2022. jan 14.

Egy tornász fizikum építése 1.rész.

írta: Royaliver
Egy tornász fizikum építése 1.rész.

Bemelegítés és alapozás

gettyimages-532416167-03652f02-1a86-4079-af22-118251f19041

forrás: mensjournal.com

Tudom, hogy sokszor úgy tűnik bizonyos edzésformákat istenítek, míg másokat semminek nem tekintek. Biztosíthatlak, hogy nem ok nélkül teszem mindezt. Egy testépítő barátom jegyezte meg nemrégiben, hogy én csak azért preferálok bizonyos edzésmódszereket, mert én személy szerint azokat végzem. Pedig ez pont fordítva igaz. Én azért végzek bizonyos edzésmódszereket, mert azokból profitálok a legtöbbet. És hogy mit értek profitálás alatt? A testem fizikai képességeinek pozitív irányba történő elmozdulását. Ha egy edzéstől növekszik az erőd, az állóképességed, a gyorsaságod, az agilitásod, az egyensúlyod és a reflexeid, akkor az az edzés hasznos. Ha meg mindössze annyit érsz el vele, hogy a tükörben jobban tetszel magadnak, akkor az tényleg nem sokkal több felesleges időtöltésnél. Meg is kérdem halkan: "Ha mindezt el lehet érni némi  izomba fecskendezett synthol-lal vagy egy laza zsírleszívással is, akkor minek kínzod magad heti háromszor?"  Sokan röhögik ki a synthollal meg implantátumokkal kialakított műizmokat, mert azok nem valódiak.... Nem valódiak!!! Tényleg? Mert a gyógyszerekkel kialakított pillanatnyi állapotok valódiak? A színpadon kivízhajtózott és állni alig bíró sportolók látszólagos ereje valódi? Ugyan már! A fitnesznek nevezett sport-szörnyűségben nagyítóval nem találsz valódi dolgokat. Mű-kaja, mű-izmok, mű-mellek. Egy LEGO üzletben kevesebb műanyag dolgot találsz, mint a mai fitnesz világban. Te meg aki röhögsz azon a brazil sinthol idiótán, tényleg nem látod, hogy ő csupán egy reflexió a fitnesz-ipar által természetellenesen kialakított testimádat kultusznak?

Bodybuilder dubbed The Monster injects himself with OIL to boost 23-inch  biceps - Mirror Online

forrás: mirror.co.uk

Na, de miért pont a torna? Hadd nyugtassalak meg, hogy nincs semmiféle sport fétisem, vagy egyéb aberrációm. Egyszerűen csak elemzem a befektetett idő és a várható eredmények hányadosát, és számomra a legjobb hozam a tornász típusú-, vagy ahhoz legközelebb álló (street-workout, tricking stb.) edzésmódszereknél találhatóak. És bár tudom, hogy a mondandómat nem könnyű elfogadni, (főleg a mai sport trendben nem) amikor az lett a normális, hogy a kemikáliákkal létrehozott szuper férfiak mellett a műanyag csöcsű női próbababák puccsítanak a tükör előtt, mégis azt kérem, hogy próbálj meg ezeken a dolgokon túlnézni! Először is kérlek hidd el, hogy nekem semmi bajom nincs az izmokkal, hiszen az emberi testet ténylegesen az izmok formái miatt látjuk szépnek. Ez soha egy percig sem volt kérdés. Az is egy teljesen természetes folyamat, hogy amikor a tested teljesítményének a fokozásán dolgozol, akkor annak a külső megjelenése megváltozik. Az izmok a terhelés hatására növekszenek, miközben a testzsír  mennyisége szépen csökken. A rendszeres testedzést végzők fizikuma tehát tükrözi a test fizikai képességeit. Ez egyébként egy csodálatos mellékhatás lehetne, aminek az eredményeképpen bárki láthatná, hogy a tested remek fizikai állapotban van és, hogy TE teljes mértékben uralod is azt. Az igazi probléma azzal van, amikor a test látványos változása nem jár együtt a többi fizikai képesség arányos javulásával. Amikor a nagyobb izmokkal nem ugrasz magasabbra, vagy nem sprintelsz gyorsabban, tehát amikor ténylegesen nem javulsz, akkor az edzéseiddel nem egy precízebb izom-gépet építesz, hanem csupán cél nélkül növeled az izmaid méreteit. Félre ne érts! Könnyen lehet, hogy neked pont ez a célod. A testépítők, a modellek vagy a chippandale srácok gyakorlatilag kizárólag a kinézetükből élnek, így nekik egyáltalán nem céljuk, hogy mondjuk azt példának okáért a kézállásuk technikáját csiszolgassák naphosszat. Viszont TE, ha egyik sem vagy, neked nem is lehet más célod a testedzéssel, minthogy egy svájci bicska sokrétűségével bíró komplex fizikumot építs.

