2019. dec 23.

A tökéletes agymosás: Fitnesz

írta: Royaliver
A tökéletes agymosás: Fitnesz

Személyes hangú blog testépítésről, mozgásról és sportról

Legelőször is hadd szögezzem le: Nem szándékom senkit megbántani, lebecsülni, vagy kritizálni. A következő sorok mind a személyes véleményem, személyes álláspontom. 

Valamikor réges-régen az emberek egy parányi csoportja  megkopott magazinokból kivágott testépítők és kerek seggű csajok képével teleragasztott szűk pincehelyiségekben emelgetett rozsdás súlyokat, remélve egy erősebb, egészségesebb test elérését. Én ott voltam. Kevesen voltunk és nem is igazán tudtuk, hogy mit csinálunk. De láttuk Scwarzeneggert a moziban. Láttuk Stallonét. Lundgrent. Van Damme-ot. És ez lett az álom. A pólót kitöltő hatalmas mellkas, a csúcsos bicepsz, a hihetetlenül fejlett izomzat. Persze azért fociztunk is, meg egész nap csavarogtunk, de az igazi szerelem mégiscsak a gyúrás volt. És abban is biztos vagyok, hogy ezzel nemcsak én voltam így.

 Kapcsolódó kép

forrás: dvd-forum.at

A fejlett nyugaton is hasonló volt a trend. Amikor még hozzánk csak az agyonmásolt, narrátoros "Phantom Commando" címen jutott el a Schwarzenegger, a tenger túloldalán már minden sarkon edzőterem állt. A piac meg reagált. Mindenhonnan a  tökéletes testű emberek néztek vissza ránk. És elmondták a titkot: Edzeni kell, pihenni és sok-sok fehérje-turmixot legurítani. És nem tudtuk, de valójában ezt mondták:  VEGYED A SZEREKET AMIKET MI ÁRULUNK, EDZZÉL A TERMEKBEN AMIKET MI ÜZEMELTETÜNK, HOGY OLYAN LEGYÉL, MINT AZ IDEÁLOK AMIKET MI KREÁLTUNK! MERT AMI SZÁMÍT AZ A KÜLSŐ!

És nem láttuk, hogy ez csak üzlet. Mert mindig lesz egy újabb fejlesztésű csodaszer és mindig jönnek újabb fejlesztésű gépek. Az út meg hosszú. Fizess, fizess és haladj előre!

Olyan volt ez fiatalon, mint a Mátrix. Elrejtették előlünk az igazságot, hogy csak az ő valóságukat lássuk. És hogy mi a valóság? Hogy tengernyi módon birtokolhatsz egy jobb fizikumot. Hogy a fizikum nem attól jó, hogy a tükörben tökéletesnek látszik. A fizikum attól jó, hogy a lehető legtöbb dologban jó!  Minél több kihívásnak tudd megfelelni, annál értékesebb.

És itt most mindenkitől elnézést kérek akit ez sérteni fog de, milyen kihívást rejt egy edzőterem? Vannak ott gépek, amelyeket egy adott izomcsoport átmozgatására terveztek. Te meg csak sétálsz egyiktől a másikig és a használatuk közben elhiszed, hogy sportolsz.Mint ahogy nem nézzük mindennap ugyanazt a filmet, a testnek sem elég ugyanaz a mozgás.

 

Volt egy vicc: 

- Hallom a postán dolgozol és leveleket pecsételsz. Nem unalmas?

- Dehogy! Mindennap más a dátum!

Tovább megyek. Ha hat hónapja jársz edzőterembe, vagy hat éve, akkor miben fog jelentősen különbözni az edzésed a megmozgatott súlyok nagyságán kívül? És, hogy válaszolnál erre a kérdésre ha 6 év / 16 év lenne a két időpont?

Képtalálat a következőre: „bodybuilding workout machine”

forrás: iwaria.com

Még tovább megyek: Hiszek benne, hogy a kihívásokat keresned kell! Viszont a testépítéshez hasonlóan a legtöbb sportban viszonylag hamar eléred a lehetőségeid határát. Nézzük az úszást. Rengeteg nyugdíjast látok úszni. Nem gondolom, hogy 20 éve rosszabbul úsztak, vagy 20 év múlva jobban fognak úszni.

Én személy szerint soha nem találtam több kihívást jelentő sportot a tornánál. Soha! Egyetlen sportban sem kell annyi képességgel rendelkezni, mint a torna-sportban. Nyilván ma már ott is erősen szakosodtak, de nézzük csak meg a méltánytalanul elfeledett Csollány Szilvesztert, hogy mi mindenre volt képes anno, és azt milyen magas szinten tette! 

Képtalálat a következőre: „csollány szilveszter”

forrás: nemzetisport.hu

Nyilván már nem leszek tornász bajnok. Nem is ez a célom. Csak a kihívásokat keresem. A határaim feszegetem. És ha Te is a saját határaid próbálod kitolni, akkor azzal nem téveszthetsz sokat, ha a tornában kijelölt ösvényt követed. És ma ennek azért már nagyon sok variációját látom. A jóga, a fegyencedzés, a street-workout, de az akrobatikus elemeket felvonultató break, a parkour mind-mind a mozgást, az embert, a határokat keresi és valahol mindegyikben ott vannak a torna-elemek.

Remélem, hogy senkit nem bántottam meg, nem ez volt a cél. A blogomat Iordan Iovtchev videójával zárnám aki 6 Olimpán!!! indult és folyamatosan a világ élvonalába tartozott. Felsorolni is nehéz, hogy mennyi képességet birtokolt ez az úriember! Köszönöm, hogy elolvastad a blogom!

 

Szólj hozzá