2020. jan 08.

Köredzés. A teljesítmény szent grálja

írta: Royaliver
Köredzés. A teljesítmény szent grálja

Azt már tudom, hogy ezzel a bloggal nem leszek a hónap bloggere. Sokkal népszerűbb lennék, ha olyanokat írnék, hogy végezz el egy gyakorlatból 8 ismétlést, majd  várj 2 percig és ismételd meg. Ha kész vagy, pihenj 5 percet és kezdj új gyakorlatba. Ezzel tuti népszerű lennék. Szinte látom ahogy pihengetsz a sorozatok között, kortyolgatod az aminót a flakonodból és közben fel tudod mérni a csajok seggét is. Még a hajad sem fog elmozdulni. Egyszerűen király minden, nem? Hát nem... Hogy miért? Mert ez pont olyan, mint 30 év házasság után szexelni az asszonnyal. Rutinos és kiszámítható.Csakhogy a test gyorsan adaptálódik. Ha egy edzés rutinossá és kiszámíthatóvá válik, akkor ne álmodozz semmilyen fejlődésről. A tested bármilyen fejlődése egy új ingerre történik. Ha meg tíz éve ugyanazokkal a súlyokkal nyomsz fekve, milyen stimulációt vársz tulajdonképpen?

Képtalálat a következőre: „jason statham circuit training”

forrás: menshealth.com

De miért köredzés?

1. Időt spórolsz. Egyértelmű, hogy miért. Nem vársz, hogy megpihenj, hanem már kened is a következő gyakorlatot.

2. Kalóriát égetsz. Ezt sem ragozom túl. Abban a szünetben, amit egy pl. guggolás utáni tökvakarással töltenél, simán csapathatsz egy kemény széria húzódzkodást. A húsgép nem pihen.

3. Baromira megnő az erő-állóképesség. Az állóképesség is, de a tiszta állóképesség egy baromira túlértékelt képesség. Tudod, amikor a nyugdíjas mama egy órán keresztül úszkál ide-oda a strandon, az állóképesség. Vagy amikor valaki 1 órán keresztül kocog, az is tiszta állóképesség. Cipelj cementes zsákot 1 órán keresztül úgy hogy 30 lépésenként leteszed, majd újra felveszed, mindezt időre! Na, ez az erő-állóképesség. Ez pont az a fajta terhelés, ami az MMA harcosokat is éri az 5x5 perc alatt, amit a ringben töltenek... mondjuk náluk még az is befigyel, hogy meccs végére lebontják egymás arcát!

Képtalálat a következőre: „conor mcgregor gif”

forrás: giphy.com

4. A kardiovaszkuláris rendszer megerősödik. Ezt sokan nem értik. Eljárnak kocogni, remélve, hogy a szívüket és az érrendszerüket is megdolgoztatják. Csakhogy az, hogy a szíved a szokásos 72 dobbanás / perc helyett 110-et dobban, az kutya kevés. Amikor először nekiállsz köredzéseket végezni, akkor fog leesni, hogy a  szíved annyira erős, mint egy 50 éves Zaporozsec motorja.

Tudom, mi jár a fejedben! Köredzésekkel nem lehet igazán izmot növelni. Ez azontúl, hogy nem tejesen igaz, nem is feltétlenül rossz dolog. Ha egy edzésen növeled az erőd, az állóképességed, a tűrőképességed, miközben egy arányos, funkcionális fizikumot építesz, akkor tényleg azon izgulsz, hogy a karod mérete nem fog nőni? Egyébként a köredzésekkel olyan testalkatok épültek, mint a 300 c. film szereplőinek a fizikuma, de Jason Statham is így hozza magát formába.

Hogyan kezdj?

Mindig nyújtással és bemelegítéssel indíts! Ha ide-oda ugrálsz a gyakorlatok között egy nem előkészített testtel, az tuti recept a sérülésre.

De hagyjuk is a pofázást, nézzünk példa edzéseket!

Edzőterem:

Osszuk fel az edzéseinket A és B napra.

A nap: Fekvenyomás - Guggolás - Csigás evezés

B nap: Nyomás ferde padon - Merevlábas felhúzás - Csigás lehúzás

Mindegyik gyakorlatból 8 ismétlés. Ne számold a szériákat! Időre eddz! 25-35 percre lődd be!

Edzőpark:

A nap: Guggolás (25 ismétlés), Húzódzkodás széles fogással (8 ismétlés), Fekvőtámasz (25 ismétlés)

B nap: Kitörés oldalra (10-10 ismétlés), Tolódzkodás egyenes rúdon (8 ismétlés), Húzódzkodás szűk fogással (8 ismétlés)

Elvek ugyanazok. Időre. A pihenőket minimalizáld!

Képtalálat a következőre: „street workout gif”

forrás: giphy.com

De nézzük mások ezt hogy csinálták! Itt van a 300 c. film szereplőinek a köredzése:

25 Húzódzkodás

50 Felhúzás 60 kilóval

50 Fekvőtámasz

50 Zsámolyra ugrás (60 centis)

50 „Ablaktörlő” földön 60 kilós rudat tartva nyújtott kézzel

50 Kettlebell (16 kg) felvétel és kinyomás (padló érintéssel az ismétlések között)

25 Húzódzkodás

Ez az összesen 300 ismétlés volt egy széria. Kemény ez öcsém, mint a kád széle!

Képtalálat a következőre: „300  gif”

forrás: giphy.com

Láthatod, a köredzés egy remek és izgalmas módja, hogy kiépíts egy erős, szikár és szívós fizikumot. Ne ragadj le a sablonoknál! Keresd a határokat! Ja! És olvasd a blogomat!! :-)

 

 

 

 

Szólj hozzá