2020. már 19.

Tanácsok az apokalipszis idejére

írta: Royaliver
Tanácsok az apokalipszis idejére

Why Will Smith Considers 'I Am Legend' One of His Greatest ...

forrás: hollywoodreporter.com

Tudod az van, hogy eddig alapvetően kurva jó világ volt. Talán túl jó is. Lehet, hogy korábban ez annyira nem tűnt fel Neked, mert az élet eddig sem volt könnyű. Van családod? Van munkád? Van hiteled? Akkor tudod, hogy miről beszélek. Az élet eddig sem volt más, mint keserves tekerés a mókuskerékben. Próbálsz mindenkinek megfelelni úgy, hogy miközben egy normális életet biztosítasz a családodnak, azért valamennyi időt magadra is szánsz. Persze ahol tudtál, ott magadtól vettél el, mert az ember alapvetően ilyen. A családja az első és csak utána gondol magára. Kicsivel kevesebb alvás, picivel több kávé és még talán jut is idő mindenre. Tudom, hogy sokszor nincs időd rendesen kajálni sem, nemhogy keményen edzeni! A nagy átlag annak is örül, hogy hetente akad 1-2 alkalma mozgásra, de sokszor akár hetek is elmúlhatnak edzés nélkül. De mindezek ellenére azért igazi problémák nem voltak idehaza. A komoly, mindenkit érintő problémák nagyjából elkerültek minket. Működött az ország. Nem voltak zárva a boltok. Nem kellett az üres polcok között sétálva seggtörlő papírra vagy konzervre vadásznod. Nem kellett otthon, zárt ajtók mögött rettegned, hogy a Kínából indult, mára már világszinten pusztító vírus majd megritkítja a családodat.

Képtalálatok a következőre: i am legend

forrás: tumblr.com

Ha most úgyis otthon ülsz és unalmadban blogokat olvasgatsz, akkor gyere dumáljunk a közeljövőről. Arról, hogy mi is van igazából. Hogy mi is várható. A kormány, az orvosok és az emberek majd közös erőfeszítéssel úrrá lesznek ezen a szörnyű helyzeten és visszatér minden a normális kerékvágásba. Senkinek nem érdeke beleragadni egy mély válságba. Beindul majd újra a szállítmányozás és roskadozni fognak a szupermarketek polcai az élelmiszerektől. Újra működni fognak a gyárak és megkezdődik a termelés. Minden fasza lesz, mert győz az igazság, a demokrácia és az orvostudomány. Te is visszatérsz a régi melódhoz és pár hónap múlva már azon fogunk röhögni, hogy a TESCO-ban a kisnyugdíjas mama, a "Sikoly" című filmből vett álarcában, kezén mosogatókesztyűben szerencsétlenkedett az önfizető kasszánál. De mi van, ha nem így lesz? Kicsit játsszunk el a gondolattal. Most lehet, hogy majd olvasol egy blogbejegyzést, amitől talán kényelmetlenül érzed magad, de ennél rosszabb soha ne történjen Veled!

Képtalálatok a következőre: i a legend gif

forrás: tumblr.com

Joggal kérdezheted, hogy egy edzéssel foglalkozó blogon, miért egy lehetséges katasztrófáról beszélgetünk? Először is, mert a katasztrófa már itt van. Másodszor, mert a blogom leginkább azzal szokott foglalkozni, hogy hogyan legyél a lehető legegészségesebb, legerősebb és hogyan használd a testedet a legoptimálisabban. Ne haragudj, de mit mondasz? Ha jön a katasztrófa, akkor a legkisebb dolgod lesz majd a testedzés? Ne légy hülye! Ha valamikor szükséges egy erős, mindennek ellenálló test, akkor az pont a káosz idején van. Lehet, hogy még nem látod be, de eddig az állam akárhogy is, de vigyázott Rád! Bárki bármit mond, ott volt alattunk a védőhaló. Mára ott tartunk, hogy nincs körzeti orvosi ellátás, mert a koronavírus miatt nem fogadják a rendelőben a mezei betegeket. Nem húznak fogat sem és halasztják a fontos műtétéket is. Mindezt úgy, hogy két hónapja az emberek nagy többsége még csak nem is hallott erről a vírusról. Őszintén remélem, hogy ez az átkozott vírus ahogy jött, úgy megy is!

