2022. ápr 27.

A kalóriaégetés mítosza

írta: Royaliver
A kalóriaégetés mítosza

Best Belly Fat Burner: Top 7 Thermogenic Fat Burning Pills of 2022

forrás: mysanantonio.com

Testedzésről írni, vagy beszélni soha nem egyszerű. Már csak azért sem, mert mindenkinek mást jelent az a fogalom, hogy testedzés. Mást jelent egy profi sportolónak és más jelent egy amatőr hobbistának. Mást jelent egy tinédzsernek és mást egy nyugdíjas korúnak. Más egy férfinek és más egy nőnek. (A ma divattá vált polkorretség jegyében talán meg kellene említenem a nemváltó műtétet átesetteket is, de ők meg nekem jelentenek valami mást...)  És persze ne feledkezzünk meg azokról arról sem, akik tudják hogy miért végeznek testedzést, szemben azokkal akik valamelyik idióta honlapon botlottak bele a "Legyen kockás a hasad csupán napi 10 perc ráfordítással!" szerű hatásvadász cikkekbe, és azóta úgy érzik hogy testedzést végeznek.

Nem először írom le, de nem lehet elégszer: A testedzés célja a test fizikai képességeinek a fejlesztése. Tehát ha rendszeres testedzést végzel, akkor ennek eredményeként idővel egy egyre jobban működő testben fogod találni magad. Erősebb, gyorsabb és ügyesebb leszel, miközben a tested jobban hasznosítja a belélegzett oxigént és az elfogyasztott tápanyagokat is. Nem gondolom, hogy ez egy túl bonyolult definíció lenne, mégis sokan teljesen figyelmen kívül hagyják mindezt a választott sporttevékenységük közben. A legnagyobb ökörségek egyike amivel lépten-nyomon találkozok, az a kalóriaégetés (zsírégetés) fogalma. Amikor azért koptatja valaki a futógépet, meg tapossa esténként a ellipszis trénert, vagy a szobakerékpárt, mert azt hiszi, hogy ő éppen akkor "kalóriát éget". Nekem ilyenkor mindig elkezd szivárogni a vér az orrlukamból... Mondjuk az nyilvánvaló, hogy a nagy többség nem magától ennyire hülye, csak ezeket olvassa az összes létező felületen. Számomra egészen meghökkentő, hogy még az okleveles edzők is úgy állítanak össze edzőprogramokat, hogy számolgatják az ügyfelek edzés közben az elégetett kalóriáit. És ők még valahol értenek is az edzéshez! Szóval amikor maguk az edzők is ennyire ostobák, akkor mi a helyzet a teljesen fogalmatlanokkal? Elárulom neked! Ők azok, akik életben tartják a milliárdos bevételeket generáló fitnesz-ipart. Ők azok akik mindent szart megvesznek, minden ostobaságot kipróbálnak. Ők a felvásárlói a haszontalan fogyasztó szereknek és a még haszontalanabb "otthoni-edzőfelszereléseknek". Őket látod az edzőtermek futópadjain, ők ugrálnak "Kakaós-Csiga" Norbi tömegrendezvényein, mivel ők az örökös fogyni vágyók, azok akik le akarják mozogni a rajtuk lévő felesleget. 

Izzadni végkimerülésig: négy óra fittaréna Schobertékkal és másokkal -  Dívány

forrás: divany.hu

Fontos megérteni, hogy önmagában a mozgással képtelenség fogyni. Azt ugyan elismerem, hogy ha valaki hossza kihagyás után kezd el sportolni (vagy ha abszolút kezdőként lát hozzá), akkor az első pár hónapban biztosan fog valamennyi testzsírt veszíteni. Az egy teljesen természetes folyamat, hogy az életmódban bekövetkező hirtelen éles váltáshoz a kezdeti időszakban egy normálistól eltérő magasabb energiaigény párosul. Viszont ez már 3-4 hónap alatt normalizálódik!!! Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy ülő életmódot folytató személy, és egy ugyanolyan súlyú de aktív, akár heti 5-6 alkalommal aktívan mozgó személy energiafelhasználása gyakorlatilag megegyezik. Szopás, mi? Sajnos azok a csóri háziasszonyok, akik a Kis Grófóra lengetik vadul a csülkeiket, hiábavalóan reménykednek abban, hogy ettől majd Scarlett Johansson-ná változnak. Ez ugyanis ebben a formában soha nem történik meg.  Ahogy a futógépen nem jutsz el sehová, úgy nem fogsz aerobik jellegű tevékenységgel sem soha formába kerülni. Tudom, hogy mindez elég gonoszul hangzik, de sajnos ez a szörnyű igazság. Fogyás szempontjából az összes zenére végrehajtott ugri-bugri bohóckodás csupán feleslegesen elvesztegetett idő. Kivéve annak aki ezt kifejezetten élvezi és nem bánja ha kiröhögik mindeközben.

