2021. nov 10.

Post covid tünetek

írta: Royaliver
Post covid tünetek

A visszatérés folyamata

Coronavirus and the gym: COVID-19 has changed how people exercise, but that  doesn't mean gyms are going away | Fortune

forrás: fortune.com

A Covid 19 utáni első lázmentes napomtól számítva lassan eltelt négy teljes hét. Ez a bejegyzés amolyan összefoglaló jellegű kis szösszenet lesz a jelenlegi állapotomról, a betegségből való visszatérésemről. Úgy gondolom, hogy aki nem volt még benne ebben a betegségben annak is érdemes lesz végigolvasnia a cikkemet, mert jó szokásomhoz híven, mindenki számára hasznosítható egészségjavító információkat osztok meg. Nagyjából két hetet töltöttem azzal, hogy a covid-betegséget úgymond "kifeküdjem", ami legyünk őszinték, borzalmas élmény volt. Lehúzott redőnyök mögött döglődtem magas lázzal, miközben átaludtam a napok a nagyobb részét. Megijedtem amikor elment a szaglásom és megdöbbentően rossz volt az is amikor visszatért. Akkor szembesültem vele, hogy a betegséggel együtt járó folyamatos izzadás a pizsamán és az ágyneműn is áthatolva (a folyamatos csere ellenére is) beleette magát az ágyam kárpitjába és belengte az egész szobám. Megdöbbentő volt a saját bűzömmel szembesülnöm...

Sick In Bed Stock Footage ~ Royalty Free Stock Videos | Pond5

forrás: pond5.com

És, hogy hol járok most? Túlzás nélkül mondhatom, hogy jelenleg még a nullán se, de majd innen lesz szép talpra állni. Nem is tudom, hogy a betegség utáni állapotom melyik része a legrosszabb. Először is másfél hónapja fizikailag abszolút csúcsformában voltam, most meg úgy érzem magam, mint egy agyonhasznált budikefe. Erőm nincs, kis erőfeszítésre is kalapál a szívem és a tüdőkapacitásom, mint egy 90 éves láncdohányosé. És persze ott van még a szédülés. Szerencsére most már napok telnek el bármiféle tünet nélkül, de azért másodpercekre még mindig meg-megvillantja magát a vertigo. A legdurvább szédülésem egy bő hete történt. Az valamilyen végpont lehetett az állapotomban, mert azóta szinte egyáltalán nem jelentkezett, de akkor és ott halálra rémített. Reggel szokás szerint leszálltam a távolsági buszomról és az egyik helyi multi-áruház (a TESCO volt az, na!), bejáratához próbáltam sétálni. Akkor ütött be egy olyan erejű szédülés, hogy képtelen voltam még lépni is. Úgy hullámzott előttem minden, mintha viharban próbálnék egy mozgó csónak belsejében állva maradni. Pillanatokon múlt, hogy nem vágódtam el a betonon. Szerencsére sikerült megkapaszkodnom egy oszlopban az üzlet bejárata előtt. Akkor már lépni vagy elindulni képtelen voltam, csak markoltam a vasdarabot és vártam, hogy enyhüljenek a tüneteim. Ami a legmegdöbbentőbb volt számomra, hogy jöttek és mentek mellettem az emberek, de senki nem foglalkozott velem. Nem voltam szakadt ruhában és szerintem nem látszottam részegnek sem és lehetett volna akár infarktusom vagy agyvérzésem is, de senki le sem szart, csupán gúnyos pillantásokat kaptam. Persze mit várjak egy olyan világtól, ahol az emberek a buszon nem adják át a helyüket a terhes anyáknak és nem segítenek felállni az utca kövéről egy ott fekvő tehetetlen nyugdíjasnak. Vagy amikor munkába sietve a reggeli 5 fokban többen is úgy húzzák rám a kormányt a szakadó esőben, hogy esélyem se legyen kitérni a mocskos, sáros vízzuhatag elől, aminél új kihívásként a covid átvészelése után pár nappal már kénytelen voltam nyakig vizesen dolgozni a munkahelyemen. De tényleg ilyen világban élünk most? Ennyire kihalt volna mindenkiből az emberségnek még a szikrája is? Úgy érzem, hogy ez a jelenlegi, ez a központilag kialakított félelem-propaganda sokaknak hozta elő a rohadtabb énjét és úgy általában az egész világ is sokkal aljasabbá vált. 

