2021. nov 01.

After covid: reboot

írta: Royaliver
After covid: reboot

Can I exercise after the Covid vaccine? What you can and cannot do after  getting the jab

forrás: inews.co.uk

Ha esetleg már TE is átestél a covid 19 vírusfertőzésen, akkor tudni fogod, hogy miről írok. Ha még nem, akkor engedd meg, hogy meséljek Neked kicsit a pokolról. Hol is kezdjem? Láz. Napokon keresztül és kihagyás nélkül. 38 °C magasságánál még nincs igazán gond. Ott tudatodnál vagy, tehát képes vagy olvasni, esetleg a tv-t vagy a számítógépet bámulni. A probléma 39 °C felett kezdődik, mert ott valamiért lekapcsol az agy. Már nem alszol, de még nem vagy ébren, vagy már nem vagy ébren, de még nem alszol. Fájdalmasan lebegsz valahol a két állapot között. Ráadásul ahogy emelkedik a testhőmérséklet, az úgy hozza magával az egyre erősödő migrént. Akárhogy is nézzük, ez egy borzalmas szituáció...

Az étkezés: Étvágy nincs, enni semmit nem bírsz. A étel szagára, de még az étkezés gondolatára is hányingered támad.  A magas láz pedig az éhezéssel párosítva egészen egyszerűen leégeti rólad a húst. A test dolgozik a szív pörög, de nincs égethető kalória. Sokszor azért fájt már a fekvés, mert a fenekemről annyi hús tűnt el, hogy csak a csontjaimon feküdtem...

Légzés: Gennyes fekete vért fújtam az orromból és azt is köhögtem fel. Ok, hogy a tüdő tisztíja magát, de ez a tisztulás egy állatira fájdalmas folyamat ám. Minden nap csak hánytam és öklendeztem fel ezt az undorító trutymót. A tested ugyanis nem foglalkozik azzal, hogy te mit érzel. Egy működő immunrendszer pedig kidob mindent aminek nincs helye benned.

Szédülés: Sokszor minden előzmény nélkül úgy érzed, hogy kaptál a fejedre egy hatalmas ütést. Ilyenkor fordul veled egyet a szoba és beüt egy durva hányinger. Megmagyarázhatatlan és megszokhatatlan. Ez az egy dolog még sajnos velem maradt a gyógyulás után is. Ha például hirtelen állok fel, rögtön elkap. Nem tudom mennyi idő alatt fog elmúlni, de gondolom nem több ez, mint a betegség után gyengeség része. Ahogy erősödök majd vissza, úgy fog ez is eltűnni.

Mindent egybevéve a betegséget kifeküdni nagyjából bő egy hetet vesz igénybe és még utána pár nap mire lesz annyi erőd, hogy  képes legyél elhagyni az ágyat. Cakk-pakk úgy 10 nap. Azért egy halálos betegségnél ez nem is olyan rossz idő, főleg ha a televízióból ránk ömlő tömény propagandához képest nézzük... Mondjuk az is igaz, hogy a dolgoknak csak egy része a vírus legyőzése. Az igazi kemény meló az lesz majd, hogy újra működésre bírjam a végletekig legyengült testem. Ráadásul nekem akad egy aprócska, a víruson kívül eső problémám is. Mint írtam az előző bejegyzésemben, pár nappal a covid előtt sikerült a jobb kezem középső ujját több helyen is eltörnöm. Ez azért komolyan lerontotta az életminőségemet a betegség ideje alatt is. Ugyanis az élet legegyszerűbb dolgaiban sem voltam képes boldogulni egy rossz ujj  miatt. Rémálommá vált a fürdés, a fogmosás, de lehetetlen küldetéssé válik egy cipőt bekötni, egy gombot a helyére illeszteni vagy bármit tollal leírni. Viszont pár nappal ezelőtt lekerült a csontot rögzítő lemez a kezemről és a röntgen szerint a csont  is szépen összeforrt, így a kezem hamarosan teljesen használható lesz. Három hét sín után az ujjamat sajnos még nem tudom hajlítani és ha próbálom az még átkozottul fáj. Tehát úgy kell elkezdenem edzeni, hogy pár hétig még képtelen vagyok érdemben szorítani. De ha azt hiszed, hogy ez engem megállít, akkor nem olvastad elég figyelmesen a blogomat az elmúlt két évben ...
viber_kep_2021-10-28_09-41-05-044.jpg

Három hét sín után úgy nézett ki az ujjam, mintha a "Walking Dead" egyik zombijának az elrohadt darabját viselném... 

Na és akkor nézzük sorban a teendőimet!

1. Az emésztést rendbe rakni és a testsúlyt megnövelni.: Mint tudjátok én a ketogén étrend elkötelezett híve vagyok. Azonban most pár hétig kénytelen vagyok ezt a táplálkozási formát pihentetni. Több indokom is van erre. Először is a zsír emésztése megköveteli a tökéletesen működő emésztést. Sajnos az most nekem nincs. Ráadásul sajnálatos tény, hogy ketózisban nem nagyon lehet növekedni. Az nem arról szól. A ketogén táplálkozás ugyanis egy izom-megőrző és zsírt égető, valamint életminőség javító étrend. Zsír nem igazán van rajtam, az izomzatom meg teljesen elolvadt. Nagyjából 10 kg-ot veszítettem a súlyomból. Így a ketózis most nem vinne előbbre. Most a legjobb amit tehetek, hogy bekapcsolom az emésztésembe az inzulint, mint a raktározásért felelős legfontosabb hormont. A következő egy hónapban nincs szakaszos böjt és magasan fogom tartani a kalóriabevitelt is. Az étrendemben rengeteg egyszerű szénhidrát (leginkább krumpli és rizs) fog szerepelni. Tehát mindent megteszek, hogy a testem újra raktározzon és építsen. Egy hónap emelt kalóriabevitelnél pedig még nem különösebben kell aggódnom az elhízás miatt, viszont nagyszerűen be tudom majd vele indítani az áhított tömegnövelést.

2. Edzés.: Az edzésnek több feladatot is el kell most látni nálam: 

- általános erőnövelés

- izomtömeg növelése

- légzés funkciók erősítése

- állóképesség és a szív erősítése

- a törött ujjamat újra munkára fogni és a fogáserőmet visszaszerezni.

Az edzéseimről és a fejlődésemről is folyamatosan be fogok számolni a következő bejegyzéseimben. Leírom majd az edzésemben az egymást követő fázisokat és azok szerepét is.
Most ennyi, pár nap múlva jövök majd a visszatérésem részleteivel. Viszont ha valaki hozzám hasonlóan átesett ezen a betegségen, annak a komment szekcióban várnám a jelentkezését és a beszámolóját. Szerintem sokan olvasnának arról, hogy mások hogyan vészelték át ezt a betegséget, mennyi idő volt mire kiheverték az egészet és mikor tudtak újra érdemben sportolni.

28 Bodyweight Exercises that Build Serious Muscle

forrás: menshealth.com

Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat, továbbá hogy létrehozhassak egy mindenki számára jobban átlátható webes felületet, egy testedzéssel és egészséggel foglalkozó honlapot.

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

Szólj hozzá