Képtalálatok a következőre: i am legend gif

forrás:giphy.com

Kérdezhetek valamit? Te miért is edzel? Tudod a választ? Rendben. Valószínűleg ahány ember, annyi válasz létezik. Van, aki egészségmániás. Úgy gondolja, hogy a mozgás fogja meggyógyítani. Van, akinek az egyetlen fokmérő a kinézet és akár az egészségét is feláldozza, hogy a pólója alatt valami látványos legyen. Van, aki az erőt imádja. A súlyok bűvöletében él és csak számokat lát. Van, aki játszani szeret. Számára a sport kilépés a hétköznapok szürkeségéből. Ott vannak azok is, akiket az adrenalin tol előre. Ők a harcosok és az extrém sportolók. A nagy kérdés az, hogy ezek közül melyik mozgás alkalmas arra, hogy túlélj egy katasztrófát. Mi lesz, ha a mostani államforma egész egyszerűen bedől? Mi lesz, ha beüt az anarchia és nem lesz többé törvény és rend? Ha menekülnöd kell az otthonodból, miközben a családod is ott van Veled? Szerinted segíteni fog az, hogy nagyszerűen játszol a fallabda pályán? Vagy az, hogy a normális súlyodnál húsz kilóval nehezebb testet alkottál úgy, hogy csak ettél, meg a vasat nyomtad? Létezik egyáltalán edzett test a koronavírus okozta apokalipszis esetére?

Képtalálatok a következőre: i am legend gif

 forrás: giphy.com

Nézd! Fogalmam sincs. De..., hadd meséljek el egy történetet, ami úgy 25 éve történt velem. Az egyik gyerekkori barátom Shaolin kung-fu-t oktatott segédedzőként. Nekem is heti két alkalommal. Mindezt persze a legnagyobb titokban. (Ezt mondjuk máig nem értem...) Tudod engem akkoriban teljesen beszippantott a keleti harcművészetek misztikuma. Több hónapi edzés után azt mondta nekem a barátom, hogy nagyon szépen fejlődök, de járjak el a hivatalos edzésekre is, nézzem meg a mestert és lépjek előre. Emlékszem az első "hivatalos" edzésemre. Ők nem tudták, hogy én "előképzett" vagyok, én meg nem hangoztattam a dolgot. Az edzés végén már a mester volt az, aki feltette a következő kérdést: "Mi a legfontosabb, amit itt megtanulhattok?" Jelentkeztem és feleltem: "Túlélni. Túlélni mindenáron." Kaptam is egy megvető nézést és egy feleletet: "Nem. A legfontosabb dolog a tisztelet." Azóta eltelt egy negyed század. És most figyelj! Ha ma bárki megkérdezné tőlem, hogy mire tanít meg a testedzés, ugyanazt felelném, mint a harcművész mesternek egykor: "Túlélni. Túlélni mindenáron."

Képtalálatok a következőre: shaolin gif

forrás: giphy.com

Rég elmúlt az az idő, amikor úgy edzettem, hogy mások mondták meg, mit tegyek. Idejét sem tudom, hogy mikor végeztem testedzést azért, hogy jobban mutassak a tükörben. Én nem szórakozni vagy kikapcsolódni szoktam, amikor sportolok. Egy testem van. Egy testem van mindenre. Futni, emelni, mászni, cipelni és ütni, ha kell. Neked is csak egy tested van. És roppant véges az időd. Ha ezt az időt arra szánod, hogy andalító zene mellett, vaníliás turmixxal öblögess, miközben csigás gépeket rángatsz, az a Te dolgod. Az is, ha madárcsicsergéssel a füledben túrázgatsz a Bakonyban. De hidd el nekem barátom, ha a szar a nyakadba ömlik, akkor ezek nem fognak segíteni Rajtad. Ha tényleg az életed lesz a tét, akkor azt nem úszod meg pár nyomással a légkondicionáló alatti fekvenyomó padon. Legyél erős! Legyél gyors! Legyél állhatatos! Ismerd a testedet, tudd irányítani! Ne félj a hidegtől, a forróságtól, az éhezéstől! Talán írtam már korában is: Az élet nem az ideális körülményekről szól. A körülmények nem többek körülményeknél. Ha testben és lélekben is erős vagy, akkor túlélsz bármit. Viszont ma az utra-kényelmes világban az emberek teste elszokott a terheléstől. Az erős szociális háló védelmében teljesen elfelejtették, hogy a világ ronda és rideg odakint. Pár fok hidegben vagy a tűző napon pillanatok alatt összeroppannak. Már ébredéskor gyötri őket az éhség. A civilizáció bűne, hogy mindenki csak ülni meg feküdni szeret, és még így is folyamatos a fáradságérzet. Ne így legyen, de ha beroppan a mostani rendszer, az egy kurva kényelmetlen dolog lesz, és mindenkinek fájni fog. Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra!

A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus győzedelmeskedik.

A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus győzedelmeskedik.

Robert E. Howard

Képtalálatok a következőre: i am legend gif

forrás: tumblr.com

A legjobbakat kívánom Neked és a családodnak is! Őszintén bízok benne, hogy túl leszünk ezen borzasztó helyzeten és visszatérhetünk a mindennapok rutinjához. Légy erős és ne veszítsd el a hitedet magadban! Remélem hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

Szólj hozzá