Four decades of careful observation led to the birth of Gymnastics Strength Training™ (or GST), with which Sommer hopes to help athletes avoid chronic injury and train for longevity and functional fitness.

forrás: outsideonline.com

Egy korábbi bejegyzésemben idéztem Ido Portal mozgásművésznek a tornászokkal kapcsolatos gondolatát. "...ők mindent meg tudnak csinálni ami te tudsz, majdnem olyan jól, ahogy te, de te hozzá sem tudnál kezdeni ahhoz amit ők csinálnak." Mivel azt a cikk megjelent az Index "blogketrecében", rögtön meg is jelentek hozzá a habzószájú megjegyzések. Azonban ha alaposabban végiggondolod, ebben kijelentésben nincs semmi különös. Amikor olyan sportolókról beszélünk, akik az életüket tették fel a készségük és az erejük fejlesztésére, akkor azoknak nehéz olyan sportágat mutatni amiben nem az erő vagy a készség dominál. Viszont nem igazán van tudomásom olyan, a  torna sporthoz nem köthető sportolókról, akik képesek lennének egykezes kézállásra korláton, ugrásból három fordulatot végrehajtani a levegőben vagy a máltai kereszt megtartására a gyűrűn. Még szabálytalanul sem... 

Milestones | The Legacy of USA Gymnastics

 forrás: usagymlegacy.com

Ebben a mostani bejegyzésemben egy tornász edzésének a bemelegítés és bemozgatás részét hoztam el nektek Steven Low jóvoltából.  Az "Overcoming Gravity: A Systematic Approach to Gymnastics and Bodyweight Strength" című könyve egészen egyszerűen a saját súlyos edzés bibliája és a témában nála összeszedettebben és átfogóban még senki nem írta le egy tornászfizikum kiépítésének progresszióját. Bár mielőtt beleugranál a gyakorlatsorba mindenképp tudatosítsd magadban, hogy ez a program a fizikai erő- és az emberi test minél tökéletesebb mozgatásához szükséges képességek fejlesztésére koncentrál, nem pedig az izomzat minél látványosabb fejlesztésére. És bár a tornász edzéssel is elképesztően látványos izomzatot lehet elérni, a súlyzókkal végrehajtott edzésekkel mégis csak brutálisabb izmok építhetőek. Ez tény. Ezen a ponton azonban már NEKED kell eldöntened, hogy mi is a valódi célod a testeddel. 

Why do gymnasts have much better physiques than weight lifters and other  athletes? - Quora

forrás: quora.com

Na akkor kezdjük az elején, vagyis nézzük meg egy tulajdonképpeni edzés előkészületeit. A nagy Bruce Lee mondta még anno, hogy egy igazi harcművész alapos bemelegítés nélkül semmilyen gyakorlatot nem végez. Úgy gondolom, hogy ez a mondás nemcsak a harcművészeti-, de minden egyéb sporttevékenységre is érvényes. Egy komolyabb terhelésre fel kell készítened az izmaidon túl az inakat, ízületeket, a tüdőt és a szívet is. Egy alapos bemelegítés megemeli a pulzust, felgyorsítja a vérkeringést és vérrel telíti az izmokat. A nyújtással megnöveled a tested mobilitását és minimalizálod a esetleges sérülés esélyét. Minden edzés előtt szánj arra 15-20 percnyi időt, hogy a testedet üzemkész állapotba hozod!

Íme egy mintaterv az edzések előtti programodhoz:

 1. Vérkeringés fokozása

- 10-20 db kézhajlítás nélküli négyütemű fekvőtámasz

- 1 perc mászógyakorlat

crawling-exercises-600x600.jpg (600×600)

forrás: redefiningstrength.com

2. Mobiltiás

- 10 csuklókörzés

- 10 vállkörzés

- 10 guggolás

- edzésednek megfelelően a többi ízület-, vagy testrész bemozgatása

- 1 perc nyújtott karú statikus tartás (Végezheted korláton is, de a legjobb az ha gyűrűn hajtod végre. A válladat süllyeszd le és a karodban ne legyen semmi hajlás.)

Static Strength - Bear Fitness - Bear, DE

forrás: bearcf.com

- 5 db macskanyúzás

A Silvermtzion Skin The Cat On The Rings from বিছানা গরম করা sex Watch GIF  - HiFiGIF.cc

forrás: hifigif.cc

3. Pozíciós ( testtartás, testfeszesség) gyakorlatok:

- ide a különböző típusú palánk tartások tartoznak. Mindegyikben tölts el 30-60 másodpercet! Mindegyik gyakorlatnál kardinális fontosságú a test teljes izomzatának a megfeszítése és szabályos tartás is. Ha nem feszítesz, akkor az nem palánk tartás. Valami más, helyette...

Alaptartás:

How to Do the Perfect Plank Exercise - Best Abs Workout Moves

forrás: menshealth.com

Oldalsó tartás: 

BREAK IT DOWN: The Side Plank

forrás: https://experiencelife.lifetime.life

Hátsó tartás:

Here's how doing the reverse plank can tone your body from head to toe

forrás: healthshots.com

Bölcsőtartás:

How to Master the Hollow Hold Form for Better Abs Exercises

forrás: menshealth.com

Homorú tartás:

Arch hold | Atlas ćwiczeń | Michał Wrzosek

forrás: michalwrzosek.pl

4. Képességfejlesztés: 5 - 10 perc kézállás gyakorlás fallal. (Erről most csak dióhéjban. Később erről fogok többet írni!)

- Szemben a fallal. Ennél az állásnál alakul ki a későbbi helyes testtartás.

- Háttal a fallal. Itt már az egyensúlyodat is fejleszted.

forrás: hu.pinterest.com

A mostani bejegyzésnek ez lenne most a vége. Biztos vagyok benne, hogy a gyakorlottabb hobbistáknak is felszaladt a szemöldöke attól, hogy az edzést megelőző előkészületek ennyire szerteágazóak is lehetnek. Abban is biztos vagyok, hogy a legtöbb hobbisportoló egyáltalán nem végez bemelegítést, vagy csak alibizik valamit. Te soha ne ess ebbe a hibába! Az esetek többségében ugyanis a bemelegítés hiánya lesz majd az oka egy jövőbeni sérülésnek. A gyűrűn végrehajtható edzések mellett a tornász jellegű edzéseknek is szeretnék egy több részből álló sorozatot szánni, bízom benne hogy ezt is érdekesnek fogjátok találni. A komment szekcióban várnám a témában a hozzászólásokat! Komolyan veszed a bemelegítést? Szoktad esetleg néha-néha kihagyni? Túlzásnak érzed a blogban leírtakat?
Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat, továbbá hogy létrehozhassak egy mindenki számára jobban átlátható webes felületet, egy testedzéssel és egészséggel foglalkozó honlapot.

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá