest Animal Movements (NOT FOR BEGINNERS!) GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

- Kaméleon járás

10 Different Animal Walk Exercises GIF | Gfycat

forrás: gfycat.com

- Csillaghal (ugró pók)

Top 30 Movement Culture GIFs | Find the best GIF on Gfycat

forrás: gfycat.com

- Ugró gyík

Top 30 Movement Culture GIFs | Find the best GIF on Gfycat

forrás: gfycat.com

- Támaszmérlegbe ugrás

Top 30 Movement Culture GIFs | Find the best GIF on Gfycat

forrás: gfycat.com

Nyilván ennél sokkal, de sokkal többféle mozgás létezik és ezek ezerféle módon illeszthetőek bele bárki edzésébe. A mozdulatok gyakorlása mindenkit visszavezet a valódi mozgások világába úgy, hogy közben a gyakorlásuk erősebbé is tesz. Egyszerűen készíthetsz egy edzőprogramot, amit szériákra és ismétlésszámokra osztva a saját képességeidre formálhatsz.

Full body workout, no excuses workout, moves inspired by animal movements - such an interesting AND intense workout! 1 circuit takes just 5 minutes and works EVERYTHING.

forrás: hu.pinterest.com

Amikor már kezdesz rutinos lenni, akkor a mozgásokat egybefűzve kialakíthatsz egy folyamatos mozgásfolyamot, amit a megtanult új elemekkel egészíthetsz ki.

Ido Portal Morning Play (With images) | Ido portal, Animal flow ...

forrás: hu.pinterest.com

Ha létezik a mozgásnak természetes, mindenki számára ajánlott módja, akkor ezek a mozdulatok azok. A rendszeres gyakorlásuk visszaadja a szabadságot és az uralmat a tested felett. Gyakorold őket, mert nagyon megéri! Ne a tükörnek akarj megfelelni! Olyan testet alkoss, amit használni tudsz és amiben jól érzed magad!

Remélem hasznosnak találtad a cikkemet és tudtam számodra értékes ötleteket, gondolatokat, tanácsokat adni! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

Szólj hozzá