2019. dec 17.

Minimalista edzés elfoglalt embereknek

írta: Royaliver
Minimalista edzés elfoglalt embereknek

Legtöbbünknek erősen kötött az ideje. Rohanással telnek a napjaink, amibe körülményes beilleszteni a sportot. Ha 24 órás keretünkből levonjuk az alvás, a suli/meló és az oda,- vissza utazás idejét legtöbbünknek erősen leredukálódik az ideje a mozgásra. És akkor még nem beszéltünk a családról, egyéb szociális tevékenységről, amibe azért csak valahogy illene beilleszteni valami sport-szerűt. (Érted?!)

 

forrás: academia.co.uk

 

Rengetegszer látom azt, hogy ha valaki egyedül lát neki edzeni, nem látja a fától az erdőt. Internetről, magazinokból próbálja összeállítani az edzőprogramját, ami a legtöbb esetben egy túlbonyolított, számára alkalmatlan mozgásfolyam lesz. De ha nincs cél, mindegy merre indulsz, sose érsz oda.

Akkor fogalmazzuk meg, hogy milyen céljaink is lehetnek!

-Minimalista szemlélettel: több erő, több izom, kevesebb zsír. Ez azért legyünk őszinték, hogy az edzőterembe járók 90 %-át lefedik.

Maradjunk a minimalizmusnál.Kell edzőterem? Igazából nem. Felsőtestre egész magas szinten is elég lehet egy jó saját testsúlyos edzés ( Ja, hogy nem? Kérlek majd gyere vissza, ha már megy a húzódzkodás egy kézzel, vagy lazán csapsz keresztet a gyűrűn!).

forrás: en.wikipedia.org

A lábra viszont nem árt ha van lehetőséged súllyal guggolni. Ha nincs akkor sem kell aggódnod. Egy lábas guggolás egy kis plusz súllyal sokáig elég lehet bárkinek. Nyilván soha nem hátrány, ha több eszközöd van, de most mi a legkisebb közös többszöröst keressük.

Kezdjünk konkrétabban beszélni! Az alapvető mozgás minták a következőek: húzás, tolás, guggolás, csípőlökés.

 

Húzás: 3 sorozat húzódzkodás egy vízszintes rúdon teljesen rendben van. Ha 20 ismétlésnél több megy sorozatonként, akkor felemásan húzd, ha egy sem megy akkor viszont könnyíts. Csak egy kilincs és egy törölköző kell hozzá.

 one arm pull up with hand support for assistance

Ha a húzódzkodás már könnyű, de még egy kézzel nem megy. forrás: thepullupsolution.com

 

Képtalálat a következőre: „pull up towel”

 húzás törölközővel. forrás: gifer.com

Tolás: 3 sorozat fekvőtámasz. Ha több megy 20 ismétlésnél sorozatonként, akkor 1 kézzel (és 1 lábon), ha egy sem megy akkor viszont térdeddel a talajon nyomd és ne nyújtott lábbal.

Képtalálat a következőre: „felemás húzódzkodás”

fekvőtámasz egy kézen. forrás: www.77gym.hu

Guggolás: 3 sorozat guggolás. Ha több megy 20 ismétlésnél sorozatonként, akkor 1 lábon, ha egy sem megy akkor komoly gond...

Ray demonstrating a pistol squat progression

egylábas guggolás. forrás: http://raymondburton.com

Csípőlökés: 3 széria felugrás. Teljes erőből a lehető legmagasabbra.Ha 20-nál több megy egyszerre akkor mehet egy lábon.

http://garagebodytv.com/wp-content/uploads/2010/08/back-lunge-jump-one-leg.png

egylábas felugrás. forrás: http://garagebodytv.com

 Egyszerű és gyors. Nincs igazából helyhez, vagy időhöz kötve. Ezek után ne gyere nekem azzal, hogy nincs időd elugrani edzeni. Csak állj neki!

Szólj hozzá