2021. sze 21.

Nem öregszem, b@ssza meg!

írta: Royaliver
Nem öregszem, b@ssza meg!

kep_2021-09-21_112604.pngHát belegázoltam a 44. életévembe. Tehát boldogat nekem! Habár be kell vallanom, hogy negyven felett a születésnapok azért már nem annyira lelkesítőek, mint voltak azok anno egy-két évtizeddel korábban, de ha valakinek, hát nekem igazán nincs okom panaszra, még annak ellenére sem, hogy a következő kerek számnál már az ötvenes éveimbe fogok belépni, ami meg már kurvára nem a fiatalság szinonimája. Lassan el kell ismernem, hogy a tinédzser éveim végéhez értem, de nem öregszem bassza meg! Persze miközben az egykori osztálytársak szülőkké, sőt nagyszülőkké váltak, addig körülöttem mintha megfagyott volna az idő. Tisztában vagyok vele, hogy családalapítás terén kicsit elhúzott mellettem a korosztályom, de azzal is, hogy ami késik az nem múlik. 

forrás: hu.pinterest.com 

Érdekes módon a bírálóimból korábban sem volt hiány, és mostanság sincs ez másképp. A környezetemben mintha mindenki meg szeretné nekem mondani a tutit. Egy ideig ezeket a "jóakarókat" folyamatosan elküldtem a bús picsába, de aztán rájöttem, hogy ezzel csak nekik teszek szívességet. Mert bár szeretem megvédeni és bizonyítani is az igazamat, de sokszor úgy tűnhet, hogy csak hátrálok és hárítok. Pedig ez rohadtul nem így van ám! Egyszerűen csak nincs szükségem a más igazára. És ha valami okosságot elmondhatok Neked, akkor az az, hogy neked sincs. Találd meg az utadat és tarts ki mellette! Amikor még nagyon fiatal és erősen befolyásolható voltam, akkor sokszor próbáltam megfelelni a mások elvárásainak. Úgy étkeztem, úgy edzettem és úgy éltem az életem, ahogy azt mások tanították, ahogy mások szerint volt jó. Ma mindezt úgy teszem, ahogy én látom jónak, ahogy az számomra a megfelelő.

Awesome fight! | Sherdog Forums | UFC, MMA & Boxing Discussion

forrás: forums.sherdog.com

Ebben a mostani bejegyzésemben, születésnapom alkalmával felsorolok pár dolgot, melyek az utóbbi években váltak az életem rutinjává és amit a legtöbben kifogásolnak, mert egészségtelennek, károsnak vagy csak egyszerűen hibás gyakorlatnak tartanak. Az nyilván nem izgatja őket, hogy a valódi koromnál jóval fiatalabbnak nézek ki, hogy olyan mozgásokat hajtok végre, melyekre ők évtizedekkel ezelőtt sem voltam képesek, és hogy gyakorlatilag kifogástalan egészségnek örvendek. Amiket leírok azonban nem egészségügyi tanácsok, nem hivatalos ajánlások, egyszerűen olyan információknak a halmaza, melyeket én a legkülönfélébb alternatív forrásokból szereztem meg, de melyeket problémamentesen alkalmazok a mindennapi életemben. Amennyiben magad is ki szeretnéd valamelyiket próbálni, azt kizárólag a saját felelősségedre tedd!

Ketogenic Diet | Keto | Diets & Weight Loss | Andrew Weil, M.D.

forrás: drweil.com

- Ketogén étrend: Ez talán a legfontosabb változás, amit az elmúlt években a mindennapjaim részévé tettem és ami nálam mindenek felett áll. A lényege röviden annyit, hogy szinte kizárólag állati eredetű táplálékot fogyasztok és a testem működéséhez szükséges energiát állati zsírból fedezem, szemben az általánosan elfogadott szénhidrát alapú táplálkozással, ahol az energia cukorból keletkezik. El nem tudom mondani, hogy ez a környezetemben mekkora felzúdulást váltott ki! "El fog savasodni a véred!" "Tönkreteszed a veséid!" "El fognak meszesedni az ereid!" Minden ízületed be fog gyulladni!" "Ki fog majd alakulni egy nagyon komoly cukorbetegség!" Természetesen mindezen állítások orbitális marhaságok. Az emberi anyagcsere évmilliókig ketózisban finomodott és a növényevés mindig is csak egyfajta vészüzemmód volt az éhhalál ellen.
A tönkrement érrendszerek valójában a növényi táplálékokkal (lektin, glutén, stb.) együtt járó béláteresztésre vezethetőek vissza, aminél egyfajta krónikus gyulladásba kerülnek az érfalak, és amit a test koleszterinnel bevonva próbál meg kijavítani.
A vesekárosodások hátterében legtöbbször a cukorbetegség valamelyik fázisa áll, amelynek nem meglepő módon a növényi étrenddel folyamatosan munkára fogott, majd kimerített hasnyálmirigy az okozója (inzulinrezisztencia). Mikor a tönkretett hasnyálmirigy nem képes előállítani a megfelelő mennyiségű inzulint, akkor a cukor már nem tud teljes egészében bekerülni a sejtekbe, így a véráramban folyamatosan cirkulálva az emberi testben brutális rombolásba kezd. A cukor (glükóz) lassan mindent kinyír, nemcsak a veséket. Az idős korra kialakuló konkrét elhülyülés is ennek a folyamatnak köszönhető. Bár valószínűleg te még Alzheimer kórként ismered ezt a betegséget, de sok helyen már 3-as típusú cukorbetegségként hivatkoznak rá.
Az ízületi fájdalmakat a köszvény nevű kóros állapotnak "köszönhetik" azok, akik rendelkeznek vele. A hivatalos álláspont a húsevést hibáztatja, pedig itt is valójában a fruktóz (gyümölcscukor) a ludas. Ráadásul a gyümölcscukor a felelős a máj elzsírosodásáért is.
Amit személy szerint fogyasztok, az elsőre elég egyhangúnak tűnhet: húsok, halak, zsír (legtöbbször kevés brokkolival keverve), tojás és nyáron (edzések után) kevés bogyós gyümölcs. Szóval lehet, hogy ez így nem túl változatos, de az egészség szempontjából semmi szerepe nincs a változatosságnak meg az ízeknek. Mikro- és makrotápanyagok vannak, a változatosan fogyasztott szemét meg bárhogyan is tálalod azt, csak szemét marad. Az étkezés szempontjából csak a tápanyagsűrűség, ami számít, minden más csak süket duma. Gondolod, hogy a gazella egyoldalúan táplálkozik, amikor napról-napra ugyanazt legeli vagy az oroszlán, amikor csak gazellát eszik?
Természetesen a mai dietetikusok az általam leírtak szöges ellentettjét állítják. Mint mondják, a szénhidrát az létfontosságú (még a cukorbetegeknek is!!!), mert  nélküle nem működik az agy, leáll az anyagcsere és még az alapvető fiziológiai funkciók ellátásához is kiemelten szükséges. Mu-ha-ha!!!

How to Do Intermittent Fasting for Weight Loss: Rules and Life Hacks

forrás: simple.life

- Időben korlátozott étkezés: Sokan próbálják az étkezéseiket kalóriaszámlálgatással szabályozni, aztán ebbe szépen belebuknak. Nyilván ideig-óráig lehet porciózni az ételt, de aztán győz az éhség. Mert mindig győz az éhség! Ez ugyanis a létfenntartáshoz tartozó ősi ösztöneink egyike. Tényleg azt hiszed, hogy ezt akarattal le lehet győzni? Ráadásul a lecsökkentett kalóriák a testi funkciók csökkenéséhez is vezetnek. Tényleg kell ez? Én nem számolgatok kalóriákat. Helyette egy egyszerű szabályt alkalmazok. Nem eszek délelőtt és nem eszek este. Primitív, de annál hatásosabb étrendi megfontolás ez. Mivel naponta 16-20 órát élelem nélkül vagyok, így a testem nem raktároz zsírt, viszont a ketogén étrend miatt nagyon jól hasznosítja azt. Az emésztésmentes órákban ráadásul beindul a regeneráció egy speciális folyamata is, az autofágia. (Autofágia: Sejtes önemésztés, melynek során a feleslegessé vált, elöregedett vagy károsodott sejtrészek megemésztődnek és lebontásra kerülnek. Ezen az úton keresztül tartja fenn a szervezet a sejtek felépítő és lebontó folyamatainak egyensúlyát, szabályozza a sejtek növekedését, valamint lassítja a sejtek öregedését. - forrás: esem.hu)

(Megjegyzés: Bár az időben korlátozott étkezés és a ketogén étrend külön-külön is működnek, de együtt fejtik ki legjobban a hatásukat. A zsír emésztése egy viszonylag lassú folyamat, így az sokáig képes energiával a testet ellátni és mivel maga az emésztés nem jár komoly inzulinlöketekkel, ezért a szénhidrátos étkezésekkel együtt járó éhségrohamok és energiaingadozások is teljesen elmaradnak a ketózis folyamán.)
viber_kep_2021-09-07_15-33-33-825.jpg

 Így néztem ki a "vegyes táplálkozásom" idején nagyjából 8 éve, miközben heti 2x kardióztam.

viber_kep_2021-07-13_20-10-08-036.jpg

Ez egy friss kép. Nulla szénhidrát, nulla kardió.

- Kiegészítők, vitaminok: Dr. Joel D. Wallach "A Halott Orvosok Nem Hazudnak” című előadásán hangzott el a következő állítás: “MINDEN ÁLLAT ÉS EMBER, AMELY TERMÉSZETES HALÁLT HAL, A TÁPANYAG HIÁNYA MIATT HALT MEG”. Kicsit ízlelgesd ezt a mondatot légyszi! Az emberi életnek a hossza nagyjából 120-140 évre lett kalibrálva, viszont nem nagyon látsz nyolcvan feletti embereket sem. Akik meg már túl vannak a nyolcvanon, azok legtöbbször önmagukat ellátni képtelen, krónikus betegségek tömkelegével rendelkező, életre már alkalmatlan roncshalmazok. Az öregotthonokban szenvedő idős személyeknél kevés borzasztóbb sorsú emberrel találkoztam az életem során. És ezeknek a szörnyű sorsú öregeknek az idő előtti leépülése végső soron nem más, mint tápanyaghiány. Évtizedek óta hallgatom a médiából, hogy táplálkozzunk változatosan. Gőzöm nincs, hogy ez mi a túrót jelenthet, de gondolom valami olyasmit, hogy fogyasszunk minél több zöldséget meg gyümölcsöt. Ami önmagában egy paradoxon, mivel a növények nem igazán tartalmaznak ásványi anyagokat, ráadásul amit tartalmaznak, az sem szívódik fel rendesen, sőt például a gabonák még kifejezetten gátolják is a tápanyagok hasznosulását. Viszont én úgy gondolom, hogy ma már tisztán állati eredetű táplálkozással is rendkívül nehéz bevinni a megfelelő mennyiségű mikrotápanyagokat, éppen ezért nagy mennyiségben fogyasztok vitamin- és ásványi anyag kiegészítőket is. Persze vágom én, hogy ezek a kiegészítők nem sokat érnek, mert csak a védőoltás meg a Puffin lekvár adhat erőt, meg mindent legyőző akaratot, de mivel továbbra sem szeretnék tesztalanya lenni semmilyen kísérleti vakcinának, maradok inkább a működő immunrendszernél. Nem akarok én senkinek a tyúkszemére lépni, de amikor egy szép nyári napon végigsétálok itt Miskolcon a város szívében, kurvára nem látok normális kinézetű negyven felettieket. Kövér és elhasználódott embereket látok, akik zombimód vonszolják magukat és akik a "meki" meg a "fornetti" előtt ácsorognak hulladék-kajákra várva. Ma a magyar társadalom egész egyszerűen beteg. Beteg, mert alapvetően beteg dolgokat eszik és beteg, mert tápanyagokat teljesen nélkülöző ételeket fogyaszt. Én aztán vastagon leszarom, hogy ki oltatja be magát, meg ki nem, de azért ahhoz nem kell orvosi diploma, hogy rágyere arra, ha valakinek a teste alkalmatlanná vált az életre, akkor azt semmilyen vakcina nem fogja alkalmassá tenni arra. És miközben a tápanyagban gazdag ételekkel meg a vitaminkiegészítőkkel kapcsolatban egyáltalán nem látok kampányokat, addig a zéró cukor lónyálat meg a többi cukros és lisztes szart egyfolytában tolják a pofánkba. 
Fat Mass and Obesity-Associated Gene (FTO)

forrás: news-medical.net

- Edzés: Talán ebben a témában vagyok a legmesszebb a nagy többségtől. A mai hobbisták ugyanis leginkább az alakformálást tekintik a sport elsődleges szerepének. Ezért tologatják a srácok a vasat a termekben és ezért kocognak a csajok a parkokban. Náluk új értelmet nyer a "futóbolond" kifejezés. Ami engem illet, személy szerint ez a téma kurvára hidegen hagy. Először is tudom, hogy alakformálás nem létezik. Az alakod genetikailag meghatározott, azt nem fogod tudni megváltoztatni. A fogyást semmilyen kiegészítő nem segíti elő, a mozgással  történő zsírleadás meg a "mese habbal" kategória. Ha ezt sikerülne megértetnem a fogyni vágyókkal, akkor rögtön bereccsenne a fogyasztószerek piaca. Ha viszont a megfelelő táplálékot adod a testednek, akkor az alapból nem kezd el zsírt felhalmozni. Pont. Ha meg nem a megfelelő módon táplálkozol, azt úgysem fogod tudni mozgással alakítani. Futás a zsírégető tartományban meg "Super FAT Burner Ötezer". Aha. Apám!  És még mindig ebben bíznak az elhízottak. Aztán ott a másik véglet, az izmok méretének a kérdése. Ez majdnem ugyanaz a problémakör, mint a fogyás. Folyamatos terhelésre az izmok alapvetően megvastagodnak és megerősödnek. Ezt egészen addig lehet kitolni, amíg azt a genetikai potenciálod engedi. Aztán kakukk. Van akinél ez iszonyat látványos tud lenni és van aki tíz év edzés után is úgy néz ki, mint aki életében nem sportolt.  Persze ha csupán az izmok mérete alapján ítéled meg valaki sportteljesítményét, az nem sokban különbözik attól, mint amikor az arca alapján körvonalaznád valaki jellemét, mert kábé szart sem jelent. Saját szememmel láttam olyan csontsovány srácot, aki gond nélkül nyomogatta a mázsa-ötvenet a fekpadon és ott van Szűcs Tibi barátom, aki meg mindenféle edzés nélkül is durvábban nézett ki 19 évesen, mint Jean-Claude van Damme fénykorában. Tibi egyébkén igazi minimalista sportoló. A világtól elzártan tengődik egy borsodi faluban, és a fészerben emelgeti a hulladékvasakból összetákolt súlyait. Parizeren meg vajas kenyéren él, a szteroidokat hírből sem ismeri, a genetikája viszont egy szörnyetegé. Sokan szteroidokkal is képtelenek lennének elérni ezt a formát.viber_kep_2021-08-22_00-05-21-735.jpg

 Na, de visszatérve a saját edzésemhez. A külsőségekre már régen nem adok. Az lényegtelen. Az csak mellékhatás. Az edzés a képességek fejlesztéséről kell, hogy szóljon. Csak ez az, ami számít. Hogy mit tudsz kihozni a testedből! Hogy mire is vagy képes vele! A genetikád meghatározza és behatárolja a magasságod, a zsírmentes testsúlyod és az erőd. Ezek az értékek nagyjából fixek és ha nem használsz hormonális kiegészítőket, akkor ezeket hamar el fogod érni, ahonnan nincs igazi továbblépés. Viszont az emberi test egyéb fizikai képességeinek a határa majdhogynem végtelen. Minél jobban megismered a tested, annál tökéletesebben leszel képes azt irányítani. És itt van a lényeg. Amikor az agy irányít és a test mindenben engedelmeskedik neki. Amikor már nem számít a környezet, mégis mindenre képes vagy. Amikor a fizikai képességek már egymást erősítik. Amikor erő az ügyességhez kapcsolódik, az ügyesség az egyensúlyhoz, az egyensúly meg a robbanékonysághoz. Az összetett fizikai képességek kifejlesztéséhez pedig a legjobb módszer a tornasport. Edzés a talajon, a rúdon, a korláton, a kötélen és a gyűrűn. Ez az amit én csinálok. És ez nem fitnesz barátom. állatira nem az!  Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet és remélem, hogy maradsz továbbra is az olvasóm! Őszintén remélem, hogy a bejegyzéseim hatására Te is máshogy nézel magadra és azon dolgozol, hogyan változz önmagad 2.0-ás verziójává. Ha tetszett és hasznosnak találtad, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

Szólj hozzá