2020. jan 12.

Bruce Lee elfeledett edzése: Izometrikus feszítések

írta: Royaliver
Bruce Lee elfeledett edzése: Izometrikus feszítések

Ma szinte senki nem edzi magát Bruce Lee módszerével. Sőt nagyon úgy tűnik, hogy egy fantasztikus módszer tűnik el a felejtés feneketlen gyomrában, miközben nemzedékek sora nőtt fel a mester filmjein. Na, de nézzük meg, hogy miben is volt rendhagyó Lee edzésmódszere! Az oké, hogy zsákolt, meg árnyékboxolt. Ez azért alap a legtöbb küzdősportolónál, aki anélkül is szeretné fejleszteni a harci képességeit, hogy közben ütéseket kapna. Viszont ami miatt ez a blogbejegyzés megszületett, az Bruce Lee erőedzése, azon belül is az izometrikus feszítések.

Kapcsolódó kép

forrás: bloodyelbow.com

Először is tisztázzuk, hogy mit takar az izometrikus edzés fogalma! Az izometrikus edzés egy statikus, állandó terheléses, elmozdulás nélküli maximális izomfeszüléssel járó feszítéses technika. És hogy ez mit jelent? A mester nekifeszült valaminek, ami fixen rögzítve volt, és a teste minden izmát megfeszítette.
Az egyik kedvenc gyakorlatát a saját maga alkotta eszközön gyakorolta a nappalija balkonján. Egy fogantyú, egy lánc és egy rögzítés az alapzatba. Aztán már csak belőtte a magasságot és kezdődhetett az edzés.

Képtalálat a következőre: „bruce lee  isometric workout”

forrás: pinterest.com

forrás: forrás: kbfedotova.ru

A fenti képen láthatod a marokerősítő felszerelését is a kép baloldalán. Ezt is ő maga készítette! Ez a mai marokerősítők elődjének tekinthető. 

Bruce with the equipment he designed to help strengthen his grip and  forearms. I think it worked | Bruce lee training, Bruce lee, Bruce lee  pictures

forrás: pinterest.com

Bruce Lee Forearm Machine Discount Sale, UP TO 59% OFF | www.sonyalanzas.com

forrás: sonyalanzas.com

Előszeretettel használta az erőkeretet is. És ebben a lehetőségei is tágabbak voltak. Ha akarta karcentrikusan...

 

Képtalálat a következőre: „bruce lee  isometric workout”

forrás: kbfedotova.ru

...vagy lábcentrikusan is végezhette az edzést.

Kapcsolódó kép

 forrás: pinterest.com

A technikákat a végtelenségig tudta variálni. Ha belegondolsz, itt is igaz az elv, hogy csak a képzelet szab határt!

Képtalálat a következőre: „isometric workout”

forrás: trainyourselffit.com

Lee a forgatások alatt is használta az izometrikus technikákat. Híres volt arról, hogy a forgatási szünetekben egyszerűen tolta a falat, miközben a teste minden izmát feszítette.

forrás: getnarked.net

Akik ismerik Bruce Lee munkásságát, tudják, hogy imádta a feszítéses edzéseket. Amit viszont kevesebben tudnak, hogy ezek a technikák jóval Lee előtt is használatban voltak. A múlt század eleji erősemberek már előszeretettel építették bele edzéseikbe.

Akár maximális erővel tolni,...

Kapcsolódó kép

forrás: strength-oldschool.com

...akár húzni az erőkeretben a napi rutin része volt anno.

Kapcsolódó kép

 forrás: strength-oldschool.com

És hogy Te hogyan tudod beépíteni az edzéseidbe? Egy súlyzókkal és gépekkel telepakolt, zsúfolt edzőterem nem biztos, hogy ideális ehhez. Ki fognak nézni és valószínűleg ki is röhögnek. De fix pontokat bárhol találsz a környezetedben. Ez lehet egy fal, lehet egy  lánc,...

Képtalálat a következőre: „isometric workout”

forrás: getnarked.net

forrás: getnarked.net

...de akár egy egyszerű szék is:

forrás: kbfedotova.ru

Az izometrikus edzés előnyei:

- rövid idő alatt elvégezheted

- nincs szükség drága felszerelésekre

- hihetetlen módon javítja az izomzat rugalmasságát és erejét

- nincs helyhez kötve.

10-12 másodperc az az idő, amíg az izmaid maximális feszítettségét fenn tudod tartani. Heti 2-3 alkalommal egyenként 8-10 perc időt szánj az izometrikus edzésekre! Nagyon valószínű, hogy a súlyzós edzéseidben is elkezdenek majd jönni az egyre nehezebb tárcsák.
Sose foglalkozz a kétkedőkkel! Az izometrikus edzésnek minden komoly sportoló programjában ott lenne a helye. Jusson eszedbe, Bruce Lee-t sem érdekelte, hogy mások mit gondolnak az edzéséről. Tette, amit legjobbnak vélt! Jó edzést és köszönöm, hogy végigolvastad! 

Képtalálat a következőre: „bruce lee gif”

 forrás: giphy.com

 

Ha érdekel Jason Statham rendhagyó edzése is, azt ITT tudod elolvasni! Kérlek kövesd a blogom továbbra is!

 

 

Szólj hozzá