2020. ápr 05.

Növekvő fájdalom és gyulladás a térdemben. A többi meg túró.

írta: Royaliver
Növekvő fájdalom és gyulladás a térdemben. A többi meg túró.

pain — Blog | Osteopathy in London and Hoddesdon

forrás: mfb-osteopathy.com

2015 nyara volt. Vasárnap délelőtt, sportpálya. Aznapra a Crossfit egyik gyakorlatsorát néztem ki magamnak, ami Michael P. Murphy, Afganisztánban hősi halált halt katona tiszteletére kapta a "Murph" nevet. Ezek a Crossfitben alkotott gyakorlatsorok (WOD) egyfajta fizikai felmérők, ahol a lehető legrövidebb idő alatt próbálsz végrehajtani egy előre meghatározott funkcionális edzésprogramot.
Maga a "Murph" így néz ki:

  • 1 mérföld futás
  • 100 húzódzkodás
  • 200 felülés
  • 300 guggolás
  • 1 mérföld futás

A guggolások végrehajtása után már éreztem, hogy valami nem az igazi. De azért még nekiláttam annak az utolsó 4 körnek a pályán. És akkor valami megroppant a térdemben. Nagyon. A pályáról is alig bírtam lejönni. Mai napig nem tudom, hogy mit és hol rontottam el. Sajnos a sérülések már csak ilyenek. Ha tudnánk hogy jön, akkor egyszerűen kihagynánk az oda vezető utat. De megtörténik. Ennyi. 3 hét pihi és lassan kezdhettem mindent elölről. Sokáig fájt. Rengeteg nyújtást és ultra-óvatos edzést követte az egyre fokozottabb és koncentráltabb terhelés. Majd lassan csak egy múló, rossz emlék lett az egész.

Tv Land Pain GIF by nobodies. - Find & Share on GIPHY

forrás: giphy.com

Amikor megsérülsz akkor hagyd abba az edzést. Azonnal. Ez alapvető. Hagyd, hogy a tested regenerálódjon. Aztán ha már túl vagy a regenerációhoz szükséges pár nyugodt héten, akkor ideje újra terhelned magad. A passzív regenerációt egy aktívnak kell felváltania. Azzal még semmilyen sérülés nem gyógyult meg, hogy hosszan pihentették. Maga a terhelés újra munkába állítja a sérült részt és így fokozatosan "áttolod" magad a sérülésen.

Your Superhero Workout | Elite Sports Clubs: Where You Belong

forrás: eliteclubs.com

Azonban sok év után valami történt idén januárban. Halványan elkezdtem "érezni" a térdem. Nocsak! Csak nem elkezdtem öregedni? Vagy valami más van a háttérben? Akkor figyelj légyszi, mert most okosságokat fogok mondani!
Ökölszabály, hogy a terhelés által létrejövő fájdalmak okát a legritkább esetben kell az adott ízületnél keresni. Ott a fájdalom csak egyfajta vészcsengőként realizálódik. Amikor elkezd fájni a bokád, a térded, vagy csípőd akkor az csak egy üzenet, hogy valami elszaródott a mozgásláncodban, de nem azt jelenti, hogy az lenne probléma helye! Nézd meg a következő ábrát:

MOBILITY vs. STABILITY ...

forrás: pinterest.ru

Ez az ábra égjen be szépen a fejedbe. Az ízületeidnél kialakuló fájdalom, a legtöbb esetben a mellette lévő ízület problémája. Mint láthatod a bokának mobilnak kellene lennie. Mi történik ha lecsökken a bokád mobilitása? A térded kompenzálni akar. Csakhogy a térdnek nem az a feladata, hogy mobil legyen. A beszűkült mozgástartományú boka miatt kialakul a túlműködő térdben a fájdalom. De ismétlem, ez nem a térd problémája! Azzal, hogy jegeled, meg különböző fájdalomcsillapító krémeket dörzsölsz bele, attól nem fog megoldódni az alap probléma. Csakhogy az én bokám eléggé mobil. Sok időt és energiát öltem bele, hogy a bokám mobilis legyen. Tehát ezt a problémát kiejthettem. Esetleg lehet a felette lévő ízület? Ami ugye a csípő. A csípőmobilitás egy olyan képesség, ami az emberek nagy részének felnőtt korára már csak egy szép emlék. Viszont ha a csípő mozgása beszűkül, akkor azt a térd és a gerinc alsó szakasza próbálja meg pótolni. Sokak hátfájásának az oka végső soron nem is a gerinc, hanem a csípő. A stabil gerinc átvéve a csípő munkáját elkezd mobilizálódni és kész is a baj. Ugyanezt próbálja megoldani a térd is és előjön az a fránya térdfájás. Tehát a csípő nyújtása és hengerezése  helyrerakhatja a térdet és a hát alsó szakaszát is, így ezekre külön elkezdtem figyelni.
A legjobb csípőnyújtó gyakorlatok:

Stretches of hip flexor GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

14 Hip Exercises: For Strengthening and Increasing Mobility

forrás: healthline.com

És ott van még a hengerezés is, ami komoly segítség a csípőnek:

7 Best Foam Roller Exercises | Mirafit

 forrás: mirafit.co.uk

Nyújtani mindig nyújtok,de a hengerezés elvégzésével már sokkal lustább voltam. De most ezt is komolyan vettem. Ám javulás semmi. A edzéseimet a bal térdemben egyre növekvő fájdalommal végeztem. Márciusra már a sima járásnál is megvolt a fájó érzés és nyilvánvalóvá vált, hogy romlik a térdem állapota.
Ki lehetett zárni, hogy ez a probléma mozgással lenne kapcsolatos. Egyelőre cisztára, vagy egyéb durva nyalánkságra még nem akartam gondolni. Ez egy gyulladás. Valami folyamatosan gyulladásban tartja a korábban sérült részt. Két dologra gondoltam:

  • Lehet egy lyukas fog (vagy akár más, még súlyosabb dolog...) , ami önti a vérembe a gyulladást, és most megtalálta a térdem.
  • Valami olyan dolgot eszek ami gyulladásban tartja a szervezetem, és magam hozom létre ezt az állapotot.

Bár minden éven hagyom a fogorvosnak, hogy átnézzen, idén erre még nem került sor. És most (kösz koronavírus, rohadj meg! ) erre egy ideig nem is lesz lehetőségem. Attól, hogy nincs szabad szemmel látható és érezhető probléma a fogaknál, nagyon is előfordulhat, hogy egy szemét kis fog rongálja az ember ízületeit.

Vampire Teeth GIF - Vampire Teeth - Discover & Share GIFs ...

forrás: hu.pinterest.com

A kajámnál nem igazán éreztem azt, hogy probléma lehet, de ezt is végig kellet gondolnom. Nagyjából a következőt dolgokat ettem napi szinten:

  • húsfélék / halak,
  • zsírok,
  • tojás,
  • zöldségek,
  • magvak,
  • gyümölcsök,
  • zab,
  • túró,
  • és az egészet megdobtam vitamin-, és ásványi anyag kiegészítőkkel.

Miután korábban az allergén és gyulladáskeltő gabonákat elhagytam az étkezésemből, gyakorlatilag évekkel ezelőtt megszűnt egy jó adag egészségügyi gondom. Sokáig ezekkel éltem együtt:

  • egyre növekvő testsúly és egyre magasabb testzsírszázalék,
  • reflux (tudod, amikor dől a gyomorsavad a torkodba...),
  • egyre magasabb vérnyomás értékek és növekvő nyugalmi pulzus.

És mindezek úgy alakultak ki nálam, hogy KIZÁRÓLAG a teljes őrlésű gabonákból készült, egészségesnek mondott termékeket fogyasztottam rendszeres és kemény testmozgás mellett. Az egészséges gabona dumát meg úgy beszoptam, mint buzi a meleg tejet. Nem állt össze bennem, hogy akik ezeket fogyasztják azok általában nem azért egészségesek, hanem annak ellenére! Ahogy Zoe Harcombe írta: 
"A teljes kiőrlésű gabonákat rendszeresen fogyasztók feltehetőleg nem dohányoznak, nem isznak, jómódúak, jógáznak, vékonyak, bioboltban vásárolnak... A teljes kiőrlésű gabona fogyasztás az egészséges életmód egy jelzője és nem a létrehozója. A több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztó embereknél más életmód tényezőket, táplálkozást és társadalmi-gazdasági státuszt találhatunk, mint a keveset fogyasztóknál, ami az egyéb életmód tényezők miatt potenciálisan torzításhoz vezethet."
A teljes kiőrlésű gabonákban azonban az égvilágon semmi egészséges nincs. Gyulladást okoz, életminőséget ront. Fogok erről még bővebben írni, mert így tőmondatokban nem biztos, hogy átjön az igazság...

Fields Wheat GIF - Find & Share on GIPHY

forrás: giphy.com

De vissza a térdemhez. Mint említettem, nem fogyasztottam semmilyen gabonát hosszú ideje, a zabnak meg nincs gyulladást elősegítő hatása (A lektin és a glutén hiánya miatt. De mint mondtam, erről majd egy későbbi bejegyzésemben bővebben...). Az étrendemben az egyetlen nagyobb horderejű változás a tavaly tavasszal bevezetett túró mindennapos fogyasztás lett. Napi egy 250 grammos, félzsíros túró lefekvés előtt. Benne a lassú felszívódású kazeinnel, ami egész éjjel táplálhatta az edzéstől kimerült testemet. A csapból is az egészséges tejtermékekről szóló reklámok folynak. Mennyire nagyszerű és fantasztikus dolog már a kefir, a joghurt, meg a túró. A legjobb forrásai  fehérjéknek, meg kalciumnak. Nem szoktam linkelgetni, mert tisztellek annyira, hogy alaposan körüljárom a témát amiről pofázok, a google-ban meg Te magad is tudsz keresni! Találhatsz magadtól is elég célzott propagandát, hogy miért is annyira nagyszerű étkek a tejtermékek.

