2022. júl 21.

Te az én emberem vagy?

írta: Royaliver
Te az én emberem vagy?

Acrobatic Movement workshop with Solomon Riversage - Wellington - Eventfinda

forrás: eventfinda.co.nz

A nagyjából 3 évtizednyi, rendszeresen végzett testedzés távlatából sem érzem azt, hogy az edzéselméleti ismereteim ne szorulnának folyamatos fejlesztésre. Ahogy egyre mélyebbre ások a testfejlesztés tudásanyagában, úgy válnak egyre nyilvánvalóbbá a korábbi tévedéseim is. Írásaim és a mondanivalóm is ennek a fejlődésnek az egyfajta visszatükröződései. Edzésről és edzettségről írok. A hobbimról és a szenvedélyemről. Viszont habár (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) évek óta jelennek meg a cikkeim, a mai napig nem fogalmaztam meg pontosan, hogy ki is a blogom célcsoportja. Mondjuk arról sincs sok fogalmam, hogy kik azok akik rendszeresen olvassák bejegyzéseimet. A statisztikákból látom ugyan az olvasottságot, viszont az nem ad választ szinte semmire. A kommentben és az e-mail-en hozzám szólók pedig nem alkotnak egy homogén csoportot, így nehéz bárkit megszólítanom.

Programs — Fluid Balance Creative Acrobatics

forrás: creativeacrobatics.com/

Viszont jó ideje rájöttem már arra, hogy a blogom egyfajta szigetként funkcionál a mai kor számára megalkotott, mesterkélt edzésmódszerek népes térképén. És mivel nem tartozok elszámolni semmilyen cégnek, semmilyen metódusnak, így képes vagyok objektíven szemlélni az edzés világát. Megvethetem mai kor elpuhult emberinek kitalált, gyűjtő néven fitnesznek keresztelt zenés, edzőtermi forgatagot, a labdával játszott ostoba társasjátékokat, a bosu labdával és gymstick-kel végrehajtott primitív bohóckodásokat. Kinevethetem a műkörmösből személyi edzővé avanzsált leánykák és a szteroidok segítségével felépített fizikumú fiúcskák edzéssel kapcsolatos okoskodásait. És, hogy mi az én legfőbb indokom, amiért figyelmen kívül hagyok szinte minden ma aktuális edzési tanácsot? Leginkább az, hogy a mai edzésmódszerek hirdetői egyszerűen figyelmen kívül hagyják a létező legkomplexebb biomechanikai csodát, a mozgó emberi testet, amire csak esztétikai szempontból tekintenek. És ahelyett, hogy ténylegesen kiaknáznák az emberi testben rejtőző hatalmas potenciálokat, helyette zsírégetéssel, bicepszhajlítással, strandformával meg hasonló ostobaságokkal mossák a jónép agyát.

Flow acrobatics beginners course | Flow Acrobatics Academy

forrás: flowacrobatics.teachable.com

A mai modern edzési módszerek nagyjából olyanok, mint a  "Győzike-Show" volt anno. Az az igazság, hogy egyáltalán nem jelentett kihívást az agynak, de egészen kellemesen el lehetett vele ütni egy fél órát. És alapvetően nem is volt vele semmi probléma, csak egy egészséges szellemű egyén azért ennél egy kicsit jelentősebb szellemi ingerekre vágyik. És pont ez a probléma a fitnesszel is. Egyáltalán nem bonyolult, így nem fejleszti a fizikai intelligenciádat. Gyakorlatilag előre gyártott panelekből építkezel, eszközről-eszközre haladva kapod a konyhakész ingereket. Úgy érezheted, hogy használod a tested, de valójában pont lemondasz annak az irányításáról. Mivel az idegrendszered gyakorlatilag nem kap új ingert, így lassan de biztosan egyre távolabb kerülsz attól, amiről az edzéseidnek szólnia kellene. Ahogy az elméd igényli azt, hogy rájöjjön dolgokra, hogy megfejtsen rejtélyeket és folyamatosan új ingereket kapjon, úgy a testednek is hasonlóak az igényei. Pontosan ezért válik egy nyüves taposómalommá egy idő után az edzőtermi edzés. Még a "hardcore hobbisták" is idővel annyira belefásulnak az egyhangú gyakorlatok ismételgetésébe, hogy különböző "edzés-előtti" stimulánsokkal próbálnak magukba valami kis kedvet, egy halovány lendületet önteni. Nyilván könnyebb így tenni, mint bevallani önmaguknak és másoknak is, hogy égvilágon semmi kedvük már az egészhez.

acrobat-bn

forrás: analyticsindiamag.com

Egy egészséges test a legnagyobb ajándék amit az ember a sorstól kaphat. Ezt pedig a lábhajlító gépekre, fekvenyomásra meg futópados tötymörgésre használni egyszerűen a fizikai képességek elvesztegetése. Hogy a csoportos csöcslengetést már ne is említsem... Viszont szomorú tény sajnos, hogy a hobbisportolók nagy részének a testedzés soha nem is lesz több, mint a fitnesz-ipar által "előrecsomagolt" gyorskaja habzsolása. Kik alkotják tehát a blogom célcsoportját? Hát nem ők. Nem a kocogók, nem a zumbázók. Nem is a "mesterségesen beszakosodott hobbisták" hordái. Az én célcsoportom a felfedezők. A testedzés kalandorai. Akiknek a magukkal szemben támasztott elvárásai magasabbak az átlagosnál. Akik tényleg szeretik a testüket és nem félnek azt használni. Akiknél a test fejlesztése nem merül ki a tükör előtti "pumpálgatásban" és a monoton mozgáselemek darálásán. Akik nem félnek bepiszkolni a kezüket, ha az szükséges. Akik ha százszor elhibáznak egy mozdulatot, akkor is újrapróbálják azt. Ők az én embereim. Akik nemet mernek mondani a mai lélektelen, ultra-konformista, nagyiparilag formázott tömegsportokra. A kérdés már csak az: Te az én emberem vagy?

acro - Miami Dance

 forrás: miamidanceproject.com

Ha tetszett és hasznosnak találtátok a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá