2019. dec 22.

Dinamikus edzés. Szükséged van rá?

írta: Royaliver
Dinamikus edzés. Szükséged van rá?

Sokan tekintenek úgy a dinamikus edzésre, mint egy ötödik kerékre egy személygépkocsin. Az OK, hogy egy bokszolónak tudnia kell sebességet is vinni a mozgásába, de neked mi szükséged rá? Nem elég, hogy az edzéseiden odafigyelsz arra, hogy többé-kevésbé átmozgatod magad, még azzal is szarakodnod kell, hogy milyen sebességgel dolgozz? Miért nem elég egy általános, de mégis teljes testet megmozgató edzésforma? Na, ezt fogjuk kicsit boncolgatni!

Képtalálat a következőre: „Mike tyson”

forrás: bleacherreport.com

Mindegyik erőnek az ERŐ az alapja. A dinamikus erővel egyáltalán nem érdemes foglalkoznod addig, amíg nem rendelkezel egy alaperővel. Tudd a következőket:

- Fekvenyomás a testsúlyodnak megfelelő súllyal

- Guggolás a testsúlyod 1,5 szeresének megfelelő súllyal

- Felhúzás a testsúlyod kétszeresével

Ja és kérlek! A hidalós fekvenyomással, a vízszintet el nem érő guggolással, és Quasimodo-féle hajlott hátú felhúzással ne fárasszuk egymást!

Ezek a számok nem extrémek. De amíg nem érted el őket, felesleges is dinamikával foglalkoznod.

Biztos Te is láttál már rohadt erős öreg faszit! Odaáll, megfogja és megemeli. Te meg csak lesel, mint Rogán Tóni a helikopterből. De ha ugyanazt az öreg faszit meglátod akár csak egy lépcsőn felmenni, rögtön újra öregnek látod.

Kapcsolódó kép

forrás: youasamachine.com

Mert az alaperő nagyon sokáig megmarad. Sőt! Az erősember versenyeken nem megy ritkaságszámba az ötven feletti versenyző. Na sorolj nekem ötven feletti aktív focistákat! Ugye? Miért? Mert harminc év felett másfélszer gyorsabban veszítesz a dinamikus erődből az alaperődhöz viszonyítva. Ja,hogy Te soha nem is foglalkoztál a dinamikával? Szar ügy!

Hogyan is fogj neki? Ha saját súlyos edzéseket végzel, akkor jöhetnek a tapsolós fekvőtámaszok, tapsolós húzódzkodások. A négyütemű fekvőtámasz, ahol a felugrás része az FELUGRÁS! A muscle-up dinamikusan. A muscle-up tapsolva. A sprintfutások. Az ingafutások.

Képtalálat a következőre: „burpee”

forrás: www.24life.com

Képtalálat a következőre: „pull up clap”

forrás: scarysymptoms.com

Ha kettlebellezel: szakítások, lendítések. Talajról mellre vétel.

Képtalálat a következőre: „kettlebell snatch”

forrás: alloypersonaltraining.com

Ha súlyzós edzésket végzel: itt a klasszikus súlyemelő gyakorlatokba tudsz dinamikát csempészni. Felrántás, szakítás,mellrevétel egy,- és kétkezeses súlyzóval. Az alapgyakorlatoknál (fekvenyomás, guggolás és felhúzás) törekedj a minél nagyobb sebességre. Ez nem azt jelenti, hogy kis súllyal bohóckodj! A forma pontos betartásával igyekezz a lehető leggyorsabban kivitelezni a feladatot.

Kapcsolódó kép

forrás: crossfitzonex.com

Azt mindenképp vedd figyelembe, hogy a súlyzóval/kettlebellel történő dinamikus gyakorlatok feltételezik, hogy rendelkezel a szükséges technikai tudással. Biztonság szempontjából mindenképp előnyösebbek a saját testsúlyos gyakorlatok. Súlyzó alatt haltak már meg emberek. Négyütemű fekvőtámasznál erre kevés az esélyed.

A dinamikus edzés hamar kiszívja az erőd. Ha a dinamikus erődre edzel, azt az edzésed elején tedd! A technikai bukás után meg már ne erőltesd! A szívet és a keringési rendszert roppant mód megterheli a dinamikus edzésforma. Úgyhogy csak ésszel fiam, ésszel! Lassan, de biztosan építsd fel a dinamikus erődet. Ne csináld ki magad teljesen egy edzésen! Holnap is lesz nap.

Szólj hozzá