Milk chug GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

EZT FIGYELD: Vasárnap abbahagytam túró fogyasztást és a következő hét szombatján valami nagyon furát vettem észre. Eltűnt a hónapok óta fennálló, és egyre súlyosbodó fájdalom a térdemben. Kapa. Kaput. Kész! Eltűnt. Nyomtalanul. Még most is halál fura, hogy hónapokig éltem együtt a fájdalommal és gyakorlatilag megszoktam azt. Szinte hiányzik... (Mielőtt kötekedni kezdenél, semmilyen más dolgot nem változtattam az étkezésemben!)
Tejet én speciel évtizedek óta nem fogyasztok. De a tejtermékeket nem vettem ki a táplálékaim közül. Mindig volt egy kis natúr joghurt, egy-egy kaukázusi kefir, és lassan egy éve ugye a túró. Az egészség jegyében lassan, de biztosan nyírtam ki magam. Mi a baj a tejtermékekkel? Hát..., úgy minden. A tej és a tejtermékek a fő forrásai a D-galaktóznak. Amit okoz (a teljesség igénye nélkül):

  • felgyorsult öregedés
  • csökkent immunitás
  • oxidatív károsodás
  • krónikus gyulladás

Hát ez így nem hangzik túl jól. Nálam egy év kellett ahhoz, hogy egy tejipari termék mindennapi fogyasztásától kialakuljon egy durva ízületi gyulladás. A fokozott gyulladásos állapot és az oxidatív stressz az okozója többek között a szív- és érrendszeri betegségeknek és a ráknak is. A tejtermékek agresszíven belenyúlnak a szervezet hormonháztartásába, így számos krónikus betegség előfordulásáért felelősek. Ha nincs a korábban sérült és érzékeny térdem, ki tudja meddig mérgezem még magamat? Mi lett volna a következő "alkatrészem" ami megadja magát?

Embedded episode 2 GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

Ha azt hiszed, hogy én itt valami speciális étrendnek vagyok a fizetett ügynöke, akkor ezt benézted. Nekem senki nem fizet egy petákot sem, amikor azzal töltöm az időm, hogy edzésről, egészségről, meg a fájó térdemről irkálok neked. Soha nem ajánlottam semmit, amit nem személyesen sajátítottam el, vagy tapasztaltam meg. Én azt teszem amit mondok, és azt mondom amit teszek!!! És ezzel feltehetőleg kevesen vannak így...
Nehéz ma túlnézni a ködön, mert sokaknak ez nem érdeke. Ha nyilvánvalóvá válna, hogy a tej az emberi életre ártalmas, akkor a világ egyik legjelentősebb iparága menne tönkre. Közvetve vinné magával a táplálékkiegészítők piacát is, a sok hulladék jellegű fehérjeporukkal együtt. Ugyanez a helyzet a gabonaiparral is. Kinek lenne ez érdeke? Hogy egyre növekszik a civilizációs betegségekben szenvedők száma? Ugyan már! Azokra van gyógyszer!!! Mindenre van gyógyszer. A koleszterinre, a vérnyomásra, a cukorbetegségre. Mindenre. Le se szard, hogy ezektől nem meggyógyulsz, csak betegen, viszonylag enyhébb tünetekkel élsz tovább! 

Movie Mental GIF - Movie Mental Illness - Discover & Share GIFs

forrás: tenor.com

Ha bemész egy bármilyen közértbe, a legnagyobb részt ezeket a termékeket fogod ott megtalálni:

  • tejtermékek
  • gabona alapú termékek
  • édességek
  • felvágottak, virslik
  • félkész szemetek

Te most tényleg ezekből próbálsz meg egészségesen étkezni!? Oké! Nem könnyű megtalálni, hogy mi az ami működik! De ha kialakult cukorbetegséged van. Fájó ízületeid. Netán magas vérnyomásod. Nem indokolható folyamatosan növekvő súlyod, megmagyarázhatatlan fejfájásaid, évről-évre súlyosbodó allergiád, akkor jusson eszedbe, hogy talán olyan dolgokat eszel, ami méreg a testednek. Ne a nagy élelmiszeripari óriások által megrendelt, és előre lezsírozott vizsgálati eredményeivel próbáld vigasztalni magad. Mert a krónikus megbetegedések nem véletlenül, és nem hirtelen jönnek elő. A tested sokáig küzd, mielőtt jelzi számodra, hogy valami kezd elromlani. Mire visszafordíthatatlanná válik a károsodás, az nagyon sok idő. A tested figyelmeztető jeleit meg mindig vedd komolyan! Egy életed van. 
Remélem hasznosnak találtad a cikkemet és tudtam számodra értékes ötleteket, gondolatokat, tanácsokat adni! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

 

 

Szólj hozzá