Demystifying Vertigo and Dizziness - Times of India

forrás: m.timesofindia.com

A szédülésem nyilvánvalóan a covidnak az idegrendszert károsító hatására vezethető vissza. Ez a problémám a legsúlyosabb, ezen próbálok a leghamarabb túl lenni. Azt észrevettem, hogy minél hosszabban és mélyebben alszok annál kevésbé jön elő a szédüléses tünet és minél nagyobb stressz ér, annál intenzívebbé válik. „Az összes idegrendszeri betegségre és -károsodásra igaz, hogy a javuláshoz vagy a kedvező változások bekövetkeztéhez nagy türelemre van szükség, az idegrendszer regenerálódása ugyanis nem egyik napról a másikra megy végbe” (forrás: webbeteg.hu)
Éppen ezért én minden este 8 órakor úgy alszok, akár egy óvodás. Egyébként nem is esik nehezemre a korai elalvás, mert már 7:00-re hulla vagyok. A mély és pihentető alváshoz nagyon jó kiegészítők kaphatóak, amiket érdemes használni:

- Glicin: kristályos, édes ízű aminosav, ami mély alvást biztosít,

- Magnézium: ásványi anyag, ami segíti az alvást,

- L-triptofán esszenciális aminosav, amely egy a hangulatra és az alvásra is hatással lévő neurotranszmitter

-GABA (Gamma-aminosav): általános nyugtató, és görcsoldó hatással egy nyugodt, mély álmot biztosít, sok álmodással

-Valeriana (macskagyökér kivonat): gyógynövény, természetes idegrendszert nyugtató- és az elalvás folyamatát felgyorsító hatással, 

A szédüléshez talán még annyit, hogy a tünetek sokszor vezethetőek vissza a B vitaminok hiányára is. Nyilvánvaló, hogy a betegség legyőzéséhez a test teljesen kiüríti a vitamin készleteit és mivel a a vízben oldható vitaminok (leginkább a C és B)  amúgy sem tárolódnak hosszabban szervezetben, így ezeknél könnyebben fordulhat elő valamilyen fokú hiányállapot. A B vitaminokat egyébként komplexen érdemes pótolni, mert hatásukat együttesen fejtik ki a legjobban. Az ideg- és immunrendszer, az elme és az  energiatermelés miatt én a B1-et, a B6-ot, a B7-et (D-biotin) és a B12-et szedem, és ezeket egészítem még ki egy B komplex-xel.

A szédülésnél maradva: beszereztem egy csodálatos, mindenki számára ajánlott kiegészítőt is, a Ginko Biloba-t. "A kivonata javítja a vérkeringést és a szabad gyökök által okozott sejtmembrán károsodás megelőzésében is segít. Az agy vérellátásának zavarai, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés, emlékezetkiesés gyógyítása kutatásokkal alátámasztott." (forrás: myprotein.hu)

Kiegészítő fronton az Omega 3 zsírsav lehet még számomra nagy segítség, mivel fogyasztása csökkenti az idegrendszert érintő betegségek rizikóját, jót tesz a szív- és érrendszernek és még a szervezetben fellelhető gyulladások szintjét is csökkenti.


A Buteyko-féle légzési módszer, amely megszünteti a horkolást, azt asztmát,  az álmatlanságot és az orrdugulást! - Filantropikum.com
forrás: filantropikum.com

A Covid 19 légzőrendszert károsító hatásáról szerintem mindenki hallott. Nem semmiért lett a lélegeztető gépre való kerülés a betegséggel kapcsolatos legnagyobb félelmünk. Sajnos a légzőrendszeren túl a keringési rendszert is rendesen igénybe veszi a vírus. A kérdés adott:  Van-e bármilyen mód a légzőrendszer megerősítésére, visszaerősítésére. És igen, van. Mégpedig a helyes légzés. A légzés legtisztább módja pedig az amit Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko dolgozott ki és aminek a dr. Christian Bohr által 1904-ben publikált Bohr-effektus az alapja. 
A Bohr effektus szerint, ha nő a vérben a szén-dioxid koncentrációja, miközben az oxigén koncentrációja magas, akkor ettől fokozódik a sejtekben az oxigénleadás, és így javul azok oxigén ellátása. Vagyis a  szén-dioxid megfelelő mértékű koncentrációja szükséges a vérben ahhoz, hogy a hemoglobin le tudja adni a sejteknek az oxigént.
Mit jelent ez? Röviden annyit, hogy az oxigén csak megfelelő mennyiségű szén-dioxid jelenlétében hasznosul.
The Buteyko Breathing Method For Asthma And More | ZAVA