Fat Woman On Treadmill GIFs | Tenor

forrás: tenor.com

Komolyan megkérnélek arra, hogy kíméljük meg egymást a "semminél ez is jobb", meg az "ülhetnék a TV előtt is helyette" szerű önigazoló mesedumáktól. Ha szeretnél mozogni akkor mozogj! Fejleszd a mozgásod! A lehetőségeidhez képest változz át önmagad egy erősebb és jobban mozgó verziójává. Tudom, hogy ez egy nehéz és hosszú út ,és hogy ez senkinek sem könnyű. Én már túl voltam a negyvenen, amikor először fejben eljutottam oda, hogy egy jobban irányítható testben akarok élni. Idén ugyan már 45 éves leszek, de még mindig úgy érzem, hogy csupán az út elején járok. Pedig  már vannak sikereim a szaltó-ugrásokban is és úgy összességében is mutatósabbak lettek a mozdulataim. Fel tudom magam húzni fél kézzel és megvan a zászlótartás is. De ez még csak a kezdet, ennél sokkalta több van bennem. Nyilván már nem leszek olimpikon tornász, de ez soha nem is volt a célom. Viszont az edzéseimnek hála elkezdtem rendelkezni egy folyamatosan növekvő testtudattal és eljutottam oda, hogy mára én irányítom a testemet. Kézen állok, kézen járok, képes vagyok állásból hídba lemenni és visszajönni és ugrás közben megfordulni a levegőben. És ezek már mind valódi mozgások. A dobozra lépegetés meg marhára nem az...

És akkor mi a helyzet a kalóriaégetéssel? Semmi! Nonszensz. Nincs ilyen. Ez nem más, mint a fitnesz-propaganda sötét útvesztőiben tévelygőknek kitalált otromba átverések egyike. A mozgásnak és a sportnak, vagy azok hiányának ugyanis semmi köze nincs az elhízáshoz. Pontosan ezért léteznek olyan csontsovány személyek akik életükben nem sportoltak egy percet sem, míg a másik oldalon ott vannak a rohadt erős, állati sokat edző és mégis súlyosan elhízott sportolók.

Powerlifting: The Good, Bad and Ugly

forrás: t-nation.com

Ha fogyni szeretnél, akkor egyszerűen figyelj oda az étkezésedre! Nem kérem, hogy kövess bármilyen speciális étrendet, csak azt hogy fogyassz valódi táplálékokat és kerüld el az ultrafeldolgozott ételeket, a félkész kajákat, a gyorséttermi moslékokat és a konzerveket. Kerüld a  különböző mártásokat, mustárokat és ketchupokat is. Ne nassolj az étkezések között és ne egyél gyerekételeket. Felejtsd el a sütiket, csipszeket, fagyit, csokit, ropit és ne idd a különböző cukrozott lónyálakat se. MERT EZEK NEM TÁPLÁLÉKOK! EZEK MÉRGEK! Az elhízás meg nem egy esztétikai probléma, hanem egy metabolikus betegség. És a ma divatos "fogadd el magad" bullshit ökörséggel szemben milliónyi betegségnek a kiindulópontja. Viszont a propaganda ellenére ne félj az állati zsírtól és a sótól. Igyekezz helyi és szezonális élelmeket fogyasztani. Egyél napi három alkalommal és fejezd be az étkezéseid még a jóllakottság érzése előtt. Bárki aki elhagyja az élelmiszeripari szemetek fogyasztását, az azonnal elkezd fogyni. Miért? Mert hústól, zsírtól, belsőségektől és zöldségektől és magvaktól képtelenség elhízni. Millió éve ilyen dolgokat eszik az emberi faj, és az utóbbi pár évtizedet leszámítva korábban nyoma sem volt az elhízásnak. De legyünk őszinték, a legtöbben a saját hülyeségük áldozatai. Az "Egy kis süti úgysem árt!", meg a "Vonjam meg magamtól ezt kis jót is?" szerű önáltatásból alakulnak ki idővel a pamlag méretű seggek, meg a hordónyi gyomrok. És szomorú tény, de a legtöbb elhízott személy nem is eszik igazából sokat. Csak hát alapvetően szemetet zabálnak, és bizony abból a kevés is sok. Mindig elcsodálkozok a gyorséttermek előtt hullámzó tömött sorokon is. Emberi fogyasztásra alkalmatlan vackokért tolakodnak és még keményen meg is fizetik azt. Hát...náluk biztosan működik a reklám és a propaganda. Ők az emberi ostobaság kirakatpéldányai. Pedig nem kellene senkinek, hogy aszkéta módon koplaljon, csak a normális keretek között kellene élni. Tényleg nem akarok senkit bántani, mert én is voltam dagadt és tudom milyen a rossz oldalon lenni. De változtatni mindenkinek saját magának kell! És ez alapvetően arról szól, hogy mi az amit  napról napra eszünk és nem arról,  hogy majd heti 2 óra ráfordítással valahogy leugráljuk a ránk rakódott felesleget.

viber_kep_2021-09-24_21-43-57-249.jpg

Na mára ennyi! Ne hanyagoljátok a komment szekciót!!! Amúgy mi a véleményetek a zsírégetésről? Ne tartsátok magatokban ha másképp gondoljátok! Elkezdtétek már ledobni a téli zsírpárnákat, vagy egész évben jó formában vagytok? Írjátok le és mondjátok el a véleményeteket! Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzésemet és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Kérlek nézzetek szét a  blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövessetek az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél. Az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat.

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

 

Szólj hozzá