forrás: zavamed.com

A legtöbben túllélegzünk. Sajnos ez tény. Minél többször lélegzünk ugyanis percenként, annál több szén-dioxid távozik a szervezetünkből és annál kevesebb oxigén lesz képes hasznosulni. A légzésnél is igaz, hogy a kevesebb bizony sokszor több. A túllégzés (hiperventilláció) egy népességszintű kóros állapot. Sajnos ahogy érzékeli magán valaki az oxigénhiány tüneteit, úgy próbál még többet és még mélyebben lélegezni, amivel még kevesebb oxigént juttat majd el a sejtjeihez, így előidézve magán egy egyre súlyosbodó állapotot.
A tünetek között lehetnek a légutak összeszűkülése, az állandósuló orrdugulás és fáradtság, a szédülés és a feledékenység is. Hosszabb távon pedig álmatlanságot, asztmát, szorongást, szívproblémákat és még elhízást is okoz. Tehát a légzés rendbetétele kardinális kérdés, akár a covid okozta károk, akár az edzésteljesítmény növelése, akár csak a mindennapi életünk szempontjából vizsgáljuk a kérdést.

Amit kell tudni a helyes légzésről:

  • mindig orron át történik
  • nyugodt és csendes (maximum 12 lélegzetvétel/perc)
  • mélyről, "gyomorból" (rekeszizomból) történik 

Az orrlégzés fontosságáról nem lehet eleget beszélni. Az orrban ugyanis NO (nitrogén-oxid) keletkezik, ami tágítja a légutakat és az ereket, vírus- és mikrobaölő  hatással rendelkezik, sőt még a rák kialakulásának az esélyét is csökkenti. Maga az orr szűri és fűti is a belélegzett levegőt, miközben megsemmisíti a belélegzett kórokozók mintegy 75 %-át.

Hogyan lehet javítani a légzés minőségén? Két gyakorlat van, amit érdemes a mindennapi életünk részévé tenni:

1. A légzésvisszatartás: Sétálás közben, kilégzés után tartsd vissza a lélegzeted / fogd be az orrod egészen a légzésingerig majd vegyél újra levegőt. Nekem először meglehetősen alacsony értékek jöttek ki, majd a napi gyakorlásokkal szépen emelkedett a normál tartományba. (20 másodperc alatt siralmas a tüdő állapota, 40 másodpercnél viszont már egy nagyszerű légzőrendszerről beszélünk!) A Covid sajnos visszadobott a kiindulópontra, úgyhogy most újra a nulláról építem fel a légzőrendszerem kapacitását. Munkába menet és jövet is gyakorlom minden áldott nap. Ez kábé. 50-60 percet vesz igénybe napi szinten.
What is the Buteyko Method? - Buteyko Center

forrás: buteykocenter.dk

2. Könnyű légzés: Ülő helyzetben szükséges gyakorolni. Egyik kezet a mellkasra kell helyezni, a másikat a gyomorszájra. Légzéskor a mellkasnak nem szabad mozdulnia és magának a levegővételnek nem szabad mélynek lennie. Könnyű és rövid légzéseket kell végrehajtani. Próbálj minél kevesebbet-, minél könnyebben- és minél inkább rekeszizomból lélegezni. Cél: elérni egy légszomj érzést, és ezt a levegő iránti vágyat pár percig megtartaniNapi 20 perc a szükséges ráfordítandó idő.

How to Breath correctly - The Ultimate Buteyko Method Guide : jakabstore

 forrás: jakabstore.com

Az alvás és a légzés kapcsolódásáról talán még annyit, hogy igazi, mély és pihentető alvás csak a helyes légzéssel érhető el. Az alvás közbeni szájlégzés elkerülésére pedig a legjobb módszer éjjelre leragasztani a szájat. Ez elsőre félelmetesnek hathat, de igazából egy teljesen veszélytelen eljárás. Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat, továbbá hogy létrehozhassak egy mindenki számára jobban átlátható webes felületet, egy testedzéssel és egészséggel foglalkozó honlapot.

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá